Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Kelayakan Sambung master

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Kelayakan Sambung master

    apa kata awak tgk kat url universisty.. choose course yang u nak.. and tgk cgpa yang univ tu prefer..
    kengkadang setiap course lelain...

    masa aku amik dulu.. cgpa 3.5
    skang new sem dh turun 3.0
    ntah laaa.. kalau course yang ko nak camne..

    Comment


    • #17
      Re: Kelayakan Sambung master

      lain Uni lain requirement ..

      masa aku buat master dulu..
      course˛ engineering syarat minima cgpa 3.00
      course˛ kat induk syarat minima cgpa 2.75

      dengarnya skrg dah diturunkan ..
      aku tak check bebetul la thru postgrad website
      tapi adek aku (engineering jugak) .. next year insyaAllah sambung master
      dr form tu tulis, minima cgpa 2.85 .. so betul la tu smaken diturunkan..

      Comment


      • #18
        Re: Kelayakan Sambung master

        occupational health and environment safety ( semua bidang )

        tips dari saya. berdasarkn pengalaman saya ketika bekerja di sana, sebelum nk futr study kt sana, ambil kursus2 niosh tu.ade kaitan dgn OSHA.kalau nk bergantung kepada pointer, harapnye hang susah laa.sana, kalau hang nk mintak, cume ade teori seciput je x cukup seh.luar sana tu,belambak oo yg teori+amali.pemegang diploma x pn jngan pndang rendah oo..hm.. niosh kn dekat je dgn ukm tu,keluar ke pintu utama, jalan kaki terus. x sampai 1 kilometer dah sampai.naik bas mini pn boleh gak.tapi kene turun kt bulatan tu :P

        by d way, kalau ade petronas safety pasport, lagi bagus. u kt sana terima visa tu.
        *alternatif lain, sambung kt tempa lain.kt rusia, murah ( tahun lepas )

        Comment


        • #19
          Re: Kelayakan Sambung master

          Originally posted by wht View Post
          saya baru grad B.Sc ukm majoring in physic.sy bercadang nk further master kat uk kalo bleh dlm course yg relate ngn occupational health and environment safety n guna financial sendiri.n sy dh amik test IELTS n dpt score 6.5.tp main problem is my pointer ms degree cuma 2.63 je.adakah saya layak nk further my study n xde work experience?hope u guys bleh tlg bagi advise.thanks
          congrats sebab ada niat nak further study..

          pasal layak tak layak tu, kita letak ke belakang..
          hantar je application kat university yg awak nak mintak.. tengok dulu requirements dia macam mana.. katakan dia nak 2.75 and above, takpe..apply je dulu..
          cuma kena ingatla skit kat sana, jgn main-main.. kalau kerja pun, make sure tak interfere dgn study..
          takut nanti makin banyak plak kita melabur dalam institut pendidikan luar negara..

          nak bg nasihat lebih2 tak tau la plak, sebab tak pergi oversea lagi..

          main point kat sini, utk jawab soalan: takpela pointer 2.63 pun.. mintak aje..
          goodluck!

          Comment


          • #20
            Re: Kelayakan Sambung master

            hurm..nak tanya la kan..meby out off topic sket..

            bley x sesape yg tengah sambung master/phd or da penah amik due2 neh.. share sket course pe yg diamik mase amik master/phd.. sbb sy cam minat gak nak sambung master.. tp mcm blur jugak la nak amik pe.. dalam CS/IT kew.. or ape2 jela..

            tau x ape course yg penting buat mase sekarang neh..

            Comment


            • #21
              Re: Kelayakan Sambung master

              Salam

              Kelayakan berbeza dan bergantung kepada syarat-syarat program yang ditawarkan dan syarat universiti yang dipohon. Tetapi rasanya tak salah untuk MENCUBA dengan BIJAK.

              Cadangan:
              1. Dapatkan testimoni pencapaian dari pensyarah yang mengajar atau penasihat akademik/dekan/professor yang anda kenali di dalam subjek-subjek yang pernah diambil terutama subjek asas/penting untuk program master yang dipilih.
              2. Nak pilih master in CS, kena tengok betul2 course structure kalau by course. Takut master tu untuk graduan CS akan belajar advance course in CS. Kalau anda tak pernah belajar programming tapi ambik course parallel programming (advanced programming) untuk master, tak berapa bijak buat pilihan. Pilih master in CS/IT yg memang khusus untuk non-IT/CS graduates kalau anda bukan graduan CS/IT.
              3. Hantar email kepada professor/lecturer/administrator di universiti yang anda ingin pohon tanyakan peluang pengajian dengan status dan keadaan anda.

