Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Bina Badan & Gym #2.

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bina Badan & Gym #2.

    Topik ni lanjutan dari topik : Bina Badan #1.

    Di topi ni.., kita bincangkan pasal bina badan dan aktiviti2 eksesais di gym atau di rumah.. dan di sekitar anda. asalkan berbentuk bina badan.. bina otot dan eksesais utk kesihatan dan tujuan lain.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Utk topik ni.. , mari kita bincangkan

    1. Rejim eksesais anda.

    2. Adakah anda menambah supplement , protein atau ubat-ubatan lain.. , jika ya.. bincangkan.. jenis apa.. dan apa kesannya..

    teruskan berbincang.net
    Last edited by morpheuzneo; 05-03-09, 12:24 PM.

  • #2
    Re: Bina Badan & Gym #2.

    la ni aku buat light morning jog je, nk trim balik badan yg dah naik, especially pas kawin .... supplement makan multivite aja, hydroxycut dah berkurun tak beli pasal tak cukup duit, then alternative nya try telan oat balik hehe....

    aku bebaru nih dok usha2 treadmill kat kedai2, ada 1 brand tu reebok punya macam best, tp mahal sgt sampai 6k++....treadmill lama aku dah barai, tersadai lam umah pasal roller pecah kena hempap cpu (kawan aku la ni..!!)....sesapa ada treadmill kat umah? nk tau jenis apa, value buy ke and nk jual sekenhen ke tak, harhar....

    Comment


    • #3
      Re: Bina Badan & Gym #2.

      masa ni kalau nk beli.. cari 2nd hand aje dulu.. bukak topik [WTB] kat lyn ke.., BBforum ke.., lelong le..! banyak orang tak perasan ada orang nk beli benda ni..

      Comment


      • #4
        Re: Bina Badan & Gym #2.

        aku nak bina badan, camne mula2 aku nak start? selain dari eksesais sendiri kat umah...

        Comment


        • #5
          Re: Bina Badan & Gym #2.

          pada aku, aku tgk SELALUNYA org yg bli treadmill kt rumah tkkan tahan lama. kejap je dah tk guna. sbb kurang seronok dan lama2 bosan.
          kalo kt gym ada kawan2.


          ps: tk tau plak aku ada topik gym baru..hehe
          Chow

          Comment


          • #6
            Re: Bina Badan & Gym #2.

            aku kureng skit psl bina badan ni..
            treadmill tu menda?hu~

            Comment


            • #7
              Re: Bina Badan & Gym #2.

              treadmill tu mesin yang guna tok lari2 tu... (kalo tak salah aku)

              Comment


              • #8
                Re: Bina Badan & Gym #2.

                treadmill mesin berlari tu lahhh....tak optimal pon benda tu ntuk fat loss, baik korg wat circuit training lagi bagus la


                chow

                Comment


                • #9
                  Re: Bina Badan & Gym #2.

                  Originally posted by bata View Post
                  treadmill mesin berlari tu lahhh....tak optimal pon benda tu ntuk fat loss, baik korg wat circuit training lagi bagus la


                  chow
                  pe benda nye circuit training tu bata?
                  aku bukan power sgt pasal body building ni...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Bina Badan & Gym #2.

                    circuit training nih maknanya dalam satu set latihan mempunyai pelbagai jenis xtvt melibatkan xtvt bebanan dan jugak cardio...
                    cthnya

                    warm up-15 minit wat cardio(treadmill)
                    __________________
                    ->20repx3set chest (rep=repitition)
                    ->20repx3set back
                    ->20repx3set delt
                    ->20repx3set bicep
                    ->20repx3set tricep
                    -> 20repx3set abs
                    -> stepper 7 minit
                    _________________satu set latihan...

                    utk satu sessi..buat la dalam 3 set latihan...
                    dan disudahi dengan 20 min treadmill(walking +jogging)

                    contohnya la...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Bina Badan & Gym #2.

