Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Info nak beli PS3

Page Title Module
Move Remove Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Info nak beli PS3

    Aku ada plan nak beli PS3 untuk suami aku.
    So, tadi aku survey kat sg buloh area the store tu.
    Tanya kat satu kedai ni, dia kata PS3 yang lama (version tebal 80gb hd) harga RM1000.
    Siap modify dan boleh main game yang sedut tu.
    Aku macam WTH?
    Biar betul.....
    Lepas tu, kalau nak tambah kapasiti hd tu pun boleh... harga jadi RM1200.
    Since aku tak pakar sangat pasal game ni kan, aku nak tanya korang kat sini...

    1. Sepengetahuan aku, PS3 ni tak boleh main game sedut.. sekarang dah boleh ke?
    2. Harga yang ditawarkan tu berpatutan atau tak masuk akal? Aku tanak la beli barang recon ke second hand ke kan...
    3. Ade ke set PS3 ni yang recon? Kalau ada, nak tau camne?

    Kedai ni jual barang murah la..
    PSP yang bersion 3000 tu RM670 je.
    Last year lepas raya aku beli RM1200...

    Memang WTH la kan....
    Tak dapat terima kenyataan aku dibuatnya.
    Last edited by Chuy4 4ng3L; 08-07-11, 10:51 AM. Reason: tukar tajuk untuk pin

  • #2
    Re: biar betul....

    Ok, 1st, suami lu untung.

    Wa syorkan lu pegi beli kat kedai Sony.
    Sebab? Sebab murah. RM1,200++ lu dapat console yang 320GB.
    Plus lu dapat warranty dari Sony Malaysia (wa tak sure bapa lama) sebab tu console untuk version Malaysia.
    Pepehal kalo rosak, lu hantar je kat kedai Sony.
    Kalo lu beli kat kedai-kedai game, berkemungkinan tu stock console Singapore or Hong Kong or Japan version,
    maka lu takkan dapat warranty dari Sony Malaysia.
    Kalo rosak, payah.
    Banyak problem.

    Tu 1st, 2nd, bab game sedut.
    Wa ade gak dengar khabar angin ni.
    Dah bole modified PS3 untuk main game sedut.
    Tapi bile dah modified, lu tak bole main game secara online (multiplayer).
    Dan bile dah modified, there's no turning back.
    Lu tak bole nak kembalikan PS3 lu ke keadaan asal.

    Keadaan demographic dan psychographic gamers skang ni,
    memang banyak more to multiplayer game.
    Kalo main game sorang-sorang or secara offline or single player ni,
    tak dapat rasa betol-betol kenikmatannya.

    Nasihat wa, bile lu dah beli,
    lu takyah modified.
    Main je game original (lu amalkan konsep 'alah membeli menang memakai')
    Tapi before nak beli sesuatu game, sila research dulu.
    Jangan main beli tak tentu hala game-game ni.
    Nanti lu gak rugi.
    Sebab harga satu game adalah dalaml lingkungan RM120-RM250 (bergantung pada kedai).

    Wa syorkan, beli game yang ade 'replay value' yang tinggi.
    Maksud 'replay value' tu adalah bile lu dah menang main game tu, lu rasa nak main lagi sebab game tu mantap.
    Atau sebab game tu menawarkan mode multiplayer yang sangat addicted.
    Bile lu dah beli game yang ade 'replay value' yang tinggi, maka lu takkan rasa rugi.
    Sebab lu bole lenjan sakan game tu.

    e.g - Call of Duty series - very highly addicted sebab mode multiplayernya sangat mantap.*kalo suke main game perang la
    Tak pun game bola. or ape sahaja, bergantung pada minat la.


    So untuk dapat tau game tu ada 'replay value' yang tinggi, sila la buat research.

    Comment


    • #3
      Re: biar betul....

      Beli jer yang ori de.
      Game sedut ni bukan murah pun depa jual RM30.
      Tak pun sedut guna unifi yg tak berapa nak murah.

      Game ps3 ni saiz game dia giga bang besar.
      Kalau main ori beli la 2nd game belambak kat forum low yat. Plg murah RM30
      God of war 3 pun dah ada org jual RM60 lol

      Comment


      • #4
        Re: biar betul....

        Ok thanx epi n lang.

        Kalau nak main online kat ps3 ni camne?
        Sungguh aku tatau....
        Guna wifi ke boleh guna brodband modem tu je?
        Umah aku takde stimik pun...so macam option utk main online tu letak tepi kot.

        Aku tanya kedai tu semalam...
        Gamr sedut mostly 20gb dan ke atas.
        Satu game rm30 tak kisah la bape kapasiti dia pun.
        Pastu dia offer aku lagi, ps3 yg tebal + hd 500 gb + game sedut penuh = rm1000.

        Memikat der....
        Takleh tahan........

