Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Juru cakap semasa bertunang

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Juru cakap semasa bertunang

    salam semua..

    untuk yang sudah bertunang/berkahwin atau akan bertunang ni..

    siapa yang korang lantik untuk jadi juru cakap semasa bertunang?

    kongsi la ye disini, jangan lupa kongsi juga apa jurucakap sembangkan semasa pertunangan.

  • #2
    Re: Juru cakap semasa bertunang

    Salam...

    sapa yg nak bertunang ? ko ke?

    well.. aku pernah jadi juru cakap majlis bertunang ni., mula2 tu aku slalu ikut rombongan kawan2.., lama2 aku macam faham ler sikit2 flow merisik utk bertunang ni..

    1st - datang sebagai orang datang laa., so.. jaga adat-adat orang yg bertandang.. ! antaranya - hormat kepada tuan rumah .., hormat kepada orang tua2..

    2. bagi salam.., bagitau sapa kau.. sedara ke.. kawan ke.. kawan baik ke., lagi cantik kalau di mulakan dgn sedikit doa... semoga majlis berjalan dgn lancar.

    3. sunat aje ni..(sunat melayu) .. nampak lebih melayu dan cantik majlis tu kalau kau bagi pantun sikit.! haa.. meriah jadi majlis nanti.. sbb tuan rumah pulak kelam kabut nak menyambut pantun.. di sini kemesraan dapat di mulakan.

    4. dah abis sesi mukadimah.., bagitau lah hajat utama datang.. orang belah kami ni berkenan nak menyunting anak tuan.. atau anak gadis rumah ni.. utk jadi suri hati. jadi nak membincangkan lah.. bagaimana agaknya.. utk menjadikan hasrat mereka ni jadi kenyataan..

    5. dengar pulak jawapan tuan rumah.... tgk jenis tuan rumah... dan sedara mara.. ada yg kerek. ada yg mesra..

    6. paling penting... tetapkan masa bertunang berapa lama.., bila majlis nikah nya.. dan berapa hantaran nya!

    7. bab hantaran ni.. lagi elok. sebelum bertandang.. diskas siap2.. set satu figure.. jgn masa bertandang baru nak nego! mapuh kene jual anak! biasa mak bapak takde laa nak tinggi sangat., sedara mara yg dok mengenakan rombongan yg datang!

    8. Diskas elok2 dgn keluarga lelaki yg meminang.. (ko juru cakap..) tanya diaroang sanggup ke tak .. tempoh tu.. hantaran tu..! kalau tak setuju! cakap terus terang.. dgn berlapik ler ya! kita ni melayu.. cakap pun macam melayu lah.. walau tak setuju.. tapi tetap berlapik. .

    9. dah setuju semua - maka.. di persilakan mak rombongan lelaki.. (kalau masih ada).. ada mak sedara paling tua utk menyarungkan cincin tanda! jgn buat bodo pulak.. tak bawak cincin tanda.! (ada berlaku! kelam kabut pinjam aje cincin sesapa utk sarungkan!)

    10. selesai lah sudah majlis nya.. apa lagi .. balik laa! tunggu majlis kawin pulak!

    semoga membantu.

    Comment


    • #3
      Re: Juru cakap semasa bertunang

      takyah tunang, bawak tok kadi, nikahkan je trus....

      Comment


      • #4
        Re: Juru cakap semasa bertunang

        Laki mak sedare aku, kalau nak enak lagi jangan la cari yang muka seriyes sangat,
        Kalau yang pandai berseloroh ok jugak, jadi meriah siket.

        Comment


        • #5
          Re: Juru cakap semasa bertunang

          Originally posted by Kuro-Obi View Post
          salam semua..

          untuk yang sudah bertunang/berkahwin atau akan bertunang ni..

          siapa yang korang lantik untuk jadi juru cakap semasa bertunang?

          kongsi la ye disini, jangan lupa kongsi juga apa jurucakap sembangkan semasa pertunangan.
          aku lantik orang yg boleh kontrol keadaan.
          aku cakap kat dia, hantaran jangan lebih dari RM7k (masa tu la)
          kalau depa mintak lebih, jgn setuju.

          dan disebabkan aku still takut dia tak boleh kontrol keadaan, aku pi jugak masa bertunang tu, duduk sebelah dia.

          mmg hantaran tak lebih RM7k. RM6999

          Comment


          • #6
            Re: Juru cakap semasa bertunang

            selalunya yang menjadi jurucakap yelah antara yang dihormati dalam keluarga...(bapa saudara/datuk saudara)

            and then yg pandai berkata kata dengan jelas dan terang.... tidak cuak dan mumble...

            ini yg penting....

            yg firm tak firm... yg pandai berseloroh ke serius ke... pandai pantun ke syair ke.. itu blakang kira...

            lepas tue make sure ada list apa yg nak dibincangkan...
            kalu ada benda kiv, yang tidak jelas, yang tidak bersetuju, terus state"akan dibincangkan kemudia oleh kedua bakal pengantin"... jangan termanggu manggu... terus ke point seterusnya... tak perlu nak betekak... ini majlis... jaga air muka memasing...

            cara paling selamat yelah... diskas dulu dengan pasangan masing masing... kendian tetapkan semua menda...

            tarikh nikah/kenduri
            tempoh bertunang
            jumlah hantaran
            duit hantaran berapa jumlah
            barangan hantaran berapa balas berapa

            so semasa majlis.. cukup sekadar mengumumkan/mengisytiharkan...

            diskasen time majlis hanya mengundang masaalah...
            Last edited by gbum; 23-07-12, 03:16 PM.