              Kalau ada masa, boleh lah baca nasihat utk future post-graduates in CS http://www.csd.cs.cmu.edu/education/phd/index.html

              Comment


              • #22
                Re: Kelayakan Sambung master

                Originally posted by nulu View Post
                hurm..nak tanya la kan..meby out off topic sket..

                bley x sesape yg tengah sambung master/phd or da penah amik due2 neh.. share sket course pe yg diamik mase amik master/phd.. sbb sy cam minat gak nak sambung master.. tp mcm blur jugak la nak amik pe.. dalam CS/IT kew.. or ape2 jela..

                tau x ape course yg penting buat mase sekarang neh..
                Bukan masalah course mana penting, tapi minat anda atau target anda dlm hidup. Dah sampai peringkat Master pon lom ada target?

                Comment


                • #23
                  Re: Kelayakan Sambung master

                  Originally posted by nulu View Post
                  hurm..nak tanya la kan..meby out off topic sket..

                  bley x sesape yg tengah sambung master/phd or da penah amik due2 neh.. share sket course pe yg diamik mase amik master/phd.. sbb sy cam minat gak nak sambung master.. tp mcm blur jugak la nak amik pe.. dalam CS/IT kew.. or ape2 jela..

                  tau x ape course yg penting buat mase sekarang neh..
                  sekarang ambil course apa.
                  yang penting boleh return on investment masa & duit yg dilaburkan tu

                  Comment


                  • #24
                    Re: Kelayakan Sambung master

                    Originally posted by rons View Post
                    Bukan masalah course mana penting, tapi minat anda atau target anda dlm hidup. Dah sampai peringkat Master pon lom ada target?


                    sekarang ambil course apa.
                    yang penting boleh return on investment masa & duit yg dilaburkan tu

                    hurm..bukan tak de taget.. meby sbb x brapa tahu menahu ttg skop untuk master neh.. lgpun,, xdek sesape yg boleh membantu.. sy amik bioinformatik.. meby nak sambung dlam CS sbb kat m'sia, bioinfo neh terhad sket.. skang neh pun stil carik lg info kat intenet., tp tu la kan.. takot gak tesalah wat pilihan.. lgpun sy bukan de bground dlam CS neh..

                    Comment


                    • #25
                      Re: Kelayakan Sambung master

                      Originally posted by nulu View Post





                      hurm..bukan tak de taget.. meby sbb x brapa tahu menahu ttg skop untuk master neh.. lgpun,, xdek sesape yg boleh membantu.. sy amik bioinformatik.. meby nak sambung dlam CS sbb kat m'sia, bioinfo neh terhad sket.. skang neh pun stil carik lg info kat intenet., tp tu la kan.. takot gak tesalah wat pilihan.. lgpun sy bukan de bground dlam CS neh..
                      Ok la tu ambik CS. Bioinformatics tu pun bawah school CS. Ambik yg fokus pada programming/parallelizing guna MPI ke apa by research under CS school macam UTM/USM .

                      Comment


                      • #26
                        Re: Kelayakan Sambung master

                        Originally posted by wht View Post
                        saya baru grad B.Sc ukm majoring in physic.sy bercadang nk further master kat uk kalo bleh dlm course yg relate ngn occupational health and environment safety n guna financial sendiri.n sy dh amik test IELTS n dpt score 6.5.tp main problem is my pointer ms degree cuma 2.63 je.adakah saya layak nk further my study n xde work experience?hope u guys bleh tlg bagi advise.thanks
                        saya pon ada masalah mcm ni juga, tapi habis belajar dulu tahun 2006. ade try apply. tapi tak dapat, buat rayuan pon tak dapat. sebab pointer tak cukup, tapi saya dh kerja 2-3 tahun.

                        dulu saya buat degree di fakulti seni lukis dan seni reka uitm sh alam jabatan seramik pengkhususan seni arca.

