Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Flower Horn?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Flower Horn?

    Sapa ada bela. linuxlah baru beli anak dia. Tapi asyik gaduh ajer... macam mana nak elakan dia org gaduh...

    betul ker ikan nie suka susun batu2 kecik tu.

  • #2
    aku ada bela....3 ekor..memang ikan ni suka susun batu batu tu...ko boleh dengar bila dia sedut dan sembur batu tu berlaga dengan aquarium kite...untuk elakkan ikan ikan ni bergado kalau dah besar sikit tu yang suka gaduh ko asingkan ikan ni...kalau aquarium ko tu besar ko buatkan penghadang ko uruk saiz cermin ko ko pergi kedai ko suruh diaorang potong cermin kemudan ko tekap jer..nanti dia ada bagi satu barang tu untuk tekap kat cermin...senang jer nak pasang dia.

    Comment


    • #3
      Kite pun ade bela ikan nie.. abah ler excited sangat nak bela.. Mula2 dulu beli ler sepasang, pastu dah bertelur.. banyak kali gak si betina tu bertelur.. sampai kali ketiga baru menjadi.. beribu anak die tau!.. kite tgk dari mula sampai ler skarang..dari beribu tinggal dua ekor je anak die yang menjadi..

      Kalau nak tau time die dok menyusun batu tu.. adalah time die nak tabur telur bagi si betina ... yang jantan tu lak time die nak senyawakan telur ler tu .. lagi satu ikan nie memang suka main ngan batu..

      Cupid ambik sekor anak die simpan dalam bilik... n sekor lagi bagi die duduk satu corum ngan ikan carp (anak) ayah die lak duk satu aquarium.. pasal garang sikit.. pantang nampak bende bergerak depan die siap nak kejar je... tapi yang paling sedey.. mak die ler .. baru je mati.. pasal kite letak die dekat ngan toman kat luar mati bukan pasal apa ... mungkin die sedey pasal tak dipedulikan oleh tuannya kot.. sedey betul sayang tau...

      Comment


      • #4
        heheh.. erman apa kata ko beli kat aku je.. hehehe... hmm.. nak tau jantan ke betina ..abah kata kalau kat sirip die tu ade garis hitam n badan die agak keci so betina ler tu .. yang jantan nie saiz die besar n tak de garis hitam tu.... itu yang kite tau ler.. n masa tgk anak ikan tu .. reramai memang ade beza saiz die .. menetas time sama tapi bile time membesar ade yang terlebih besar dan ade yang kecil sangat ... sampai satu masa yang besar tu akan ngap yang kecil.. tapi hari tu bebanyak mati pasal macam2 reason.. ade yang tersedut dlm mesin lah.. dan ade skali tu pasal lambat tukar air...

        Comment


        • #5
          Cupid...

          Selain ikan flower horn tu ikan apa lagi yang menetas
          kat rumah ko arr...? Macam bes je tengok ikan menetas
          satu pengalaman baru, banyak ke ikan kat rumah ko cupid?

          Yang seronoknya dengan ikan flower horn ni, penat2 kita
          balik keje, tengok gelagat dia, main kejar2 la, susun batu la,
          rasa tenang je....

          Oh ya cupid, betul ke org kata, ikan betina tak tumbuh bonggol,
          hanya ikan jantan je yang ada bonggol...??? betul ke...???

          Comment


          • #6
            Hi ..kak Dang... lama tak dengor berita...
            pasal ikan nie rasanya kat umah tu dah jadi cam separa zoo dah hehehhe... ade kura2 lar... ikan toman ler... flower horn ler ... carp... sepat (macam2 kaler).. jelawat..ikan DBKL dll... termasuk kucing..ade ler dlm 5 ekor je yang idup... hehehe

            Memang best tgk... binatang peliharaan punye gelagat ... kebanyakannye ikan jantan je yang ade bonjol tu... tak pernah lagi jumpa yang betina berbonggol... yang best nye kite orang suka main acah2 ngan 'bapa' flower horn ni..sampai nak meloncat kuar lagi.. pernah skali tu kene gigit... tak berani nak sakat die beriya sangat... kalau nak tau keadaan sekeliling juga memainkan peranan akan perubahan kaler badan die tu... yang kite perasaan time die bertukar kaler tu time ... nak mengawan... marah.. 'happy'... macam2 kaler die... jap2 jadi cam itam..sikit.. pastu berbelanglah.. pastu nampak agak 'pink' sikit.. ade time tu die jadi hijau.. ala 'hulk'... hehehhe

            Comment


            • #7
              linuxlah nak train ikan tu supaya tak gaduh. Sekarang nie yang dominant tu asyik berlegar2 ajer... yang lagi satu tu asyik nyorok belakang pump ajer...

              Comment


              • #8
                Erman : Bab bertelur tu.. entah ler.. masa kite orang jumpa tokey yang jual ikan tu kat kiteorang die pun terkezut.. die kata bukan senang nak jari yang rajin bertelur nie.. yang pastinye .. kite orang letak ikan (jantan n betina) tu sebelah menyebelah.. dihadang oleh cermin... so jantan tu kire boleh 'intai' betina tu ler.. kekadang tu siap nak tolok cermin tu je.. hehehe kelakar betul tgk gelagat diaorang nie..
                Bab bertelur tu .. kalau nak tau .. bile si betina mula susun batu buat bulatan... maknnya die nak buat ruang untuk die taburkan telur die... ko akan nampak salur dari perut die agak terkeluar sikit... dah mulalah proses menabur telur tu.... yang si jantan kat sebelah tu mulalah gelisah tak menentu... die pun turut susun batu kat tempat die...bile rasa si betina tukarkan kedudukan ikan tu bagi lak si 'bapa' dok kat telur tu.. apa lagi die mulakan ler 'persenyawaan'.... biarkan dalam 2-3 hari.. jangan lama sangat .. hari tu kite orang tersilap biarkan die sampai seminggu .. tgk2 telur dah lesap.. bapa makan... hehe
                Last edited by cupid; 09-05-03, 10:58 AM.

                Comment


                • #9
                  linux tau tak ..kite ajar adik ikan flower horn yang agak kecil tu dok sebumbung ngan keluarga carp... so far tgk macam dah jadi member je.. tak gaduh tak cam abang die .. garang... kite dah pindahkan abang die dok ngan ikan yang pelbagai jenis kat aquarium lain.. dlm tu ade ler carp besar.. sepat..dll... so far tengok die tak ler mengganas...
                  Last edited by cupid; 09-05-03, 11:04 AM.

                  Comment

                  Working...
                  X