Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

    1. Cintailah aku sepenuh hatimu.

    2. Aku ingin jadi diri sendiri, maka hargailah aku.

    3. Cubalah mengerti aku dan cara belajarku.

    4. Jangan marahi aku di hadapan orang ramai.

    5. Jangan bandingkan aku dengan kakak dan adikku.

    6. Ayah-ibu, jangan lupa, aku adalah fotocopimu.

    7. Semakin hari umurku bertambah, maka jangan anggap aku berterusan anak kecil.

    8. Biarkan aku mencuba, beritahu saja bila aku salah.

    9. Jangan membuatku bingung, maka tegaslah padaku.

    10. Jangan suka mengungkit kesalahan-kesalahanku.

    11. Aku adalah ladang pahala bagimu.

    Sumber

  • #2
    Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

    beberapa perkara di atas tak pernah terlintas ckt pun aku nak ckp kat parents aku..

    Comment


    • #3
      Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

      4. Jangan marahi aku di hadapan orang ramai.

      5. Jangan bandingkan aku dengan kakak dan adikku.

      2 perkara ni bila kita dah jadi parent, baru kita tahu, dah insyaallah, saya juga sedang cuba praktikkan.

      sebenarnya bukan takat anak2 tu malu dan rasa jatuh air muka bila parent marahkan mrk depan public,

      tapi dari segi adab pun, tak elok. kerap kali saya tengok parents yg terjerit2 marah kt anak depan public.

      konon cam bangga tegur anak tapi...

      Comment


      • #4
        Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

        Originally posted by Atmi_Raniya View Post
        4. Jangan marahi aku di hadapan orang ramai.

        5. Jangan bandingkan aku dengan kakak dan adikku.

        2 perkara ni bila kita dah jadi parent, baru kita tahu, dah insyaallah, saya juga sedang cuba praktikkan.

        sebenarnya bukan takat anak2 tu malu dan rasa jatuh air muka bila parent marahkan mrk depan public,

        tapi dari segi adab pun, tak elok. kerap kali saya tengok parents yg terjerit2 marah kt anak depan public.

        konon cam bangga tegur anak tapi...
        Public tu dah kira tahap tinggi jugak tu...

        Yang pi marah anak depan adik-beradik @ depan atuk/nenek diorang camno pulak? Kira boleh ker?

        Comment


        • #5
          Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

          tadak satu pon telintas kat kapla aku...

          penah je aku kena libas depan jiran tetangga... lepak jer...

          jangan emo sangat ngan org tua... kalu derang nie tadak... ko tuh hanya bejuta sel dalam air mani jer...

          Comment


          • #6
            Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

            so andaikata mereka terbuat salah depan public..cmner nak tegur ek? ada idea ?

            Comment


            • #7
              Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

              huhuhu aku slalu jer kena marah depan public masa kecik..
              penah tgk ca ya nun alip marah anak2.. tak kira kan depan orang ke tak...
              camtu ler aku kena..
              dah mama pun mmg bangsa tu huhuhuhuhu...
              tapi redha jer la..

              cuma aku cuba la praktikkan utk tidak marah anak2 aku depan public..
              tapi kadang2 terlepas gak...
              hukhuk..

              Comment


              • #8
                Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

                Originally posted by kala_lepek View Post
                so andaikata mereka terbuat salah depan public..cmner nak tegur ek? ada idea ?
                kalau anak yg dah besar sikit, saya jeling/geleng kepala tanda signal utk dia behave balik (cth: lari2 gurau senda di laluan org ramai or di foodcourt, kan ke ganggu orang nk lalu/makan tu).

                anak yg agak tak berapa nk reti bahasa signal ni, saya gi rapat2 cakap perlahan2

                pastu kala buat tak endah gak , 1 cubitan manja kena kt lengan la. memang berhasil. . Kadang2 kalau tak sempat nk tegur, bila masuk dlm kereta, masa tu baru tegur.

                tapi cam kata gengurl, kadang2 terlepas cakap gak cumanya saya tak jerit marah2 tapi panggil nama anak yg buat salah tu agak loud and clear, paham la mrk tu.

                Comment


                • #9
                  Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

                  stakat nakal nakal comey buley la nak sound sound blakang...
                  yg jenih pelingkup harta mende org... lagi best jenih kaki kuntau anak org cam anak acik kena... ha... mau mak bapak yg berkuntau...

                  cuba perangai cam setan cam time aku kekecik dulu...
                  tiap tiap ari mak "jemput" dengan rotan kat padang permainan time maghrib...

                  Comment


                  • #10
                    Re: 11 Isi Hati Anak yang Tidak Terucap kepada Ibu Bapa Mereka

                    Originally posted by gbum View Post
                    stakat nakal nakal comey buley la nak sound sound blakang...
                    yg jenih pelingkup harta mende org... lagi best jenih kaki kuntau anak org cam anak acik kena... ha... mau mak bapak yg berkuntau...

                    cuba perangai cam setan cam time aku kekecik dulu...
                    tiap tiap ari mak "jemput" dengan rotan kat padang permainan time maghrib...
                    mak aku jemput dengan getah paip hehehehehe

                    Comment

                    Working...
                    X