                        saya nk mohon di fakulti akademi pengajian melayu. selain dari borang permohonan, saya ada sertakan 3 sijil khrusus silat pendek pendek. masih tak cukup juga ke?

                        selain itu saya ada belajar silat, tapi yang ini jenis main sendiri-sendiri jela, takde sijil, dan saya pernah dan boleh bermain serunai kedah. tetapi sokongan-sokongan jenis yang ini agak sukar untuk di suratkan sebagai bahan sokongan.

                        ada lagi salah satu syarat nya ialah, membuat penulisan atau artikel. yang ini saya kurang faham. kalau ada siapa-siapa yang boleh bantu untuk cukupkan syarat-syarat permohonan saya ini, harap bantulah. sekitar januari 2011 permohonan pogram master tu di buka semula. harap tahun depan dapat sambung belajar. sementara masih tak banyak komitmen.

                        harap dapat bantu ya.

                        Comment


                        • #27
                          Re: Kelayakan Sambung master

                          Originally posted by sitawar2 View Post
                          saya pon ada masalah mcm ni juga, tapi habis belajar dulu tahun 2006. ade try apply. tapi tak dapat, buat rayuan pon tak dapat. sebab pointer tak cukup, tapi saya dh kerja 2-3 tahun.

                          dulu saya buat degree di fakulti seni lukis dan seni reka uitm sh alam jabatan seramik pengkhususan seni arca.

                          saya nk mohon di fakulti akademi pengajian melayu. selain dari borang permohonan, saya ada sertakan 3 sijil khrusus silat pendek pendek. masih tak cukup juga ke?

                          selain itu saya ada belajar silat, tapi yang ini jenis main sendiri-sendiri jela, takde sijil, dan saya pernah dan boleh bermain serunai kedah. tetapi sokongan-sokongan jenis yang ini agak sukar untuk di suratkan sebagai bahan sokongan.

                          ada lagi salah satu syarat nya ialah, membuat penulisan atau artikel. yang ini saya kurang faham. kalau ada siapa-siapa yang boleh bantu untuk cukupkan syarat-syarat permohonan saya ini, harap bantulah. sekitar januari 2011 permohonan pogram master tu di buka semula. harap tahun depan dapat sambung belajar. sementara masih tak banyak komitmen.

                          harap dapat bantu ya.
                          Jika berminat dgn seni budaya dan yg seangkatan dgnnya, ada baiknya buat master by research (lazimnya ongoing, boleh apply bila2 masa). Sbb master by research focus on specific topic yg diminati -- boleh buat kajian ttg seni silat, ttg alat muzik tradisional, seramik, tarian, etc. To apply, perlu sediakan proposal penyelidikan abt 6-10 pages. But it is advisable to firstly identify the potential supervisor who keen to supervise your proposed research.

                          Utk master by coursework, lazimnya bidang utk peringkat master perlu sama atau sealiran dgn bidang peringkat first degree sbg foundation.
                          Last edited by highlander; 23-09-10, 08:35 AM.

                          Comment


                          • #28
                            Re: Kelayakan Sambung master

                            nak tanya pd otai2 master kt cni... viable tak nak ambik MBa.. saya pekerja sektor awam... background technical tapi scope dia tmpt keje sekrang lebih pada pengurusan + tech assessment and evaluation dan juga audit medical devices.

                            Comment


                            • #29
                              Re: Kelayakan Sambung master

                              MBa ok gak. management memang pakai kat mana2, so takde masalah.

                              kalau nak lagi gempak, cari MSc. Management. tapi tak pasti ada ditawarkan ke tidak.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Kelayakan Sambung master

                                Originally posted by sol_badguy View Post
                                nak tanya pd otai2 master kt cni... viable tak nak ambik MBa.. saya pekerja sektor awam... background technical tapi scope dia tmpt keje sekrang lebih pada pengurusan + tech assessment and evaluation dan juga audit medical devices.
                                kalau dah ke arah technical, kenapa tak buat master dalam technical tersebut je? eg: M.Eng atau M.Sc

                                lainlah kalau nak terus dalam bidang management and admin, macam baru sesuai untuk terus dalam MBA... atau amik Master in Public Admin ke..

                                tapi taktau la pulak kan kalau MBA sesuai

                                Comment

                                Working...
                                X