Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

(Tutorial) Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

    abang ninja...leh share iso games tak...

    Comment


    • #17
      Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

      Originally posted by byha
      situasi aku begini...
      xde umd...
      internet pun limited sbb byk site kena block... & no torrent here...
      jadik x byk info aku bleh carik kat net apath lg nak mendonlod nih...

      aku terai satuČ dulu ar... aku mmg hampes babČ game nih...
      game yg aku nak main nih... harry potter goblet of fire...
      iso nyer ader... dpt dr ninja...
      nak tau camner main game nih dlm psp dgn jayanya... about the loader & all...
      tq in advance
      byha.. ko ada try load game tu guna method biasa tak? DevHook then UMD Emulator? Kalu seingat aku, game nie memang ada problem nak load kat certain level... so, diorg punya workaround, diorg download 100% complete savegame dan load Harry Porter dari situ, baru boleh jalan..

      Tapi, kalu byha tak dapat load the game at all, most probably sebab takde UMD dalam drive.. sbb mcm Ninja bagitau dulu.. certain game tak compatible dengan DevHook no UMD workaround..

      eastone.. ko nak game apa? Bleh je download sume kat torrent.. itu pun kalu ko ada pakai torrentlah.. :gelaks:, aku selalu download kat sini.. http://www.mininova.org/sub/158/added

      Comment


      • #18
        Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

        terima kasih ye saudara ninja...
        eceh... formal la pulak

        hmmm... dah terai dah method tu...
        lepas pilih character dia hang...
        lg pun pelik ar... umd emulator tu kan hang la la ni...
        kena kopipes baru la nampaknyer eh...

        hmmm kalo gitu kena jugak ar pi beli umd...
        initial d ninja pakei umd ke iso?..
        ingat cam nak beli ar...
        rasa camner?.. ok besh game tu?..
        aku nak beli sbb fanatik ngan initial d je :gelaks:


        cedih... http://www.mininova.org/sub/158/added kene block...
        Last edited by Byha; 16-06-06, 06:23 PM.

        Comment


        • #19
          Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

          Originally posted by byha
          terima kasih ye saudara ninja...
          eceh... formal la pulak

          hmmm... dah terai dah method tu...
          lepas pilih character dia hang...
          lg pun pelik ar... umd emulator tu kan hang la la ni...
          kena kopipes baru la nampaknyer eh...

          hmmm kalo gitu kena jugak ar pi beli umd...
          initial d ninja pakei umd ke iso?..
          ingat cam nak beli ar...
          rasa camner?.. ok besh game tu?..
          aku nak beli sbb fanatik ngan initial d je :gelaks:


          cedih... http://www.mininova.org/sub/158/added kene block...
          Oo... kalau game boleh load tapi hang setengah jalan, memang kena ikut cara load savegame tulah.. try pakai savegame yg aku attached nie pastu try load game semula.. (unzipped file tu, pastu transfer folder ULUS10032SAVE000 tu masuk dalam PSP/SAVEDATA folder)

          Game Initial D yg aku main sekarang nie pakai ISO, tapi aku tak sure samada UMD dia boleh load atau tidak, aku kena check balik.. asalnya, Initial D punya ISO memang langsung tak boleh load, tapi sejak ada loader baru keluar DevHook 0.41, dah boleh main..

          Game dia boleh tahanlah.. not bad.. macam anime lebih kurang.. cam biasalah drifting one vs one... nak pakai hachi-roku ka, nak pakai RX7 ka.. suma boleh.. graphic pun okey.. tapi belum sampai tahan kecunnan lagik.. and, one more thing.. game nie entirely in Japanese... mmg takde English version untuk game nie.. so, kalu byha mau main, kena trial-and-error jerlah macam main Bleach.. ngehehehe..

          Lepas tu lagik satu, kena ada UMD dalam drive.. sebab loader nie belum support lagik method no-umd walaupun org yg sama develop DevHook yg lama dulu tuh.. so, cik byha cepat-cepatlah belik UMD seketul..senang..tayah fikir game bleh load ke idak..

          Comment


          • #20
            Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

            waaah... saya terai blk nih nnt skrang jugak...
            macheh ninja sensei...
            lebiu lebiu lebiu

            Comment


            • #21
              Re: Pertanyaan & Permasalahan Mengenai PSP

              Originally posted by pekwky1
              ninja boleh terangkan sedikit kegunaan devhook 0.41 nie. boleh bagi tak cara cara penggunaannya.
              Originally posted by damak
              Dev hook 0.41 ni sekarang tengah gunakan semua game original version 2.5 sahaja kira jadi emulator di psp saya firmware 1.5. Dia tak perlu nak update firmware 2.5 kekal dalam psp tapi hanya sementara semua fungsi firmware boleh jalan seperti biasa termasuk wireless tapi kena tukar Clock Cpu 222/111 sahaja kalau pakai 333/166 memang tak jalan. Dev hook 0.41 ni boleh boleh pilih firmware 2.0 --> 2.5 dan ia jalankan file *.cso dan size file dia lebih kecil dari *.dax masa main tak de pulak macam rasa tersangkut - sangkut. Kawan pejabat saya dah cuba game "Car" format *.cso run menggunakan Dev Hook 0.41 memang nampak stable dari *.dax tak payah nak configure terlalu banyak. Nak di ingatkan dia akan reboot dan start semula dengan firmware yang kamu pilih dan sesiapa yang pilih 2.5 boleh mencuba browser yang dia sedia . Jangan risau itu hanya sementara sahaja selepas kamu off dia akan kembali asal firmvare 1.5 semula

