Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Freshwater and Planted Aquarium #2

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Freshwater and Planted Aquarium #2

    Salam geng,

    Aku baru je nak reply baru prasan dah lock.
    Ni aku bukak sambungan.

    Aku pun ada minat gak ngan freshwater ni, walaupun bila aku baca mcm2 jenis nama ikan, tetra apa bala kat website, bila sampai kat kedai, tau lak apa nama nye ;-)
    Masih newbie, pokok pun plastik lagi.

    Antara DIY² project aquarium yg aku dok plan nak buat
    http://www.duboisi.com/diy/BNdiygrotto/bndiygrotto.htm

    DIY Resource yg quite menarik
    http://www.aquariaforums.com/default.asp

  • #2
    Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

    ok le tu pesot....umah adik ko pon ada aquarium ni...housemate dia bela....budak2 2-3 org gak membela ikan2 ni...aku le dok racun..kekekeke...barang2 kat jepun lai murah l compared malaysia....sbb brg tak byk pilihan...kalo kat ipoh lagi le hampeh....

    penting utk start kena ada lampu,filter(bio atau biasa), heater (malaysia takyah le kot), soil (dlm tu semua dah ok,utk beginner ok la tapi mahai gak), pastu CO2, fertelizer utk pokok2, pastu ikan2 la....lampu ke CO2 diy la save badget....tapi aku kat sini beli jerk siap2..

    ikan2 lak tetra,oto(makan alga), udang yamato(makan alga),danio zebra(senang jaga pastu breed pon senang, ikan aku ada 2 ekor anak dah yg terselamat)...
    Last edited by Mac Weng; 11-04-08, 07:31 PM.

    Comment


    • #3
      Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

      aku pon dah lama plan nak buat DIY background n caves nie.. tp sangkut psl payah nak carik alatan sesuai.. kalu beli kat kedai, bapak mahal.. batu sekilo jer RM5-6.. batu sterofoam yang aku usha, RM 60/one.. background utk 2.5 feet pon dekat RM30..

      Comment


      • #4
        Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

        kazam boh le gambo aquarium ko...mana tau nak berkecimpung ngan cichil lak pasni...

        Comment


        • #5
          Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

          aku xder kamera.. so, no pict ar..

          cichlid yang aku tgh bela perlu beberapa condition ar utk survive:
          - 25% waterchanges every week
          - Temp:72-80°f (22-27°c)
          - PH 8.0-9.0
          - GH 12-20
          - KH 14-20
          - shells, sand n rocky environment

          so, kalu tengok mmg kosong ar akuarium aku.. batu-bata, cengkerang n pasir sajer.. try bela pokok, tp mati psl PH n hardness aku terlampau tinggi.. tp yang menghidupkan suasana tue, ikan tue ar.. territorial, agressive n fascinating.. al in 29G

          ikan aku bela:

          5x multifasciatus:


          3x calvus:


          4x brichardi (very² mean cichlid):


          4x nigripinnis:


          3x vittatus:

          Comment


          • #6
            Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

            cantik betul...aku pun minat jugak..tp guna akuarium biasa jeer..belum pandai menghias lagi...

            Comment


            • #7
              Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

              thx mac.. tu la, byk tul aspek2 nak kena blajar ni.... baru2 ni aku tinggal rumah 3 hari, balik je tgk2 rumah aku banjir. Ish ish ish.. habis kapet... sbb aku pakai filter kat atas, so, ada air meleleh sikit2 lama2 jadi bukit.. habis, jenuh aku mengemop... so, kesimpulannya, kalau baru lepas 5-6 jam cuci akuarium/tukar air, jgn ngada2 nak tinggal rumah dalam masa yg lama. ;-)

              lesson's learned!

              Comment


              • #8
                Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                hahahah ikan aku kena penyakit neon tetra diease kalo tgk simpton2 nya le....dah 2 ekor kena...hampeh....dah le lambat ubah.....ppenyakit tu leh jangkit lak...harap2 lain2 ikan takde kena la...baru jerk ubah ikan smlm......kalo dak kena renovate le balik aqurarium aku tu....

                pastu la ni udang yamato aku tgh bertelur...pastu danio zebra aku pon nampaknya ada berapa2 ekor fry selamat dlm aquarium aku tu....tapi tak tau le bape lama....sbb maleh nak ubah biar biak secara semula jadi.....

                sothye umah adik ko pon housemate dia ada buat fresh water aqua ni....aku le dok racun...kekekek....

                Comment


                • #9
                  Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                  aku usha DIY.. dia kat guna styrofoam untuk buat background, however, bila aku tengok gambo dia bagi, nampak macam polystyrene.. ker omputeh panggil styrofoam, malay panggil polystyrene??

                  Comment


                  • #10
                    Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                    ye le kazam...sama le tu....

                    Comment


                    • #11
                      Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                      nak tanya sini...ada siapa2 pengalaman tak..aku punya akuarium pelihara kaloi..tak sampai 2 minggu dah ada kelodak di cermin akuarium...camna nak elakkan kelodak di cermin tu yeeer...sbb nak pelihara ikan sedut nanti di ngap oleh kaloi...ada cdgn k?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                        zauha.. ko boleh bela bandaraya sekor.. kaloi takkan ngap kalau saiz dia besar sikit dari kaloi ko..

                        anyway payahnya bela ikan sungai ni air cepat kotor.. its normal for em...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                          beli jer magnet cleaner tuh....3 hari skali gosok jer ngan magnet tuh...senang...tangan pun tak kotor/basah.....hmmmm...

                          Comment


                          • #14
                            Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                            bagus2.. byk benda aku belajar ni.. hehehe...

                            cite pasal penyakit, aku rasa ada penyakit gak ikan2 aku tu... sbb nampak sisik2 dia mcm ada sikit kehitaman. nanti aku try post pic kalu sempat. tapi aku tak tau camna nak evaluate sakit apa. ada sapa2 leh tolong?

                            smlm aku gi Cash & Converter PJ Tmn Sea, ada jual batu karang beraneka mcm dgn sikit sculpture.. banyak jugak & berat.. ada kot dlm 8 item, penuh satu kotak 1.5' x 2' x 1.5'.. berat... jual semua, RM65. Aku pi naik moto smlm, kalu tak, mau ter'sebat' tu...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Freshwater and Planted Aquarium #2

                              Originally posted by kambinggila View Post
                              zauha.. ko boleh bela bandaraya sekor.. kaloi takkan ngap kalau saiz dia besar sikit dari kaloi ko..

                              anyway payahnya bela ikan sungai ni air cepat kotor.. its normal for em...
                              nak kena cari bandaraya yg besarlah ni...kat tempat aku semuanya kecik2...

                              Comment

                              Working...
                              X