Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

    Macamana kalau aku nak buat benda ni kat komputer aku?

    TV card tu apa? Aku pernah tengok kat kedai dia longgok 2MB PCI Video Card RM 18. Aku cam tak percaya je..

    ok lah berbalik ke topik asal.

    1. Cemana aku nak tengok TV kat komputer aku?

    2. Cemana aku nak rakam siaran TV tersebut direct ke komputer?

    3. Cemana aku nak rakam Astro ke, Video Tape ke directly ke PC nie? apa device yang perlu aku ada? kalau boleh listkan pricenya sekali


    Lagi satu, graphic card GForce2 aku ni perlu remain dalam PC aku tak?

  • #2
    Haloo..

    Jawapan soalan 1:
    Beli TV/FM Tuner card samada internal atau external. Int kos dalam RM150++ above & Ext dalam RM350++ & above,

    Jawapan soalan 2:
    Dah beli Tuner ni mmg dia bleh record apa2 je channel yg ko nak bila semuanya dah setup. Tuner card skarang biasanya ada option utk ko capture dalam format MPEG ataupun AVI (avi akan guna space hdisk yg amat besar, kalau hdisk kecik kena capture format MPEG. Save space tp low quality sket.

    Yg pasti ko tetap kena connect ke arial TV biasa utk dapat clear reception.

    Jawapan soalan 3:
    Kalau TV Tuner skarang ni byk yg ada input RCA (cam kat tv/video tu) ada yg pakai RCA Video input & headphone jack audio input. Output dr video / astro ko pasang kat input TV card tu & bleh capture video yg ko nak.

    Yg penting ko kena ada basic knowledge & teknikal sket dalam video capture/editing, mudah sket nak buat, kalau takde memang susah gak.

    Comment


    • #3
      1.Kena ada tv card laaa...
      2.Masa pakai tv card tu nanti..dia ader kasik software untuk tgk tv melalui pc ko...software tu ader option capture kot tak silap aku..kira macam record gak laaa...
      3.Ada....jiwang.org dah buat dah mende nih....die rekod konsert akedemi fantasia ....

      Grpahic card ko kena laa remain lam pc...

      Comment


      • #4
        ok antara banyak - banyak ni yang mana boleh menjayakan kehendak aku merakam ASTRO ni? aku tak fahamlaah istilah tv out/DVI/AVI pastu ada tulis DVD capture lah dan sebagainya...



        yang gambar bawah ni pulak Video card yg boleh berfungsi sebagai Graphic Card dan Capture card ke? Boleh tolong selectkan untuk aku tak?

        Comment


        • #5
          beli snazzi card........ boleh rakam apa saja........ video, tv dan sebagainya.........

          Comment


          • #6
            video card tuu mana leh capture...tv-out tu maksud dia...vga card tu ader output yg leh sambung ke tv..kira macam kita buat tv kita jadik monitor.

            Comment


            • #7
              Jadi antara list yang aku bagi kat ats tu takde satipun yg boleh capture video ke?

              Comment


              • #8
                Blehhhhhh... yg bahagian TV-Tuner tu mostly byk yg bleh.

                Yang penting dia ada input audio&video jerk. Kalau nak beli snazzi tak patut sgt, kos tinggi yg amat. Takat nak buat recording biasa TV-Tuner card tu pun dah cukup.

                Yg pastinya nak bali tuner tu - make sure ko cek ada ADA Video/Audio INPUT (biasanya though RCA cable & audio jack)
                Kalau yg internal lebih jimat kos, yg external mahal skit kebiasaannya. (Dalam pricelist ko tu EXT tu mean yg pasang luar, biasanya melalui port USB)

                Pixelview & K-World tu dah byk bijik aku pasang. Tadak masalah. No complaint takat skarang, tp aku rekomen pixelview sbb brand ni kira kategori OTAI.

                Comment


                • #9
                  Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                  hehehe pixelview.. mmg syohh ingat lagi zaman dulu guna PC pentium-s 166Mhz je, sebab gila nak tgk tv dalam bilik kat kolej.. siap dapat rakam WWF lagik wakaka..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                    berita sedih, diorang kata mende ni tak sesuai dengan motherboard yang guna chipset SIS. Gambar akan tersekat - sekat..

                    Apasal pulak camtu jadinya? chipset SIS ni tak best sangat ke? hancurlah impian aku nak rakam konsert bulan sepuluh ni..... sedih - sedih.. korang ada penyelesaian tak untuk aku? Chipset SIS tu takleh tukar kepada chipset Intel ke? Motherboard jenis Aesrock, beli sekitar bulan Julai tahun lepas.

                    hina sangatke chipset SIS nie kalau compare ngan Intel?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                      dengar cerite ps2 pun leh main kat monitor komputer..
                      tapi kene ade tv tuner ni la.. aku x pernah try lg.. tp nak try nnt
                      segala movie dlm game tu pun leh record &
                      leh capture screen game jadikan picture file..
                      huhu..bess tu..

                      yang penting utk tgk tv/astro, main ps2, rakam, & etc dlm pc..
                      kene pakai tv card yg ade video in function
                      & vga card yg ade vivo(video in/out)..

