Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...



    sini saya nak tanya sikit pasai Maybank2u nih.

    rasanya semua org pakai online banking nih. senang nak buat transaction dan bayar segala2 jenis bil etc. masuk user dan pass lepas tue boleh guna.

    saya nak tanya nih.... selama nie kita guna Maybank2u nie ada tak alami bad experience pasai service nie contohnya duit hilang masa transfer, duit short dlm bank, x leh login guna password, kene hack ka dan lain2.

    share la sikit experience korang kat sinih......

  • #2
    Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

    errrr... selama ni aku guna okeh je.....

    kenapa?.... duit dalam akaun ko hilang ke?

    Comment


    • #3
      Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

      aku guna OK jer...

      lagi satu aku sentiasa guna dengan Firefox... so lebih secure...

      Comment


      • #4
        Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

        saja ja nak survey...dulu guna tapi dah kensel sebab takut kene hack atau ada problem......nie nak pikir guna balik la....

        Comment


        • #5
          Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

          kalau guna, yang paling penting berhati-hati, InsyaAllah selamat. Mana nak cari tempat bagi jaminan 100% selamat, dan kita yakin 100% selamat, dan 100% jugak tiada kemungkinan security diceroboh.

          so, guna jer online banking mana2, asalkan dari bank yang sah dan ternama, mereka ada tahap2 keselamatan tersendiri, kita yg guna kena ambik tindakan utk pastikan setiap transaksi kita ada bukti andainya berlaku apa2 masalah.

          kalau boleh tiap kali buat transaksi online, jgn lupa print salinan transaksi, simpan dalam satu file peribadi, mcm aku, buat dua, satu print out ke printer, masuk file, then satu lagi aku print/save to PDF, simpan dlm pc.

          lagi satu, jgn la suka sgt guna online banking kat cc, risiko tu lebih besar, bukan nak tuduh, tp siapa sangka kalau yg jaga cc tu psang somthing boleh save password or whatever keylogger ke.

          dan rajin2lah tukar password atau gunakan password yg kompleks skt. kalau bankislam, tiap2 3 bulan dia force kita tukar pass, maybank plk, kalau 3 bulan tak guna/login account online kena suspend.

          Comment


          • #6
            Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

            dalam sebulan berapa kali korang tukar password??? 1...2..3...4...10....

            Comment


            • #7
              Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

              Originally posted by Brown View Post
              dalam sebulan berapa kali korang tukar password??? 1...2..3...4...10....
              aku tak penah tukar sejak guna

              owh, aku start guna maybank2u 3-4 tahun lepas....

              Comment


              • #8
                Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                hahha aku pon guna maybank2u dah lama ..setakat ni tak der problem..

                lagipun tahap security dia memuaskan..kalau org curi password pon still tak bule nak ambik duit.. sebab ada TAC yg send ke HPhone..

                kalau org nak transfer duit pon still kena transfer ke account org lain..so still bule trace..

                oke le..guna je..apa2 print ke simpan salinan transaksi anda..

                Comment


                • #9
                  Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                  Aku jawab soalan ni, based on BIMB e-banking. M2U tak guna dah.

                  Kalu style aku:
                  -each transaction aku buat, maybe dalam twice,thrice per month aku print e-statement tu ke dalam PDF (kalu ko guna Firefox ko print to file, jadi postscript, lepas tu convert ke PDF- Linux). Kalau dalam Windows ko install PDFCreator ke CutePDF ke print as PDF. Aku store each transaction ikut bulan dan tahun. Kalau aku buat payment Mar 2008 aku save la file tu guna mar08.pdf macam tu.

                  Bukan apa, langkah berjaga-jaga.

                  Kalau bab online transaction lepas tu ada masalah connection, aku pernah kena (aku guna BIMB) dia hang. So aku kontek support centre tanya samada transaction tadi sukses atau tak. So far alhamdulillah takde problem lagi.

                  Kalau ko tau network tak berapa elok elakkan la guna e-banking ni, takut la ada problem nanti naya je.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                    Originally posted by mnajem View Post
                    Aku jawab soalan ni, based on BIMB e-banking. M2U tak guna dah.

                    Kalu style aku:
                    -each transaction aku buat, maybe dalam twice,thrice per month aku print e-statement tu ke dalam PDF (kalu ko guna Firefox ko print to file, jadi postscript, lepas tu convert ke PDF- Linux). Kalau dalam Windows ko install PDFCreator ke CutePDF ke print as PDF. Aku store each transaction ikut bulan dan tahun. Kalau aku buat payment Mar 2008 aku save la file tu guna mar08.pdf macam tu.

                    Bukan apa, langkah berjaga-jaga.

                    Kalau bab online transaction lepas tu ada masalah connection, aku pernah kena (aku guna BIMB) dia hang. So aku kontek support centre tanya samada transaction tadi sukses atau tak. So far alhamdulillah takde problem lagi.

                    Kalau ko tau network tak berapa elok elakkan la guna e-banking ni, takut la ada problem nanti naya je.
                    network x elok maksud ko macam hari nie connection tmnet lembap so elakkan guna online banking kene tunggu sampai hari tenet connection sudah ok.....cam tue ke..?


                    Originally posted by shahriezal View Post
                    hahha aku pon guna maybank2u dah lama ..setakat ni tak der problem..

                    lagipun tahap security dia memuaskan..kalau org curi password pon still tak bule nak ambik duit.. sebab ada TAC yg send ke HPhone..

                    kalau org nak transfer duit pon still kena transfer ke account org lain..so still bule trace..

                    oke le..guna je..apa2 print ke simpan salinan transaksi anda..
                    TAC nie ape bende? Transaksi log ke?? Bende nie memang dihantar ke handphone kite ye...???
                    Last edited by Brown; 13-04-08, 11:02 AM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                      ok je ... no problem

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                        aku guna 2 e-banking stakat ni. Memang takde apa2 masalah setakat ini.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                          bila guna TAC / IAC nih rasa lebih selamat sikit... aku ada mebeng dengan bengislam..

                          TAC = Transaction access code (betul ke) - mebeng
                          IAC = Internet Access Code (betul ke) - bengislam

                          bila nak buat transaksi macam pemindahan / pembayaran kodČ tadi diperlukan. Kod tadi dihantar ke telepon mudah alih yang didaftarkan. Jadi kalau orang curik kata laluan anda. Dia masih tak boleh buat transaksi sebab sebab kod akses dihantar ke telefon mudah alih yang didaftarkan. Dia cuma buleh tengok akaun tu saja la..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                            yup. BIMB ada handphone authentication method ni.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Tahap sekuriti Maybank2u dan experiance semasa guna...

                              Aku pun guna ok je. baru guna 3 bulan. Best jgk... Memudahkan sgt2

                              Comment

                              Working...
                              X