Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

    erm.. aku xtau nak mula camna~ hal ni jugak masalah yg merungsingkan aku, aku nk bukak topik dlm bilik Bincang Masalah
    tp rasa cam x sesuai lak

    pengenalan dlu la erk?

    Kolej Shahputra(KS)

    kolej ni - program kerjasama dengan UTM, UPM, UiTM..
    so, sesapa yg dpt result rendah, (syarat kelayakan sekurang2nya 3 kredit) boleh masuk..

    urm.. cara nak register pun mudah~ just masuk website dia, daftar, dan kalau cukup kelayakan terus dapat~(direct!) program yg ada :

    UiTM

    Diploma in Communications and Media UiTM
    Diploma in Science UiTM
    Diploma in Tourism Management UiTM
    Diploma in Art and Design (Fashion) UiTM
    Diploma in Office Management and Technology UiTM
    Diploma in Art and Design (Industrial Art Design) UiTM
    Diploma in Creative Technology (Acting)
    Diploma in Sport Studies UiTM
    Diploma in Nursing UiTM

    UTM

    Diploma in Architecture UTM
    Diploma in Property Management UTM
    Diploma in Computer Science (Multimedia) UTM
    Diploma in Quantity Surveying UTM

    UPM

    Diploma in Computer Science UPM
    Diploma in Business Management UPM


    So, aku dah isi on9, dan dah dpt tawaran kemasukan untuk Diploma Architecture.
    ari sabtu nih (26.04.2008) hari pendaftaran merangkap ari kemasukan dan bermulalah ari orientasi.

    Bla grad nnt student akn dpt sijil atas nama program yg dimintak. Contoh : Diploma in Architecture UTM. Bukan Diploma in Architecture KS.
    so, xder mslh utk mintak keja(kata org yg jumpak aku td), dan xder mslh untuk mintak smbung belajar kat mana˛ ipt.

    tapi aku still cam heran tau~ cmna leh senang sgt masuk? slalu bukan ada tapis˛ dlu ker?

    aku still bru lgik ar.. tanya parents aku, diorang pun xtau.. aku tgok corporate video pun, cam gempak jerk..

    apa pendapat korang??

    aku teringin sangat nak pegi.. Tp takut salah pilihan.. Adkah aku perlu solat hajat + istikharah?


    utk rujukan korang(maybe) nih address utk website kolej nih..
    http://www.kolejshahputra.edu.my

  • #2
    Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

    call MQA dan UTM untuk dapatkan pengesahan

    Comment


    • #3
      Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

      Bagi aku yang namanya kolej swasta, universiti swasta tu kemasukan memang longgar, as long as you have the darn $$$

      Comment


      • #4
        Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

        satu sem rm3,000, course yg aku amik - Diploma Senibina = 3 tahun = 6 sem = RM18,000.. standard x??

        Comment


        • #5
          Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

          ko dah check betul2...sijil ko nie iktiraf LAN ke?


          or mmg betul ade link dgn IPTA yg di sebut?


          swasta mmg mudah selagi ko berduit...dan mampu...tp masalah slalu bebdk swasta hadapi...tentang status kelulusan tue sama ada diiktiraf kerajaan ke x...nie penting utk masa depan ko...belaja dgn kos tinggi at least ko tau ape yg ko dpt..sama ada berbaloi atau tidak


          ttg yuran ko tue ssh nak komen...sbb aku naungan Uitm so...yuran mmg murah

          Comment


          • #6
            Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

            aku dh chek LAN, and dah diiktiraf.. utk link IPTA,a ku x konpom lgi.. perlukah aku menelefon UTM utk pengesahan?

            tp brader yg jumpak aku td tu dh tunjuk contoh sijil diploma grad kolej shahputra.. xder nama shahputra lnsung.. siap ada logo UTM lgik(aku penah tgok sijil ijazah abg aku, cam serupa jerk...) tp teknologi skang, kalo nk tipu pun bleh..

            xkan smpai camtu skali??

            adeh... tawaran satu per pun x smpai lgi.. susah tul jdik org x pandai~

            Comment


            • #7
              Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

              ko dah dpt info dari LAN pun dah enough...

              perlu xperlu tepon UTM nie...bagi ko rase yakin movement ko seterusnya ..



              lek la bro, xpandai ape nye....cume nasib xbaik jek....mana tau poli ke pggl ko....