        Epi: aku dah janji nak beli present utk suami aku. Memula dia nak superbike tapi aku tak setuju sebab nanti aku xleh naik. Camne nak bawak baby naik superbike kan? So aku ckp dgn dia beli ps3 dgn tv baru je.....

        Aku tengah compare ps3 dgn xbox 360 sebenarnya.
        Tapi offer cina tu kat aku semalam memang interesting la...
        Macam xleh ditolak je.

        Tapi aku tak beli lagi.
        Aku tunggu korang punya feedback kat sini.

        Comment


        • #5
          Re: biar betul....

          Ni pendapat wa je tau.
          Kalo wa, wa lagi yakin untuk beli terus kat kedai Sony.
          Lagi terjamin.
          Memang cina-cina ni offer kadang-kadang mengegar jiwa, tapi ade takut ada unsur-unsur tipu muslihat.
          Lagi satu, ramai yang dah buat review, mengatakan PS3 jenis tebal ni tak tahan lama, cepat panas.
          Wa punye PS3 tebal punye version la, skang da rosak sebab kene YLOD (lu gugel ape itu YLOD).
          Skang ni wa tengah tunggu PS3 baru.
          Wa nak sambar nanti kat Sony.
          Tu sebab cina tu letak murah.
          Sebab tebal punye tak berapa nak bagus plus die da modified, memang la akan turun lagi harga sebab tak bole main online.

          Bab online ni, wa tak berapa pakar.
          Tapi setau wa, nak online kat PS3 ni tak bole pakai broadband modem tu.
          Lu kene pakai internet rumah. Then PS3 tu akan connect secara WiFi.
          Kalo takmo secara WiFi, bole je pakai cable (RJ45).
          Bab online better tanye Lang dengan lebih mendalam.

          Comment


          • #6
            Re: biar betul....

            Ooooo ok paham.
            So kena ada internet kat rumah.
            Option out.

            Kau punya ps3 sampai jadi panas tu nape?
            Sebab kau main lama sangat ke atau main sekejap2 pun dah tak tahan panas?

            Ok pasal warranty kan, aku tanya gak kat cina tu semalam.
            Dia kata,

            "kak, ini barang sudah modify punya.tapi kita modify bukan bukak casing.kita cuma run software saje...sama macam akak punya psp la... Kalau ic rosak ka apa ka, kakak bawak dtg sini. Kakak dengan abang cuma bayar barang saja...itu workmanship kita cover la kak. So kalau ic harga 30, upah technician 50 kalau anta lain tempat.kalau anta sini akak cuma bayar itu harga ic saja la.30 saja maaa...."

            Itu la yang cina tu cakap kat aku...

            Mana lang ni?
            Aku nak tanya pasal main game online tu.

            Kau epi, main game ape je kat ps3?

            Comment


            • #7
              Re: biar betul....

              last week member aku beli ps3 320gb dekat bernard rm1280, malaysia punya version. singapore version rm1200 lebih kurang. lagi berbaloi beli yang versi malaysia senang nak claim waranti apa apa jadi. jadi belilah yang versi malaysia. tak pening kepala.

              pasal game tu, mcm erfri dgn lang cakap, takyah buang masa beli yang boleh main game sedut, nak download tu bukan kecik. baik beli yang ori je boleh main online. aku beli modern warfare 2 dulu sampai sekarang aku main lagi, multiplayer. macam erfri cakap la, cari game yang replay value dia tinggi, dah habis main pun rasa nak main lagi, tak jemu tak bosan dan boleh main bila bila even 1 tahun lagi pun.

              Comment


              • #8
                Re: biar betul....

                beli yg ori...
                jgn beli yg modded...

                modded lagi mahal dari ori plus banyak function x bley pakai...
                silap2 ps3 tuh kene lock sebab modded...

                kalau beli modded seolah2 mcm ps3 xde semangat/soul/spirit etc etc...
                ianye seolah2 zombie yg x membawak keseronokan...

                Comment


                • #9
                  Re: biar betul....

                  Perrggghh ayat kau de....
                  Menusuk jiwa menikam qalbu betul!

                  Eh aku tak tulis lagi eh pasal harga game sedut tu?
                  Satu game sedut tu, tak kisah la bape besar pun, harga dia rm30.

                  Ok pasal function ps3 yang takleh guna tu kan...
                  Boleh cerita sikit tak apa functionnya tu?
                  Apa function yg xleh guna kalau ps3 modded ni?

                  Cecite...cecite...

                  Comment


                  • #10
                    Re: biar betul....

                    bagus info pasal PS3 ni, saya pun tak tahu sebelum ni ada yg modded . baru2 ni lalu tepi kedai Sony, tengok mrk offer PS3 harga RM1,200+

                    cuma tawar hati nak beli sbb game dia kena yg ori,

                    anak2 nak main ni paham2 lah, macam2 game diorang nak.

