Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

slab dan rlka

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • slab dan rlka

    salam,

    aku nak tanya skit ni psl slab dan rlka.

    benarkah seseorang yg dpt lantikan tutor dan dpt SLAB utk belajar local/oversea, gaji tutor dia jalan and at the same time elaun sara hidup+fee kat oversea pun dpt? benarkah ade 2 sumber: gaji tutor dr universiti dan elaun student dr KPM?

    bagaimana pula dgn RLKA? sama tak dgn slab punya payment? means dpt income dr dua dua?

    aku nk clarification. rata2 aku call UPSI, UNIMAP depa semua bg jawapan yg pelik dan mengelirukan aku. mgkn yg aku call tu sekadar kerani sj dan xtahu sgt psl slab.

    bkn apa, ssh jg nk byr komitmen aku kalau aku quit keje sekarang, blaja kat local/oversea and takde gaji : )


    terima kasih..
    Last edited by transformerz; 10-12-09, 08:22 AM.

  • #2
    Re: slab dan rlka

    aku tau slab...

    kalau ko tutor/felo akademik dia akan masukkan je gaji ko tu..every month tak kira la ko belajar local atau obersea..pastu dpt lagi elaun sara hidup berdasarkan tpt ko smbg belajar..kalau local ko dpt rm900...so, kalau ko tutor smbg belajar kt local..almost 4k juga..kalau felo almost 3k..

    Comment


    • #3
      Re: slab dan rlka

      oo begitu ...

      aku tgh usha line kat unimap, usm, upsi, upnm , upm ....
      tgh apply uni mana yg patut nk smbg blaja ..

      aku apply slab jg walaupun blum dpt offer mana2 lg ...

      Comment


      • #4
        Re: slab dan rlka

        kene bezakan skim tutor or fellow.

        tutor= dapat gaji + elaun
        fellow = elaun saja (tinggi, tapi tak setinggi total tutor di atas), afaik.

        Comment


        • #5
          Re: slab dan rlka

          Originally posted by fizah_tinggi View Post
          aku tau slab...

          kalau ko tutor/felo akademik dia akan masukkan je gaji ko tu..every month tak kira la ko belajar local atau obersea..pastu dpt lagi elaun sara hidup berdasarkan tpt ko smbg belajar..kalau local ko dpt rm900...so, kalau ko tutor smbg belajar kt local..almost 4k juga..kalau felo almost 3k..
          Tumpang tanya ye cik fizah.

          Kenapa felo dekat 3K (lepas tambah RM900) tapi kenapa kalo tutor cuma dekat 4K? Berapa gaji (nak gak tau pecahah untuk gaji dan alaun) tutor sebenarnya? Macam mana pulak dengan felo?
          Last edited by KCs; 10-12-09, 03:14 PM.

          Comment


          • #6
            Re: slab dan rlka

            Originally posted by transformerz View Post
            oo begitu ...

            aku tgh usha line kat unimap, usm, upsi, upnm , upm ....
            tgh apply uni mana yg patut nk smbg blaja ..

            aku apply slab jg walaupun blum dpt offer mana2 lg ...
            Tumpang tanya bro,

            Ko amek course pe?

            Comment


            • #7
              Re: slab dan rlka

              aku plan area it, comp eng or comp sc.

              tadi baru jumpa referee(s) aku. diorang kata, better lg dptkn offer U dulu. then, baru proceed slab/tutor.

              aku bukan apa. nak pindah dr industri ke akademik ni.

              tp rumah kete semua dah ada. kalo aku quit keje utk pursue grad study, sakit la aku .. xde income, bonus ... : (

              just nak tau anggaran bape yg biasanya elaun (salb, tutor, felo) yg kte akn dpt total semuanya. at least aku dpt plan utk resign nanti.. the worst thing pun aku sell off kete je. so rumah aku leh pegang lagi ....

              Comment


              • #8
                Re: slab dan rlka

                nak tumpang bertanya, utk slab & rlka yang nak ambil under PHD scheme, brp maximum umur ? if uitm punya TPM master >30yrs dan PHD >35yrs.

                thanks.

                Comment


                • #9
                  Re: slab dan rlka

                  Originally posted by marissa_k View Post
                  nak tumpang bertanya, utk slab & rlka yang nak ambil under PHD scheme, brp maximum umur ? if uitm punya TPM master >30yrs dan PHD >35yrs.

                  thanks.
                  check kat website MOHE. tu bukan UiTM punye per se, in fact the sponsor

                  Comment


                  • #10
                    Re: slab dan rlka

                    .tak silap aku kalau tpm..yg uitm umur tidak lbh 36 pd dis 2010....

                    Comment

                    Working...
                    X