Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

cincin kawin lelaki

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • cincin kawin lelaki

    salam...

    nak tanya pasal cincin kawin lelaki.
    selain kat mimosa kat klcc tu, kat mana lagi yg ada jual cincin stainless steel ni. kalau beli yg murah2 kat pasar malam cincin tu ok ke kualitinya. tahan lama tak?

  • #2
    Re: cincin kawin lelaki

    kat kedai mas la...walaupon kat kedai mas...tak semestinyer beli cincin mas,platinum ada....

    Comment


    • #3
      Re: cincin kawin lelaki

      kat kedai mas mana?
      platinum bukan ke lebih mahal drp mas
      nak beli yg murah2 jer
      cincin silver ok x?

      Comment


      • #4
        Re: cincin kawin lelaki

        aiyo.....murah berapa hengget cik aisyah...?
        silver...? err..lelaki leh pakai silver ehh...?
        beli la cincin suasa......kat kedai mas ada la juai cincin suasa.....

        Comment


        • #5
          Re: cincin kawin lelaki

          stainless steel tu kedai emas ada jual lah...

          jenis ni lagi shining dr silver...xdelah mahal sgt...
          dlm rm300-rm400...murah lagi pun ada...bergantung pada patternlah...

          Comment


          • #6
            Re: cincin kawin lelaki

            laki ble pakai silver, emas yg haram..

            kalo cupid, prefer cincin suasa utk laki .. ikat dgn mata satu tu ..
            tempah kat kedai emas jek, aisyah cincin suasa neh..
            last year ada temankan kawan spupu amek cincin tu kat kedai emas, lupa harga berapa

            Comment


            • #7
              Re: cincin kawin lelaki

              silver pun ok...suasa pun ok...
              asal jangan emas...tapi kat kedai emas pun ada gak jual platinum suma tu
              plilih lah yang simple but nice n meaningful...huhu

              Comment


              • #8
                Re: cincin kawin lelaki

                kedai emas yg mana ada jual?
                tomei? lazo diamond? poh kong?
                kedai emas cina biasa?
                harga rm300-400? mahalnye?
                kat mimosa rm68 je.

                Comment


                • #9
                  Re: cincin kawin lelaki

                  nk tanya.. dari segi hukum..

                  apa hukum nya.. kita meniru adat agama kristian dalam memakaikan cincin perkahwinan utk lelaki ni?

                  aku dulu pernah terfikir nak pakai., tapi ada ustaz tegur aku.., katanya nak ikut agama kristian ke?

                  agama kita tak pernah unjurkan lelaki kena pakai cincin utk tanda dia dah kawin..

                  silalah orang2 lain komen. aku pun nak tau.

                  Comment


                  • #10
                    Re: cincin kawin lelaki

                    bro...macam kat tempat saya mmg bagi cincin kat lelaki..bukan sbb ikut adat orang putih ke apa..tp sejak dari dulu lagi kat tempat saya mmg bagi cincin kat lelaki....
                    tp bagi sekali ajelah...
                    sama ada bagi masa tunang...atau masa nikah......salah satu la...

                    mcm saya masa tunang ....tunang tader ...so bagi kat dia masa nikah..tu yg my cik abe cam tokojut jugak sbb kat tempat dia mana ada bagi2 cincin kat pengantin lelaki kan.

                    mcm my sis plak...masa tunang tu...tunang dia datang..so sarung terus la cincin tu...pastu masa nikah tader bagi lagi dah....just main2 sarung2 cincin yg sama utk amik gambar...

                    Comment


                    • #11
                      Re: cincin kawin lelaki

                      ramai kata laki bley pakai suasa... tapi bukan kah suasa adaalah campuran pelbagai logam dan salah satu unsurnya adalah emas walaupon sedikit... mak saya penah tanya ustaz tempat dia ngaji... dan ustad tyue kata tabley pakai... stainless steel ngan platinum buley...

                      Comment


                      • #12
                        Re: cincin kawin lelaki

                        cincin kawen kami dulu beli kat mimosa tu je lah..
                        dua2 stainless steel..
                        murah je.. asal ada cincin sudah..
                        tp suma org kata lawa + nampak mahal.. ahaks..

                        Comment


                        • #13
                          Re: cincin kawin lelaki

                          ha..nie ada website yang diskas pasal cincin suasa...

                          Hukum Lelaki memakai cincin suasa
                          Ditulis oleh Qaleefa Monday, 16 June 2008

                          assalamualaikum..
                          apa hukum org lelaki memakai cincin suasa?
                          ada pendapat mengatakan haram.
                          minta penjelasan dari ust.

                          --------------------------------------------------------------------------------
                          w.salam
                          Apa yang saya ketahui hukum mekai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain.
                          Samalah seperti haramnya lelaki memakai emas putih seklipun emas putih itu bukan 100% diperbuat daripada emas.
                          Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:
                          "Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak."
                          Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :
                          "Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."
                          Rujukan Kitab Fatwa Syeikh Abd Qadir , Fatawa Mufti Negeri Johor dan Pelita Penuntut
                          wallahua'lam
                          http://ustazazhar.com/v1/fiqh/hukum-...cin-suasa.html

                          Comment


                          • #14
                            Re: cincin kawin lelaki

                            oooo..suasa tokleh jugak ehh...?
                            kalau gitu pakai cincin perak ajelah yer...?

                            Comment


                            • #15
                              Re: cincin kawin lelaki

                              tp ramai org tatau suasa tu haram...kalo kita tanya cina kedai emas dia akan kata ada campur sikit emas tp org islam boleh pakai, tak haram...yg jd masalahnya ramai yg dgr kata cina n bukan kata ustaz

                              Comment

                              Working...
                              X