Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kelayakan Sambung master

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kelayakan Sambung master

    saya baru grad B.Sc ukm majoring in physic.sy bercadang nk further master kat uk kalo bleh dlm course yg relate ngn occupational health and environment safety n guna financial sendiri.n sy dh amik test IELTS n dpt score 6.5.tp main problem is my pointer ms degree cuma 2.63 je.adakah saya layak nk further my study n xde work experience?hope u guys bleh tlg bagi advise.thanks
    Last edited by wht; 14-11-08, 03:12 AM.

  • #2
    Re: Kelayakan Sambung master

    kena tanya pakar2 master di sini.. mnajem.. nabora., dan ramai lagi..!

    bagus betul bdn ni..! semua ada.. , nak master.. phd., professor ..? (professor betul blum lagi laa kot.., professor serba tau ada laa! )

    mungkin akan berguna jugak pada orang lain yg nak tau..!

    cuba guna fungsi search.. maybe dah ada soalan ni sebelum ni..! (macam familiar jer pertanyaan ni..)

    Comment


    • #3
      Re: Kelayakan Sambung master

      tak sure.
      kalau sambung MSc by research + research experience possible kot.

      tapi kalau ko nak pi doctorate kat US nanti susah, sebab dia tak tengok sangat master tapi undergrad (fundamental grasp).

      Comment


      • #4
        Re: Kelayakan Sambung master

        rasanya ok je. UK skang open sangat2. selagi kita mampu bayar, diorang on.

        tapi kalau guna duit sendiri mau terasa.. (diorang caj foreign 3 kali ganda rate local diorang sendiri). anyway, kalau betul takde masalah dengan preparation nak pegi (duit!!), try je la mintak.

        // haritu try mintak macam senang je dapat.. tapi back-up by 3 years working experience. keputusan degree biasa2 je.

        Comment


        • #5
          Re: Kelayakan Sambung master

          kalau kat UK tak sure... tapi kalau kat oz dulu ada certain2 master tu dia cam tak strict sgt pun pada degree result tapi ada at least 1 year working experience... kena pi check kat website uni tu la apa min requirement dia...

          Comment


          • #6
            Re: Kelayakan Sambung master

            sy x pasti basic requirement setiap uni di UK mungkin berbeza2. cutoff yg biasa guna 2.75, dan mungkin ada interview jika dirasakan perlu. dan kalau pointer rendah sgt nanti susah pula nak ikut pengajian di sana sbb asas x begitu kukuh. apa pun boleh try. boleh gi british council or surf website uni yg berkenan di hati.

            Comment


            • #7
              Re: Kelayakan Sambung master

              saya xlayak nak buat master. sekian.

              tp ade dgr cite, kalo amik master untuk jadi lecturer, kene atas 3.0 (citer mase 2005)

              tp kalo saje2 nak amik master, xpasti la plak.

              Comment


              • #8
                Re: Kelayakan Sambung master

                berdasarkan master yg u nak ambil.

                ada keperluan CGPA tertentu misalnya ketika ijazah dulu dapat 3.000 ke atas ataupun ada juga diwajibkan buat tesis masa ijazah dulu.

                tapi yg penting, nak buat Master ni senang jer, lebih-lebih kat IPTA, kejap pulak tu. tapi ramai yang MALAS jer.

                p/s: so jangan heran sangat dengan orang yang ada MASTER ni. buat PHD pun upah orang buat tesis penyelidikan.
                Last edited by Lestari; 14-11-08, 12:41 PM.

                Comment


                • #9
                  Re: Kelayakan Sambung master

                  duit tu insyaallah ade la sbb sy ade insurans pendidikan plus ngn pnjam dr family ade dlm 100k n ingt nk keje part time kat sn.menyesal pn ade skang dlu ms 1st year main2 je.pointer pn ckp2 makan je lepas 2.00.nsb baik 2nd n 3rd year maintain 3.1-3.3 n bleh grad ontime.tp tulah ble nk further rs mcm xlayak plak.so kalo saya keje dlu chances saya lg tngi la ek drpd skang mcm xde chance lnsg..haha.nway thanx guys.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Kelayakan Sambung master

                    abg aku lulusan ukm....ambik fizik gunaan.....pernah sangkut gak...kena extend bagai.....pehtu rezki dia dpt kat mint ...so dia sambung master uk by research....skang tunggu peluang nak phd lak......yg best dua2 scholarship......

                    tp abg aku kes 10 thn dulu.......

                    p/s: abg aku mmg galakkan futher study oversea...cubalah dulu..selamat maju jaya....

                    Comment


                    • #11
                      Re: Kelayakan Sambung master

                      Originally posted by wht View Post
                      duit tu insyaallah ade la sbb sy ade insurans pendidikan plus ngn pnjam dr family ade dlm 100k n ingt nk keje part time kat sn.menyesal pn ade skang dlu ms 1st year main2 je.pointer pn ckp2 makan je lepas 2.00.nsb baik 2nd n 3rd year maintain 3.1-3.3 n bleh grad ontime.tp tulah ble nk further rs mcm xlayak plak.so kalo saya keje dlu chances saya lg tngi la ek drpd skang mcm xde chance lnsg..haha.nway thanx guys.
                      tapi kenapa UK, why not somewhere else yg mungkin lagi murah?

                      Comment


                      • #12
                        Re: Kelayakan Sambung master

                        Originally posted by Lestari View Post
                        berdasarkan master yg u nak ambil.

                        ada keperluan CGPA tertentu misalnya ketika ijazah dulu dapat 3.000 ke atas ataupun ada juga diwajibkan buat tesis masa ijazah dulu.

                        tapi yg penting, nak buat Master ni senang jer, lebih-lebih kat IPTA, kejap pulak tu. tapi ramai yang MALAS jer.

                        p/s: so jangan heran sangat dengan orang yang ada MASTER ni. buat PHD pun upah orang buat tesis penyelidikan.
                        haha..
                        skang ni nak ciplak thesis Phd pun ade,
                        thesis master pon ramai ciplak..
                        thesis degree lagi belambak ...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Kelayakan Sambung master

                          australia lagi murah dari U.K ... bab pointer tu susah nak cakap sbb ikut universiti. Kat
                          sini 2.75 above biasanya ...

                          Originally posted by squall_dx
                          rasanya ok je. UK skang open sangat2. selagi kita mampu bayar, diorang on.

                          tapi kalau guna duit sendiri mau terasa.. (diorang caj foreign 3 kali ganda rate local diorang sendiri). anyway, kalau betul takde masalah dengan preparation nak pegi (duit!!), try je la mintak.
                          depa kenakan 3 kali ganda sbb depa akan kasi scholarship kat bebudak sana 3 orang
                          so lagi ramai foreigner masuk, lagi ramai bebudak depa bleh dapat scholarship.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Kelayakan Sambung master

                            Originally posted by Kuro-Obi View Post
                            haha..
                            skang ni nak ciplak thesis Phd pun ade,
                            thesis master pon ramai ciplak..
                            thesis degree lagi belambak ...
                            saya harap awak bukan salah seorang yg menciplak tesis

                            Comment


                            • #15
                              Re: Kelayakan Sambung master

                              dalam negeri OK kot 2.63.. oversea kalau top uni maybe liat sket deyrang nak bagi masuk fresh grad with second class lower, tapi ada jugak yang ambik asalkan "mampu bayar"..

                              Comment

                              Working...
                              X