Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Penolong pegawai kawalan trafik udara

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Penolong pegawai kawalan trafik udara

    Assalamualaikum semua,
    aku dapat surat utk amik 2nd stage test position ni next week...
    so aku nak mintak tips kpd sesape yg ade experience amik test atau skang tgh keje bidang ni...ape bidang tugas atau ape2 je la...tq

  • #2
    Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

    wa'alaikum salam

    wahh.. tahniah, bukan senang nak dapat ni,aku tak taulah keja mcm mana, tapi jarang org dapat nih..

    all da best..

    Comment


    • #3
      Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

      W'salam...

      member den ade gak 2-3 org kerja sini...
      tp tak pasti dia ade masuk tak forum nie...

      Comment


      • #4
        Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

        Deskripsi Tugas:
        Bertanggungjawab memberikan perkhidmatan kawalan trafik 'Area Control' di dalam ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I) dan Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya dengan memberi panduan, arahan dan kebenaran kepada juruterbang bagi membantu mereka supaya dapat mengendalikan pesawat dengan selamat, teratur dan pantas.
        http://www.spa.gov.my/portal/page?_p..._schema=PORTAL

        Yg lebih terperinci takde la pulak......

        Comment


        • #5
          Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

          tq sume...
          chin,
          bleh tak tanye member ko tu proses camne dia dpt keje tu?
          yg aku tau kali ni lbh pd oral test tp taktau detail sgt...

          yg lain kalo ade ape2 info bgtau okey

          Comment


          • #6
            Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

            tahniah vaious atas berita ini...bidang ATC ni memang menarik dan mencabar.
            maklumlah mengawal lalu lintas di udara...dengan pesawat dengan beratus penumpang.

            persediaan...yang aku tau dari pandangan aku la ek.
            1. kuasai Bahasa Inggeris...akan diuji masa oral test.
            2. study mengenai industri penerbangan awam di Malaysia dan antarabangsa.
            3. rajin-rajinlah tonton Air Crash Investigation...sedikit sebanyak dapat membantu bagaimana berhadapan dengan senario kritikal sesebuah pesawat di udara.
            4. kekuatan emosi...bidang kerja ni seriusly kene tinggal segala masalah peribadi di luar menara ATC...klu tak...kacau beb.
            5. pengetahuan am tentang penerbangan. contohnya...apa maksud lampu hijau dan merah pada pesawat? ianya menunjukkan apa? sebab pada waktu malam...inilah panduan untuk mengetahui attitude pesawat itu secara visual.
            6. info mengenai air law...undang-undang udara. tak pasti nak rujuk di mana...Google boleh bantu.

            tahniah sekali lagi dan good luck.

            Comment


            • #7
              Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

              tahniah....
              i'view 2nd stage nieh normally panel 2org...
              semasa i'view ada 3 task:-
              1. Baca article berkenaan industry penerbangan.. xpanjang lebih kurang 1/2 lebih sket muka surat.
              tips: baca relex2.. baca kuat sket.. baca dengan jelas..baca jerk..
              persediaan: baca paper nst/star.. baca kuat2..
              2. Baca dialog conversation between pilot and ATCO. kene baca berselangseli antara panel dan calon..
              tips: dengar betul2 masa panel tuh tengah baca... pas2 bila tiba giliran baca dengan jelas..
              persediaan : baca paper nst/star
              3. Describe gambar.. diberi 6 gambar (klu xsilap) pilih satu... pas2 citer aper yg ada kat dlm gambar tuh.. bgtau jerk
              tips: study ler sket pasal aircraft... aircraft landing, takeoff etc..
              persediaan : tgok citer aircraft investigation chl 553...

              pas abis semua task nieh.... panel ajak borak2... so borak2 lerr... layan ler baik2... semua dlm English... luper lak... confident level kasi up lebih sket...

              Comment


              • #8
                Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                Originally posted by PaperA4 View Post
                tahniah....
                i'view 2nd stage nieh normally panel 2org...
                semasa i'view ada 3 task:-
                1. Baca article berkenaan industry penerbangan.. xpanjang lebih kurang 1/2 lebih sket muka surat.
                tips: baca relex2.. baca kuat sket.. baca dengan jelas..baca jerk..
                persediaan: baca paper nst/star.. baca kuat2..
                2. Baca dialog conversation between pilot and ATCO. kene baca berselangseli antara panel dan calon..
                tips: dengar betul2 masa panel tuh tengah baca... pas2 bila tiba giliran baca dengan jelas..
                persediaan : baca paper nst/star
                3. Describe gambar.. diberi 6 gambar (klu xsilap) pilih satu... pas2 citer aper yg ada kat dlm gambar tuh.. bgtau jerk
                tips: study ler sket pasal aircraft... aircraft landing, takeoff etc..
                persediaan : tgok citer aircraft investigation chl 553...

                pas abis semua task nieh.... panel ajak borak2... so borak2 lerr... layan ler baik2... semua dlm English... luper lak... confident level kasi up lebih sket...
                ok noted...yg pasal describe gambar tu sumer pasal aircraft ke?

