Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Susu untuk ibu mengandung terbaik

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Susu untuk ibu mengandung terbaik

    hampir 10 tahun aku nikah tanpa anak. beberapa minggu lalu bini aku bad mood jer. Loya2. Angin teruk. Makan tak lalu. Marah2 aku. Habaq kata aku ni busuk dan lain2.

    Jadinya 2 minggu lepaih Aku bawa p klinik.Doktor check darah. Dok esok tu Doktor call aku kata bini aku suspek mengandung tapi doktor tak mau nak konfem apa2 sebab hcg bini aku terlalu rendah. Doktor buat appointment minggu depan check darah sekali lagi.

    Doktor habaq hcg bini aku kena ada bacaan hcg 1++ baru doktor boleh kata bini aku mengandung. Aku pun baliklah.

    Minggu lepaih aku bawa bini aku p check darah sekali lagi dan balik rumah. Dok isok tu doktor call aku. Doktor habaq bini buat perangai sebab ada orang baru nak mai. Aku punyalah tak faham. dalam hati aku doktor cina ni buang tebiat ka apa. Jadi doktor pangge mai klinik.

    Dia buat checking. Jadi doktor tu terang kat aku yang hcg bini aku tertinggi. Patutnya bacaan hcg bini aku kena 1++ tapi yang ni dekat hcg bini aku nak sampai 400.

    doktor scan bini aku dah didapati ada 2 kantung (satu besaq satu kecik, 2 denyutan jantung yang kuat dan bagus ada 2 saluran makanan. Aku tanya doktor apa maksud doktor. Doktor habaq bini aku mengandung kembar tapi doktor kata ni peringat awai jadi macam2 boleh jadi. Bini aku nak mengandung 6 minggu 4 hari.

    Aku punya happy tak terkata. Syukur pada Allah SWT kerana mengkabulkan doa kami dan bagi sekali 2 teruih.

    Aku nak tanya kaum2 ibu suppliment susu untuk ibu yang mana hampa dok minum? Aku tengok kat tesco tadi tapi aku tak dapat nak buat keputusan sebab pening tengok brand2 yang dok ada seperti:
    Anmum materna
    Dumex dumil mama
    dan beberapa jenama lagi

    Boleh tak kongsi2 review hampa?

    Terima kasih

  • #2
    Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

    susu mana2 pon sama

    aku bagi hi-goat je
    minoman yg paleng digemari oleh nabi
    u cannot be wrong with that
    Last edited by DatukM; 12-05-12, 09:16 PM.

    Comment


    • #3
      Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

      tahniah!

      mak hang minum nie ari ari...


      ada koko flava minum tetiap pagik...

      pehtu cam datuk K... kasik susu kambheng...sebelum tdo malam

      Comment


      • #4
        Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

        btw, hi goat ni baby boleh minum ke
        wife aku selalu minum ni sebab members tapi aku tak berani suggest bagi kat anak aku sebab dia dah jadi powder takut ada letak bahan kimia apa2 yg tak sesuai utk baby.
        kalo susu kambing yg fresh takpa

        btw nothern, tahniah. lekat jugak sampai dua tu hehe. berkat kesabaran.

        Comment


        • #5
          Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

          saya pernah try minum Anmum materna tapi tak abih pun setin sbb tak berapa nk minum susu serbuk ni disbbkan rasa loya. Jadi saya hanya ambik pil kalsium dari doktor saja.

          pastu saya banyak minum susu HL Marigold tu dan susu soya,

          1 perkara lagi kalau di awal pregnancy, doktor akan syorkan ambil pil asic folik utk saraf bayi yg baru nk jadi. Anak kembar eh? tahniah.

          teringat my mother yg mengandungkan adik2 kembar saya dulu.

          Comment


          • #6
            Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

            tahniah.. aku pn minum hi goat sbb alergi susu lembu dan produk tenusu lembu yg lainnya....
            kalau tak allergi susu ape2 pn ok tapi pastikan minum 2 cawan sehari sbb kalau tak cukup susu nanti baby amek kalsium mama nanti mama sakit gigi sakit tulang plak..
            tak suka minum susu makan pil kalsium tp paling penting mkn sayur2 n buah2 kalsium hanya akan diserap dengan bantuan vitamin d, so since aku allergi produk tenusu doktor suggest aku makan banyak sayur n banyak minum jus spt jus oren dan sbgnya sebab doktor kata sumber kalsium bukan dari susu sahaja. lagi satu kalau nak anak cergas kena make sure mama nye zat besi mencukupi kalau bole makan banyak buah n sayur biar banyak2 esp ade kembar ni nak bagi 2 anak dapat cukup nutrient

            Comment


            • #7
              Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

              Terima kasih DatukM gbum mnajem Atni_Raniya Z_far

              Comment


              • #8
                Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                Susu anmum bagus... 2 anak dara aku, aku minum anmm... Tp susu anmum materna gula tinggi sket... So ngandung ayyan ngan bby skang ni, aku xminum....
                Just mkn asid folic ngan kalsium pil...

                2 anak dara tu tulang kuat... Mimi siap dari kuar tido meniarap.. Ala anka omputeh gitu... Seminggu 2 camtu dia da leh angkat pala...



