Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Anak pandai berjalan umur berapa..?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Anak pandai berjalan umur berapa..?

    orang kata anak perempuan cepat dari anak lelaki..umur 9 bulan dah pandai berjalan..

    Anak lelaki aku dah setahun 2 bulan tak pandai berjalan lagi..asyik bangun lepas tu duduk..aku bagi dia tolak kerusi, nak bagi otot peha dia kuat.. sekarang ni nampak berani sket nak berdiri lama..cuma segan2 nak melangkah..

    kenapa lambat eh..? anak jiran sebelah rumah aku beza sebulan muda dari dia..dah boleh berjalan..laju plak tu.. tapi budak tu mak dia jaga full time.. macam anak aku hantar dekat pengasuh.. masa umur dia 4 bulan pengasuh dah letak dalam walker.. adakah sebab ini dia lambat berjalan..

    anak korang pulak macam mana.. ?
    Last edited by kazhared; 15-07-10, 03:01 PM. Reason: tolong betulkan TS..... :)

  • #2
    Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

    4 bulan dah masuk walker? biasanya masuk walker bila dia dah boleh duduk...kalo tulang belum kuat tak patut masuk walker

    Baby boy aku baru je start berjalan betul2 awal bulan ni (umur 1 tahun 5 bulan)...sblm ni dia just berdiri meniti meja & kerusi, merangkak dah laju gile

    Mak mertua aku yg jaga dia sejak lahir (jaga waktu kiteorg gi keje)...rasanya dia dimanjakan, kalo hantar nursery maybe dah lama jalan

    Selalu gak dengar orang cakap, anak lelaki sulung lambat berjalan...dan kalo gigi tumbuh dulu, dia lambat jalan...

    Nasihat doktor, kalo cecah 2 tahun still takmo jalan, better pegi check-up...
    Last edited by farcruise; 15-07-10, 11:48 AM.

    Comment


    • #3
      Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

      Anak aku yg sulung 1 tahun 7 bulan baru jalan. Tgk pada baby nye development jugak. Lagipun bila baby dah tau rasa sakit sbb jatuh mungkin dia takut2 nak cuba lagi. Kita kena la bagi semangat utk dia cuba lagi.

      Comment


      • #4
        Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

        anak aku umor 10 bulan

        baru tatih2 sambil pegang tangan dia
        tp baru laswik dia dah boleh berdiri kejap tanpa bantuan
        paling lama 15saat

        on the same note
        before aku riso sgt dia tak merangkak even after 8 months, duduk pon tak stabil lagi time tu
        sbb ada orang ckp ada baby yg xmerangkak tp teros berdiri/jalan je
        aku penah baca kalo skip merangkak mungkin akan ada masalah fokus masa belajar
        tp alhamdulillah bulan 9 tba2 dia dah pandai merangkak, duduk pon dah stabil
        skang ni bangon2 tido je pon dia nk teros berdiri, asek berdiri je kejenye

        eksaited tgk perkembangan dia

        bagi aku baby tak elok dlm walker
        wpn mudahkan kta, tp nnt dia malas satu, lg satu tak elok utk tulang belakang

        plus, jangan terlalu bandingkan sgt perkembangan anak sendiri dgn orang lain
        macam anak aku tua dari anak sepupu sebulan je
        masa awal2 perkembangan dia mcm cepat sket dari anak aku
        aku bincang dgn wife aku, ala xpe lepas ni dia catchup la tu
        skang anak aku progress cepat sket sesuai dgn umo dia
        yg penting make sure perkembangan psikomotor n kognitif dia sesuai dgn umo
        anak orang lain cepat, rezki dia

        farcruise, tak silap aku, bukan 2 taon, tp setaon
        Last edited by DatukM; 15-07-10, 12:43 PM.

        Comment


        • #5
          Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

          depend lah..
          anak aku yang sulung jalan 1tahun 1bulan camtu..
          dia lagi lah.. lahir dengan byk masalah..
          bahu patah (shoulder distosia).. tapi ok la tu.. oh dia gegel...

          adik dia pun jalan dalam lebih kurang dia gak...
          tak berapa kasik walker..
          bahaya..
          biar je dia merangkak... gud for her..

