Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda :)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda :)

    [COLOR="rgb(139, 0, 0)"][/COLOR] meh kongsi2 pengalaman awal kehamilan anda

    ---------- kemaskini 01-07-11 01:53 AM ----------

    aku buka thread ne cuz nak tau la apaka tanda2 awal kehamilan anda , so that leh gak timba pengetahuan sambil2 berkongsi pengalaman bersama hopely ade gak la yg sudi berkongsi pengalaman ek
    Last edited by Atmi_Raniya; 01-07-11, 01:07 PM. Reason: typo

  • #2
    Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

    aku pindahkan ke Bilik Bincang Ibubapa dan Anak since ko dah salah bilik ni...

    aku skang ni peknen 24 weeks...
    aku detect peknen dulu sebab memang macam expected gak...
    period tak lewat lagi pun... suppose lagi sehari dua kalo tak salah..
    tapi aku check gak since rasa mmg lain macam...


    mebi leh detect lain macam tu sebab ni yg ketiga kan...

    tanda tanda awal:
    perut keras atau cramp kat kawasan perut..
    keletihan melampau...
    ada rasa denyut kat perut..

    tu je la awalan punya tanda yang membawak aku ke dabel line... haha syukur

    Comment


    • #3
      Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

      kalau kakak ipar dulu..
      nak tau die peknen..abg yg akan muntah2 & demam..
      pastu cek mmg peknen..
      sampai la anak ke-5..lagu tu jugak..

      Comment


      • #4
        Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

        Aku nye tanda2 awal adelah jadi mengantuk awal. Malam2 pukul 8pm tido. Tanda ke tu?
        Lepas tu rasa cam penat sentiasa. Jadi malas. Malas tu mcm tak tanda sangat.

        Comment


        • #5
          Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

          errrrr...kwn aku plak ckp....kat perut ade garisan tegak memanjang......dia ckp doktor yg ckp kat dia.......pastu pinggang dah x terbentuk mcm biasa.....x ramping la kot......

          Comment


          • #6
            Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

            masa anak pertama, memang tak nampak tanda2 nak pregnant, tapi lepas balik berkelah di air terjun, esoknya badan jadi lemah selemahnya sampai nak bangun tak larat, bila pergi klinik baru tau pregnant.

            masa anak ke 2 dan seterusnya, ada yg cirit birit, ada yg demam, itu je la. tanda2 tu biasanya dah 1-2 bulan pregnancy lah. kelewatan period pun salah satu gak.

            Comment


            • #7
              Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

              Originally posted by gen_gurl View Post
              aku pindahkan ke Bilik Bincang Ibubapa dan Anak since ko dah salah bilik ni...

              aku skang ni peknen 24 weeks...
              aku detect peknen dulu sebab memang macam expected gak...
              period tak lewat lagi pun... suppose lagi sehari dua kalo tak salah..
              tapi aku check gak since rasa mmg lain macam...


              mebi leh detect lain macam tu sebab ni yg ketiga kan...

              tanda tanda awal:
              perut keras atau cramp kat kawasan perut..
              keletihan melampau...
              ada rasa denyut kat perut..

              tu je la awalan punya tanda yang membawak aku ke dabel line... haha syukur
              oh yeke . soryla . first time buat thread ne aku sbnrnya blum ada pengalam mengandung n , wlaupun da berkawen selama almost setaon kenkadang jeles gak ngan kwan2 yg da jadi ibu .. kenkadang cm obses je nak ngandung .. tetiap bulan lewat dtg haid ckit konpem beharap ade isi .. lol .. tapi kate org tanda2 awal mengandung ne bukan sume pun same . ade yg rase ade yg x .. so dats y nak tau gak tanda2 awal kehamilan korang . tumpang heppy btw .. waa .. seronok la ko ek .. x lame g nak ade beby ke3 .. da da tau ke jantina beby ?

              ---------- kemaskini 01-07-11 11:39 PM ----------

              Originally posted by Atmi_Raniya View Post
              masa anak pertama, memang tak nampak tanda2 nak pregnant, tapi lepas balik berkelah di air terjun, esoknya badan jadi lemah selemahnya sampai nak bangun tak larat, bila pergi klinik baru tau pregnant.

              masa anak ke 2 dan seterusnya, ada yg cirit birit, ada yg demam, itu je la. tanda2 tu biasanya dah 1-2 bulan pregnancy lah. kelewatan period pun salah satu gak.
              mase check tuh perut da bpe mggu ?

              ---------- kemaskini 01-07-11 11:42 PM ----------

              haha .. haah kot kawan aku pun pena ckap cm tuh . kat tgh2 perut ade garisan memanjang ..

              ---------- kemaskini 01-07-11 11:43 PM ----------

              tanda kot . kan lain org lain pembawaan beby tu

              ---------- kemaskini 01-07-11 11:43 PM ----------

              klau husband yg ngidam lagi sweet kot .. cuz wife x penat sgt lol

              Comment


              • #8
                Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                bersabar la ye lagipun baru setahun usia perkahwinan. Ada org yg lebih lama dari tu pun belum berjaya dpt anak lagi.

                Kalau terlalu obses pun kita boleh jadi stress dan bila stress, hormon kita jadi tak stabil sbb tu anda cakap tiap2 bulan period dtg lewat sikit.

                masa saya disahkan pregnant anak sulung dulu, kandungan baru berusia kurang 2 bulan.

