Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

nak tanya: cara membaca yang berkesan

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

    Originally posted by lobak View Post
    semua

    aku nak tanya sikit la... korang tau tak macam mana cara nak membaca dengan betul dan boleh mengingati ape yang kita baca.. lebih2 lagi buku sekolah
    macam aku... aku kena baca dua-tiga kali ayat dalam buku lepas tu baru faham isi kandungannya.. tapi sesetengah orang.. hanya membaca sekali lalu.. terus dapat tangkap dan dapat mengingatinya...
    macam mana cara korang membaca??
    Sama saya dengan bro, lambat tangkap sikit bila membaca, saya kena baca 2 3 kali..aduh..kena makan kismis kot

    Comment


    • #17
      Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

      peh!

      taon 2003

      mmg bajet sunggoh gaya aku posting time nih
      kaahh

      tp aku nak sambong sket

      bg aku cara belajar yg paling berkesan adalah dengan paling kurang mengingat wpn subjek tu memerlukan mengingat
      it works for me

      eh bajet lagi ropenye
      Last edited by DatukM; 25-01-12, 10:37 PM.

      Comment


      • #18
        Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

        [/COLOR]
        Originally posted by DatukM View Post
        peh!

        taon 2003

        mmg bajet sunggoh gaya aku posting time nih
        kaahh

        tp aku nak sambong sket

        bg aku cara belajar yg paling berkesan adalah dengan paling kurang mengingat wpn subjek tu memerlukan mengingat
        it works for me

        eh bajet lagi ropenye
        Macam mana punya proses tu bro?

        'bg aku cara belajar yg paling berkesan adalah dengan paling kurang mengingat wpn subjek tu memerlukan mengingat' DatukM
        Last edited by Penakluk; 25-01-12, 10:42 PM.

        Comment


        • #19
          Mcm aku..kalo nk cepat ingat kena study dalam keadaan tenang..so apa yg aku praktikkan..aku tido awal..pastu bangun la pukul 3pagi..kalo boleh semayang tahajjud dulu pastu ko membaca la..insya'allah mesti dapat ingat punya..tambah2 mcm aku ni bila dh berumh tangga dan ada anak baru aku further study..so ini je cara aku utk aku belajar..sebab kalo nk membaca time anak blom tido memang xdapat la

          Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

          Comment


          • #20
            Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

            Originally posted by Penakluk View Post
            [/COLOR]
            Macam mana punya proses tu bro?

            'bg aku cara belajar yg paling berkesan adalah dengan paling kurang mengingat wpn subjek tu memerlukan mengingat' DatukM
            IMHO
            otak manusia sebenarnye lebih mudah mengingat grafik drpd chunk of text - but its just a matter of preference
            ikot pemerhatian aku sejak sekolah dulu lagi - pompuan lebih suka menghapal teks, dats why kalo tanye pusing2 sket dia kempius
            yeah aku suke kaco pompuan time stadi
            sbb connection antara items in memory tu takde, kalo dlm kompita term, its like data not information
            n sbb connection tu takde, memory tu fragmented here n there dalam paletak, susah nak recall balek after some time

            pendek cite im a visual learner

            contoh paleng senang aku bagi utk senang paham

            beza laptop dgn netbook

            1st sekali ko kene visualize macam mane ropa laptop n netbook
            dalam pale otak tu ko kene exaggerate / enhance sket ape beza paleng ketara antara 2 item ni - this is the shortcut to memorize less

            so dari situ kta boleh describe other things
            1st adalah size - kta bole describe screen size, physical dimension - dalam paleotak bayangkan processor laptop lebih besar, maka lebih powderful (logik tak penting kat sini, its just a technique)
            dari size kta bole relate dgn berat pulak - biasanye lebih besar, lebih berat, describe dgn portability pulak, kene heret bagai (make it fun)
            dari berat kta bole link dgn features pulak - dvdrom takde lebih ringan blahblah
            n the list goes on

            yg lagi besh, to preserve memory "space", u dont need to "memorize" both items
            u just have to visualize only one item - ingat one part (laptop) je, other than that u just connect the dots only, if u got wat i mean

            n this technique u can apply to other things too even for abstract subjects

            but to kickstart it - u can start do mindmapping on paper 1st
            mula2 mmg susah tp lama2 dia jadi olmost otomatik dlm pale otak, no longer on paper

            over time i realize dat is the most optimum way of learning for me
            for me, tis is the way to become a rapid learner

            buku biol spm aku katam the whole textbook dlm masa seminggu b4 spm n managed to get an A
            otak manusia sume sama, its just the correct technique

            wah bajek lagi

            tp sebenarnye i have a weak memory, really
            Last edited by DatukM; 26-01-12, 09:51 AM.

