Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Elaun Khas untuk isteri...

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Elaun Khas untuk isteri...

    Originally posted by nonie View Post
    yeay! yg ni baru suami gentleman...
    x kire lah gentleman ke tidak *hidung dah kembang*

    tp, kire perimkemanusiaan lah.

    lg satu, x sume keje rumah laki2 boleh/mampu buat. so, isteri plak kene paham lah.

    lagi satu, isteri x baik komplen kualiti keje somi tu. dah namenye lelaki, so, kualitinye pon, asal buat je lah. hahahaha

    Comment


    • #17
      Re: Elaun Khas untuk isteri...

      Originally posted by treec00l View Post
      x kire lah gentleman ke tidak *hidung dah kembang*

      tp, kire perimkemanusiaan lah.

      lg satu, x sume keje rumah laki2 boleh/mampu buat. so, isteri plak kene paham lah.

      lagi satu, isteri x baik komplen kualiti keje somi tu. dah namenye lelaki, so, kualitinye pon, asal buat je lah. hahahaha
      tapi ada gak suami2 yg bila buat satu2 kerja tu amat particular (agaknya sebab jarang2 buat kan)....

      eh btw, apa definisi nafkah kepada isteri?
      kalau suami dah bayarkan duit rumah ke, kete ke, dah isikan minyak etc. (bende2 yg keperluan rumah tangga la) adakah dah dikira nafkah gak... ke dia kena top up jugak utk keperluan perbelanjaan basic wife dia tiap2 bulan (cam baju, kasut, make up etc. yg kadang2 tak perlu pun heheh) kalau dah somi kaya raya tu len citer la... lebih dari basic pun boleh bagi...

      Comment


      • #18
        Re: Elaun Khas untuk isteri...

        Den bagi RM1200.. untuk belanja dapur dgn keperluan rumah, pandai budget byk lagi balance 2..

        biling, rumah, keta, jalan2, mkn kat luar, top up tipon semua aku bare lagi.. balik kg dia pun aku bare jugak...

        (tapi tgh bulan aku top up lagi.. adehhh...)

        psst.. pompuan kemas dalam rumah.. laki kemas yang kat luar rumah, potong rumput.. cantas pokok bunga.. cuci moto, cuci keta.. pegi bayar bil (tu pun nak ikut gak.. pastu kompom mkn kat luar.. ikikikiki)..

        adil lah tue..

        Comment


        • #19
          Re: Elaun Khas untuk isteri...

          tp bagi aku....ni aku punya citarasa lah....aku tak mintak pun huby bg by hand or bank in tang duit tuh(elaun khas utk isteri)...tp aku dh ckp kat dia....klu dia nak menghargai aku cukuplah setiap bulan bg bunga...tak kisah bunga pe2....yg penting bunga hidup n wangi....sampai le nih aku masih buat koleksi bunga2 kering....tulah kelebihan huby aku....
          bila dah bg bunga tuh, aku rs segala penat lelah aku amat berbaloi.....!

          Comment


          • #20
            Re: Elaun Khas untuk isteri...

            Originally posted by nuur82 View Post
            tp bagi aku....ni aku punya citarasa lah....aku tak mintak pun huby bg by hand or bank in tang duit tuh(elaun khas utk isteri)...tp aku dh ckp kat dia....klu dia nak menghargai aku cukuplah setiap bulan bg bunga...tak kisah bunga pe2....yg penting bunga hidup n wangi....sampai le nih aku masih buat koleksi bunga2 kering....tulah kelebihan huby aku....
            bila dah bg bunga tuh, aku rs segala penat lelah aku amat berbaloi.....!
            ok, yg ni aku mmg salute

            Comment


            • #21
              Re: Elaun Khas untuk isteri...

              Originally posted by mnajem View Post
              keje2 asasi spt memasak, membasuh, mengemas mesti kena buat,takde weekdays, weekend... kalo bagi alasan maksudnya pemalas la tu.... memang la lelaki boleh buat but then dah hantaran pun bayaq, elaun pun bagi.. dah tu takkan tak buat apa2 kot. pi opis pun naik kete laki.


              ada faham.

              lagipun skarang dah ade mesin basuh... nak kemas rumah ada vakum.... kalo basuh pinggan pun tak mau,mesin basuh pinggan pun dah ada skarang ni.

              kalo tak puas hati suruh la laki kawin lagi satu... biaq dia balik rumah yg satu lagi tu selalu.. duit hang dia tak kacau..
              aku sangat lah x setuju ngan pendapat ni.. bayangkan lah blk keje dah 6.50 ptg ..( ni aku lah ni..) nak masak ...nak mandi anak...nak basuh baju.. , dan2 kat situ dah ambik masa brape lama... klu setakat nak nyapu umah tu weekdays pun boleh .. klu umah aku lah.. bukan kotor pun..x semestinye klu xbuat .. makne pemalas..kami kaum isteri ni nak lah jugak masa rehat tu.. setelah satu hari keje .. ( off topic kejap)

              menjawab topic pulak..
              terpulang lah pada kemampuan suami... walau isteri kerja pun.. bagilah elaun sikit... walau rm 50 je ke..itu dah dikira nafkah dah....

