Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

jalan dari kuantan ke cameron highlands

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • jalan dari kuantan ke cameron highlands

    salam semua...

    aku plan nak p cameron highland wiken ni
    jauh plak kalo ikut conventional method ni ha kalo kena panjat genting pastu turun ikut batang kali..

    dengar kata ada laluan alternatif baru (ala2 highway gtu)

    ade sapa2 penah guna jalan baru ni ke?
    sape penah story la skek camne nak memendekan masa nak ke sana dari kuantan.

    kena redah ke lipis dulu ke?
    humang ai jauh gak tu nak sampai lipis pun..

    yang penah pegi dari kuantan or ada info tu share2 la berapa masa nak sampai ke sana dr sini?

    tqqq

  • #2
    Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

    aku x pernah lagi ikut jalan baru nie sbb masa pegi dulu pon jalan nie x siap lagi.. sekang nie kalu ikut info dari forum sebelah dah siap dah pon..

    Berita terbaru

    Jalan tersebut sudah siap di tar sepenuhnya (sedan car lalu jln ni)
    Anak buah dah lalu pada minggu kedua bulan Ogos 2010
    cuma belum dirasmikan lagi
    saper saper yang lalu jln ni pemandangan menggkagumkan
    bawah lah kamera
    Ada beberapa tempat view amat cantik
    Kan jumpa jambatan mengeliling bukit view pasti best giler (bagi yg suka alam) biasa jambatan cross sungai atau lurah....

    p/s - malang xder gambar utk post kat sini...
    kalu dari kuantan, x payah la lalu ikut lipis.. banyak sangat selekoh.. nak selesa ko lalu ikut bentong-raub-sg koyan.. kalu nak shortcut x mau lalu ikut bentong, kena masuk ikut felda kat lanchang.. cuma kena korbankan sikit keselesaan kat beberapa tempat tu sbb jalan x rata..

    maps kalu nak ikut shortcut.. cuma sampai ke pos bertau aje la sbb gugel x apdet lagi..

    Comment


    • #3
      Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

      aku check kat maps google tadi..

      paling dekat adalah ko dari kuantan menuju ke kl... pastu dari kl ko menuju ke tapah pastu baru naik cameron...
      (estimation by maps google, dalam 5 jam setengah insya Allah ko sampai)

      kalau ko nak ikut lipis tuh... agak jauh la...
      (estimation 7 jam lebih)
      sebab ko kena lalu sampai ke gua musang...

      eh.. nokai dah jawab dulu..,
      Last edited by eksp; 19-10-10, 06:30 PM. Reason: nokai dah jawab

      Comment


      • #4
        Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

        Jalan yg nokai letak tu betul dah tu..! kau kene set google map kau ke Felda Sg. Koyan.. dan dari situ - terus kan perjalanan ke jalan baru..!

        antara gambaran perjalanan yg bakal kau tempuh nanti..






        mengikut kata blog yg mempamerkan gambar di atas :


        Tanpa melengahkan masa, saya sekeluarga bergerak menghala ke Cameron Highland ikut jalan Lipis - Sungai Koyan. Setiba di Felda Koyan 1, kami berhenti di sebuah warung untuk minum pagi. Sesambil menjamah rezeki, pandangan mata saya sempat lagi memerhati keadaan Pekan Koyan yang telah menampakkan bangunan baru disana-sini.

        Felda ini telahpun mempunyai Bangunan Hentian Bas yang canggih, deretan kedai MARA yang baru siap, serta satu Bangunan Pasar yang sederhana besar untuk para peniaga disekitar sini melibatkan diri dengan dunia perniagaan kecil-kecilan. Sedang saya memerhati keadaan persekitaran, saya dikejutkan oleh suara anak-anak saya yang bertanyakan bila nak bertolak.. hai tak sabo betul deme nok ke sana.. hehe. Setelah membayar semua minuman dan makanan, kami bertolak ke Cameron, kami ikut jalan ke Pos Betau.

