Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

jenis server

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • jenis server

    assalamulaikum...
    hari khamis ni saya ade interview SPA...saya nak tanya beberapa soalan....
    1. Server ade beberapa jenis.Apakah dia Mail Server, Web Server, Dns Server.Boleh terang tak satu persatu
    2. Ada berapa jenis cable?
    3. Ada berapa jenis connector
    4. Virus-virus terkini dan cara penyebaranya
    tolong ya

  • #2
    berapa jenis sever..
    wah.. tak tau pun.. banyak ooo...

    1. mail server
    2. file server
    3. web server
    4. ftp server
    5. application server
    6. database server
    7. streaming video server
    8. streaming audio/radio server
    9.VoIP gatweay server
    10. NT server
    11. win 2000 server
    12. win 2000 datacenter server
    13. DNS server
    14. exchange server
    15. mail server
    16. ntah apa2 ntah


    berapa jenis cable :
    1. utp cable
    2. coax cable
    3. power cable
    4. monitor cable
    5. IDE cable
    6. serial cable
    7. cross cable
    8. kereta cable
    9. ntah apa2 ntah...

    ok sambung ler.. sapa nak sambung..

    Comment


    • #3
      1. server ada 2 maksud.
      server yg pertama ialah deamon yg menjalankan tugas ..
      dalam kes ini, server vs client

      server yg kedua ialah salah satu drpd kategori komputer.
      dlm kes ini, server vs workstation

      mail server ialah pelayan emel, dimana dia mengendali penghantaran, penerimaan emel.

      untuk emel internet, ada kalanya pelayan emel mengandungi pop server, imap server, smtp server dalam satu server.
      tapi kalau overload, boleh pecah2kan..

      namun ada mail server yg bukan khusus untuk internet mail,
      such as, cc:mail , bla bla bla bla... (kebanyakkannya untuk emel dalaman sahaja)

      malas nak explain lagi pasal web & dns

      Comment


      • #4
        Posting asal oleh sebol
        1. server ada 2 maksud.
        server yg pertama ialah deamon yg menjalankan tugas ..
        dalam kes ini, server vs client
        Server tak semestinya run as a daemon, tapi selalunya camtu la. Aku biasa guna maksud pertama apabila merujuk kpd server, a process that provides a service to another process via a socket interface.

        -= Obi-Wan =-

        Comment


        • #5
          insyallah..
          tada soalan cam tu.. dalam interview SPA. Soalan yg kita sendiri tak tau nak jawab..

          tapi selalunya interview SPA ni.. kalu dia tanya.. mesti isu semasa. Ko kena terrer isu semasa.. tapi bukan isu politik tau.

          ke-2 pasal soalan teknikal komputer...
          so mukin dia tanya.. pasal security. Adakalanya dia tanya implamentation of security (secara teknikal) :
          cthnya soal pasal permission dalam direktory. Mukin dia tanya.. camana nak securekan ko punya direktory... kira setkan permission.

          then.. dia bagi satu situasi.. cthnya.. awak ni ditugaskan utk buat LAN utk bangunan / opis anda..
          so dia suruh terangkan ler.. kebende perkara2 basic yg ko kena tau ada...
          yg ni.. ko terangkan ler.... pasal LAN/WAN ker.. router, switch, cableing (utp, fiber, coax) bg tau apa kau nak guna.. lepas tu..ko kata ler kena ada firewall... DNS server databases... etc.. yg berkaitan dgn tugas2 ko..

          so.. that al..

          tapi kau ni interview guna Diploma atau Degree?

          Comment

          Working...
          X