Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?



    Aku nak tanya pada korang yg mempunyai anak2 yg dah meningkat dewasa., dan korang2 yg masih bersekolah.. atau muda lagi... dlm keluarga korang - adakah rotan masih relevan dlm menjaga disiplin dalam keluarga?

    aku sekadar tanya - sebab aku tgk skang, kat skolah.. cikgu dah takut nk rotan anak murid., kt rumah .. mak bapak pun ramai yg takut dgn anak2.. nak mintak anak buat itu ini .. siap nak kene nego dan pujuk macam2 pada anak2..

    jadi.. aku tgk .. anak-anak macam naik lemakkk.. , di depan orang.. dlm majlis.. mereka tak menunjukkan tingkahlaku yg elok..dan mak bapak pun.. macam tak reti nk handle anak mereka kt majlis dan publik.

    jadi.. timbul persoalan.. dlm zaman skang ni.. rotan dah tak relevan ke? bukankah dlm islam pun pernah aku dengar satu nasihat - pukul lah anak2 mu.. selagi tidak mencacatkan mereka. kalau tak sembahyang.. tegur.. kalau tak dengar pukul..

    tapi skang.. kalau pukul anak.. kang masuk teledera.. ? mak bapak pulak kene tuduh.. mendera anak.. ?

    pelbagai kempen oleh jabatan kerajaan yg dulunya di pimpin oleh pompuan2 andartu yg tak kawen .. tak punya anak.. tapi hanya tau membuat dasar.. yg menyusahkan ibu bapak akhirnya.. membuat ibu bapa serba salah.. dlm dilema bila mendidik anak zaman ini.

    Tak di tegur.. mata sakit, di tegur di ajar.., ada pulak yg mereport.. kata mendera.

    Tgk kes artis apa baru ni., kes dia tampar anak dia aje.. sebab anak dia kurang ajar dgn dia.., aleh-aleh.. dia pulak yg masuk ke dalam .. kes dera anak! aku baca berita tu penuh rasa disgusting.. bertanya pada diri sendiri..! generasi apa yg sedang kita keluarkan ni? generasi.. manja? lembik? semua cakap anak perlu nk turut?

    berikan pandangan anda.. dari sudut :

    1. anda ibu bapa.. yg punya anak sedang membesar.. cabaran anda.. dan pendapat anda.

    2. anda anak2 yg masih tinggal dgn ibu bapa.., atau telah berpindah keluar.. dan cara ibu bapa anda mendisiplin kan anda dulu dan sekarang.., adakah bapa anda tegas.. menggunakan rotan atau apa cara lain utk mendisiplinkan anda.. ,

    terima kasih.
    Last edited by morpheuzneo; 02-11-10, 09:47 AM.

  • #2
    Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

    kalo kes camni.. camne plak eh? http://www.sinarharian.com.my/selang...ory8356003.asp ..

    budak dajah 1 kne rotan sampai lebam..

    budak tu takut kena marah ngan parents.. dia buat senyap je. tp kantoi gak la time bapak dia nak mandikan dia.. nmpk lebam abes kat punggung..

    sampai pobia dengan cekgu.. huu..

    tak tau la kot rotan tu masih baru sbb tu lebam..

    ntah?? tak pnah kne rotan .. >< ..

    .

    Comment


    • #3
      Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

      aku salahkan cartoon kat astro tu... banyak adengan buruk dalam tu.... bukan bawak teladan yang baik pun...

      sehari suntuk aku dok layan cartoon dengan anak2 buah aku... memang x sesuai laa.. tapi nak buat cammane... kang tukar channel... budak2 marah plak aku... haha

      Comment


      • #4
        Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

        masa dulu, mak ayah aku didik dengan tegas...

        bukan sentiasa tegas, tapi bila anak2nya ada buat silap je la.

        tegas tak semestinya dengan rotan.

        dengan suara yang tinggi pon dah ok.

        sekang dah besar, takde dah marah2 tu sume..

        sebab dah boleh fikir sendiri.

        zaman sekarang, budak2 terlalu dimanjakan..

        tengoklah kat sekolah, cikgu pon dah tak boleh guna rotan.. terlalu manja.

        sedangkan, zaman persekolahan adalah waktu yang terbaik untuk bentuk budak2 tuh.

        begitu juga dengan peranan ibu bapa dirumah.

        melentur buluh biarlah dari rebungnya...

        Comment


        • #5
          Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

          Parents aku tak pernah rotan tapi mmg dari kecik dah didik dgn disiplin tinggi. Ayah polis maa... .

          Juniors aku kadang2 kena jugak tangan tapi mungkin tak rotan la kot. Takat ni, Alhamdulillah, well behave jugak masa pegi menziarah, hadir majlis, etc. Kalau pegi shopping tu, ok la... takde lak merengek nak mintak beli toys. Kalau kitorg cakap tak boleh, diorg understand.