              Setting asal Dev Hook .41
              UMD SELECT - "UMD disc" (Boleh pilih iso kalau nak) <--- tapi saya tak cuba sebab main pakai UMD game firmware 2.5
              UMD MOUNT - "UMD DISC" (pilih "iso anyumd" sekira nak menggukan iso)
              UMD VERSION - "2.xx -> 2.00"
              FIRMWARE - "2.50 + 2.00"
              CPU CLOCK - ada masalah wifi kalau pakai 333/166.Boleh menguna wifi 222/111
              BOOT SELECT - "reboot XMB"

              Selesai ..... Kalau game 2.6 keatas buat masa ni tak boleh guna Dev Hool 0.41

              Selamat Mencuba ... Kalau saya ada silap Ninja dan sifu lain tolong betul kan
              Pembetulan: Game firmware 2.6 ke atas boleh main.. takde masalah... firmware requirement will be overwrite dengan function nie:

              UMD VERSION - "2.xx -> 2.00"

              Itulah kegunaan sebenarnya selection nie.. untuk completely remove the requirement for updates..

              So far game 2.6 yg Ninja try, semua boleh main.. game Tomb Raider Legend, Itadaki Portable, Metal Gear Digital Comic, dan banyak lagik.

              Comment


              • #22
                Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                Originally posted by ayeenz
                guys...
                can anyone tell me price untuk MSPD 1 GB and 2 GB.
                Harga untuk Memory Stick ORIGINAL keluaran Sony:
                MSPD 256MB RM149
                MSPD High Speed 256Mb RM189
                MSPD 512MB RM189
                MSPD High Speed 512MB RM299
                MSPD 1GB RM289
                MSPD High Speed 1GB RM419
                MSPD 2GB RM559
                (Buat masa ni, Sony Malaysia takde release 2GB High Speed lagi)

                Harga untuk Memory Stick BUKAN ORIGINAL keluaran 3rd party:
                (kebanyakan yang dijual adalah clone/copy version buatan China untuk MSPD Sony, harganya lebih murah, tetapi ada risiko untuk MSPD jenis ini cepat rosak, bergantung pada nasib, kebanyakan yg dijual di kedai game biasa di Sg.Wang adalah MSPD jenis ini)

                MSPD 1GB (Non High Speed/High Speed) RM150-RM200
                MSPD 2GB (Non High Speed/High Speed) RM250-RM290

                (kedai biasa kebanyakan jual 1GB dan 2GB, kalau yg version lain (256MB, 512MB) jarang sikit)
                Harga MSPD bukan original tak tentu, sebab bergantung pada kedai, dan bergantung sejauh mana kita boleh tawar lagi murah.. satu lagi, walaupun kat MSPD nie dia ada tulis High Speed, transfer rate nya adalah lebih rendah dari MSPD original. Tapi, still can transfer data as long as you use USB 2.0 connection.

                Comment


                • #23
                  Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                  ok...satu soalan newbie...

                  katakan aku baru beli psp 1.5...
                  ape 1st step yg perlu aku buat utk main download games nih??

                  adakah camni...
                  1) format memory stick
                  2) masukkan devhook 0.41 (copy file yg didownload ke dlm m/stick)
                  3) copy file iso games ke dlm folder iso

                  then dah leh main games...

                  sebab aku beli sumer suruh dia install...tak dpt belajar...
                  satu lagi : boleh ke kalau aku nak backup dgn copy semua file dlm m/stick ke dlm pc...
                  then kalau m/stick problem, aku format dan copy balik sumer fail tu ke dlm m/stick...boleh tak??
                  Last edited by eastone; 20-06-06, 01:41 PM.

                  Comment


                  • #24
                    Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                    Originally posted by eastone
                    ok...satu soalan newbie...

                    katakan aku baru beli psp 1.5...
                    ape 1st step yg perlu aku buat utk main download games nih??

                    adakah camni...
                    1) format memory stick
                    2) masukkan devhook 0.41 (copy file yg didownload ke dlm m/stick)
                    3) copy file iso games ke dlm folder iso

                    then dah leh main games...

                    sebab aku beli sumer suruh dia install...tak dpt belajar...
                    satu lagi : boleh ke kalau aku nak backup dgn copy semua file dlm m/stick ke dlm pc...
                    then kalau m/stick problem, aku format dan copy balik sumer fail tu ke dlm m/stick...boleh tak??
                    Technically, yes... tapi tak semestinya setiap kali nak main game, nak kena format Memory Stick.. format bila MS problem jer.. kalu takde problem, tak perlu nak format selalu.. lagi satu buang masa, nak transfer the same file all over again..

