Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Tempat best di Kuala Terengganu

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tempat best di Kuala Terengganu

    Bulan Mei nih kelab sukan kat kompeni aku plan nak gi melawat ke Kuala Terengganu....Korang ada apa2 cadangan atau pengalaman tak mana2 tempat yang best nak dilawat ke, tempat nak makan ke especially KT punye local food, mana nak cuci2 mata ke, mana best nak perabihkan duit ke, bersantai berkelah dan sebagainya

  • #2
    Re: Tempat best di Kuala Terengganu

    [MORE PHOTOS]LOCATION:
    From Kuantan, drive north for about 2 hours, passing through the oil town of Kerteh, Paka and Dungun. From Dungun town, head further north for another 5 minutes. You should be passing over the Dungun river bridge. After the bridge, passing by the exit to Teluk Bidara recreational beach, you will see a curve on the road and giant rock boulders which marks the beginning of Rantau Abang beaches on your right. This beach is right after Tanjung Jara Resort. You may park you car here

    Kalau nak bersantai sila lawati Teluk Bidara ni. Aku dah pernah sampai. Cadang nak singgah kejab langsung stay kat sana 1 hari. Best, pemandangan dia waktu senja.....fulamak....menikam kalbu.

    Sesuai utk bersantai.

    Comment


    • #3
      Re: Tempat best di Kuala Terengganu

      waaaah...ni nak kena guling2 kat tepi pantai nih

      nak try gi kat Tmn Tamadun Islam tu gak ler...tapi yg pergi ni pun banyak kaki shoping ngan kaki terjun kolam jek...isk isk

      Comment


      • #4
        Re: Tempat best di Kuala Terengganu

        Nanti singgah Losong beli kepuk leko.. sedap bangat

        Comment


        • #5
          Re: Tempat best di Kuala Terengganu

          kepok lekor kat lesong dh xbraper sedap dah..
          kalu nak cari yg sedap kat seberang takir...
          jalan nak g ke kelantan..
          nama kedai tu sukaramai...

          Comment


          • #6
            Re: Tempat best di Kuala Terengganu

            tanjung jara mmg best..antara yg famous.. tp tu kat dungun....yg ni dia nak sekitar KT je..

            kalau teringin nak makan kepok lekor.. kat losong lah tempatnya..tp kena pilih kedai jugak sbb ada yg tak berapa best..yg paling glemer kat situ kak yah keropok lekor...mmg ramai org luar beli situ....tmpt makan yg paling syok semestinya di ladang..nasi dagang pun ada..

            kalau jenis terjun kolam/piknik...jika ada masa..pergilah air terjun sekayu di kuala berang..di pantai batu buruk kalau sekadar piknik ok je tp takleh mandi..kan ada yg tak balik karang.....ataupun pegi lagun disekitar masjid terapung di chendering..nk shopping baju batik ke,songket etc..pegilah ke Kedai Pasar Payang..macam2 ada kat situ..harganya berpatutan..kawasan sekitar kedai payang ada dataran syahbandar, istana maziah,(nk ambik gambar oklah), pusat kraftangan(ni belum bukak lagi, tmpt dah siap) lagi tmpt2 menarik....Taman Tamadun Islam, Muzium Negeri (sehari mmg tak cukup utk round muzium nih)..

            haha...aku ni macam promote plak.. enjoy...

            Comment


            • #7
              Re: Tempat best di Kuala Terengganu

              Originally posted by nurul_123 View Post
              kepok lekor kat lesong dh xbraper sedap dah..
              kalu nak cari yg sedap kat seberang takir...
              jalan nak g ke kelantan..
              nama kedai tu sukaramai...
              kepok seberang takir mmg lebih sedap dr kepok losong...
              kat kedai payang pon ada jual kepok seberang takir..

              bulan Mei gi candat sotong lah best...

              Comment


              • #8
                Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                waa.. rendu g seberang takir.. join program ikot org2 kampung pegi candat sutong mlm2.. .. pastu wat bbq kat pantai situ.. ..

                pegi pasar payang pekene nasik belauk.. sbb duk cite2 ngan mak angkat psal nasik belauk.. dorg bawak g pasar payang mkn situ.. T_T .. teharuuu..

                .

                Comment


                • #9
                  Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                  nok trejun air.......hok besh gi la sekayu..........1 hour drive from KT........cari bandaraya republik of Kuala Berang...........memang besh..............

                  Comment


                  • #10
                    Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                    kalu balik ikut kuantan...keropok 008 pun besh gak kat kelulut......kedai 2 tingkat colour kuning.....kat kelulut pun leh mandi pantai...makan2 pun ada kat situ.....

                    pastuh try la nasi dagang cendering.....yg satu kepala ikan tongkol RM45 tuh...kawan aku org Selangor dan kuantan cakap..sedap sesangat...aku pun tak pernah sampai lg....sbb nasi dagang area kampung aku pun dah cukup besh.....

                    sekayu besh..mandi manda air terjun...........nak mengail...kat kenyir.....( ni sebelah hulu terengganu)

                    kalu nak semejid murah...semejid putih pun cun.....aku suka sbb ia klasik dan dah dibesarkan pun...pehtu masjid tuh sebelah stesen bas....atas stesen bas tuh pun banyak tudung dan baju murah..tempat makan pun ada....nak beli cenderamata pun ada......pehtu belok ke Pasar payang...cari baju batik/sutera lak......kat situ pun ada tempat makan...pasar payang lg besar....

                    lagi...

                    kalau semejid terapung pun leh lepak kat lagun....masjid nih pun cantik dan besar....boleh berkelah dan solat pun senang.....kat sini pun ada keropok sedap...007 ..
                    Last edited by Humairah; 14-03-08, 09:32 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                      Jum g candat sotong..
                      Walaupun asl trganu xpernah g..
                      Tingin gak nak nengok candat sotong..
                      Pastu tgk penyu bertelur...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                        makam para wali tak nak pergi ziarah ker??
                        negeri terengganu nie ada wali besarnya.
                        tak manis kalo tak jumpa tuan rumah dulu.
                        lebih2 lagi wali bertaraf besar nusantara.

                        lepas tue..pi lah nak ke mana pun.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Tempat best di Kuala Terengganu

                          kalu nak gi melawat makam para wali.............tak salah aku kat area sejid losong, wali to ku paloh................

                          kalu gi sejid putih, gi la melawat kubur sultan sulaiman............tak salah aku, history dier, zaman dia ada hudud..........

                          kubur tok mat pintas ke apa nama dier..........right man tok gajah, ada kat area kampung buloh kuala berang............nih pun pahlawan terbilang gak.........panjang kubor dia...........



                          haji abdul rahman limbong, kubor dia takdok kat terengganu, ada kat saudi tak salah aku, meninggal dlam buangan...........


                          gi lah museum terengganu, tengok balik batu bersurat, bukti terengganu terima islam.........

                          Comment

                          Working...
                          X