                Comment


                • #9
                  ade kes x negative air kencing tp pregnant??
                  aku baca kat dunia luar..delay almost ber week week tp negative..later bru dpt keluar double line,,


                  Sent from my iPhone using Tapatalk

                  Comment


                  • #10
                    Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                    adakah kes tsb ialah menggunakan home pregnancy test kit atau urine test yg dilakukan di klinik?

                    memang ada berlaku apabila urine test tak dpt kesan hormon pregnant yg mungkin terlalu rendah ketika itu(usia kandungan terlalu awal) .

                    Pregnancy test yg biasanya tepat ialah blood test tapi ramai rasanya tak suka cara ni.

                    Penggunaan home pregnancy test tdk lah 100% berkesan/tepat lebih2 lagi jika tak dilakukan dgn betul.

                    Seelok2nya jika period wanita dah lewat dan test pun negatif, berjumpa saja dgn doktor.


                    *saya pernah lalui ujian ultrasound utk detect pregnancy, tanpa perlu urine test.

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Atmi_Raniya View Post
                      adakah kes tsb ialah menggunakan home pregnancy test kit atau urine test yg dilakukan di klinik?

                      memang ada berlaku apabila urine test tak dpt kesan hormon pregnant yg mungkin terlalu rendah ketika itu(usia kandungan terlalu awal) .

                      Pregnancy test yg biasanya tepat ialah blood test tapi ramai rasanya tak suka cara ni.

                      Penggunaan home pregnancy test tdk lah 100% berkesan/tepat lebih2 lagi jika tak dilakukan dgn betul.

                      Seelok2nya jika period wanita dah lewat dan test pun negatif, berjumpa saja dgn doktor.


                      *saya pernah lalui ujian ultrasound utk detect pregnancy, tanpa perlu urine test.
                      Kes detect air kencing negative...
                      Sampai kan doktor bg ubat push haid keluar..tp si suami yakin ade ..biarkan hingga isteri dpt rase pergerakan dlm rahim..cek2 tgk ade zuriat..

                      So soalan aku mmg ade ke kes mcm nie?

                      Comment


                      • #12
                        Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                        Originally posted by se7en View Post
                        Kes detect air kencing negative...
                        Sampai kan doktor bg ubat push haid keluar..tp si suami yakin ade ..biarkan hingga isteri dpt rase pergerakan dlm rahim..cek2 tgk ade zuriat..

                        So soalan aku mmg ade ke kes mcm nie?
                        saya pernah dengar kes yg doktor buat urine test negative w/pun period dah lewat, tapi kalau doktor bagi ubat paksa period keluar tu, tak pernah lagi lah dengar.

                        patutnya awal2 lagi dah buat ultrasound test, boleh nampak w/pun kandungan berbentuk segumpal darah dlm rahim. maaf kalau ini tak menjawab soalan

                        Comment


                        • #13
                          Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                          tak silap aku pembuat home pregnancy test kit claim ketepatan 99% kalo digunakan dgn betol

                          so in case kalo keputusan korang tak konsisten dgn real life
                          tahniah!
                          ur dat special 1%

                          me n wife penah kene
                          dokter tu claim my wife pregnant (lps cek gune test kit yg dia bekalkan)
                          padahal tak pon
                          siap berdegil lg wpn kitorang nafikan
                          siap ktorang g dokter lain lagi
                          buduh punye dokter
                          haha

                          Comment


                          • #14
                            Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                            Originally posted by DatukM View Post
                            tak silap aku pembuat home pregnancy test kit claim ketepatan 99% kalo digunakan dgn betol

                            so in case kalo keputusan korang tak konsisten dgn real life
                            tahniah!
                            ur dat special 1%

                            me n wife penah kene
                            dokter tu claim my wife pregnant (lps cek gune test kit yg dia bekalkan)
                            padahal tak pon
                            betul kata datuk. tapi kes datuk yg urine test positive tu lagi naya(dari negative),

                            dah nak start happy tau2 tak pregnant rupanya

                            Comment


                            • #15
                              Re: kongsi la tanda tanda awal kehamilan anda

                              bila gua baca tread ni malas gua nak baca...teringat cam makcik gua dulu... dia demam dengan sakit kepala je.. kira body memang lemah ..
                              demam boleh ilang tapi sakit kepala yg x boleh.. datang kejap2..
                              perut memang jem kekadang.. dan bila tetiba mempunyai deria hidu yg kuat.. < ini point besar gua dah tau dah mesti ngandung kalau dia cakap apasal busuk harini.. hisap rokok yea!!...

                              bila dah hilang sakit kepala baru start muntah2 ..dah tu muntahnya x ingat kesian ooo.. dari anak pertama sampai anak ke 3 camtu la...
                              Bila dah start muntah... hari2 dkt 3 bulan camtu... ubat alergik doktor bagi pun x boleh pakai..
                              dulu gua yg jaga makcik gua ..urut belakang dia hari2... picit kepala lah.. cari makananlah .. owh rindu sangat gua kt dia..

                              btw makcik gua meninggal muda .. anak last dia baru pandai sebut ibu dan x kenal lagi ibu dia... anak dia my mum yg jage.
                              entah kenapa gua menangis bila teringat menjaga dia time mengandung.
                              Last edited by Atmi_Raniya; 04-07-11, 12:28 AM. Reason: edit perenggan

                              Comment

                              Working...
                              X