          Comment


          • #6
            Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

            cop

            pandai berjalan maksod jalan sendiri
            o
            jalan dengan bantuan (tatih2)
            ?

            Comment


            • #7
              Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

              Originally posted by meor View Post
              cop

              pandai berjalan maksod jalan sendiri
              o
              jalan dengan bantuan (tatih2)
              ?
              pandai berjalan sendiri tanpa bantuan

              Comment


              • #8
                Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                pandai jalan tu org kata dapat kaki dah la...
                tanpa bantuan..
                tatih tatih tu 1st level nak pandai berjalan tu

                Comment


                • #9
                  Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                  Ye ke meor kena check bila umur setahun? bukan normal ke anak start berjalan dalam lingkungan 1-2 tahun? just lambat sket je...

                  Doktor yg ckp kena check bila nak cecah umur 2 tahun tu...sorang aku tgk kat tv9, pakar kanak-kanak...sorang lagi adik aku...

                  Even wife aku ckp dalam buku/majalah dia pernah baca pun ckp camtu...

                  Apa2pun, jgn terlalu bandingkan dgn anak org lain...perkembangan setiap anak berbeza-beza...

                  Baby aku tak besar pun, anak sebelah rumah umur muda sebulan dah double size...serius scary tgk anak dia sungguh semangat...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                    Originally posted by farcruise View Post
                    Ye ke meor kena check bila umur setahun? bukan normal ke anak start berjalan dalam lingkungan 1-2 tahun? just lambat sket je...
                    ok silap paham
                    tu yg aku tanye tadi tu #6

                    aku siap simpan lagi chart baby development milestone dlm hp
                    what a curious inexperienced father
                    tp aku tak riso sgt la just nk monitor je la
                    Last edited by DatukM; 15-07-10, 01:05 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                      jgn riso kalau anak lambat berjalan, anak buah pompuan aku umo 14 bulan br leh jalan...bila dah jalan, aktif pulak tu, dia dah tak nak org dukong dia dah, g bandar melaka jenjalan br ni, asyik jalan jer dia, org tgk dia geram comey nak amik dukung, dia tak mo...may be dulu dia dah puas org dukung dia laa...

                      anak buah aku lelaki pulak br 15 bulan boleh berjalan betul tanpa bantuan....so, tak leh riso sangat kalau anak lambat berjalan....

                      Comment


                      • #12
                        Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                        mak aku pernah berkata..dolu2..aku pun lambat berjalan..pemalas nak langkah
                        aku wat dek jer kat sesape yang nak tatih2 aku

                        Originally posted by cannondale View Post
                        anda korang pulak macam mana.. ?
                        hmmmmm....anda saya....

                        Comment


                        • #13
                          Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                          Originally posted by TiQ View Post
                          mak aku pernah berkata..dolu2..aku pun lambat berjalan..pemalas nak langkah
                          aku wat dek jer kat sesape yang nak tatih2 aku



                          hmmmmm....anda saya....

                          alamak silap typing pulak..

                          mintak pengawas tolong adjust..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                            Cannondale,
                            Aku dah tlg betulkan....

                            ..

                            Anak aku pulak lambat semuanya.
                            Lambat nak mengiring.
                            lambat nak angkat ******.
                            Lambat nak merangkak..
                            Lambat nak berjalan....

                            Tapi aku ok je.
                            Biarkan aje.

                            Yang aku ingat anak aku berjalan umo 1 thn 2 bulan.
                            Kira lmbt la kalau compare dgn anak jiran, (pompuan) umo 9 bln dah jalan..laju plak tu.

                            sekarang ni tak bercakap lagi.
                            Pandai cakap pun bahasa dia je..

                            Comment


                            • #15
                              Re: Anak pandai berjalan umur berapa..?

                              Originally posted by kazhared View Post
                              sekarang ni tak bercakap lagi.
                              Pandai cakap pun bahasa dia je..
                              Sama anak aku, bercakap bahasa toddler.

                              Sampai kita pun nak mengajuk dia ckp.

                              Bunyi pelik-pelik tu yg tak tahan.

                              Comment

                              Working...
                              X