Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Ingin jadi pensyarah universiti

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ingin jadi pensyarah universiti

    salam semua,

    saya ni sudah lama bekerja di sektor industri. rasanya ingin sekali menceburi bidang pengajaran dan penyelidikan di universiti pula.

    cuma, sy ingin tahu , dari sahabat2 sekalian yg mmg sdh bekerja sbg pensyarah, tentang apakah skop keje seseorang pensyarah itu?

    apa yg sy tahu, pensyarah ni byk jg keje nak kena carry: mengajar, admin dan research. tp yg ni sy tahu secara kasar saja. betulkah pensyarah punyai true freedom in research?

    harap sahabat2 sekalian dpt kongsikan pengalaman dgn saya. sy benar2 ingin tahu.


    terima kasih : - )

  • #2
    Re: Ingin jadi pensyarah universiti

    kenapa nak tukar proffession? mmg minat nak jadi pendidik ke?

    nak jadi pensyarah atau pendidik kena ada minat mendalam dari sudut sanubari hati dan ada rasa bertanggungjawab yg melimpah ruah pada anak bangsa dalam mendidik dan memberi ilmu dan bukan menganggap ia hanya sekadar salah satu 'kerja' semata - mata untuk mendapatkan gaji bulanan dan elaun yg lumayan. Nak menjadi pensyarah perlu 'proffessional' dari segala aspek kerja, cara hidup, pergaulan, etc sebab ini akan menjadi teladan kepada bakal - bakal graduan.

    Jadi pensyarah macam biasa la mesti sentiasa meningkatkan kualiti ilmu yg dimiliki. Kena sentiasa belajar ilmu - ilmu baru. buat research. tingkatkan level / grade pencapaian. tak boleh duduk diam saje macam kerja kilang. kerja kilang masuk 8 balik 5 dah malam tak payah pikir pasal kerja. tapi jadi pensyarah belum tentu. ilmu adalah yg utama. kadang - kadang sampai malam pun kena kerja nak settlekan project. dah jadi pensyarah kena ada anak buah yg ambik master ke phd ke. semua tu nak kena monitor. nanti dioran teruk sendiri punya nama jugak yg tak elok.

    Comment


    • #3
      Re: Ingin jadi pensyarah universiti

      nak jadi lecturer di IPTA ke?

      sambung la belajar smpi PhD..kalau boleh contact dulu mana2 ketua jabatan universiti yg kamu minat..senangla nak buat specialization apa2 yg universiti tu belum ada

      Comment


      • #4
        Re: Ingin jadi pensyarah universiti

        Originally posted by sLumsCum View Post
        kenapa nak tukar proffession? mmg minat nak jadi pendidik ke?

        nak jadi pensyarah atau pendidik kena ada minat mendalam dari sudut sanubari hati dan ada rasa bertanggungjawab yg melimpah ruah pada anak bangsa dalam mendidik dan memberi ilmu dan bukan menganggap ia hanya sekadar salah satu 'kerja' semata - mata untuk mendapatkan gaji bulanan dan elaun yg lumayan. Nak menjadi pensyarah perlu 'proffessional' dari segala aspek kerja, cara hidup, pergaulan, etc sebab ini akan menjadi teladan kepada bakal - bakal graduan.

        Jadi pensyarah macam biasa la mesti sentiasa meningkatkan kualiti ilmu yg dimiliki. Kena sentiasa belajar ilmu - ilmu baru. buat research. tingkatkan level / grade pencapaian. tak boleh duduk diam saje macam kerja kilang. kerja kilang masuk 8 balik 5 dah malam tak payah pikir pasal kerja. tapi jadi pensyarah belum tentu. ilmu adalah yg utama. kadang - kadang sampai malam pun kena kerja nak settlekan project. dah jadi pensyarah kena ada anak buah yg ambik master ke phd ke. semua tu nak kena monitor. nanti dioran teruk sendiri punya nama jugak yg tak elok.
        en slum pernah keje kat sektor industri?? kalau pernah, best betul ek, boleh balik tepat kul 5

        tranz, niat baik. best gak jadi pensyarah. tapi pasal research tu, rasanya kalau ada kesungguhan, takde masalah. cuma macam semua bende.. kene usaha la.