            Comment


            • #21
              Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

              membaca jangan dipaksa....kalau tibe2 takde mood tu, relax dulu...tanamkan sifat membaca kerana minat ape yang dibaca tu...

              satu lagi membaca perlukan daya imaginasi yang tinggi...sebagai contoh kalau bace buku sejarah, bayangkan ko berada di tempat peristiwa tersebut...atau bace bab automitif, ko dah dapat bayangkan kedudukan atau lakaran enjin kereta dalam kepala...

              dan prkatikkan ape yang dibace...sebagai contoh orang yang bermain muzik sambil membaca not di skor...dia membaca dan pada masa yang sama dia praktikkan ape yang dibace...tu salah satu contoh la...semakin lame dipraktikkan, makin kuat la memori tu...(tengok sekali imbas dah tahu not ape dan main terus)...sbb tu kebiasaan ibubapa cina menghantar anak2 diorang ke kelas muzik sewaktu masih kecil lagi...supaya anak mereka tu cerdas dan kuat daya ingatan memorinyer...
              Last edited by mixo; 26-01-12, 12:15 PM.

              Comment


              • #22
                Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

                Originally posted by mixo View Post
                membaca jangan dipaksa....kalau tibe2 takde mood tu, relax dulu...tanamkan sifat membaca kerana minat ape yang dibaca tu...

                satu lagi membaca perlukan daya imaginasi yang tinggi...sebagai contoh kalau bace buku sejarah, bayangkan ko berada di tempat peristiwa tersebut...atau bace bab automitif, ko dah dapat bayangkan kedudukan atau lakaran enjin kereta dalam kepala...

                dan prkatikkan ape yang dibace...sebagai contoh orang yang bermain muzik sambil membaca not di skor...dia membaca dan pada masa yang sama dia praktikkan ape yang dibace...tu salah satu contoh la...semakin lame dipraktikkan, makin kuat la memori tu...(tengok sekali imbas dah tahu not ape dan main terus)...sbb tu kebiasaan ibubapa cina menghantar anak2 diorang ke kelas muzik sewaktu masih kecil lagi...supaya anak mereka tu cerdas dan kuat daya ingatan memorinyer...
                Logik jugak kata bro..sempoi bro..saya sekarang kalau nak baca, nak bagi faham lagi kena ulang 2, 3 kali, baru faham betul-betul, siap ada bahagian bila dah baca kali ke 2, 3 baru faham

                Comment


                • #23
                  Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

                  kdg2 keadaan sekeliling mempengaruhi jgk.kalau time study dulu mmg xleh fokus kalau membaca waktu siang or ptg.bgn kul 2 or 3 pg utk sudy sbb time tu yg rasa paling senang masuk dlm kepala.then satu lg mesti nk pindah2 tempat.kalau duk satu tempat mula la mengantuk n apa yg dibaca x masuk.last week tgk kt discovery channel katanya tido lepas membaca or study adalah sgt2 baik.sbb masa kita tdo otak akan sort out info2 dari pembacaan kita tu.

                  Comment


                  • #24
                    Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

                    Originally posted by yunjane View Post
                    kdg2 keadaan sekeliling mempengaruhi jgk.kalau time study dulu mmg xleh fokus kalau membaca waktu siang or ptg.bgn kul 2 or 3 pg utk sudy sbb time tu yg rasa paling senang masuk dlm kepala.then satu lg mesti nk pindah2 tempat.kalau duk satu tempat mula la mengantuk n apa yg dibaca x masuk.last week tgk kt discovery channel katanya tido lepas membaca or study adalah sgt2 baik.sbb masa kita tdo otak akan sort out info2 dari pembacaan kita tu.
                    Terbaik!Memang mantap cara tido lepas membaca tu, sempoi otai yunjane

                    Comment


                    • #25
                      Originally posted by Penakluk View Post
                      Terbaik!Memang mantap cara tido lepas membaca tu, sempoi otai yunjane
                      Tapi yg selalu jadinya baru satu mukasurat dah tertido..sebab tu aku suka tido dulu..pastu baru bangun study

                      Sent from my GT-P1000 using Rimautalk

                      Comment


                      • #26
                        Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

                        Originally posted by Penakluk View Post
                        Terbaik!Memang mantap cara tido lepas membaca tu, sempoi otai yunjane

                        blum tahap otai lg...huhuhu

                        Comment


                        • #27
                          Re: nak tanya: cara membaca yang berkesan

                          Originally posted by rimau_kumbang View Post
                          Tapi yg selalu jadinya baru satu mukasurat dah tertido..sebab tu aku suka tido dulu..pastu baru bangun study

                          Sent from my GT-P1000 using Rimautalk
                          Saya ni bro, sekali tido memang bangun lepas dah nyenyak tido, kurang-kurang 6 jam. tu saya payah nak buat macam bro rimau_kumbang dengan otai yunjane buat

                          Comment

                          Working...
                          X