Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

nak beli gitar biasa

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nak beli gitar biasa

    Askum , aku nak tanye tip2 nak beli gitar ni,

    tapi aku tak mampu nak beli mahal2 ,nak cuma berjinak2 nak main gitar je, sebab member aku ramai tau main gitar, hehe


    jadi aku ada tengok kat kedai area rumah aku ni , kedai tu tak jual gitar kapok, aku pun tak tau mane nak cari gitar sebab area rumah aku ada 1 je kedai muzik

    tokei kedai tu tunjuk aku gitar biasa tapi kecik skit la rm180 , kalau standard rm270, beza dia bunyi standard kuat/besar skit bunyi dia

    jadi aku tanye la korang.

  • #2
    Re: nak beli gitar biasa

    ko kt mana woop?

    kalau kau kt kl., pegi laa Do Re Mi - sana ko boleh cari gitar tong jenama Samick.! Samick ni korean punya kompeni.. diaorang under license buat gitar2 gibson epiphone.. dari les paul sampai ler ke gibson akustik..!

    jadi kualiti diaorang mmg best!

    gitar elektrik aku jenama Samick - design by greg bennet.., pickup Seymour Duncan Alnico.. - bunyi.. sama menjerit dan meraung macam les paul jugak ..



    gitar akustik aku pun samick..



    tu model aku.. LW 028.. tak tau ada jual lagi ke tak.. . tapi bunyi nya.. boleh lawan ler.. bunyi yamaha akustik gitar yg harga 1500..

    harga gitar akustik - RM500 cam tu..

    Comment


    • #3
      Re: nak beli gitar biasa

      lu kalo setakat nak berjinak2..
      lu beli la jenama murah..
      gitar kapok..

      pastu kalo lu rasa lu minat nak improve..
      pastu baru lu piki nak beli gitar yg lebey mencekau..

      kita kalo mmng ada seni dan kreativiti dlm diri..
      main pakai gitar mainan pon boleh sedap..
      eh.. xdela.. pake gitar kapok la..

      Comment


      • #4
        Re: nak beli gitar biasa

        Btul ckp pablo, beli yg murah2 dulu tp klu de bajet besar x salah beli mcm bro morph. Bajet berape?

        Comment


        • #5
          Re: nak beli gitar biasa

          memang nak murah ,tapi tak jumpa kedai yang menjual gitar kapok , hehehe aku baru je nak berjinak2 , nak cari gitar kapok tapi kedai aku pergi tak jual , cuma size dia kecik skit kalau nak murah rm170 yang besar (standard) rm270,

          kat rumah ada satu gitar adik aku ni , dia punya classic special edition slek nye ada 6 tali , cammane nak main pulak ? hehe

          kalau kau kt kl., pegi laa Do Re Mi - sana ko boleh cari gitar tong jenama Samick.! Samick ni korean punya kompeni.. diaorang under license buat gitar2 gibson epiphone.. dari les paul sampai ler ke gibson akustik..!
          morpheuzneo

          do Re mi kat mane ?


          aku cari kat area taman tun dr. ismail, damasara kl , gitar kapok tak de, kalau sape2 tau boleh lah kasi tau ? tak pela mula2 sebenarnye nak cari biasa2 je ..

          tu la member semua2 pandai main gitar , hehe terasa jelous kalau tak reti main pulak ,
          Last edited by wo0p; 16-11-08, 12:04 PM.

          Comment


          • #6
            Re: nak beli gitar biasa

            Member aku pn ade isu mcm ni gak tp kt area2 shah alam, klang senang nk cari affordable gitar kapok tp ni cite 5 thn dulu.

            Comment


            • #7
              Re: nak beli gitar biasa

              takpun try cari guitar2 second hand kat internet..belambak..kang beli mahal2 pastu tak main..tingggal belakang pintu je..

              Comment


              • #8
                Re: nak beli gitar biasa

                weh woop kalau kau kat area situ, kau try pegi kat one utama ada 'guitar collection'.
                kat damansara perdana yang baru tu ada kedai 'the guitar store'. pastu kau tanya ah cina tu guitar untok betol betol beginner. pandai pandai dia ah recommend kat kau nanti

                Comment


                • #9
                  Re: nak beli gitar biasa

                  Originally posted by perangai View Post
                  weh woop kalau kau kat area situ, kau try pegi kat one utama ada 'guitar collection'.
                  kat damansara perdana yang baru tu ada kedai 'the guitar store'. pastu kau tanya ah cina tu guitar untok betol betol beginner. pandai pandai dia ah recommend kat kau nanti

                  oh ya kat ttdi tu aku pergi guitar collection , cawangan2 tu kat one utama ,

                  tak pe2 nanti aku try usha,
                  rasa kecik tu sesuai ke bagus tak ? bukan la kecik sangat size dia tapi kecik skit daripada gitar standard

                  Comment


                  • #10
                    Re: nak beli gitar biasa

                    Originally posted by wo0p View Post

                    kat rumah ada satu gitar adik aku ni , dia punya classic special edition slek nye ada 6 tali , cammane nak main pulak ? hehe
                    ko nie bergurau ke?atau nak beli gitar bass ajer yng 4 tali ..

                    Comment


                    • #11
                      Re: nak beli gitar biasa

                      Originally posted by zamreda View Post
                      ko nie bergurau ke?atau nak beli gitar bass ajer yng 4 tali ..
                      tul gak tu, woop ko nak cari guitar berape tali ni? bass? 4 tali?