        "yareba dekiru!"

        Comment


        • #5
          Re: Ingin jadi pensyarah universiti

          terima kasih kawan kawan ku sekalian : - )


          sy mmg dh simpan lama minat nak mengajar ni. mmg nak sebarkan ilmu dan buat contribution dlm ilmu ni.

          saya bercadang nak ke IPTA .. tak kisah baru atau lama.. asalkan kat situ ada area yg sy minat tu .. contohnya software engineering and security ..

          sy mencari ruang utk jadi seorang yg world reknown dlm area ni. maksud sy ada true freedom in doing research and publish. boleh publish ilmu dan idea di conference impak tggi, jurnal impak tggi .. tanpa gangguan korporat

          sbb kat industri xde benda2 ni semua . industri cuma tahu nak deliver produk saja. keje industri ni bagus jg la, tp bkn utk jangka masa panjang .. memandangkan life goal sy bkn utk jadi pemakan gaji yg kaya raya.


          kalau bab gaji tu, industri ni dh bg byk duit dh. buat apa nak pegi universiti kalau nak fikir pasal gaji ye dak ..hehehehh
          pasal balik pukul 5 .. oh tdk sama sekali. masuk keje sebelum matahari naik, blk keje matahari dah takde.. heheheh. projek kena deliver beb by hook or by crook ..
          tapi tak bermaksud sy nk masuk universiti utk sbb nak balik awal. sbb bkn ini yg sy cari .. heheh


          sy ada beberapa soalan di sini :

          1. utk lecturer ada phd, berapa subjek dia kena ajar?
          2. adakah subjek tu semua related dgn area interest dia?
          3. nak tahu ttg pengalaman korang juggle antara research dan mengajar dan admin?
          4. mestikah lecturer terlibat dlm admin ?
          5. adakah area of interest kte dikawal oleh pihak lain (eg: ketua jabatan? dekan? )
          6. sape yg berkuasa utk define atau approve kan projek lecturer tu?
          7. im looking for true freedom in research. is universiti the exact place?
          8. benarkah lecturer masing2 ada bilik sendiri?



          : - )

          Comment


          • #6
            Re: Ingin jadi pensyarah universiti

            kalau betul2 berminat nak masuk academik line masuk jer...
            kita sendiri yang akan rasa dan bukan org lain...

            apa yg org lain rasa tak semestinya itu apa yg kita rasa...

            kalau duduk dlm industry tapi minat tak ada or hati rasa tak best pun tak best juga

            bila dah ada minat nak jadi academician
            semua benda akan rasa best n seronok jer nanti

            Comment


            • #7
              Re: Ingin jadi pensyarah universiti

              sy cuma nak tanya je utk info .. heheh. bkn nak compare mana2 keje yg best atau tak best.
              sbb kdg2 kita sangka the grass at the other side is greener.

              sblm sy sangka apa2 yg greener atau terlebih green, baik sy tanya pada korang2 yg mmg dah arif sbg pensyarah ni .. heheh


              cth: sblm beli kete, mesti la kte survey dulu, tanya sana sini. test drive. bkn main beli je. heheh.

              : - )

              Comment


              • #8
                Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                aku suka cara kamu transformerz..sbb masa dlu aku blaja di poli mmg pensyarah yng dah pernah keje dlm industri berlainan mengajar dgn pensyarah yng baru nak kenal dunia..rasa best ajer..mata tak blurr.
                rasenya KUITTHO atau UTM adalah tempat terbaik untuk kamu memulakan langkah dlm dunia pensyarah..

