Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Uri Bayi

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Uri Bayi

    Akhir bulan 6/2012 atau awal bulan 7/2012,my first baby akan keluar..so hohohohoorayy

    Yang menjadikan persoalan pd waktu ni ialah,mcmana dgn uri bayi selepas dilahirkan nie? kat area mana patut aku tanam yea? ada tips2 atau sebgainya?

  • #2
    basuh dan tanam hehe. tanam dlm dlm takut anjing korek

    Sent from my GT-I9100G using Tapatalk

    Comment


    • #3
      Re: Uri Bayi

      basuh dan tanam kat kawasan perkuburan pun boleh..

      Comment


      • #4
        Re: Uri Bayi

        kat area perkuburan? aik boleh ke?perlu ke letak dlm plastik @ xpyh letak dlm plastik?

        Comment


        • #5
          uri ni akan decompose nnt mcm daging biasa. aku guna kain putih je. tanam depan rumah

          Sent from my GT-I9100G using Tapatalk

          Comment


          • #6
            Re: Uri Bayi

            aku dulu spital yg tolong basuh2 dan letak dalam kain putih, aku pi tanam saje, depan rumah jer.

            Comment


            • #7
              Re: Uri Bayi

              basoh....
              balot dgn kaen puteh...
              memule ingat nak balot ala ala nasi lemak tapi x bley plak...

              tanam depan umah je....
              tapi kalau duk umah flat or apartment....
              jgn digerudi plak lantai kaki lima depan umah...

              Comment


              • #8
                dah cuci dengan bersih, perah limau nipis/lime ..the citric acid prevents stench or bau yg boleh attract animal yg dtg korek.

                tanam tempat yg bukan tempat lalu lalang ... tempat sibuk etc.

                Comment


                • #9
                  Re: Uri Bayi

                  kalau beranak kt pusrawi diorang dah siap2 basuh ngan balut dalam kain putih....awak balik tinggal nk tanam je

                  Comment


                  • #10
                    Re: Uri Bayi

                    Originally posted by Gripen View Post
                    dah cuci dengan bersih, perah limau nipis/lime ..the citric acid prevents stench or bau yg boleh attract animal yg dtg korek.

                    tanam tempat yg bukan tempat lalu lalang ... tempat sibuk etc.
                    Teknik orang2 dulu ni, selalu orang2 tua nasihat tanam tepi jalan,
                    So hanjing tak kacau.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Uri Bayi

                      Originally posted by visz View Post
                      Akhir bulan 6/2012 atau awal bulan 7/2012,my first baby akan keluar..so hohohohoorayy

                      Yang menjadikan persoalan pd waktu ni ialah,mcmana dgn uri bayi selepas dilahirkan nie? kat area mana patut aku tanam yea? ada tips2 atau sebgainya?
                      tahniah.......ko cuci jer bersih2, guna la sarung tangan getak kalo ko geli-geleman.......
                      pastu ko bungkus la dalam kain napkin putih ,
                      gali tanah dalam-dalam (tak nak bnatang korek)
                      dah tanam ko letak apa2 atas tu, nak nak bg binatang korek....

                      Comment


                      • #12
                        Re: Uri Bayi

                        mula2 aku tgk uri ingatkan tali usus je.. rupanya ada yg macam "bantal" -> dlm perut mak dia itula kusyen dia jadi absorber etc
                        aku cerite kat wife aku sebab dia pun tak penah tgk uri, termasuk uri dia sendiri.

                        tahan napas gak takut termuntah sebab darah banyak giler wooo .. ade rase nak uwek2 jugak la time basuh tu tp steady la

                        Comment


                        • #13
                          Re: Uri Bayi

                          masa basuh aku guna :
                          sarung tangan getah
                          penutup idung
                          spek itam

                          kehkehkeh...

                          Comment


                          • #14
                            Kalau taknak uri penuh dgn darah, minta doktor or bidan jangan potong cord cepat2, tunggu 2-3 jam lepas delivery sebab darah akan fully transfered to the baby dan uri akan jadi putih.

                            Or mcm Lotus Birth, uri x di potong, tapi diletakan dalam bekas kering dan bersih dan preserve guna Rosemarry powder ... a herb used for cooking. Tali pusat akan tanggal dengan sendirinya lepas 24 - 48 hrs tanpa di potong.

                            C'mon guys, you're men, husband...tgk darah and uri isteri pun takut? Its not najis or
                            smell.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Uri Bayi

                              pengalaman saya;

                              hospital tempat saya bersalin dah balut siap dlm plastik, balik rumah basuh agak2 darah dah tak berapa tu, balut dgn kain putih,

                              korek lubang agak dalam dan tanam kt tempat yg agak redup cam bawah pokok ke.

                              petua org tua2: jgn tanam di tanah yg berair krn bimbang bayi mudah dpt sakit (kepercayaan saja kot)

                              atau mungkin tempat yg berair akan buat uri tu timbul dan jadi makanan binatang. satu lagi jgn tanam tempat yg terlalu panas.

                              tak perlu ada upacara apa2 pun..


                              *slmt menjadi bapa, moga isteri selamat dan dipermudahkan urusan bersalin.

                              *p/s: minta wife jgn lupa amalkan 'doa nabi Noh' utk kurangkn sakit bersalin.
                              Last edited by Atmi_Raniya; 13-03-12, 11:10 PM. Reason: tambah tips free

                              Comment

                              Working...
                              X