            Comment


            • #7
              Re: Juru cakap semasa bertunang

              mase aku bertunang. aku panggil pakcik (abang bapak aku) jadi jurucakap.
              die sangat bijak berkata-kata dan sebab die pakcik, die tak segan-silu meminta hantaran.
              hiks.

              Comment


              • #8
                Re: Juru cakap semasa bertunang

                Originally posted by gbum View Post
                selalunya yang menjadi jurucakap yelah antara yang dihormati dalam keluarga...(bapa saudara/datuk saudara)

                and then yg pandai berkata kata dengan jelas dan terang.... tidak cuak dan mumble...

                ini yg penting....

                yg firm tak firm... yg pandai berseloroh ke serius ke... pandai pantun ke syair ke.. itu blakang kira...

                lepas tue make sure ada list apa yg nak dibincangkan...
                kalu ada benda kiv, yang tidak jelas, yang tidak bersetuju, terus state"akan dibincangkan kemudia oleh kedua bakal pengantin"... jangan termanggu manggu... terus ke point seterusnya... tak perlu nak betekak... ini majlis... jaga air muka memasing...

                cara paling selamat yelah... diskas dulu dengan pasangan masing masing... kendian tetapkan semua menda...

                tarikh nikah/kenduri
                tempoh bertunang
                jumlah hantaran
                duit hantaran berapa jumlah
                barangan hantaran berapa balas berapa

                so semasa majlis.. cukup sekadar mengumumkan/mengisytiharkan...

                diskasen time majlis hanya mengundang masaalah...
                sapa yang nak jadi jurucakap tu xkisah le sapa2 pon...yang penting benda nk dibincangkan tu...tarikh nikah...bape hantaran....bila nk kena serah duit hantaran....sebab ada yang nk masa hari kenduri...ada yang nak sebulan sebelum...pastu tentang hal2 lain bape dulang nak kasik ke apa ke tu biasanya orang cakap akan dibincangkan kelak.

                Comment


                • #9
                  Re: Juru cakap semasa bertunang

                  aku jadi jurucakap utk adik ipar aku. pasal takde anak laki sulung dalam family wife aku ni hehe.. nervous tak pasal2 la jugak.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Juru cakap semasa bertunang

                    Originally posted by mnajem View Post
                    aku jadi jurucakap utk adik ipar aku. pasal takde anak laki sulung dalam family wife aku ni hehe.. nervous tak pasal2 la jugak.

                    samaler kita bei... aritu dah hampir2 nk kena g minang ank dara org dah.. tapi jodoh x panjang.. siperempuan boleh angau dgn bekas boipren dia..

                    Comment


                    • #11
                      Re: Juru cakap semasa bertunang

                      Originally posted by Oris View Post
                      samaler kita bei... aritu dah hampir2 nk kena g minang ank dara org dah.. tapi jodoh x panjang.. siperempuan boleh angau dgn bekas boipren dia..
                      aku ingat laki wakil mentua ipar aku (pakcik biras aku).. masa tu dia buat syarat, if belah dia yg putuskan tunang, ganti rugi 2x ganda. if laki 1x ganda.
                      dia yg tetapkan syarat mcm tu.. aku dengar aje. sebab dah tau mmg masing2 dah kenal n suka sama suka so tak berapa risau sangat.

                      skrg ipar/biras aku dh anak satu.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Juru cakap semasa bertunang

                        Originally posted by mnajem View Post
                        aku ingat laki wakil mentua ipar aku (pakcik biras aku).. masa tu dia buat syarat, if belah dia yg putuskan tunang, ganti rugi 2x ganda. if laki 1x ganda.
                        dia yg tetapkan syarat mcm tu.. aku dengar aje. sebab dah tau mmg masing2 dah kenal n suka sama suka so tak berapa risau sangat.

                        skrg ipar/biras aku dh anak satu.
                        haha... suka sama suka pong... adik aku break jugak,frust menunggin member....
                        tapi tadak la denda beganda... just pihak pompuan pulangkan balik la segala belanja...dan cincin...

                        Comment


                        • #13
                          Re: Juru cakap semasa bertunang

                          hui ade gak main boleh pulang berganda2 nih
                          macam tu aku set 5 kali ganda and then sabotage relationship tu sdiri. pull her string smpai
                          buat dia rase nak break. 500% return of investment within a year.
                          MLM unstopbebal pon tak mcm tu baiii

                          Comment


                          • #14
                            Re: Juru cakap semasa bertunang

                            kalo makpak loaded kompom akan tanggong
                            no need to have relationship in the 1st place
                            pastu bahagi dua
                            jenis anak durhaka la

                            Comment


                            • #15
                              Re: Juru cakap semasa bertunang

                              He dropped on to his knee and opened a heart shaped box lined with red velvet, revealing a diamond ring and utter these two words, "Marry me...".


                              - baru la American.

                              Comment

                              Working...
                              X