Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

    Aku nak minta penerangan sikit.. saper2 kat sini tahu tentang sistem pensijilan terbuka spm...ataupun pernah ambil peperiksaan camnie.
    aku tak sempat merasa..pasal aku spm tahun 1998.

    kalo tak salah...spm sistem pensijilan terbuka nie mula start tahun 2000 rasanyer.

    apa yang aku faham..
    spm sistem macam nie...seseorang pelajar tue..dia bebas untuk ambil berapa subjek yang dia mahukan?? kalo nak ambil lebih dari 10 subjek...terpulang pada dia..dan sekolah tak halang apatah lagi kerajaan..itupun..dah bagi nasihat dan penerangan untuk dia. kalo dia tetap nak ambil jugak..itu hak dia.
    macam tue ker??

    berlainan ngan pmr. masih lagi 8 subjek...cam zaman aku dulu.

    aku tanya nie pasal..aku nak kumpul bahan nak buat novel.

    aku terpikir jugak nak masuk balik sekolah lama aku..tengok perkembangan baru sistem spm nie. sambil tue..jumpa cikgu2 lama.
    tapi..takperlah..nak dengar jugak..pandangan kawan2 kat sini. lagipun...aku tak nak menyibuk sangat kat sekolah lama tue..cikgu2 zaman sekarang nie pun sibuk!!

    please!!

  • #2
    Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

    bukan spm mmg buleh amik byk2 sabjek ke?

    aku pon tatau

    tp yg pastinye

    skola aku dulu skola berasrama penuh

    skola tk benarkn student amik sabjek yg tidak di ajar

    blaja2 sdiri tkleh

    aku pon mmg tk hingin nak amik lebeh2

    11pon dah cukup menyeksa jiwa raga ku

    Comment


    • #3
      Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

      baru tahu nama sistem pensijilan terbuka ni

      yg aku tau beza spm tahun 2000 ni dia takde pangkat....kiraan prinsipal suma tu..

      subject asal ada 9 rasanya utk skolah menengah biasa...
      yg lebih tuh mungkin diorg belajar sendiri

      lg 1..start tahun 2001 baru sastera diserap dlm bm kan..
      yg kena baca buku 'kerusi' tu.....

      Comment


      • #4
        Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

        yang aku tau, aku batch pertama pensijilan terbuka
        pensijilan terbuka ni, kalau gagal satu subjek dlm spm tuh, contohnya biologi, subjek tuh takkan masuk dlm certificate spm kita. so kiranya ko x nak or x yakin paper tuh, abaikan je...jd gagal n x masuk dlm cert.

        spm boleh amek banyak2 subjek. tp ada maximumnye...x ingat lak aku, maybe 21 kot...ntah...men tibai ni...lupe dh...kan isu ni ada kecoh satu masa dulu sbb ada budak nak amek paper spm bebanyak. ape cekih le amek bebanyak.

        lagi satu, spm kan ada subjek wajib. bagi subjek wajib ni akan masuk dlm cert spm. subjek wajib ada 6, utk art stream, tp untuk science stream ada 5 je, sebab tolak subjek sains yang dipecahkan pada fizik, kimia n etc.

        itu la sedikit sebanyak yg aku ingat, kalau salah sila la betulkan ye.

        Comment


        • #5
          Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

          huiyo

          siries aku tatau pon pasal itu sume

          tk pikir la plak mcm tuh

          cuma tau jgn fail je

          haha

          Comment


          • #6
            Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

            Originally posted by totti 10 View Post
            skola aku dulu skola berasrama penuh

            skola tk benarkn student amik sabjek yg tidak di ajar

            blaja2 sdiri tkleh
            pasal syarat ni la terseksa jiwa raga aku......
            terpaksa la amik subjek yang aku xminat & xpandai lansung
            asik kene aim ngn cikgu jer...
            sampai skang aku ingat cikgu lukisan kejuruteraan aku tuh..
            huh...very the scary.........

            Comment


            • #7
              Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

              hahaha

              LK tu bukan sabjek skor 100 ke?

              tp gals mmg slalu tk terer subjek tuh

              ngee

              mimpi ngeri aku ialah teknologi kejuruteraan

              takut nak igt balik. hee

              tk bleh buang sabjek tu yang aku bengang tuh

              Comment


              • #8
                Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

                aku sbnrnye nak amek LK
                tp skola aku pure sains
                kena amek bio

                hamek ko, bio aku result cam tapir kena langgar lori

                hahahaa...langsung x bertokoh...

                tp tuh la, pk2 balik, susah gak kalo skola2 SBP or boarding school ni.
                kena amek subject ikut ape ada kat skola. so bila student minat benda lain, x leh nak amek.

                sebab tuh aku tgk ada some of adik2 nih, refuse masuk skola asrama penuh cam cousin aku dapat STF, sebab dia nak amek subject yg tade kat STF tuh.
                Last edited by kopi54; 29-08-07, 09:35 AM.

                Comment


                • #9
                  Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

                  kopi54 nak tanya sikit tentang pensijilan terbuka ni. im going to skip my literature in english for today. If I tidak hadir for the exam, i kira gagal rite? then subjek literature tak kan masuk sijil spm/ slip keputusan saya rite?

                  Comment


                  • #10
                    Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

                    Originally posted by felicity View Post
                    kopi54 nak tanya sikit tentang pensijilan terbuka ni. im going to skip my literature in english for today. If I tidak hadir for the exam, i kira gagal rite? then subjek literature tak kan masuk sijil spm/ slip keputusan saya rite?
                    from my understanding which dah berkarat tggl beberapa tahun lepas...

                    mcm tuh la kiranya.if gagal tak masuk dlm sijil spm.

                    but then, kenapa nak skip?tak confident ke?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Nak tanya tentang sistem pensijilan terbuka spm....

                      haha yala 100% tak kan lulus kerana tak hadir tuisyen langsung..pernah tak jumpa kes macam saya? saya bimbang jadi tanyala. terima kasih btw

                      Comment

                      Working...
                      X