                    Comment


                    • #11
                      Re: biar betul....

                      Yes...itu la masalahnya...
                      Cuma dalam case aku, aku dgn suami bukan hardcore gamer pun.
                      Lepas tu selalu cepat boring dgn satu game je.
                      Kalau ada byk2 game tu, syok sket kan...
                      Bleh pilih2....

                      Comment


                      • #12
                        Re: biar betul....

                        Originally posted by kazhared View Post
                        Yes...itu la masalahnya...
                        Cuma dalam case aku, aku dgn suami bukan hardcore gamer pun.
                        Lepas tu selalu cepat boring dgn satu game je.
                        Kalau ada byk2 game tu, syok sket kan...
                        Bleh pilih2....
                        harga game ori is not an issue here....
                        mcm yg org2 kat atas bgtau...

                        bley je dapatkan game2 yg murah...
                        2nd hand...

                        kalau pandai carik bley save up to 80% dari harga asal...
                        alasan game ori mahal dah x bley digunepakai tuk zaman sekarang...

                        plus secare x langsong membuatkan ko n somi ko berhati2 ketika belanje tuk maen game...
                        kalau beli yg pirate ko akan piker...
                        alaaa 30 je...
                        pedehal...
                        beli beli n beli je...
                        but ekceli rugi...

                        aku berani bet 7/10 or kurang daripade jumlah game sedut yg dimaen xkan dipandang lagi...
                        coz it has no value in it...
                        pas maen akan berabok...

                        kalau beli ori...
                        it still has value on it...
                        ko bley jual balek...
                        ramai yg nak beli kat luar sane...
                        bley maen tukar2 game lagi kalau mau...
                        kalau sume nak beli game baru saket la...

                        so banyak or x banyak game is not an issue here...

                        pandangan dari seorang yg xde PS3...

                        ---------- kemaskini 06-07-11 01:35 PM ----------

                        owh yeah....
                        jangan sangka beli modded console bley maen game sedut 100%...

                        x sume game bley maen ekceli...
                        ade certain2 game n akan ade certain game yg memang x bley maen kat modded PS3...

                        kenape??
                        sebab certain game esp kalau baru...
                        perlukan latest firmware update kat PS3 tuk maen...
                        kalau dah modded camner nak update firmware??
                        kan dah rugi 30 tuk satu game...

                        Comment


                        • #13
                          Re: biar betul....

                          Originally posted by kazhared View Post
                          Ooooo ok paham.
                          So kena ada internet kat rumah.
                          Option out.

                          Kau punya ps3 sampai jadi panas tu nape?
                          Sebab kau main lama sangat ke atau main sekejap2 pun dah tak tahan panas?

                          Ok pasal warranty kan, aku tanya gak kat cina tu semalam.
                          Dia kata,

                          "kak, ini barang sudah modify punya.tapi kita modify bukan bukak casing.kita cuma run software saje...sama macam akak punya psp la... Kalau ic rosak ka apa ka, kakak bawak dtg sini. Kakak dengan abang cuma bayar barang saja...itu workmanship kita cover la kak. So kalau ic harga 30, upah technician 50 kalau anta lain tempat.kalau anta sini akak cuma bayar itu harga ic saja la.30 saja maaa...."

                          Itu la yang cina tu cakap kat aku...

                          Mana lang ni?
                          Aku nak tanya pasal main game online tu.

                          Kau epi, main game ape je kat ps3?
                          Kenapa PS3 wa panas?
                          Sebab wa lenjan tak hengat punye.
                          Tu zaman wa takde awek, so PS3 adalah 'awek' wa.
                          Tiap-tiap hari wa mengadap.
                          Dalam purata 10jam sehari.
                          Hari minggu memang hampir 24jam la PS3 tu 'on' je.

                          Sebab ape wa lenjan tak hengat punye?
                          Sebab wa ketagih main game online / multiplayer.
                          Time tu wa main game Call of Duty (COD) Modern Warfare.
                          Serius berbaloi beli game tu.
                          Walaupun mahal, time tu wa beli RM210 hengget.
                          Tapi kepuasannya memang tangkap sampai ke jantung.
                          So, kat sini tak jadi isu kalo game ori tu mahal. Sebab kite puas.

                          Cina-cina kedai game ni lu jangan percaya sangat.
                          Kuat gebang.
                          Hari ni cakap lain, esok cakap lain.