                Comment


                • #9
                  Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                  apa kata mulakan langkah dengan mengajar part time dulu kat IPTA.. test la tengok macam mana.

                  btw aku baru je balik dari satu event ni, ada pak menteri patutnya datang, majlis patut start pukul 1030, tapi dekat pukul 12 tak datang-datang.

                  jadi lecturer bukan mengajar je... kadang kena datang ke event yang ko sendiri rasa banyak lagi bende berfaedah ko boleh buat.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                    Originally posted by mnajem View Post
                    apa kata mulakan langkah dengan mengajar part time dulu kat IPTA.. test la tengok macam mana.

                    btw aku baru je balik dari satu event ni, ada pak menteri patutnya datang, majlis patut start pukul 1030, tapi dekat pukul 12 tak datang-datang.

                    jadi lecturer bukan mengajar je... kadang kena datang ke event yang ko sendiri rasa banyak lagi bende berfaedah ko boleh buat.

                    bagus juga cadangan mengajar part time ni : - )

                    Comment


                    • #11
                      Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                      Originally posted by transformerz View Post
                      8. benarkah lecturer masing2 ada bilik sendiri?



                      : - )

                      lecturer kat univ ko dulu takde bilik sendiri ke?? cam pelik (kelako)je soalan ko ni

                      Comment


                      • #12
                        Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                        ok transformerz, sebelum ko masuk bidang ni, meh aku interview dulu sebelum nko diinterview...soalannye mudah jer...hehe....

                        Sila huraikan mengapa anda berminat dengan kerjaya akademik?

                        p/s: sbnrnya aku just nk tau jawapan org lain je....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                          fizah,

                          ye tak ye gak. lupa.. ni la dah lama sgt duk dlm kiub industri ni. haha!


                          kuro-obi,

                          sah obi wan kenobi dlm star wars tiru nick ko.
                          ok, soalan ko ni agak luas juga. (mcm ade kena mengena dgn soalan SLAB/SLAI sj).

                          ok, aku cuba jawab:


                          1. aku suka dgn persekitaran uni sbb kita ada kebebasan utk berfikir dan do research (ni berdasarkan apa yg aku sangka la).

                          2. boleh publish tanpa halangan (ni pun berdasarkan apa yg aku sangka la).

                          3. have no interest in profit. solely interest in the expansion of the knowledge itself. making true, meaningful contribution. not like propagandas, as we always see in the industries.

                          4. mengajar belia belia negara tentang ilmu yg aku minat/ada/passion in.

                          5. mark kertas jawapan (ni pun berdasarkan apa yg aku sangka mcm best je benda ni)

                          6. punya kuasa tentukan arah mana keje/research ko nak pegi. maknanya kte berkuasa sepenuhnya.

                          7. because of the academics ladder yg menjurus ke arah lecturer-> senior lec-> assoc prof -> prof. means ada position ladder yg begitu solid.

                          8. academicians tents to bebas from politics (ni pun berdasarkan apa yg aku sangka la).

                          9. buat research because of the true humanity value in it. not because of $$$$ semata-mata. kalau bt projek terlalu fikir $, we tents to lose out the meaning of it.

                          10. TRUE FREEDOM in doing work. no stupid and dirty policies holding you back from doing your task as an academician. (ni pun berdasarkan apa yg aku sangka la).




                          harap korang yg mmg berpengalaman dpt clarify segala sangkaan2 indah aku ni.




                          : - )

                          Comment


                          • #14
                            Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                            Tahniah transformerz,

                            saya sgt mengalu2kan kedatangan anda dan minat anda utk jd academician..
                            masa nie la peluang utk u salurkan ilmu u yg ada utk anak2 muda zaman skrg..
                            secara tak langsung u dah meringankan serta membantu memartabatkan IPTA/IPTS di Malaysia..

                            Tahniah sekali lagi,
                            Takpe u mmg membuat pilihan yg tepat dalam kegawatan ekonomi skrg..
                            pilihan u tepat sekali... once u ikhlas dalam melakukan apa jua pekerjaan..
                            semuanya akan berjalan dengan lancar...
                            congrats....

                            Comment


                            • #15
                              Re: Ingin jadi pensyarah universiti

                              I think you are in the right track. Apa pun don't expect things will be easy once you are here.

                              Comment

                              Working...
                              X