Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

check list untuk persiapan perkahwinan

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • check list untuk persiapan perkahwinan

    budak opis aku ni dok sibuk2 tanya tu ini pasal nak kawin.. ape nak kena buat, ape nak kena beli.. pening eh pala.. aku yang dengar pun pening gak..

    so ape kata kita bantu2 orang2 yang bakal mendirikan masjid ni...

    listkan ape perkara2 yang perlu dibuat...

    contoh:

    1. amik borang kat pejabat agama
    2. gi cari cincin
    3. barang2 hantaran
    4. kad kawin


    ok kalo leh sila quote dari post aku ni ye.. so tat check list tu tak berterabur dan tersusun...

    sila quote dari sini ye

    CHECKLIST UNTUK PERSIAPAN PERKAHWINAN

    TUNANG

    1.
    2.
    3.
    4.
    5.



    NIKAH/ KENDURI

    1.
    2.
    3.
    4.
    5.

  • #2
    Re: check list untuk persiapan perkahwinan

    tolong layan thread kawan aku ni lah...

    CHECKLIST UNTUK PERSIAPAN PERKAHWINAN

    TUNANG

    1. barang hantaran
    2. pegawai pengiring
    3. juru gambar
    4. menu
    5. pegawai sambut tetamu



    NIKAH/ KENDURI

    1. tema
    2. menu
    3. kad kawin + jemputan guests
    4. lantik mak andam
    5. hiburan (kompang, DJ, lagu2, tarian, silat, marhaban dll)
    6. cukup semua syarat sah nikah iaitu W.A.R.I.S <<< faham kan?
    7. lantik pengurus kewangan
    8. lantik pegawai penyambut tetamu
    9. lantik pegawai pengapit
    10. cameraman
    11. Kamar yg indah bagai di syurga

    Comment


    • #3
      Re: check list untuk persiapan perkahwinan

      Tambahan dari di atas, nampak mcm kecik tapi penting gak huhu

      Bunga telur (dua2 pihak)
      Aksesori/perhiasan semasa majlis
      Susun atur barang2 rumah
      Meja pengantin

      Comment


      • #4
        Re: check list untuk persiapan perkahwinan

        Kursus kawen tak masuk senarai ke? ngan cek HIV & talasemia?

        Comment


        • #5
          Re: check list untuk persiapan perkahwinan



          CHECKLIST UNTUK PERSIAPAN PERKAHWINAN

          TUNANG

          1. barang hantaran
          2. pegawai pengiring
          3. juru gambar
          4. menu
          5. pegawai sambut tetamu



          NIKAH/ KENDURI

          1. tema
          2. menu
          3. kad kawin + jemputan guests
          4. lantik mak andam
          5. hiburan (kompang, DJ, lagu2, tarian, silat, marhaban dll)
          6. cukup semua syarat sah nikah iaitu W.A.R.I.S <<< faham kan?
          7. lantik pengurus kewangan
          8. lantik pegawai penyambut tetamu
          9. lantik pegawai pengapit
          10. cameraman
          11. Kamar yg indah bagai di syurga

          12.Bunga telur (dua2 pihak)
          13.Aksesori/perhiasan semasa majlis
          14.Susun atur barang2 rumah
          15.Meja pengantin

          16. kursus kawin
          17. medical check up (HIV, Talesmia)
          Last edited by Chuy4 4ng3L; 12-06-09, 05:20 PM.

          Comment


          • #6
            Re: check list untuk persiapan perkahwinan

            aahhh cuya ni mcm tak penah kawin plak
            ko je lah kasi list kat dia...
            ace ko plak list kan sini
            kami check...

            Comment


            • #7
              Re: check list untuk persiapan perkahwinan

              Originally posted by maz View Post
              aahhh cuya ni mcm tak penah kawin plak
              ko je lah kasi list kat dia...
              ace ko plak list kan sini
              kami check...
              lau aku ckp mesti ko gelak

              huhuhu

              time aku dulu taktau ape2.. borang pun aku sain je. sume orang lain yg handle.. tu yg aku jadi cam blur.. tatau mana nak mula...

