Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Nak buka CYBER CAFE

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nak buka CYBER CAFE

    Apakah keperluan minimum untuk membolehkan saya membuka CYBER CAFE?

  • #2
    Duit dan kepakaran dalam mengendalikannya.

    Salam ceria.

    Comment


    • #3
      dulu masa aku bukak cybercafe dengan abang aku, start dengan 3 komputer, 1 printer, 1 hub, 1 modem dan software winroute. lepas tu tambah lagi komputer pelan-pelan sampai semua jadi 12. connection guna dialup 56K, kongsi 12 komputer.

      tapi sekarang dah takder dah. orang lagi suka surf internet kat rumah. kalau multiplayer game tu, mungkin orang akan datang.

      Comment


      • #4
        Agak-agaknya berapa modal yang kau dah labur?

        Comment


        • #5
          Kiriman asal oleh shadowtracker
          Agak-agaknya berapa modal yang kau dah labur?
          masa tu komputer RM 2000 sebijik. 2 bijik baru, RM 4000, satu lagi komputer 486 kesayangan aku.

          campur hub, cambling, PVC pipe, wiring, meja komputer, kerusi, bayaran muka sewa kedai, pasang air cond (air cond lama dah ada, pasang jer), etc semua sekali dalam RM 10 ribu.

          4 tahun jalan, tak balik modal pun.

          Comment


          • #6
            skang ni cybercafe dah kurang sambutan berbanding dulu.

            skang pc dah murah, ramai surf kat rumah je.

            aku dengar2 lesen utk cyber cafe tak dikeluarkan lagi...... tak tau le betul atau tidak.

            Comment


            • #7
              kena bagi napas baru skang ..

              just an idea .. jadik local internet provide .. provide internet kat 1 block umah kedai ker ..

              Comment


              • #8
                Kiriman asal oleh gogsard
                kena bagi napas baru skang ..

                just an idea .. jadik local internet provide .. provide internet kat 1 block umah kedai ker ..
                aku pun dah terpikir idea ni dulu masa bukak cybercafe dengan abang aku. kalau la internet laju kat tempat aku, memang aku buat dah, tapi masalahnya tak laju.

                lagi satu, ISP kat Malaysia ni ada lesen. bukan boleh sembarangan jer. kalau nak guna service orang lain, cuba baca balik Service Terms diaorang. TMnet melarang menjual semula servis mereka kepada pihak ketiga, so tak leh la jadi ISP menggunakan Streamyx.

                Comment


                • #9
                  yang kaya semakin kayaaa ...

                  Comment


                  • #10
                    ni TMnet Streamyx nyer T&C

                    http://isp.tm.net.my/html/htm/produc...n_streamyx.htm

                    11. Customer's Responsibilities

                    11.1 The Customer shall:

                    i. not resell or sublet the Service to any third parties without prior written consent from TM Net;


                    12. Prohibited Use

                    12.1 The Customer shall:-

                    vii. not to share the Service with any person including a company or corporation without the prior written approval of TM Net and shall use the Service only for the purpose for which it is subscribed; and shall not be allowed to resell or sublet the Service without prior written consent of TM Net;
                    viii. not to share the Service with any person including a company or corporation without the prior written approval of TM Net and shall use the Service only for the purposes for which it is subscribed.

                    kalau ikutkan la.. buat cybercafe guna Streamyx tu salah, sebab dah kira sublet, atau share service dengan orang lain.

                    Comment


                    • #11
                      ha'aah ek .. sometimes benda camnie kita amik tak kisah jek .. sekali jadik hal ... di korek balik segala agreement .. kem salam je la pastuh ..

                      Comment


                      • #12
                        buat cybercafe 70% cenderung kepada game.. rasanya.. tgok jgak tmpat berniaga, dan modal.

                        Comment


                        • #13
                          Ada Duit Semua Boleh Jalan......

                          Comment


                          • #14
                            Agak2 berapa modal nak bukak cybercafe? katakan nak letak 20 bijik komputer? korang ada kontek utk provide hardware dan setup?

                            terima kasih

                            Comment


                            • #15
                              saya memang dok run cybercafe kat penang.. kami bukak cybercafe ni masa tgh dok blajar lagi kat poli...

                              nasihat saya tak yah la bukak cybercafe, cari bisnes lain yang lebih mudah dapat duit macam kedai makan ke kedai aiskerim ke apa-apa la.. cybercafe ni dah tak laku dah sekarang nih lagipun break-even point memang lambat tak macam seperti yang dijangkakan..

                              pasal modal, kalau nak 100% legit memang tinggi.. (hardware+software) melainkan pakai opensource , kalau nak buat gaming lak kene apply license lain pulak (sama ngan lesen pusat hiburan)...

                              Comment

                              Working...
                              X