Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Yuran pengajian di IPTS

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Yuran pengajian di IPTS

    Salam semua.
    Anak saya telah gagal dalam peperiksaan semester 1
    di UITM kerana masalah peribadi.
    Walaubagaimanapun, anak masih menunjukkan kesungguhan
    untuk belajar lagi.
    Masalahnya, saya kurang berkemampuan untuk menghantar
    meneruskan pengajian di IPTS kerana sedia maklum yuran
    pengajian terlalu tinggi.
    Boleh sesapa maklumkan yuran pengajian diperlukan di setiap
    IPTS?
    IPTS mana ada January intake?

    Terima kasih kerana sudi membantu pakcik.

  • #2
    Re: Yuran pengajian di IPTS

    saya tak berapa pasti berapa yuran sebenarnya tapi biasanya mengikut kiraan umum, yuran IPTS lebih kurang 3 kali ganda dari IPTA.

    kalau berdasarkan pengalaman kawan saya mengikuti kursus kejuruteraan elektrik di IPTS, jumlah pinjaman keseluruhan menjangkau RM 63,000.

    mungkin kene cek tiap2 satu universiti dan berdasarkan kursus jugak kot.

    Comment


    • #3
      Re: Yuran pengajian di IPTS

      kalau dia betul2 bersungguh boleh kot invest utk byr yuran dia - tp dgn condition utk semester 1 sahaja.

      sbb kalau dia betul2 ada kesungguhan, dia akan belajar betul2 pastu akan dpt results yg cemerlang. bila results dh cemerlang (cgpa > 3.5), boleh la apply scholarship/convertible loan dr jpa, tnb, petronas, telekom etc

      try la apply ipts yg bagus mcm utp, mmu or uniten

      tp kalau dia gagal lagi, suruh dia keje or amik kursus teknikal yg dia minat kt ikbn/ikm

      kt ipts saya blaja dulu, kos pengajian termasuk living allowance cecah 90k, tp alhamdulillah almost semua penaja yg setelkan

      Comment


      • #4
        Re: Yuran pengajian di IPTS

        MMU ... minimum 64k. bile campur lain lain , dekat 100k gak.
        kalau takde sponsor , tayah la masuk MMU , takut sangkut ditengah / hujung jalan sbb kene bayar fees dulu baru bole masuk exam / register subjek.

        Comment


        • #5
          Re: Yuran pengajian di IPTS

          Kalau apply IPTA lagi untuk intake akan datang.Boleh ke? Anak saya cemerlang dlm pelajarannya suatu ketika dulu.UPSR - 5APMR - 9ASPM - 6A, 4BMasuk UITM (Dip Mecha Eng) tapi ada masalah kena tumbuktu yang semangat nak belajar kat UITM da tak de...Masa last exam, buat ala kadar aje supaya terkeluar dari UITM.Plan nak masukkan ke MMU (Jan intake) tapi macam tak mampu aje...Pening kepala pakcik tapi tangungjawab seorang ayah harus dilaksanakanagar anak tidak keciciran.

          Comment


          • #6
            Re: Yuran pengajian di IPTS

            salam kepada TS...

            perkara ini sama mcm diriku ini....

            gagal dlm sem 1 kat uitm...

            tapi lpas tu..bermohon utk ke politeknik dan IKm....

            ternyata diterima masuk ke poli..dan abis 3 tahun...

            dan yang pelik...terjumpa geng2 yng gagal dlm pengajian kat uitm saing masuk ke poli....mmg pelik...


            jadi klau betullah encik famie ade masalah kewangan...jgn dicuba di swasta...

            bepa anak encik fahmie ade?...klau nie tunggal takperlah...ok..teruskan ke swasta

            Comment


            • #7
              Re: Yuran pengajian di IPTS

              kat uitm tu sape sponsor ?
              kalau belum dapat pinjaman ptptn lagi , boleh apply semula diploma kat mana mana.
              kalau dah dapat ptptn , kene langsaikan dulu , baru boleh apply ptptn semula.

              cadangan saya adalah apply buat diploma di Institut Kemahiran Mara ----> http://www.ikm.edu.my
              kalau SPM ok = 6A 4B , takde masalah kot.

              lepas dapat diploma baru la pegi kat U lain. untung buat diploma ni sebenarnye , berbanding buat degree tapi repeat sem.