              Comment


              • #8
                Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                Originally posted by gen_gurl View Post


                CHECKLIST UNTUK PERSIAPAN PERKAHWINAN

                TUNANG

                1. barang hantaran
                2. pegawai pengiring
                3. juru gambar
                4. menu
                5. pegawai sambut tetamu



                NIKAH/ KENDURI

                1. tema
                2. menu
                3. kad kawin + jemputan guests
                4. lantik mak andam
                5. hiburan (kompang, DJ, lagu2, tarian, silat, marhaban dll)
                6. cukup semua syarat sah nikah iaitu W.A.R.I.S <<< faham kan?
                7. lantik pengurus kewangan
                8. lantik pegawai penyambut tetamu
                9. lantik pegawai pengapit
                10. cameraman
                11. Kamar yg indah bagai di syurga

                12.Bunga telur (dua2 pihak)
                13.Aksesori/perhiasan semasa majlis
                14.Susun atur barang2 rumah
                15.Meja pengantin

                16. kursus kawin
                17. medical check up (HIV, Talesmia)

                cantik sangat dah ni .. aku nak tambah sket eh

                doorgift @ cenderahati perkahwinan dari pengantin untuk dihadiahkan
                kepada tetamu jemputan















                aku prefer coklat sebab aku antu coklat ekceli


                .

                Comment


                • #9
                  Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                  hehe,

                  bukan utk ko la slash oit


                  nway budget depend gak la...kalo aku jenis simple tp kelainan..

                  Comment


                  • #10
                    Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                    rasanya bagus jika letakkan sekali anggaran harga setiap persediaan/barang2 tuh, so senang nak budget....

                    Comment


                    • #11
                      Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                      Originally posted by Kuro-Obi View Post
                      rasanya bagus jika letakkan sekali anggaran harga setiap persediaan/barang2 tuh, so senang nak budget....
                      Aku sokong pendapat Kuro-Obi.

                      Kalau ada member2 aku yang akan berkahwin atau selepas berkahwin, memang aku akan tanya pada mereka berapa kos yang mereka belanjakan untuk majlis perkahwinan mereka.

                      Senang nak merancang berapa jumlah wang gaji yang mesti disimpan untuk melangsungkan perkahwinan kelak.

                      Comment


                      • #12
                        Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                        aku tambah skit ....

                        CHECKLIST UNTUK PERSIAPAN PERKAHWINAN

                        TUNANG

                        1. barang hantaran
                        2. pegawai pengiring
                        3. juru gambar
                        4. menu
                        5. pegawai sambut tetamu
                        6. jurucakap bagi pihak keluarga pengantin lelaki/pompoang


                        NIKAH/ KENDURI

                        1. tema
                        2. menu
                        3. kad kawin + jemputan guests
                        4. lantik mak andam
                        5. hiburan (kompang, DJ, lagu2, tarian, silat, marhaban dll)
                        6. cukup semua syarat sah nikah iaitu W.A.R.I.S <<< faham kan?
                        7. lantik pengurus kewangan
                        8. lantik pegawai penyambut tetamu
                        9. lantik pegawai pengapit
                        10. cameraman
                        11. Kamar yg indah bagai di syurga
                        12.Bunga telur (dua2 pihak)
                        13.Aksesori/perhiasan semasa majlis
                        14.Susun atur barang2 rumah
                        15.Meja pengantin
                        16. kursus kawin
                        17. medical check up (HIV, Talesmia)
                        18. gift utk tetamu
                        19. set pelamin/katering/bj sanding
                        20. set potong kek/meja hadiah

                        21. upah saksi/tok kadi [semasa nikah]

                        Comment


                        • #13
                          Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                          nak pernah jugak..

                          untuk Nikah - jumlah sebenar mas kahwin (berbeza mengikut negeri)

                          untuk Kahwin - Juruacara / MC (bukan DJ) bertugas kalau ada majlis persandingan..

                          untuk lepas Kahwin - uruskan sijil kahwin dan kad kahwin di pejabat agama

                          Comment


                          • #14
                            Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                            Dulu aku ingat lagi. Time tu belum ada rancangan nak kawen lagi, tapi aku excited tengok checklist persediaan kawen, tengok baju kawen.. pastu laki aku tegur, "lambat lagi.."

                            Sedih aku, pahtu terus ilang semangat nak wat gtu. Tup2 x sampai setahun pastu kitorang kawen.. sume checklist tu ntah ke mana, n banyak unexpected thing berlaku.

                            So , kesimpulannya, macam mana hebat pon plan korang, tapi kalau ada slack sket atau banyak, jgn meratap.. itu normal.

                            Kan? kan?
                            Sape sokong aku?

                            Comment


                            • #15
                              Re: check list untuk persiapan perkahwinan

                              huiii byknye checklist...

                              aku rase aku maen redah je kot mcm time btunang...
                              waakakakaka....

                              Comment

                              Working...
                              X