Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

    salam~

    sy scara humble, ingin tnya mcm mana nak produce journal paper yg seterusnya berjaya di"publish" kt international journal yg diIndex kt scopas/ISI.

    ye la,paper asyik kena reject.. down giler.. ada tips..

  • #2
    Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

    tunggu orang phd reply hehe

    aku pun takde lagi Scopus/ISI indexed lagi ni
    dolby, area ko apa. aku dah lupa - if u ever mentioned it here.

    Comment


    • #3
      Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

      Originally posted by mnajem View Post
      tunggu orang phd reply hehe

      aku pun takde lagi Scopus/ISI indexed lagi ni
      dolby, area ko apa. aku dah lupa - if u ever mentioned it here.
      haha.. aku area hydrology n water resources. under civil. pernah dgr x? hihihihi..
      knp tnya ni? nak wat join venture ker?

      Comment


      • #4
        Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

        tips? aku punya jurnal pun belum accept lagi even though aku dah hntr for agess! (since July)

        why not discuss ngan penyelia apa komen dr reviewers..then pastu hntr kat jurnal lain yg rendah impact factor nya...

        insyaAllah ada la tu rezeki..chaiyok2!

        di mana ada kemahuan, di situ ada highway! (Adnan sempit, 2010) LOL

        Comment


        • #5
          Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

          biasanya pastikan supervisor cek betul2, dapatkan pandangan dia. sebab diorang lagi arif bab selok belok nak menjawab reviewer. mungkin analysis, data tak cukup, ada yang kurang jelas dan nyata. goreng tak hebat? hehe. kekadang mungkin dari segi point-of-view. sebab dari pengalaman, result yang sama pun, kalau kita tengok ngan cara beza, menghasilkan output yang amat berlainan.

          kekadang ada gak review bising pasal grammar etc etc, tapi cam tak ramai.

          er, tapi aku pung takde jurnol yang index ISI. hhe. supervisor lebih galakkan hantar kat komuniti yang dia bergiat aktif dan untuk kes aku, SAE (Society of Automobile Engineer). tapi reviewer dia bleh tahan ganaszz. hha

          // aku sampai sekarang tak berapa setuju ngan impact factor. hmm...

          Comment


          • #6
            Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

            sy xmao komen pasal penyelia sy. sbb dia sntiasa bz. antr suruh cek pon,grammar jer..
            comment beliau, just follow pattern previous paper. bila sy follow pattern satu journal, kena reject sbb dorang kata content dia berterabuh, tp pd masa yg sama,ada journal lain sama list content accept. tah lah...

            scara jujur,sy nampak publisher yg high-impct journal ni suka guna statistic utk paper result kita.
            cam field aku,bnyk guna simulation cmputer. so, indicator cam rmse, E2, correlation (r), r2 dan mcm2 tu jd penarik utk paper tu diterima.
            kalau kita guna result graph, mcm dorang x suka. itu lah sy nampak setakat ni. huhu...


            p/s: giveUp..

            Comment


            • #7
              Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

              ko try tak replicate previous research
              biasanya jurnal yg baik kena senaraikan langkah supaya next researcher boleh reproduce/replicate experiment kita

              stats tu penting juga, sebab nak highlight contribution kita.

              Comment


              • #8
                Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                Tak semua high impact journal / ISI / scopus punya citation yg tinggi. ada yg zero citation tp ada impact factor.
                Sy x fikirkan sgt ttg high impact. apa yg penting penyebaran. walaupun artikel sy bukan ISI atau scopus, tp bilangan citation agak memuaskan.

                p/s: jangan bagi softcopy artikel kat supervisor!

                Comment


                • #9
                  Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                  Originally posted by highlander View Post
                  Tak semua high impact journal / ISI / scopus punya citation yg tinggi. ada yg zero citation tp ada impact factor.
                  Sy x fikirkan sgt ttg high impact. apa yg penting penyebaran. walaupun artikel sy bukan ISI atau scopus, tp bilangan citation agak memuaskan.

                  p/s: jangan bagi softcopy artikel kat supervisor!
                  kat UTM, Scopus journal adalah syarat utk tamat pengajian PhD. nak dua lak tu
                  tapi Jurnal UTM dah scopus indexed, UM pun

                  citation number tu agak payah jugak la kot nak tinggi, sebab rasanya jurnal tak begitu diketahui.

                  -ada jurnal yg famous, tp bukan scopus indexed. ei indexed je kot.

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                    yang paling penitng adalah idea.

                    research highlight kena jelas dan new.

                    even if you have a complete data, itu belum tentu you can publish in high impact journal.

                    so, kau kena diskas more to the data yang orang tak pernah/scarcely study so that they can accept your journal.

                    lagi satu, tajuk journal yang nak publish tu kasi bombastik sikit (mesti padan dengan journal apa yang you nak publish), tengok camne orang tulis tajuk (read journal a lot).

                    one more thing, kalau nak cari idea untuk buat journal, selalulah baca journal yang high impact yang tinggi, dari situ kekdang kita akan dapat idea (high impact journal biasanya canggih2,, ).

                    my duo poseng.

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                      salam,
                      aku tak pasti la macam mana nak check JCR kat website ISI Thomson tu.
                      nak cari listing2 impact factor/CIF tu.

                      ada sape leh tunjuk?
                      nak cuba gak satu ISI jurnal.

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                        Originally posted by mnajem View Post
                        salam,
                        aku tak pasti la macam mana nak check JCR kat website ISI Thomson tu.
                        nak cari listing2 impact factor/CIF tu.

