Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Mintak contoh system utk didevelop utk project paper...

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mintak contoh system utk didevelop utk project paper...

    Aku tengah pilih satu system yang menarik utk didevelop utk project paper, nak mintak idea & pandangan korang ttg system ape utk didevelop..

    aku ade satu, tapi xtahu bagus ke x, ni dia :

    - Sports Goods Ordering System
    - Resort reservation system

    sesape..ade idea x.. tq

  • #2
    student subject registration system

    - lecturer masukkan time kelas dia
    - student login, pilih time
    - kalau conflict, kena bagi error message
    - kalau ok, print dan update database
    - mesti ada jumlah total student yang enrol subject tu
    - lecturer boleh dapatkan senarai nama pelajar selepas tamat tempoh register

    macam-macam lagi la yang boleh masuk dalam sistem ni..

    Comment


    • #3
      - Human resource management System.
      - e-school system
      - virtual mall
      - groupware
      - inventory system
      - operation management system

      Comment


      • #4
        Aku pun ade ckit cth ni, nak tgk dulu senarai yg korang bg, nnt nak pilih yg paling menarik utk didevelop:

        - EMPLOYEE KIOSK SYSTEM
        - PRISONER DATABASE SYSTEM
        - Srikanti e-maid system
        - International quisine kiosk system
        - DOCTORS PRESCRIPTION SYSTEM
        - ONLINE COMMUNITY SYSTEM

        --> tq sharuzzaman & panji
        --> biasanya kan, apa objektif yg paling penting utk develop 1 system tu? sape tahu.. tq
        Last edited by sub_zero; 23-07-04, 02:49 AM.

        Comment


        • #5
          pastikan sistem tu modular.. supaya senang nak tambah atau buang module dari sistem tu..

          Comment


          • #6
            ape maksud sistem tu modular sharuzzaman?
            buleh terangkan lg x..

            Comment


            • #7
              alaa.. macam style phpnuke, postnuke dan sebagainya tu la...

              dia ada core system, lepas tu ada plugin yang boleh extend function core system tu...

              Comment


              • #8
                ekekeke..tak paham aku..
                phpnuke tu pebende?

                Comment


                • #9
                  Kiriman asal oleh sub_zero
                  ekekeke..tak paham aku..
                  phpnuke tu pebende?
                  laaa.. ko tak tahu phpnuke? sedara dia postnuke ko tahu tak?

                  gi tengok kat http://www.phpnuke.com dan http://www.postnuke.com

                  Comment


                  • #10
                    fungsi modular tu macam software dalam PC jugak la. senang nak install dan uninstall. tak payah nak godek2 kod sistem induk, dalam contoh ni OS. memudahkan user.

                    Comment


                    • #11
                      Kiriman asal oleh sharuzzaman
                      laaa.. ko tak tahu phpnuke? sedara dia postnuke ko tahu tak?

                      gi tengok kat http://www.phpnuke.com dan http://www.postnuke.com
                      sharuzzaman - ekekeke..pakcik makcik die pung aku xkenal, ape kegunaan phpnuke ngan post nuke tu ekk?

                      nsx - ic .. mcm tu modular tu, aha.. paham dah

                      Dlm pembangunan sesuatu sistem tu, perkara ape yg paling penting.. selain dr interface yg baik & coding tahap dewa, sape tahu?

                      Comment


                      • #12
                        paling penting design. Tapi jgn disalah anggap dengan initial design atau bahasa ibunda kita, rekabentuk awal. Design menentukan sistem kita memenuhi kehendak pelanggan (ataupun kita sendiri) dan diukur seperti usability, realibility, security dan lain lain ikut priority yang kita letakkan.

                        Coding tahap dewa?

                        Falsafah mudah - > KISS = "Keep It Simple Stupid"
                        Selain itu, untuk sistem yg besar, ciri2 modular penting bagi memudahkan proses peningkatan kemampuan sistem atau fungsi tambahan, serta yg paling penting memudahkan proses penyelenggaraan.

                        Kaedah modular boleh mudah difahami sebagai pembahagian penyelesaian masalah kepada unit yg lebih kecil. Jika satu bahagian bermasalah, kita hanya perlu menumpukan bahagian itu sahaja tanpa memikirkan bahagian lain. Selain itu modulariti memudahkan kita menambah coding baru utk memberikan fungsi baru kepada sistem kita. Ia juga membolehkan third party menyumbang module tambahan mereka kepada sistem kita.

                        A good programmer must know how to design a system. Mengapa design?

                        Analoginya,
                        kalau buat reban ayam sekor, kira buang masa nak deign utk buat reban ayam. Amik papan, amik gergaji amik tukul ngan paku. Buat je reban tu pastu siap.

                        Tapi kalau guna kaedah yg sama utk buat KLCC alamat tak sampai tingkat dua bangunan dah runtuh. ORg buat KLCC perlu plan dulu, buat blue print dan lain2. Baru bole buat bangunan setinggi KLCC.

                        Begitu juga nak buat sistem. Kalau setakat coding assignment ngan final project, setakat buat spontan bolele. Janji bole run pastu dpt markah.
                        Kalau guna pendekatan yg sama untuk sistem yg besar dan serius, bayangkan implikasi yang bakal dihadapi. Kalau tak menangis maunye bunuh diri. Jadi kseimpulan aku, utk pembangunan sesuatu sistem yang penting sekali dulu ialah

                        Rekabentuk

                        p/s - tapi subjek system design le subjek yg paling boring masa aku degree dulu.

                        Comment


                        • #13
                          ekekeke panjji, coding tahap dewa,
                          betul gak ekk, keep it simple je,
                          sbb yg guna user, buat payah sgt nnt terus dieorg xnak guna

                          mcm tu modular, paham dah aku, tq bebnyk

                          Mcm mana pulak dengan implementation ngan maintenance utk system baru yg telah siap, ape yang paling penting sekali?
                          sape tahu ?

                          Comment


                          • #14
                            software apa yang digunakan untuk buat blueprint?

                            sbb aku pun tgh dlm proses planning utk final projek(major projek) aku.
                            Last edited by kodeRed; 29-07-04, 03:15 AM.

                            Comment


                            • #15
                              blueprint tu pedie kodered..........?
                              aku rancang wat web-based system sbb senang nak gune nnt..

                              oo samala mcm aku..final projek ade 2, ni yg 1st..

                              Comment

                              Working...
                              X