Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Pengarangan Multimedia

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pengarangan Multimedia

    Assalamualaikum ..

    boleh beritahu takk .. atau terangkan apedia yang dikatakan
    dengan alat pengarangan multimedia .. serta apedia contoh2
    nyerr .. dan kegunaanya .. dalam multimedia

  • #2
    Alat Pengarangan Multimedia atau 'Multimedia Authoring Tools"

    aku tahu contohnya ialah :
    1. Macromedia Director

    Guna dia sila rujuk http:\\www.macromedia.com

    Comment


    • #3
      Assalamualaikum ..

      Macromedia Flash tuu .. sama gaks kerr .. macam director ..
      flash masing2 berbzakan .. jadi ape kegunaannya ...

      - Power Point sama gaks kann ..

      Comment


      • #4
        flash lebih kepada web

        director lebih kepada cd title, kiosk, dll....

        powerpoint..... terhad....

        Comment


        • #5
          macromedia paling senang guna authorware.. tapi terhad sket la berbanding director..toolbook paling senang..tapi boring!

          alat pengarangan multimedia tuh seingat aku laa, adalah software yg mana kita bley masukkan sumer elemen2 multimedia (teks, animasi,video, grafik,etc) dan kita bley buat sumer elemen2 tuh interaktif.. contoh perisian belajar matematik ker.. aku ada buku dia dulu tapi aku dah terhilangkan plaks..so maklumat aku kasin ni tak lengkap ler..

          Comment


          • #6
            Assalamualaikum ..

            sekarang nie .. aku nak tahu apa contoh2 alat2 pengarangan multimedia nie .. serta kegunaanya ....

            Comment


            • #7
              Posting asal oleh Man_United
              Assalamualaikum ..
              sekarang nie .. aku nak tahu apa contoh2 alat2 pengarangan multimedia nie .. serta kegunaanya ....
              w'salam..
              contoh alat2 pengarangan spt yg ku habaq di atas tadik...

              1)macromedia authorware
              --ia dinamakan "Pengarangan berdasarkan ikon
              --guna flowchart dengan ‘drag & drop’ ikon dari perpustakaan (library) yang telah disediakan.
              --Apabila flowchart dibina, pembangun perlu menambah kandungan dengan teks, grafik, animasi, bunyi dan video.
              Kemudian aplikasi boleh dihalusi dengan edit ‘flowchart’.
              Edit dapat dilakukan dengan menukar ikon dan sebagainya.
              --Authorware dapat digunakan untuk membina aplikasi interaktif tanpa ‘scripting’ – tiada aturcara diperlukan.
              Ia amat berguna sebagai alat untuk ‘storyboarding’.

              2)macromedia director
              --dinamakan "Pengarangan berdasarkan masa"
              --menggunakan ‘timeline’ (sama macam flash)
              --Menggunakan ‘scripting’ – perlu bahasa pengaturcaraan untuk aplikasi yang lebih dinamik. Contoh bahasa pengaturcaraan : Lingo.
              --Director sesuai untuk membina aplikasi seperti :
              i)Persembahan multimedia
              ii)Animasi
              iii)Aplikasi multimedia interaktif

              3)toolbook
              --dinamakan "Pengarangan berdasarkan kad"
              --Elemen disusun sebagai "halaman" spt buku.
              --Ia berasaskan objek (object oriented).
              --aku kurang maklumat mengenai toolbook..mahap lee..tapi bley try search kat internet...

              4)hypercard
              --juga satu contoh "Pengarangan berdasarkan kad"
              --Elemen disusun sebagai ‘Stack of cards’ .
              --Ia berasaskan objek (object oriented).
              --HyperCard membina projek yang dipanggil ‘stacks’ yang dibina dari kad. Maklumat disimpan sebagai set kad indeks. Elemen yang digunakan ialah seperti ‘stacks’, kad, medan dan butang.

              ko nak wat assignment ker??harap2 betul ler apa aku kasik tadi tuh. lecturer tempat aku blajo punyer tuh aku copy..

              yg lelain pun banyak lagik..flash, powerpoint,etc. pepandai ler tambah yee..
              Last edited by aiyDa; 25-11-02, 12:26 AM.

              Comment


              • #8
                Assalamualaikum ..

                *lil_girl
                thanks .. sebab tolong aku .. serta maklumat yang ada ..
                Last edited by Man_United; 25-11-02, 10:59 AM.

                Comment


                • #9
                  flash dan director kalau dilihat secara umum mempunyai keupayaan yg tak jauh bezanya.. apa yang ketara perbezaan antara 2 s/w nih ialah :
                  flash - berasaskan grafik vektor.. saiz yg lebih kecil bila menggunakan grafik vektor.. dan kebanyakan animasi perlu dibuat secara manual..
                  director - bitmap (kot?) .. animasi banyak dilakukan secara 'drag n drop' tak payah susah susah nak buat cam flash..

                  powerpoint ? very limited animation... u can't do whatever you want.. you just can do what they have..

                  Comment


                  • #10
                    tapi, aku lebih suka guna flash dr guna direktor. cos maybe interface dia kot, dan aku rasa cam susah aje nak edit gambar dan guna timeline dalam director ni. Ke sebab, aku ni memang tak tau director.
                    Wassalam

                    Comment


                    • #11
                      director mx tengah dalam previu.... hehehhe tak sabar nak beli....

                      Comment

                      Working...
                      X