                      12 string?

                      Comment


                      • #12
                        Re: nak beli gitar biasa

                        gitar yang kecik empat tali tu memang ada. nama dia bukan gitar. nama dia ukulele

                        Comment


                        • #13
                          Re: nak beli gitar biasa

                          kalo baru nak berjinak2 better nko beli gitar murah je... macam the_don cakap...
                          tapi jangan la beli kapok pasal neck dia besar sgt, jarak tali ngan neck pun agak jauh.
                          cari yg neck kecik sket...
                          bajet below RM100 ade rasanya, cuma brand cikai je laa.

                          satu lagi tips kalo xnak hujung jari nko tu kematu, nko tukarnya ngan tali gitar karan,
                          soft sket nak tekan & bunyinya pun lg best... (imio ler!)

                          Comment


                          • #14
                            Re: nak beli gitar biasa

                            nak beli gitar - satu aje aku nak pesan - usah ler beli kt guitar collection tu..! mahal.. tak berbaloi dgn harga korang bayar..! bayar 3-400.. dapat gitar made in china..

                            nk murah.. turun jalan silang - woh fatt music - cari gitar brand Hofma - range harga dalam 200- 300..!

                            kalau main banyak lagu2 blues / folk / country.. memang sedap main Hofma ni.!

                            aku punya gitar no 3 aku adalah Hofma.. beli kt Wohfat music.

                            gitar ni hilang di kebas kawan2.. !

                            ni kat lelong ada orang nak jual - RM250 aje.! apa lagi .. sambar ler!



                            link lelong : http://www.lelong.com.my/Auc/List/20..._For_Sales.htm

                            murah tu..! RM250.. ..

                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                            Yang bawah ni .. Hofma jugak..! cutaway lagi..



                            PRice? - RM 299!!

                            gila murah! gitar ni..

                            link kt lelong jugak : http://www.lelong.com.my/Auc/List/20...td21566855.htm

                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
                            Originally posted by wo0p View Post
                            morpheuzneo

                            do Re mi kat mane ?
                            Kedai Do Re Mi tu kat hujung jalan Raja Laut.. dah nak masuk jalan TAR dah..! betul2.. simpang antara jalan raja laut - masuk ke Chow Kit..!

                            tepi jalan aje.. besar kedainya..! - pi situ cari Amy .. dia boleh kasik harga murah.. ..

                            utk map dia.. ko klik laa : sini..

                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                            beli gitar utk beginner.., cari lah yg neck / fret dia tak besar sangat.. kecik.. dari pada kapok tu.. yg fretnya.. flat dan besar..! susah nak belajar..!

                            kelebihan beli gitar elok.. fret dia.. curved sikit.. dan kecik.. senang nak belajar fingering..!

                            kedudukan tali gitar dan fret pun tak tinggi sangat .. berbanding kalau pakai gitar kapok.! standard aje tingginya.!

                            bila tali tinggi sangat dari fret.! itu yg susah nak position jari utk create chord atau belajar scaling..!

                            benda2 ni simple aje.., tapi banyak membantu utk cepatkan kau belajar lagi..!

                            lagi pun.. kalau beli gitar macam hofma / samick atau brand2 yg lain.. , bon'tot gitar tu besar!.. pilih gitar ni macam pilih perempuan/awek/bini..!

                            kalau kau tgk perempuan punggung leper takde shape.. gerenti kurang ummph kan? peluk pun tak sedap.. apatah lagi.. rupa yg menggiurkan..

                            gitar yg punggungnya besar dan lebar.. memberikan resonance yg lebih besar.. jadi bunyi lebih penuh..!

                            tak caya.. cuba strum gitar kapok, dan strum gitar yg punggung lebar ni.. - beza jauh bunyinya..

                            kalau gitar kapok.. bass tu.. kurang dengar sikit.., dan bunyi lebih nyaring.. lebih kepada tali bawah.. (yg halus tu..)

                            kalau gitar bon.tot besar ni.. - bunyi penuh.. dari tali bass no 6.. sampai tali last no 1.. semua boleh dengar jelas.!

                            dan vibration dari gitar bon.tot penuh nu.. lebih lama.. ! tak caya. pegi kedai gitar.., tak payah main susah2.. petik aje tali bass atas tu.. kira berapa lama dia berdengung.. !

                            bandingkan dgn gitar bon.tot nipis.. dan kecik.. kejap aje dah takde dengung dia dah..

                            itu tips2 pilih gitar yg guru2 gitar aku pernah ajar aku ler., ni aku share dgn korang..!
                            Last edited by morpheuzneo; 16-11-08, 07:00 PM.

                            Comment


                            • #15
                              Re: nak beli gitar biasa

                              wow menarik , TQ very much semua org . banyak info ni aku dpt , tengok member2 tau main memang jelous ,


                              Originally posted by zamreda View Post
                              ko nie bergurau ke?atau nak beli gitar bass ajer yng 4 tali ..
                              serius adik aku punya ni gitar klassik 6 tali ,tapi tak syok la aku ambik dengan dia , tak feel 6 tali, standard pun 5 tali kan .. dia beli dulu rm300 lebih tak pernah pulak aku tengok dia main keh keh keh...

                              aku sekadar mencuba untuk beracoustic
                              Last edited by wo0p; 16-11-08, 07:22 PM.

                              Comment

                              Working...
                              X