Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Passport ke Sabah dan Sarawak

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Passport ke Sabah dan Sarawak

    Rakyat Malaysia tinggal di Semenanjung pergi ke Sabah dan Sarawak masih guna passport lagikah?

    Siapa ada maklumat terkini?
    Malas nak tanya imigresen.

  • #2
    Sarawak:

    bagi sesiapa yg tidak mempunyai passport, bole guna IC @ Mykad jer....sampai jer kat imigresen, jgn lupa isi borang dulu then gi kaunter n tunjukkan IC @ Mykad n borang yer

    bagi yang ada passport, takperlu tunjuk IC @ Mykad lagi sbb dah ada passport n jgn lupa isi borang yg sama...

    bagi anakČ yang belum ada IC @ Mykad, sila bawa surat beranak yer

    Sabah : tak pasti but rasanya sama gak kot

    Comment


    • #3
      oh ya,

      bagi sarawakian yang hendak pegi ke sarawak, sampai kaunter imigresen, tunjuk IC @ Mykad atau passport jer & tak perlu isi apaČ borang ....

      bagi sabahan yang hendak pegi ke sabah, rasanya sama gak kot spt di atas

      Comment


      • #4
        tak payah pasport pon...isi borang je...kalu mau pakai paspot pon buleh tak yah isi borang..itu saja...seperti kata yati..

        Comment


        • #5
          isi borang jer.. jgn tak bawak ic lak.. kang kene anto balik filipin kang ker kalimantan ker.. kihkih...

          Comment


          • #6
            borang tu jangan bg ilang plak...borang tu kira cam paspot 1 muka...simpan borang tu...masa nk kuar dr serawak ko kena tunjuk kat imigresen tu....dia akan cop utk kuar lak...

            kalo ilang borang tu jenuh nk bersoal jawab lak...

            Comment


            • #7
              Terima kasih!
              Tapi borang tu ada di mana pulak?

              Comment


              • #8
                borang tu ada kat imigresen tu...lepas turun kapal terbang kene lalu imigresen kan...aa before tu ada kat dia letak kat tepi..ni kat sarawak yg aku habaq ni..heh..sabah mungkin sama kot..

                Comment


                • #9
                  betul laa kata vision tu....

                  if kat s'wak....borang ada kat kaunter before imigresen nya kaunter...jgn lupa isi nanti penat jer beratur ...if tak jumpa gak borang tu....tanya ler ..

                  kat sabah...sama laa kot

                  Comment


                  • #10
                    Assalamualaikum..

                    Kat sabah sama jugak. Boleh isi borang kat kaunter imegresen. Tapi jangan hilangkan borang tu sebab bila nak keluar sabah kena tunjukkan borang tu lagik. Kecik je borang tu.

                    Comment


                    • #11
                      hmm..
                      setau aku kan..
                      nih pengalaman aku maser duk sabah dululah..
                      kat sabah xyah isi borang aper..cam semenanjung gak..
                      cumer kat sarawak jer..biler lalu imegresen tu..dia akan
                      suruh isi borang..sekejap jer selesai..

                      Comment


                      • #12
                        [i]Kiriman asal oleh nurul_123
                        [B]hmm..
                        setau aku kan..
                        nih pengalaman aku maser duk sabah dululah..
                        kat sabah xyah isi borang aper..cam semenanjung gak..
                        cumer kat sarawak jer..biler lalu imegresen tu..dia akan
                        suruh isi borang..sekejap jer selesai..
                        tul tuh...kat sabah takyah susah-susah cari borang...even ada task force pon tak kan kene tangkap punye...tak kene check ic dan tak kene tanya passport..kat sabah semuanya mudah..

                        Comment


                        • #13
                          borang tu bukan valid utk 3 bulan jek ke??? kalau org semanjung nk bekerja di sarawak... maksudnyer menetap lama di sarawak bukan kena guna passport gak ke???

                          Comment


                          • #14
                            assalamualaikum...

                            memang valid utk 3 bulan..but bole renew balik kat imigresen...if keje sana...ada permit keje utk org semenanjung... kalau tak silap la

                            Comment


                            • #15
                              Re: Sarawakian's passport

                              Halo Halo

                              Sesiapa tahu jika sarawakian boleh renew passport kat KL atau mesti balik ke Sarawak untuk buat paspot baru - tukar old pasport ke new ones with the "chip"? Dan berapa lama untuk buat new paspot?

                              terima kasih...

                              j

                              Comment

                              Working...
                              X