              Comment


              • #8
                Re: Yuran pengajian di IPTS

                Untuk Poly & IKM, pengambilan baru bulan berapa?Bulan Jun ye kalau tak silap...

                Comment


                • #9
                  Re: Yuran pengajian di IPTS

                  Originally posted by mdfahmie View Post
                  Untuk Poly & IKM, pengambilan baru bulan berapa?Bulan Jun ye kalau tak silap...
                  yer mmg bulan jun atau julai....yng penting ambik isi borang IKM dan poli..
                  klau nak ceritakan kelebihan dan kekurangan...mmg dua2 tempat tersebut ade....


                  tak kisah klau lambat....yng penting encik fahmie tak pening kepala dgn yuran...sbb tak mahal sgt...

                  duit yng ade tu boleh usahakan utk kenderaan anak encik....masa sem last kenderaan mmg perlu utk student yng duk luar kerana sibuk dgn projek...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Yuran pengajian di IPTS

                    leh je apply masuk balek UiTM
                    DENGAN SYARAT taleh apply program yg sama
                    kene apply program lain

                    tayah le masuk IPTS kalo tak mampu
                    byk gak IPTS yg MQA pun tak lepas lagi

                    Comment


                    • #11
                      Re: Yuran pengajian di IPTS

                      Originally posted by Adreen View Post
                      leh je apply masuk balek UiTM
                      DENGAN SYARAT taleh apply program yg sama
                      kene apply program lain

                      tayah le masuk IPTS kalo tak mampu
                      byk gak IPTS yg MQA pun tak lepas lagi
                      Boleh ke apply UITM balik?Camner caranya? Kena apply online macam biasa ke?Kalau dah kena dismissal, boleh buat rayuan ke?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Yuran pengajian di IPTS

                        bole rasanya pasal ada kenalan yg kena kick pada sem 1...then rest for 1 semester pastu apply balik tapi course yg lain laa...dapat pulak dan dah abis degree dah pun...

                        kn tny anak gak samada dia sanggup atau tak nak study sesuatu course tu, depend on his capability and past record...kesian kat budak tu kalau kita jer suka course tapi tuan tubuh yg nak study tak berapa suka....bole gak apply diploma dulu, dah abis br sambung buat degree, sama jerr...atleast tak rugi sgt kalau terus buat degree sangkut tgh jalan...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Yuran pengajian di IPTS

                          Originally posted by mdfahmie View Post
                          Boleh ke apply UITM balik?Camner caranya? Kena apply online macam biasa ke?Kalau dah kena dismissal, boleh buat rayuan ke?
                          boleh ajer tu...tapi kena carik kos lainlah......elektrikal ker.....
                          en fahmi pegi ajer kat HHP tu.....buat rayuan...
                          klau intake januari nie klau ade kekosongan boleh ajer tu..


                          p/s:aku masa failed tu member2 aku suruh pujuk smbg balik guna kos lain...

                          tapi hati dah tawar...malaslah..
                          Last edited by zamreda; 15-12-10, 04:47 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Yuran pengajian di IPTS

                            kalo kene dismiss taleh buat rayuan dah
                            kecuali kalo ko ade kabel kuat
                            tapi slalunye keputusan muktamad

                            kalo nak apply semula tggu kuar iklan bulan februari lah
                            cenel yg sama iaitu website UPU

                            Comment


                            • #15
                              Re: Yuran pengajian di IPTS

                              go for politeknik, jika tidak dpt buat rayuan.. but, pilihan lain tetap ada... tgk pada budget dan semangat anak pakcik untuk sambung belajar..

                              p/s: jgn selekehkan "politeknik". Sbb outcome of poli sama spt ipta lain.. diploma

                              Comment

                              Working...
                              X