                      ( aku amik info ni dr lowyat.net )

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                        Hemmm cian ngko...

                        Memang la chipset SiS ni antara yg termurah kat market. Tapi kalau ko nak tuka takleh, jawapnye beli board baru la pakai chipset intel or VIA. Tapi mende ni subjektif sebenarnye, x semetinya pasang tv/capture card ada masalah ngan SIS chipset, depend pada kualiti board gak (jarang masalah ngan manufacturer yg bagus). So kadang bergantung pada luck gak, kekadang chipset intel pun bleh buat perangai lagik teruk.

                        Ada bebaru ni, customer aku die beli tv-card external utk nbook dia. Pasang mesti crash. Pasang kat nbook chipset sis ok jerk. Tp pakai brand lain jln ok plak. Nbook dia chipset intel baru utk processor centrino, so x tentu gak le.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                          Assalamualaikum,

                          Dah beli dah, brand murah harga RM99, sebab orang kata kena cari yang guna chipset bt878 kalau nak pakai ngan SIS ni, entahlah.. aku ikut jek apa diorang cakap.

                          Tapi aku ada dua problem.

                          1. Kenapa bila aku sambung ke Astro, Picture ok, tapi sound kecik sangat? Bila aku capture dan play balik fail yang capture tu, suara dia kecik sangat.. buruk lak tu even kalau aku kuatkan speaker.

                          2. Kenapa bila aku capture sebagai MPEG file, Soun dgn picture tak synchronize?

                          Bila aku capure dari TV tuner ok je, kuat je suara.. siap overload lagi. Masalahnya bila nak capture dari sumber luar ni problem lak. Isk.... help me please.... kena tukar soundcard ke? Sebab sekarang ni aku guna souncard yang built in kat Motherboard.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                            Originally posted by p34c3
                            Assalamualaikum,

                            Dah beli dah, brand murah harga RM99, sebab orang kata kena cari yang guna chipset bt878 kalau nak pakai ngan SIS ni, entahlah.. aku ikut jek apa diorang cakap.

                            1. Kenapa bila aku sambung ke Astro, Picture ok, tapi sound kecik sangat? Bila aku capture dan play balik fail yang capture tu, suara dia kecik sangat.. buruk lak tu even kalau aku kuatkan speaker.

                            2. Kenapa bila aku capture sebagai MPEG file, Soun dgn picture tak synchronize?

                            Bila aku capure dari TV tuner ok je, kuat je suara.. siap overload lagi. Masalahnya bila nak capture dari sumber luar ni problem lak. Isk.... help me please.... kena tukar soundcard ke? Sebab sekarang ni aku guna souncard yang built in kat Motherboard.
                            Waalaikumussalam...

                            Hmmm.. mmg byk TV-Card guna chipset tu. Murah bebenor yg ngko beli tu? Ahaks.. kadang benda aksesori PC ni kalau terlampau murah ada jugak "kekurengan" (not all cases).

                            Masalah 1)
                            -Cuba carik sound volume utk input audio, cam soundcard kalu nak capture source melalui Line-In kena adjust volume input kat situ. Cuba cek pada setup TV-card tu & pd soundcard.

                            Masalah 2)
                            -Bila capture ngan MPEG, sebenarnya dia compresskan audio/video tu. Nak bagos kena capture guna AVI, tp mmg mkn space & kena guna NTFS system utk capture lebih dr 14 minit (14 or 16 or something in between). Maybe ada setting perlu tgk gak pd bhgn capture tu, cuba adjust setting berlainan & tgk perbezaan yg ada.

                            Aku x rasa masalah ni timbul dr soundcard, most of it kena cek pada card tu dulu. Good luck.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Tengok TV kat Komputer dan rakam video dari Astro atau Video Cam.

                              dah try dah masukkan audio jack tu direct line In soundcard pun suara jadik slow jugak. Payahlah camni.. kenapa soundcard pulak yang nak kena capture audio. Hari tu dah nak beli dah bran K-World DVD Expert harga RM138 tapi takleh tune tv. Yang brand tu tak yah sambung ngan sound card.. dia capture dan terus rakam suara tu sekali, Tapi Cina tu asik kata ada konflik dengan yg ada SIS lah. tu yang tak jadi beli tu. Meneyesal tak beli... beli yang ada bt878 pun sama gak... bagi masalah gak..


                              uwaaaa.. sedihnya....

                              apa cadanga korang? perlu ke aku beli lagi satu model K-World DVD x-pert tu? atau perlu ke aku tukar motherboard baru? aku nak rakam konsert ni... uwaaaa....

                              Comment

                              Working...
                              X