                Eh lupa...

                Tahniah na... Jaga lelok na bby bby.. Hang kena jaga dabel extra.. Ringan2 tulang tulung org umah hang... Dia emo sikit2 tu jgn dok p layan plak.. Satgi berapi pala baqhang... Hahaha... Tahniah.. Happy for u.... Hang p install pregly kat hp..
                Last edited by Chuy4 4ng3L; 13-05-12, 07:09 AM.

                Comment


                • #9
                  Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                  tahniah bro,

                  wife aku dulu mnm anmum materna......byk kotak gak......siap dapat termometer lagi,free lepas antar borang reedeam hehe......
                  tulang baby kuat, 3bln dah meniarap........

                  lagi satu ko kena tolong wife ko tu,jgn kasi dia wat keje sangat,nak2 keja berat, bahaya tu.........
                  mcm aku dulu, semua keje aku buat, wife aku just masak ,rehat dan tido jer.......

                  Comment


                  • #10
                    Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                    altho i respect it
                    but
                    sorry i dont buy the drink-this-xxxxxx-brand-make-my-baby-stronger etc etc
                    itu susu ibu mengandong bukan susu baby
                    susu utk baby adalah susu ibu - the best food u can offer
                    a milk is a milk

                    sebab wife aku masa 1st pregnancy minom susu UHT biasa je pon (kalo overweight minom low-fat)
                    3-4 bulan da bole meniarap jugak
                    indeed 3-5 bulan itu normal

                    other than that, actually the commercial brand itself is doing the talking

                    tak caya korang tanyela memane dokter yg tak biased dgn memane dairy product brands

                    as long u get balanced n healthy diet

                    eniwei
                    never drink unpasteurized dairy milk
                    Last edited by DatukM; 13-05-12, 12:33 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                      Originally posted by DatukM View Post
                      altho i respect it
                      but
                      sorry i dont buy the drink-this-xxxxxx-brand-make-my-baby-stronger etc etc
                      itu susu ibu mengandong bukan susu baby
                      a milk is a milk

                      sebab wife aku masa 1st pregnancy minom susu UHT biasa je pon (kalo overweight minom low-fat)
                      3-4 bulan da bole meniarap jugak
                      indeed 3-5 bulan itu normal

                      other than that, actually the commercial brand itself is doing the talking

                      tak caya korang tanyela memane dokter yg tak biased dgn memane dairy product brands

                      as long u get balanced n healthy diet

                      eniwei
                      never drink unpasteurized dairy milk
                      setuju. cth terdekat ialah saya. cumanya

                      kalau mampu, berikan yg terbaik utk isteri tersayang

                      Comment


                      • #12
                        Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                        Originally posted by Atmi_Raniya View Post
                        setuju. cth terdekat ialah saya. cumanya

                        kalau mampu, berikan yg terbaik utk isteri tersayang
                        sebab itu yg terbaik utk dia - UHT
                        even penah beli anlene gold setin tu dia minom sekali dua je (lebih aku yg ngabehkan) :l
                        dia cakap tak sedap

                        penah try jugak anmum last2 buat jadi tepung cengkodok kao :l
                        takde keje aku nak ngabehkan susu ibu mengandong

                        Comment


                        • #13
                          tak perlu all these hyped formula, its driven by the pharma cartel through the billion dollar advert campaign and lemmings of policy makers like MOH kita,baik ko beli buku on natural healthy pregnancy from Dr William Stoppard follow the diet plan and exercise.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                            tahniah!
                            huuu...sekali lekat dapat kembar
                            memang besh la

                            aku minum susu biasa je
                            fresh milk....biasa minum yg goodday punya
                            sebab aku memang tak boleh minum susu tepung ~ade macam bau sikit

                            masa aku awal pregnant dulu, doc ada suggest
                            dia lagi prefer ibu minum susu biasa n amek cheese daripada minum susu formula untuk ibu mengandung tu
                            sebab susu formula tu memanglah kalsium dia tinggi, tapi gula dia pun lebih jugak
                            jadi dia suruh amek cheese n susu biasa...n dia bagi kalsium tablet
                            banyak makan buah n sayur untuk penghadaman yang ok
                            yang lain tu dia cakap ikut pandai lah ~haha
                            n masa awal2 dulu alahan aku agak teruk....n sampai mencecah 4bulan lebih
                            doc tak bagi lagi amek iron tablet tu sebab iron tu boleh tambah mabuk secara tak langsung
                            tapi dia pesan once mabuk dah hilang, mesti makan iron tu...sebab penting

                            tu je kot aku nak share
                            hehe

                            Comment


                            • #15
                              Re: Susu untuk ibu mengandung terbaik

                              Nanti kandungan nak masuk 4 bulan, sila start makan kalsium... Bini aku dah kena anak no. 2 nie. Dekat seminggu juga la dia tak boleh nak bangun. Dia cakap sakit tulang belakang dgn cepat cramps. Kalsium penting untuk pembinaan tulang bayi dlm kandungan, nak-nak pulak dapat kembar. Kalsium ambil yang tablet punya.
                              Last edited by joetheking; 14-05-12, 09:03 AM. Reason: Typo error

                              Comment

                              Working...
                              X