                      Originally posted by morpheuzneo View Post

                      1. Rejim eksesais anda.

                      2. Adakah anda menambah supplement , protein atau ubat-ubatan lain.. , jika ya.. bincangkan.. jenis apa.. dan apa kesannya..
                      1.circuit training 3 times a week + 2 days of cardio excercise

                      2.skang amik whey protien on,dulu masa masuk gym murah amik lipo6...nampak kesannya...pehtu try hydroxycut..cam tak bper masuk... skang masuk gym mahal..dah tadek duit nak bli far burner...

                      3.skang aku dah 3 minggu tak makan nasik... cheating meal cam wiliam ngan carini ada la sekali seminggu...

                      tapi masih berat badan aku tak baper nak turun... haih.. liat betul...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Bina Badan & Gym #2.

                        aku skang tgh pakai whey protein
                        cytogainer
                        tgh nak cuba2. kalau jog saja2 je takde supplement
                        buleh lembik la kaki kang
                        hehe

                        Comment


                        • #13
                          Re: Bina Badan & Gym #2.

                          Originally posted by gbum View Post
                          circuit training nih maknanya dalam satu set latihan mempunyai pelbagai jenis xtvt melibatkan xtvt bebanan dan jugak cardio...
                          cthnya

                          warm up-15 minit wat cardio(treadmill)
                          __________________
                          ->20repx3set chest (rep=repitition)
                          ->20repx3set back
                          ->20repx3set delt
                          ->20repx3set bicep
                          ->20repx3set tricep
                          -> 20repx3set abs
                          -> stepper 7 minit
                          _________________satu set latihan...

                          utk satu sessi..buat la dalam 3 set latihan...
                          dan disudahi dengan 20 min treadmill(walking +jogging)

                          contohnya la...
                          bro gbum bagi tu, bnyk circuit weights.
                          kalo aku bagi contoh, aku bnyk masukkan cardio, sedikit weights, dan sedikit explosive workout (plyo).

                          aku akan selang selikan cardio dan ressitance.
                          contoh
                          1) jog setempat
                          2) sholder press 20x
                          3) sprint setempat 30s
                          4) clapping push-up 20x
                          5) jumping squat 10x
                          6) pull-up 10x
                          7) star clap 20x

                          ni hanyalah contoh. cuba buat circuit aku ni sekali, tak termengah2 aku mmg tabik spring lah
                          perlu diigt semua workout MESTI dibuat TANPA REHAT. NO CHEATING

                          sila google nama2 workout, tak larat lah nak tunjuk semua



                          Originally posted by gbum View Post
                          1.circuit training 3 times a week + 2 days of cardio excercise

                          2.skang amik whey protien on,dulu masa masuk gym murah amik lipo6...nampak kesannya...pehtu try hydroxycut..cam tak bper masuk... skang masuk gym mahal..dah tadek duit nak bli far burner...

                          3.skang aku dah 3 minggu tak makan nasik... cheating meal cam wiliam ngan carini ada la sekali seminggu...

                          tapi masih berat badan aku tak baper nak turun... haih.. liat betul...
                          sesetengah jenis badan, sgt sensitif kpd carbs. terutama jenis endo. ada seorg budak sabah ni berjaya turunkan berat badan dia dgn Atkins diet. dari 130kg ke 70kg saja....mmg disiplin dia ni bagus

                          Originally posted by totti 10 View Post
                          aku skang tgh pakai whey protein
                          cytogainer
                          tgh nak cuba2. kalau jog saja2 je takde supplement
                          buleh lembik la kaki kang
                          hehe
                          cytogainer ialah gainer. gainer = whey + dextrose


                          Chow

                          Comment


                          • #14
                            Re: Bina Badan & Gym #2.

                            ahha mmg la pon
                            smbil mau dptkn protein mau tambah muscle juge

                            Comment


                            • #15
                              Re: Bina Badan & Gym #2.

                              Aslmkm semua,

                              Kalau nak tambahkan berat badan, supplement apa yang kita mesti ambil?

                              Whey protein atau weightgainer? Mana satu yang sesuai untuk beginner?

                              Saya rancang nak tambah berat badan + nak tambahkan otot2 untuk cantikkan badan saya nih.

                              Comment

                              Working...
                              X