          Cuma skrg aku agak concern sbb kadang2 anak2 pickup perangai yg tak elok... especially bila jumpa dgn geng2 sedara-mara yg parents main lepaskan aje anak tu nak buat apa2. Dgn current situation, aku kadang2 risau jugak bila diorg biarkan anak2 diorg ni bawak anak aku keluar rumah tanpa adult supervision. Bila aku pegi perhatikan diorg main2 kat luar, mula la keluar suara2 yg kata aku ni over-protective.

          Aku rasa sometimes parents have to say 'NO' kepada anak2. Dan parents pun kena ada ketegasan bila mendidik anak. Sometimes aku tgk certain parents bila kat majlis anak2 buat perangai akan kata "Uncle/Aunty, tolong marah budak ni". Aku rasa cara ni tak proper. Anak akan nampak parents takde authority bila di luar rumah.

          Comment


          • #6
            Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

            i miss the time when my parents cakap kat cikgu mcm neh...
            "cikgu, kalau si aizat ni buat salah, rotankan aje..."

            bai de wei...
            aku tgk 2 org adek aku yg last...
            kehidupan diaorg tanpa rotan...
            agak naek lemak lah....

            suh mandi pon susah...
            aku dulu sebelom kol 7 mesti mandi...
            pastu pas semayang maghrib ngaji...
            then 8.30 / 9.00 mesti belajar sampai kol 10...
            no TV...
            TV padam...

            ingkar 1 of that rotan...
            kini adek aku dah xde dah camtuh....
            mak bapak aku dah penat agaknyer...

            taim sekolah dulu result peksa pon kene rotan unless ko dapat score 100....
            meaning kalau result aku dapat 98/100...
            2 rotan kat tapak tangan...

            bile piker2 balek no wonder taim sekolah aku dulu selalu dapat 100...
            Last edited by DarkEmperor; 02-11-10, 10:00 AM.

            Comment


            • #7
              Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

              aku dh tengok berita yg chunli post kan - inilah realiti ibu bapa sekarang., anak tak boleh di usik..! besar kah lebamnya? pada mata aku.. hanya ibu bapanya yg memperbesar-besarkan cerita..! macam nak mati anak nya kene rotan.

              Orang tak pernah kene rotan mmg tak tau - bila kena rotan. memang akan ada kesan. Lebam tu mesti ada.. dan akan ambil masa 2-3 hari utk hilang. Kalau orang tua2.. dulu2.. lepas bapak belasah.. mak yg akan sapu minyak atau tuam.. bagi cepat hilang bekas rotan.. di samping memujuk hati yg sedang rawan..! ibu akan berkata pada anak nya "itulah kau.., mak dah cakap.. jgn buat..kau buat jugak nak., kan dah kena dgn bapak kau..! udah laa.. lain kali dengar laa kalau ibu tak bagi tu.. adalah sebabnya..! kalau bapak kamu larang tu.. jgn laa berani-berani buat.! "

              gitu laa aku dulu.. kalau kena belasah dgn bapak aku.! atau mak aku.., memang lepas tu.. datanglaa kesian dia.., tgk anak tu sakit.

              ~~~
              so jawapan kepada soalan chunli di atas - cikgu tu wajar jer rotan budak2 tu.. supaya lain kali dia dengar cakap dan kenal rotan .. kementrian pelajaran pn dah benarkan penggunaan rotan kembali di sekolah kan? cuma cikgu aje yg tak berani nak guna..! takut kes mak bapak macam dlm link yg chunli kasik tu la..! jenis lembik.. bapak dia sendiri pun tak pernah kene rotan kot.. anak esok ada potensi jadi mcm kacang hantu..

              Comment


              • #8
                Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                ^

                pastu bila anak gagal 'hidup', salahkan cikgu

                wat teh hell?

                Comment


                • #9
                  Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                  Originally posted by xamel2001 View Post
                  Cuma skrg aku agak concern sbb kadang2 anak2 pickup perangai yg tak elok... especially bila jumpa dgn geng2 sedara-mara yg parents main lepaskan aje anak tu nak buat apa2. Dgn current situation, aku kadang2 risau jugak bila diorg biarkan anak2 diorg ni bawak anak aku keluar rumah tanpa adult supervision. Bila aku pegi perhatikan diorg main2 kat luar, mula la keluar suara2 yg kata aku ni over-protective.
                  Inilah yg aku risaukan..! kita ni cara didikan kita pada anak2 lain.., tapi bila anak2 kita berkawan dgn anak2 orang tu.. yg mak bapaknya macam anakku sazli.., nak apa pun bagi..! abis keliru anak2 kita..! dia akan balik rumah - ayah.. rumah budak tu best..! nak pegi rumah dia lagi lah..! mak bapak dia cool.., takde nak suruh2 sembahyang pun.. takde nak paksa2 kene makan sayur.. takde pun limit nak main game ke.. main komputer ke. ! siap ada bilik game utk main ps3 dgn adik beradik diaorang!