                    File dalam MS tu lebih elok buat backup kat PC, so, if anything problematic happens, boleh recover balik.. because as you know, after you reformat, PSP cuma akan create folder PSP/GAME, MUSIC, PHOTO dan SAVEDATA jer.. folder lain kena create sendiri..

                    Comment


                    • #25
                      Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                      Originally posted by Ninja
                      Pembetulan: Game firmware 2.6 ke atas boleh main.. takde masalah... firmware requirement will be overwrite dengan function nie:

                      UMD VERSION - "2.xx -> 2.00"

                      Itulah kegunaan sebenarnya selection nie.. untuk completely remove the requirement for updates..

                      So far game 2.6 yg Ninja try, semua boleh main.. game Tomb Raider Legend, Itadaki Portable, Metal Gear Digital Comic, dan banyak lagik.

                      Ninja kamu test game masuk game original firmware 2.6 ke atau ninja run guna ISO ? sebab hari tu saya cuba pakai daxter pakai UMD original tak leh nak jalan dia suruh pakai 2.6 jugak ... kalau iso memang bole run UMD VERSION - "2.xx -> 2.00"

                      Comment


                      • #26
                        Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                        Originally posted by damak
                        Ninja kamu test game masuk game original firmware 2.6 ke atau ninja run guna ISO ? sebab hari tu saya cuba pakai daxter pakai UMD original tak leh nak jalan dia suruh pakai 2.6 jugak ... kalau iso memang bole run UMD VERSION - "2.xx -> 2.00"
                        Well, obviously I'm refering to ISOs... because I know most of us here will stick to ISOs, if not, no point of discussing PSP 1.5 version here.. just buy the PSP with 2.6 version... still can load homebrews other than ISO loaders

                        Tapi, memang ada UMD original 2.6 yg boleh load guna DevHook 0.4x nie.. tapi tak semualah.. so:

                        UPDATE UNTUK BYHA:

                        Great news.. member aku baru inform Initial D Original UMD boleh load guna loader DevHook 0.4x nie... so, kalau byha nak beli.. bolehlah kot..

                        Comment


                        • #27
                          Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                          Ok..soklan budak baru...

                          1. untuk 1 game ISO tu makan berapa banyak space kat MS? (sebab lani sy blm beli MS lagi..cuma ada yg dah include kat dlm Value Pack tu...32MB)
                          2. Kalau 32MB tu buleh muat game...tak kira lah berapa banyak...macamana nak d/load tu ek?
                          3. Pasal USB cable tu kan...klu guna USB cable untuk Digital Camera Sony Cybershot buleh ke? takyah nak beli lagi...

                          ok..looking for ur quick reply...ehehehe (xcited sangat)

                          Comment


                          • #28
                            Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                            1. untuk 1 game ISO tu makan berapa banyak space kat MS? (sebab lani sy blm beli MS lagi..cuma ada yg dah include kat dlm Value Pack tu...32MB)
                            - Okey, first of all, general info, satu UMD disc boleh simpan data maximum 1.8GB.. so, technically game developer akan buat game to fully occupied the disc.. tapi, kita bernasib baik, tak semua company game yg buat game sampai full size 1.8GB.. so, size untuk game ISO tak tentu, semuanya bergantung kepada game, sebab bukan satu jer company yg develop game untuk PSP.. ada berpuluh-puluh company.. so, size memang berbeza untuk setiap game.. dari yang kecik sampai lah yg besar.. so, kalau 32MB tu kalau nak main game, susah sikitlah.. memang tak muat melainkan game-game yg size kecik macam tetris, puzzle games, etc..
                            2. Kalau 32MB tu buleh muat game...tak kira lah berapa banyak...macamana nak d/load tu ek?
                            - first question answered above... kalau nak download kena pakai torrent lah, sila refer link yg Ninja post sebelum nie.. ada kat dalam topik nie..
                            3. Pasal USB cable tu kan...klu guna USB cable untuk Digital Camera Sony Cybershot buleh ke? takyah nak beli lagi...
                            - Yup, boleh pakai asalkan USB 5-pin.. macam dalam gambar berikut:

                            Comment


                            • #29
                              Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                              dev hook ngan mph game loader ni same function ke??
                              ape kelebihan kedua2 benda ni??

                              ape beza loader ngan emulator?? (blur)..

                              tenkiu...
                              Last edited by eastone; 20-06-06, 04:55 PM.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Pertanyaan &amp; Permasalahan Mengenai PSP

                                ok...thanks for ur answer...

                                sy dah bukak link yang Ninja bagi...
                                tapi torrent tu apa?

                                Comment

                                Working...
                                X