Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Shopping Heaven di Indonesia.......

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Shopping Heaven di Indonesia.......

    Bagi anda yg pernah bercuti ke Indonesia.....

    Kongsi2 la pengalaman membeli-belah di sana..

    Barangan apa yg murah2 kat sana?

    Nama tempat korang bershopping tu...

    Aku ada plan nak gi Indon..Tapi tak tau lagi ke mana...

    Main plan...nak shopping byk2!

  • #2
    Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

    aku pernah ke medan dan danau toba. tak shopping hape pun cuma beli kain sikit kat jalan masjid. indonesia tu besar weh, ko nak gi belah mana? kalau aku ada rezeki, lepas ni aku nak ke sulawesi tapi rasanya kat sana x de tempat shopping sangat.

    Comment


    • #3
      Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

      Originally posted by serra View Post
      indonesia tu besar weh, ko nak gi belah mana?
      Itu le..aku tak plan mana2 lg...Cuma nak tau di manakah shopping heaven yg ter'best' kat sana...

      Maksud aku..dapat cari tempat yg mmg boleh shopping puas hati punya....byk choice,penjimatan lebih (hehehe), and good atsmosphere (taknak la mcm kat Petaling Street tu...dah mcm nak bertumbuk dah gayanya)

      Comment


      • #4
        Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

        ko nak shopping barang cam mana? kalau barang kraftangan cam ukiran dan hasil tukang, kawan aku kata kat bali murah sebab ko boleh beli kat kilang terus. kadang2 tu tukang jual cuma sedara mara dgn tukang buat, so boleh dapat harga cun. hasil kerja pun cantik sebab skil tu turun-temurun. tapi kalau barang komputer, aku rasa kat loyat lagi murah.

        Comment


        • #5
          Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

          hmmm. kat mane eh. kat area2 bandung sume tu byk bende2 branded jual murah kot.

          kalau kat medan mcm takde pun. ataupun saye yg tatau. haha.

          tp ade parents kawan sorang tu, die dtg medan duk beli mende2 mcm jam tangan, perfume sume yg branded2. die ckp kat medan lagi murah. tp murah camne pun saye tak pasti. haha.

          slalunye org dtg medan bli baju2, kain2, tlekung2 la.

          yg lelain tatau

          Comment


          • #6
            Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

            DVD pun murah kan......cap tengkorak la.....

            Comment


            • #7
              Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

              aa. dvd cd tu jgn ckp la. mmg sume org p bli kat pasar je. siap ade warranty lg tu. kalau rosak leh tuka cd lain. hoho.

              Comment


              • #8
                Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                Emmmm....

                Kalu barangan branded tu,beza byk ke?Cth.pakaian,perfume,etc..

                Tapi la kan,kalu murah banget,aku ingat nak borong la..baju2,seluar sume2...pastu balik Msia bisnes...Jual kat korang ke...hehehe

                Comment


                • #9
                  Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                  macam banyak orang cakap ler..

                  depends kepada apa yg ko nak cari..,

                  nak cari telekung.., sejadah.. dan barang2 berunsur agama dan kelengkapan rumah.. (langsir.., alas meja dan lain2.. ) - ko pergi laa ke medan! sana syurga utk ibu2.. membeli belah..

                  kalau nak cari barang2 utk orang muda.., dan barang2 muzik.. - pergi ke Bandung.

                  Jakarta pulak ada 2 kelas :

                  - klaau shopping kelas murahan..,

                  pergi laa ke Tanah Abang kat Jakarta Tengah. Ni macam Chowkit kite ler.. ada banyak baju2 murah dan lives (bukan LEvi's tau!), tapi aku bagitau korang, jeans2 Gucci, Guess , dan branded2 yg lain yg kain dia lembut tu mmmg datang dari Indon, so..kalau nak cari - di sini lah tempatnya!
                  Kalau yg gilakan barangan elektronik dan jam2 (ala2 Petaling street) - korang pergilah ke Glodok. Memang china town oun ni. Tapi minus all the gengster kat Petaling Street tu. Last skali kalau nak cari baju2 budak dan T-shirt2 - pergi ke Plaza Ancol . Baju2 kat sini murah2 aje.. dalam 10ribu rupiah dah bleh dapat.

                  Untuk Kaki komputer dan DVD - boleh try cari kat Plaza Mangga Dua.

                  Untuk urang-urang (orang² kaya dan beruang)

                  - Plaza Senayan - kira macam Pertama kompleks kita la.a, dia pun ada Sogo dan Metro, ada panggung wayang, bowling dan macam tempat shopping. Harga biasa aje.., cuma pilihan tu banyak la! Cuma banyak barangan kat sini kualiti nya bukan chikai-chikai laa! Banyak yg branded.

                  - Mal Taman Anggrek - ini macam Mid Valley kita laa.. berlawan2 besar dan jumlah kedai di dalam nya! eh.. wait'seminit.., dia lebih lagi.. dia macam mid valley+Sunway Pyramid .., sebab ada Skating ring, bowling..panggung wayang dan bermacam kedai yg branded2!!

                  Nak cari Batik Solo? Batik Jawa? Kain Batik Danar Hadi yg terkenal tu? itu kene pergi ke Solo atau Surabaya (sebab Surabaya dekat dgn Solo). Kat sana banyak kilang2 batik Cantik2 dan murah2 lagi.

                  Nak cari Perabot2 Kayu Jati? - pergi laa ke Jepara , jawa tengah.. sana.. banyak gila... artisan2 atau tukang kayu yg mahir membuat perabot kayu jati.

                  ..

                  (nota: Pasal Jakarta tu.., info mungkin outdated, pasal dah lama aku tak kesana.. - Indonesia)

                  Comment


                  • #10
                    Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                    Wow!Bro Morp punya info memang kelas la.....

                    Lengkap dan padat...

                    Dah boleh plan dah ni...

                    TQ.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                      kalau nak cari bini, boleh gi batam

                      Comment


                      • #12
                        Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                        ya batam..... pilihan ramai

                        Comment


                        • #13
                          Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                          oh, memang shopping heaven!!!!
                          aku gi bandung ngan jakarta hari tu 4 hari, tak puas shopping..
                          gi kat factory outlet dekat dago.. sederet rumah banglo kat situ jual macam-macam..
                          sini jual baju, sana kasut, situ terminal tas, kat corner sana baju lagi.. kat area ni mostly yg branded laa..
                          wahhh rambang mata..

                          kalau kat area chihampelas banyak barang kulit.. ngan baju-baju biasa je.. aku tak suka sgt area sini, cam kotor skit..

                          pastu kat jakarta, pergi seibu, tanah abang, mangga dua... fuhhh.. heaven!!
                          oh.. DVD memang murah...
                          aku beli macam-macam series, habis 300k (rupiah) utk DVD jer..
                          hahaha

                          Comment


                          • #14
                            Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                            gi bali
                            brg-brg kraftangan, anyaman dorang mmg murah
                            pastu cantikk...

                            ada mcm pasar panjang dkat kuil atas laut tu
                            situ lagi murah gilerrrr

                            lupa bgtau..
                            supermarket matahari kat bdr kuta, bali pun ok
                            selesa je...dah msuk situ mcm xnak kuar
                            Last edited by tudung biru; 09-08-07, 01:58 PM. Reason: lupa bgtau

                            Comment


                            • #15
                              Re: Shopping Heaven di Indonesia.......

                              don't think heaven is the correct word.. pls use haven instead... nak komen tatau.. tapenah poie... hehehe

                              Comment

                              Working...
                              X