                Comment


                • #9
                  Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                  yup betul apa mcm mereka di atas kata...
                  member den pun cakap camtu...

                  pastu dia kata...kena keep up to date recent aviation nyer tragedi...ape punca...kenapa ? possible vision n so on...at least something to talk about...

                  pastu kena aware gak dgn policy geverment...intergrity tu semua n all...
                  setakat tu jee member den bgtau...

                  tgk aircraft investigation chl 553 tu pun satu...penting gak tu...at least give you the rough idea...

                  good luck beb...!!!
                  banyakkan berdoa...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                    vaious...

                    laman web ini sedikit sebanyak mungkin dapat membantu sebab inilah rujukan civil aviation community di Malaysia.
                    http://aip.dca.gov.my/

                    dan juga bahagian EN-ROUTE melalui http://aip.dca.gov.my/hENR.htm
                    banyak maklumat mengenai ATC dalam bahagian itu.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                      vaious,

                      tahniah dah berjaya exam (1st stage)

                      (2nd stage) amali oral and communication
                      - semua dlm english...so better brush up your english
                      - ada 2 panel
                      - mula dia akan test color blindness...kalau pass baru proceed
                      - ade 3 module

                      1st module...baca artikel in english out loud (jgn la kuat sgt)...then die akan tanye sket2 psl artikel tu...artikel more to aviation industri...semua soalan die akan tanye berdasarkan artikel... so fokus masa membaca tu

                      2nd module...die bagi skrip communication between pilot and atc...u boleh pilih nak jadi pilot or atc...in english....kalau u pilih jd atc. panel akan jadi pilot...ini pun nk tgk pronounciation..baca je apa yg ade dlm skrip tu...takyah risau psl Phraseology dlm comm.

                      3rd module....die bagi gambar...berkaitan aviation...so describe gambar tu dlm english...ade 6 gambar...so die suh pilih mana u nk describe...so describe gambar tu ngan details...cth: katalah ada gambar Airbus 380...u ckp...this is airbus 380...it is a passengger aeroplane...it is a very huge aeroplane...describe dgn details....apa yg saya bold tu main faktor penting how u describe things

                      then abis.....

                      (3rd stage) interview dgn spa + wakil jabatan

                      yg. ni mcm Chinozie ckp....kalau lepas 2nd stage...studylah byk2 current isu dan aviation industry terutamanya psl keje atc...apsal nk jd atc dan sebagainya....

                      p/s: yg atas ni contoh ATC utk gred A41...utk gred A29 mungkin lain sket
                      Last edited by ekod; 14-08-09, 03:50 PM.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                        member aku dah berjaya..........bukan senang nak lulus......sekarang dia jaga kat sabah...kawasan pendalaman sikit...dia kata kapal terbang tak banyak...so jenis yang kecik-kecik saja......sebab pendalaman....MAS punya gak..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                          Nk tanya 1st stage punya mcm mane plak.saya baru nk g interview 1st stage.bleh bagi idea tak????

                          Comment


                          • #14
                            Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                            Originally posted by zicklers View Post
                            Nk tanya 1st stage punya mcm mane plak.saya baru nk g interview 1st stage.bleh bagi idea tak????
                            first stage bukan peperiksaan?

                            ---------- kemaskini 16-04-12 11:53 PM ----------

                            kalu untuk peperiksaan bleh rujuk sini :
                            ==> http://www.spa8online.com/tips-peper...dara-gred-a41/

                            Comment


                            • #15
                              Re: Penolong pegawai kawalan trafik udara

                              Originally posted by zicklers View Post
                              Nk tanya 1st stage punya mcm mane plak.saya baru nk g interview 1st stage.bleh bagi idea tak????
                              Assalamualaikum,

                              Zicklers pun dpt panggilan interview jugak baru2 ni? sy pon sama la.. sapa yg pass interview 1st stage tu, share2 la apa soalan2 yg diarang penah tanya. sy interview bulan mei ni.. lpas baca komen2 kat atas ni, bunyi nya memang mencabar jugak la inteview ni eh..

                              Comment

                              Working...
                              X