                        ada sape leh tunjuk?
                        nak cuba gak satu ISI jurnal.
                        biasanya, ak cari kt scopos. lps tu, search la kt situ dan tgklah publication yg disenarai
                        biasanya, kt scopos tu da ada isi semua. kalau nak google cam tu, atau dia senarai listing isi, susah sikit.
                        kalau ada cara ,boleh share sini..

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                          ISI yg ni kot:
                          http://wokinfo.com/products_tools/analytical/jcr/

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                            Originally posted by mnajem View Post
                            kat UTM, Scopus journal adalah syarat utk tamat pengajian PhD. nak dua lak tu
                            tapi Jurnal UTM dah scopus indexed, UM pun

                            citation number tu agak payah jugak la kot nak tinggi, sebab rasanya jurnal tak begitu diketahui.

                            -ada jurnal yg famous, tp bukan scopus indexed. ei indexed je kot.
                            rasanya di utm, scopus journal adalah syarat kalau hendak awal tamat pengajian phD dari tempoh minimum. maksudnya, nak viva sblm 3 tahun,kena ada 2 scopus journal. huhu.. sbb ada kwn phD xd journal yg discopos (accept paper with correction pon xd) boleh grad phD. tp,mcm pelik lah kalau phD tanpa journal. huhu

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Pertanyaan] - Tips untuk hasilkan journal paper

                              tu bila punya enrolment?
                              aku 2009.
                              Kalo ikut peraturan akademik:
                              http://sps.utm.my/sps/images/academi...demik-2011.pdf

                              page 24, Phd dengan publication (sebenarnya masa aku dgr taklimat masa masuk dulu, phd by publication ni maksudnya perkara pertama dari point kat bawah ni, tak pasti la kenapa dia letak semua keempat2 point)

                              Pelajar Ijazah Kedoktoran boleh mengemukakan tesis untuk
                              peperiksaan lisan (vica-voce) dengan syarat penerbitan artikel jurnal
                              berwasit dengan kumulatif impak faktor yang ditetapkan oleh
                              Jawatankuasa Penilaian Kertas Kerja Bidang yang ditubuhkan bagi
                              bidang-bidang Kejuruteraan, Teknologi, Sains Tulin dan Sains Sosial
                              dan tempoh minimum pendaftaran seperti berikut:
                              A doctoral candidate may submit his/her thesis for viva-voce provided that
                              he/she has published refereed journal articles with a cumulative impact
                              factor as determined by The Journal Article Evaluation Committee of
                              respective fields: Engineering, Technology, Pure Science and Social Science
                              within the minimum candidate period as follows:
                              (i) Setelah cukup tempoh 18 bulan selepas pelajar mendaftar, dengan
                              syarat pelajar mestilah menerbitkan TIGA (3) artikel jurnal berwasit
                              dan mempunyai kumulatif impak faktor (CFI) ≥ 9.0. Pelajar boleh
                              mengemukakan tesis yang dikompil daripada ketiga-tiga artikel
                              jurnal tersebut.
                              After the minimum duration of 18 months of first registration, a candidate
                              must have published THREE (3) journal articles with a cumulative impact
                              factor of (CFI) ≥ 9.0. The thesis submitted is a compilation of the 3
                              journal articles.
                              (ii) Setelah cukup tempoh 24 bulan selepas pelajar mendaftar, dengan
                              syarat pelajar mesti menerbitkan DUA (2) artikel jurnal berwasit dan
                              mempunyai kumulatif impak faktor (CFI) ≥ 6.0. Di samping itu,
                              pelajar perlu menyediakan penulisan tesis seperti format
                              konvensional.
                              After the minimum duration of 24 months of first registration, a candidate
                              must have published TWO (2) journal articles with a cumulative impact
                              factor of (CFI) ≥ 6.0. At the same time, the candidate must also submit a
                              doctoral thesis.
                              (iii)Setelah cukup tempoh 30 bulan selepas pelajar mendaftar, dengan
                              syarat pelajar mesti menerbitkan SATU (1) artikel jurnal berwasit
                              dan berimpak faktor. Di samping itu, pelajar perlu menyediakan
                              penulisan tesis seperti format konvensional.
                              After the minimum duration of 24 months of first registration, a candidate
                              must have published ONE (1) journal article with an impact factor. The
                              candidate must also submit a doctoral thesis.
                              Graduate Studies Rules and Regulations 23
                              (iv) Bagi pelajar yang telah cukup tempoh pengajian iaitu 36 bulan,
                              pelajar dikehendaki menerbitkan sekurang kurangnya SATU (1)
                              artikel jurnal berwasit dan diindeks sebelum dibenarkan untuk
                              menghantar tesis bagi tujuan peperiksaan lisan (viva-voce).
                              For candidates who have fulfilled the conventional 36 months, candidate
                              is required to have published at least ONE (1) refereed and indexed
                              journal article prior to submission of thesis for examination and viva-
                              voce.


                              ---------- kemaskini 18-02-12 03:39 PM ----------

                              aku ada kenal sorang kawan study phd kat uitm, tapi aku tak jumpa publication dia
                              tak tau la patent ke apa tapi kat malaysia ni secara umumnya most univ mmg kejar publication sebab scopus/isi ni boleh increase ranking, webometrics pun.

                              kalau patent2 ni ade kawan study kat UWA, dia terikat dgn patent so tak publish sgt.
                              .. fizah pun rasenye sv dia terikat dgn patent british telecom jugak

                              Comment

                              Working...
                              X