              Comment


              • #8
                Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                uehehehe~ gue konfius nih~
                ari sabtu nih schedule packed giler..

                1. kena gi QTI keta yg nih kul (8-10..)
                2. kena ajar sepupu pasal internet (ptg..)
                3. kena gi KS (eh? mana masa utk nih?)

                sabtu nih pendaftaran..

                eh? dh jadik cam jurnal lak~ k.. urm.. bro se7en, thx alot! gue dh ada pilihan!

                Comment


                • #9
                  Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                  yuran tu standard lah rm3000 satu sem.. masa aku ambik ijazah dulu yuran setahun rm4000. ko nak masuk kolej swasta mesti lah mahal sikit sebab takde subsidi kerajaan.

                  pada aku lah, kalau nak memilih kolej swasta kena berhati2. bukan setakat pengiktirafan MQA/LAN macam yang lain cakap kan tu. kena cek betul2 kolej ni mempunyai kemudahan yang bagus tak untuk belajar.

                  sebab kebanyakan kolej swasta menyediakan kemudahan yang minimum sebab tak nak tanggung kos yang tinggi. yang penting ada library untuk buat rujukan. buku2 pun cukup.. asrama tu optional, sekrang pun tak semua kolej swasta ada sediakan asrama.

                  apa2 hal pun, selamat belajar..

                  Comment


                  • #10
                    Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                    uhuhuhu~ bab2 tu, suma dh settle.. umah dpt.. tmpt rujukan dh ada..
                    cuma.. kolej nih ada sikit mslh sosial yg terlampau jerk...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                      Originally posted by L u F f Y View Post
                      satu sem rm3,000, course yg aku amik - Diploma Senibina = 3 tahun = 6 sem = RM18,000.. standard x??

                      erk... mahalnyer...
                      dah nak dekat dengan degree nyer fees..

                      why not u apply UNITAR..
                      I heard they have scholarship Yayasan PIntar..
                      and zakat tuk student..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                        check btul2 ngn uitm,upm dan seangkatan dgn nye..
                        mana bleh senang2 je ko dpt grad ngn sijil dr uitm or upm
                        klau ko bkn btul2 dr U tu.
                        lg 1 kolej swasta ni ayat manis.
                        ko jgn termakan lak..
                        nnt nyesal ko.
                        duit abis tp sijil x laku..
                        aku suggest ko apply la uitm guna borang UPU through online...
                        InsyaAllah dapat...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                          sijil dr universiti ni memang valid. bila universiti buat francais dengan kolej swasta, universiti sendiri yang terlibat untuk pantau kan. dalam kes ni, sijil2 dia pun mesti upm, utm yang keluarkan. jadi ok lah tu..

                          betul cakap cipher, apply la jugak diploma uitm melalui upu. uitm ambil pelaajr baru setiap semester. julai ni untuk yang power2 spm lah kan. disember nanti untuk 2nd intake boleh lah cuba jugak. harapan besar untuk dapat tu memang tinggi sebab uitm nak capai 200 000 orang pelajar tahun 2010.

                          luffy --> masalah sosial terlampau, awak cek dan pastikan betul2 kalau berlakunya, tahap terlampau takat mana. kalau tak nak terjebak, nasihat saya mohon lah ke tempat lain. kalau boleh hadapinya, takde masalah.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                            yang paling sedap ko tanya sendiri student yang study kat situ.. kalu ada kenal sapa-sapa.

                            dalam BDN ni pun ada lecturer Shahputra sorang, ajar IT. tapi aku tak sure dia willing ke tak nak share cerita.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Adeh.. problem2.. Kolej Shahputra~ pernah dengar??

                              Originally posted by refleksi View Post
                              luffy --> masalah sosial terlampau, awak cek dan pastikan betul2 kalau berlakunya, tahap terlampau takat mana. kalau tak nak terjebak, nasihat saya mohon lah ke tempat lain. kalau boleh hadapinya, takde masalah.
                              klau nk ckp masalah sosial mana2 ada.tu suma bergantung kat niat ko.
                              aku stdy kat srwk,jgn ckp la sosial dia cmne.tp xde terjebak pon.
                              pk2 la org tua ko klau nk bt bnd jht.InsyaAllah ko x jd bt.

                              sape yg promote kolej ni kat ko??ke ko yg tergerak ati nk..??

                              Comment

                              Working...
                              X