Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

    Salam...

    Sayer ingin meminta pendapat...Syer akan bersanding januari tahun dpt dan akan buat majlis persandingan di dewan. Syer org johor, johor punye mjlis msti ade adat 'tol'...selalunyer yg saye tau...atur cara sanding...perempuan akan kua bilik apebile pengantin lelaki dtg ..pstu pengantin perempuan akan dudk diatas pelamin tggu pengantin lelaki.

    Itu majlis jika buat dirumah..tetapi bile di dewan..usually pengantin lelaki n pompuan berarak sme ke pelamin..syer msih mau kekal kan adat tol oleh itu ..tidak sure aturcara nyer apabila buat di dewan... Adekah syer kene masuk dewan menuju ke pelamin seorg dlu..dan tggu pengantin lelaki di pelamin..atau mcm mne....

    jika ade spe2 yg mempunyai pengalaman sperti syer..boleh kongsi atur cara...thankss..

  • #2
    Re: Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

    Abg aku kena tol waktu majlis berinai, malam sblm sanding.

    Kalo takmo tunggu kat pelamin sorang2, gi duduk kat meja tetamu dulu.

    Biar pengantin lelaki bayar tol, then cari pengantin perempuan kat meja tetamu,
    pastu bwk naik pelamin...mesti gelabah pengantin lelaki tu kalo main sembunyi2

    Comment


    • #3
      Re: Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

      syer tkde mjlis berinai pun..bkn tk mo duduk kt plamin sorang2..usually mmg mak andam stanby kt ctu..[die pun akan mintak tol..]..cume..time bile pengantin pompuan tu nk masuk dewan.. Sbb ape yg dlm fikiran syer..cam ni aturcara nyer...

      1- Pengantin L/P bersiap di rumah
      2-Bile family lelaki dah stanby nk dtg dewan pengantin L/p dah ble gerak dari rumah but naik different car.
      3- Pengantin perempuan smpi dlu dekat dewan..msuk dewan diiringi pengapit jln duduk atas pelamin.
      4-Slps tu baru rombongan pengantin lelaki mule msuk dewan diiringi kompang
      5-sesi silat dan tol pertama dan kedua
      6-tol ketiga di pelamin dan last tol dari mak andam baru pengantin lelaki boleh dudk atas pelamin...
      7-slps tu aturcara sperti biase..

      soalan syer..adekah elok dan kene dgn adap tak jika syer masuk dewan diirigi pengapit..adekah ia kelihatan sperti budaya kristian yg mne pengantin perempuan msuk ke dewan tnpa pengntin lelaki. Niat syer hanye nk mmeriahkn msjli dgn adenyer tol tu..

      Comment


      • #4
        Re: Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

        pengantin pompuan tayah la belarak.... bila sampai sama sama...
        pengantin pompuan turun dulu... tayah sambut ke mende... just pegik direct tunggu kat pelamin...
        dah duduk atas pelamin... baru la pengantin laki turun dari keta dan kena tol dari perlis sampai johor...

        Comment


        • #5
          Re: Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

          tol nie klau sikit org takper...nie smpai 10 tol...hahahahahahah...kopak..

          Comment


          • #6
            Re: Aturcara Majlis Perkahwinan Di Johor

            soalan syer..adekah elok dan kene dgn adap tak jika syer masuk dewan diirigi pengapit..adekah ia kelihatan sperti budaya kristian yg mne pengantin perempuan msuk ke dewan tnpa pengntin lelaki. Niat syer hanye nk mmeriahkn msjli dgn adenyer tol tu..
            bersanding ni budaya melayu gak ke? jadi selama ni pun banyak majlis kahwin dah bercampur aduk dgn budaya bangsa/agama lain.

            selagi tidk membebankan sesiapa dan tdk menyalahi adab2 Islam, pada pandangan saya, tak de masalahnya. sekadar pandangan saja.

            Comment

            Working...
            X