        Setelah beberapa minit, akhirnya saya melalui juga jambatan yang dimaksudkan.. tak dinafikan memang melengkung habis, saya berhentikan kenderaan saya di sudut tepi jambatan, saya menghampiri dinding jambatan berkenaan bagi tujuan untuk meninjau tahap ketinggiannya.. hehe
        Ini laa jambatan yg unik tu.. ! kene lalu ni... .. next trip laa ni

        ~~~~~~~

        maklumat lain - perbezaan gradien.. dari sg. koyan sampai ke ringlet di cameron highland..

        ---------- Post added at 07:21 PM ---------- Previous post was at 07:04 PM ----------

        Lagi gambar perjalanan dari Raub - Pos Betau - Cameron

        kali ni dgn motor pulak..

        Spoiler:

        [IMG][/IMG]



        AMARAN : Gambar besar gedabak! ..
        Last edited by morpheuzneo; 19-10-10, 07:13 PM.

        Comment


        • #5
          Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

          cun abis area ni.

          so, bila nak buat trip ni. ini nampak mcm berbaloi....

          Comment


          • #6
            Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

            waa..
            ni yg wat aku tak sabau nak redah sg koyan ni..kebetulan semalam wife dah pegi dengan driver dia, mmg betul la cakap nokai..
            kredit pada bro morp..ko mmg forumner yang supporting abis..siap dengan gradient lagi..perfek info!!

            jumaat ni aku bertolak ke sana pagi..
            nanti aku snap beberapa pic utk tatapan di sini.. haha..

            Comment


            • #7
              Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

              Wow menarik nya! Aku duk Kuantan,... nak cuba lah dlm next week jalan ni... Berapa lama perjalanan ye? Ada apa2 yg perlu diawasi tak?

              Comment


              • #8
                Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                aku pn tak cuba lagi jalan ni,next week da gaji,.. ahhaaa

                Comment


                • #9
                  Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                  Kool. So kalo dari KL, adakah berbaloi ikut jalan ni? Lagi jauh ke? Ke sama je?

                  Comment


                  • #10
                    Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                    kalau dari KL, masuk dari Bentong atau Raub kot. lagi jauh kot.

                    Comment


                    • #11
                      Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                      Jalan ni kalau dari Kuantan memang menarik la, sebab terus ke Cameron.. Kalau dari KL, kalau anda dah dekat gombak tu boleh juga.. tapi mcm jauh la pulak.. tak pasti .. tapi tak dak tol la.. cuma tol gombak (RM5.00) dan tol Karak (RM3.00).

                      Comment


                      • #12
                        Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                        psst.. aku nak ricky jalan ni..! sapa nk ikut....!

                        balakblues.. kau pegi stay mana? ..

                        aku mula2 tak teruja.. tapi lepas tgk gambar2 tu.. , dgn aku - aku skali teruja..

                        udah laa kepala tengah senak dan serabut keje ni! so.. perlu cool kan kepala..! bawak gitar.. dok atas batu lagi..

                        Comment


                        • #13
                          Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                          Hehehe.. aku mungkin cuba minggu depan.. sebab aku nak keutara pula (kecuali kalau aku singgah kl dulu) ... ingat nak singgah CH nak cari "baja fertegasi"...

                          Comment


                          • #14
                            Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                            aku duduk kuantan
                            pernah je pergi CH ikut Betau ni.

                            Kuantan -> Raub = 2 jam setengah
                            Raub -> Koyan -> Betau -> Ringlet = 1 jam setengah

                            yang penting jalan mendaki tu flat je
                            tak macam ikut Lojing dr Gua Musang
                            yang naik turun naik turun

                            cuma kena berhati2 dekat satu area
                            yang ada tanah runtuh
                            tutup jalan utama
                            jkr buat lencongan dan jalan tak berapa elok
                            dalam 500 meter saja
                            kalau malam mungkin lebih berisiko
                            sebab gelap yg amat
                            kabarnya ada kereta terbalik kat area tu
                            Last edited by refleksi; 20-10-10, 04:08 PM.

                            Comment


                            • #15
                              Re: dari kuantan ke cameron highland.need ur help

                              tak saba plak nk pegi

                              Comment

                              Working...
                              X