                          Dulu masa zaman before PS3 wa rosak, wa selalu main game perang.
                          Antaranya COD Modern Warfare 2 (inilah punca PS3 wa rosak, wa marathon main game ni sebab ketagih.)
                          Pastu ade gak game bola macam FIFA. Itu kalo suami lu suka bola, game FIFA memang wajib ada.
                          Tak rugi kalo beli game FIFA ni sebab replay value die tinggi.
                          Suami lu bole mengadap game tu selama setahun sebelum tunggu FIFA baru keluar.
                          Kalo nak racing, wa cadangkan lu amik Need For Speed (NFS) : Shift 2.
                          NFS ni wa main dengan member wa, kitorg main online lawan gamer-gamer dari seluruh dunia.
                          Pernah gak la menang. Mengharumkan nama Malaysia. Eceh.

                          Selain tu, wa main game Resident Evil (RE).
                          Game RE ni even multiplayer die takde kecuali co op mode, tapi replay value die tinggi.
                          Lu akan ketagih main game ni even lu da menang.
                          Lu ketagih nak tembak zombies kat kepala.
                          Wa repeat main game RE ni ade la nak dekat 29 kali.

                          Pastu kalo lu suke main game jenis tak tentu hala atau action adventure lu wajib main GTA4,
                          Red Dead Redamption, Mafia 2 dan Assasin's Creed series.
                          Replay Value die memang tinggi.
                          Serius tak rugi lu beli.

                          Sebenarnye banyak lagi game-game best. Tu wa petik yang wa pernah main before PS3 wa rosak.

                          Ok, ni bab game eksklusif (GE).
                          PS3, Xbox360 dan Wii ade GE die masing-masing.
                          So untuk PS3 GE adalah seperti Metal Gear Solid, Uncharted, Heavy Rain, God of War & GT5 (wa sebut yang paling best je la).
                          Maka dengan itu, kalo lu beli PS3 nanti, lu dan suami lu WAJIB main game-game tersebut.
                          Baru lu dapat feel kePS3an itu. Kat tempat lain takkan dapat.

                          Ok, habis bab game.
                          Bab game ni sebenarnye sangat subjektif.
                          Terpulang kat lu sebab yang nak main lu dengan suami lu.
                          Taste orang tak sama.

                          Cite pasal 'fully functional' PS3 ni,
                          wa tak berapa nak sure sebab wa tak pernah merasa PS3 yang dah di modified.
                          Tapi wa rasa, maybe lepas dah modified, PS3 tu tak dapat nak akses ke PSN.

                          PSN adalah salah satu komuniti untuk gamer-gamer PS3 untuk download demo-demo game, trailer game baru,
                          movie trailer, beli add-on content, chatting, bersosial di alam maya, download movie, music dan bermacam-macam lagi.
                          Bile da ade PS3, kalo kite tak gunakan sebaik mungkin PSN, maka baik lu main brickgame, main tetris. Lagi best.
                          So, bile da modified, kemungkinan PS3 lu takkan dapat akses ke PSN.

                          Tapi lu sendiri cakap, rumah lu takde internet, so watpe nak berPSN-PSN atau bermultiplayer ni betol tak?
                          So terpulang kat lu.
                          Tepuk dada. tanya selera.
                          Kalo lu tanye wa, selera wa skang ni, wa mengidam roti banjir dekat Kayu Original Nasi Kandar.
                          Kari die mantap.
                          Lawan plak dengan kopi o ais.
                          Perghh.

                          Ehh.

                          Comment


                          • #14
                            Re: biar betul....

                            Originally posted by ERFi View Post
                            Dan bile dah modified, there's no turning back.
                            Lu tak bole nak kembalikan PS3 lu ke keadaan asal.
                            .
                            ape yg erfi mention neh totaly true...
                            cume nak buat sedikit pembetulan kat sini...
                            bile dah modified (custom firmware)..bole turning back balik..
                            pasal mod nye ps3 version 3.55 je...
                            cara nak unmod balik just update ke new firmware..
                            tapi bile dah update new firmware xle nak mod balik..
                            bese org jual ngan package ngan hdd yg besar2 mcm 1tb or 500gb tu..
                            sume recon..pasal recon/secondhand je yg firmware bawah 3.60 (3.55)...
                            yg beli baru sume dah update ke firmware 3.60...
                            so xde nak mod....
                            so that mean kazhared ade 1 choise je kalu nak pakai yg mod nye ps3...
                            kene beli yg recon/secondhand...
                            kalu beli yg baru...kompom xle mod
                            sekian tengkiu..

                            kalu salah sile betulkan kenyataan saya

                            Comment


                            • #15
                              Re: biar betul....

                              Yang modinye leh jer main Online

                              Seingat aku ada satu site nie leh hack masuk PSN

                              Name hack ni agak kurang sopan F**KPSN

                              Custom Firmware skang dah agak power skang. Sume game dah leh main. Sbb member aku ada yg dah modi PS3 dia

                              Dia rasa berbaloi sebab pakai UNIFI...sedut hari2 game PS3 siap sehari dua jer utk game yang bersaiz 20gb

                              Comment

                              Working...
                              X