                  aku macam.. what the heck..! abis keliru anak-anak aku.! udah laa aku mmg tak berkenan tgk pesen kawan2 nya tu.. dan barangan2 mewah yg mereka ada.! bukan mendengki.. tapi pada aku tak elok utk perkembangan budak2..

                  eh... dah terlari tajuk..! tapi .. aku masih rasa rotan tu masih relevan utk disiplinkan anak.! bukan setiap masa nk rotan anak.. itu saiko namanya..! tapi rotan tu sebagai simbol aje..! dulu2 rotan kt rumah aku .. ada tergantung..! takde berani nk usik rotan tu.., nak buat apa2.. mak atau bapak aku jeling aje kt rotan tu.. aku adik beradik dah kecut perut dah..!

                  adakah aku benci mak bapak aku sebab rotan aku masa aku kecik? tak pun.. malah aku berterima kasih mak abah aku garang dan disiplinkan aku..! tau aje laa hidup di kolumpo.. budak2 tak semenggah .. ramai yg tak jadi orang.., kalau lah takde rotan mereka.. aku tak tau aku jadi apa..

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                    bapak aku guru disiplin
                    rotan2 itu perkara biasa

                    dulu time kat skolah sume budak takot + respek kat dia
                    sbb dlm keta dia ada rotan besar ibu jari

                    rotan itu jugakla yg bapak aku gantong kat umah dulu

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                      ada tgk abg sulung rotan anak2 dia..

                      rotan tu taruk atas almari..

                      ada skali anak buah ni duk main2 pintu.. bukak tutop bukak tutop buat biseng, da ckp jgn main, main jugak.. da mrh jgn main.. mainnnn jugak lg.. pastu. pap!! kne rotan tgn..

                      slalu nmpk anak2 laki dia je yg duk kena. anak dara sorg tu mcm tak nmpk plak lg..

                      tu la kalo degil2 suruh pi mandi apa suma abg sergah ah nk cari rotan. trus dak2 tu takut. kekekkee..

                      .

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                        rotan-rotan kerana sayang..

                        bukan rotan untuk mendera.

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                          Anak2 yg kena rotan akan fikir 2-3 kali kalau nak buat perangai lagi. In fact, ada Westerners yg mula sedar kenapa anak2 'need a good spanking' sometimes.

                          Ingat tak dulu camne korg takut dgn cikgu disiplin yg ronda kawasan sekolah dgn rotan? Masih ingat lagi tak cara dia 'ambik lajak' sebelum swing sedas kat muntut? Dan ingat lagi tak berapa ramai yg selit buku nota dlm seluar sbb nak 'shield' muntut?

                          Parents yg menggelupur bila anak2 kena rotan ni.... ada yg jenis ingat anak dia 'angelic' sgt... walaupun perangai kat luar rumah lebih kepada 'devillish'. Dan aku rasa kes samseng sekolah yg makin menjadi2 ni... sbb budak2 dah tak takut dgn cikgu - sbb cikgu dah takut nak rotan diorg ni.

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                            Originally posted by xamel2001 View Post
                            Ingat tak dulu camne korg takut dgn cikgu disiplin yg ronda kawasan sekolah dgn rotan? Masih ingat lagi tak cara dia 'ambik lajak' sebelum swing sedas kat muntut? Dan ingat lagi tak berapa ramai yg selit buku nota dlm seluar sbb nak 'shield' muntut?
                            ingat..mau tak ingat! siap kene pilih lagi.. antara rotan2 ni.. mana satu yg u nak? yg halus. peritnya adoiii..! yg tebal.. mau lebam buntutku..! yang sedang2 udah laa! kene jugak! letak buku teks sains tu.. skali cikgu rotan.. bunyi lain macam..! keluar kan buku! alamak.. kena jugak...., tambah lagi 3 rotan... adoi..

                            tapi takde pun report polis..! siap boleh jumpa lagi cikgu tu.. ucap terima kasih..!

                            ~~~~

                            Dalam konteks dlm rumah.. bagaimana? adakah anda rasa rotan perlu di gantung dlm rumah lagi sbagai satu simbol 'tindakan disiplin akan di ambil jika melakukan kesalahan'..

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Serius]Rotan - adakah masih relevan dlm mendisiplinkan anak-anak?

                              rasenye budak2 naik minyak skang sbb makpak serahkan bulat2 hal2 mendidik anak kpd cikgu kat sekolah
                              tapi bila cekgu naik tangan sket mula tak tentu arah
                              mane budak tu tak naik minyak - mcm tak boleh disentuh plak

                              dulu masa bole rotan kat sekolah ada plak golongan cekgu yg abuse rotan
                              tu yg diharamkan tros

                              Comment

                              Working...
                              X