Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

    Last month doktor ckp anak kedua saya umur 6bln allergic susu lembu..
    Doktor nasihat suruh tukar susu soya.. Bg sample ISOMIL..
    Pada mulanya dia mmg tak nk terima..Dia minum pun masa dia betul2 lapar..
    Tapi sekarang dia dh boleh terima susu soya..

    Ada tak sesiapa di sini yg anaknya minum susu soya, camne eik perkembangan
    dr segi fizikal dan sebagainya.. Sbb saya ada terbaca org kata kalo boleh elak kan
    bayi minum susu soya ni nnti gigi rapuh la, perkembangan terbantut la, lambat la dan mcm2 lagi..

    Bln ni pegi check-up berat pun naik tak banyak 0.2kg jea kalo nk dibandingkan bln2 sblm ni..

  • #2
    Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

    1 . Makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur.
    2 . Mengandungi 50% protein bagi setiap 100 gram kacang soya, merupa 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu ada 3 kali lebih daripada telur.
    3 . Kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium,manganese, magnesium, iron dan fosforus.
    4. Kaya dengan vitamin A, B, C , D serta lesitin.
    5 . Boleh dijadikan bahan pengganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

    Comment


    • #3
      Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

      Anak saya pun alegik susu lembu.
      Kalau taknak guna susu soya, boleh guna susu hipoalegenik.
      Doktor yang advise...

      Di pasaran cuma ada brand NAN dan ENFALAC A+ sahaja.
      Harga agak mahal...( 1 tin = 900 g = rm 80 untuk enfalac A+ HA).
      Tapi sangat berbaloi sebab anak dah takde ruam...takde kahak..kulit elok licin....

      Salah satu alternatif utk susu soya....

      Comment


      • #4
        Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

        terima kasih sgt2..

        Comment


        • #5
          Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

          kulit budak jadi cantik

          Comment


          • #6
            Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

            Originally posted by badakcipan View Post
            kulit budak jadi cantik
            n sensitif
            sbb anak aku cenggitulah
            kene gigit nyamok sket dia nye merah n parut sampe 2 minggu baru nk ilang

            eh tu bukan masa ibunye tgh preknen ke?
            sama jugak eh?
            Last edited by DatukM; 25-02-10, 09:55 AM.

            Comment


            • #7
              Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

              betul tu meor...kulit mmg cantik tpi sensitif...
              bila ade luka...kena jaga betul2..silap2 jadi kudis...

              Comment


              • #8
                Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                Mostly, apa saja alegik anak bergantung pada maka bapak nye...
                Lebih kuat dari mak dia..
                Kalau mak alegik habuk, selalu sesema, ada asma, ada kemungkinan besar anak pun akan ada simpton yang sama...

                Comment


                • #9
                  Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                  Originally posted by kazhared View Post
                  Mostly, apa saja alegik anak bergantung pada maka bapak nye...
                  Lebih kuat dari mak dia..
                  Kalau mak alegik habuk, selalu sesema, ada asma, ada kemungkinan besar anak pun akan ada simpton yang sama...
                  tp alhamdulillah la anak aku x mewarisi my wife's allergies
                  allergik udang, habok kadang2 sampe demam, selesema mata jadi bengkak
                  aku yg nengok ni pon kesian, tp xbole buat pape..
                  kalo ada allergik aku rase mostly skang dah nmpk signs (except allergik udangla )

                  mungkin sbb dia byk ikot aku kot

                  Comment


                  • #10
                    Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                    anak saya juga CMPa.
                    dia minum isomil. sekarang nih umurnya 4 thn setakat nih perkembangan dia bagus. gigi cantik. belum ada yg rosak. cumer kulit jer yg sensitp. lambat nak baik kalau kene ketip nyamuk.
                    pertumbuhan badan ok. x kurus. gebu lagi ada.


                    ttg mitos2 kalau minum soya gigi rapuh dan sebagainya adalah x benar.

                    sebab faktor kerosakan gigi adalah cara penjagaan gigi x sempurna.
                    faktor kurus adalah kerana diet yg x betul.
                    kerana anak CMPa nih dietnye sangat cerewet.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                      Bagus la kalo takde side effect camtu..
                      Saya pun dgr org kata..
                      Tak bagus kalo baby minum susu soya ni..
                      Kalo boleh elak, elakkan la..

                      Tapi bila baca pengalaman gemstone lega hati saya..

                      Comment


                      • #12
                        Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                        kawan wife aku kerja doktor
                        dia kata kalau anak takde masalah alergi ke hapa ka
                        tak payah lah bagi susu soya tu
                        sebabnya : rasanya yang tak sedap, kesian kat anak tu..
                        tak payah lah nak try dgn harapan meningkatkan IQ ke apa ke..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                          mmg rasanya x sedap. kelat sket berbanding dgn susu lembu..

                          susu lembu nih rasanya berkrim..

                          tapi khasiat kalsium susu soya ni setanding jugak dgn susu lembu..

                          Comment


                          • #14
                            Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                            fm 0-6bln, aku bg SNOW BRAND. masuk 6 SNOW utk 6-12bln tp perut mcm berbunyik (mcm org besar sakit perut nk cirit...). Air besar pun cam x menarik...Dr adv cari lactose free mcm isomil ke...so cari Isomil je la...
                            Mmg x sedap...huhuhu...tp alhamdulillah die telan gak, n at d same time xde dah bunyik2 itu...Cume, lagi byk membuang susu dr minum. Hehehe sbb anak tetap bfeed lg...fully bfeed, anak minum mase aku g keje je...

                            Comment


                            • #15
                              Re: Apa kebaikan & keburukan baby yg minum susu soya

                              membe aku ade sorg yg sejak kecik minom susu soya
                              yg kata tumbesaran terbantut tu mcm x betul je

                              sbb diorg adik badik 3 org minom susu soya jadi tinggi mengunjai
                              membe aku tu lagi tinggi dari asben dia

                              perkembangan IQ,
                              x byk ckit mebi pengaruhi..
                              adik badik dia studi leh tahan

                              membe aku tu snirik dentist
                              kawen ngan dentist gak

                              (based on pemerhatian kat membe jek)

                              Comment

                              Working...
                              X