              Comment


              • #22
                Re: Elaun Khas untuk isteri...

                Originally posted by nonie View Post
                yeay! yg ni baru suami gentleman...
                korang dalam forum ni cakap je lebih.. gentleman my foot.. macam la aku tak buat keje2 rumah tu.. salah sikit sebut dah melatah ... pi raahhhh

                dari vakum, berus taik tikus,cuci tandas, basuh pinggan semua aku dah buat, you name it.. apelah ...

                kalau suami buat, wife keje, patut wife la bagi elaun pada suami macam kes suami ikut isteri pegi oversea, suami kene jaga anak + kene berenti keje

                Comment


                • #23
                  Re: Elaun Khas untuk isteri...

                  Originally posted by roselylyr View Post
                  aku sangat lah x setuju ngan pendapat ni.. bayangkan lah blk keje dah 6.50 ptg ..( ni aku lah ni..) nak masak ...nak mandi anak...nak basuh baju.. , dan2 kat situ dah ambik masa brape lama... klu setakat nak nyapu umah tu weekdays pun boleh .. klu umah aku lah.. bukan kotor pun..x semestinye klu xbuat .. makne pemalas..kami kaum isteri ni nak lah jugak masa rehat tu.. setelah satu hari keje .. ( off topic kejap)

                  menjawab topic pulak..
                  terpulang lah pada kemampuan suami... walau isteri kerja pun.. bagilah elaun sikit... walau rm 50 je ke..itu dah dikira nafkah dah....

                  kalau dah mandi anak tu kira delegate la apa yg patut pada suami.. takkan nak kasi dia tidur buat air liuq je..
                  ade aku tulis kena buat tiap-tiap hari ke?


                  nampak sangat grammar natzi nye.. terlebih tulis, terkurang dah berkire.. ape la

                  isteri kerja atas redho suami sebab nak tolong family.
                  kalau alasan isteri kerja sebab nak hilangkan boring pun ikut syarak tak boleh, tak solid.

                  tapi ye lah, isteri sekarang berkelulusan tinggi.. duit hantaran pun demand melangit sebab ada kelulusan.. hasil tak seberapa
                  Last edited by mnajem; 25-11-09, 06:20 PM.

                  Comment


                  • #24
                    Re: Elaun Khas untuk isteri...

                    Uish marah nampak bro. Ada sapa2 ke kata u x gentle? Relaxla... Org gentleman x blh marah2. Kok ye pun, tak kirala u nk soh ur wife buat apa pun, @ apa keje umah yg u tlg buat, pedulik apa org nk ckp apa. I'm sure ur wife really appreciate all ur help + the allowance that u gave her ;-).
                    Btw ni topic psl elaunkan, dah kuar citer2 keje umah bagai lak. Kang terungkit mcm2 org kata kita x ikhlas buat keje umah lak huhu.
                    Sendri mau igtla tjawab masing2.

                    Comment


                    • #25
                      Re: Elaun Khas untuk isteri...

                      Originally posted by mnajem View Post

                      tapi ye lah, isteri sekarang berkelulusan tinggi.. duit hantaran pun demand melangit sebab ada kelulusan.. hasil tak seberapa
                      aku suka ayat ni....hehehe....tapi mmg ke kita wajib duit pada isteri yang berkerja? tgk skrg org laki skrg lebih kena sayur dari perempuan

                      Comment


                      • #26
                        Re: Elaun Khas untuk isteri...

                        Originally posted by Teletubbies View Post
                        aku suka ayat ni....hehehe....tapi mmg ke kita wajib duit pada isteri yang berkerja? tgk skrg org laki skrg lebih kena sayur dari perempuan
                        wajib.
                        walaupun gaji dia lagi besar...

                        ko ada gaji maid pun still ko kene bagi duit.

                        YOUR MONEY IS MY MONEY
                        MY MONEY IS MY MONEY

                        sekian, terima kasih.

                        Comment


                        • #27
                          Re: Elaun Khas untuk isteri...

                          *Offtopik*
                          Bukan pasal duit sangat ... Aku ingat appreciation jerk ...

                          Oang Pompuang ning .. kita misti tunjuk appreciation jugok .... Kena jack la Mnajem.

                          kalu nok jack pong pandai2 la ...

                          Tapi fisiologi oang pompuang ning ... Semua benda kena cerita ke kita kang?? .... Jadi kena la dengo perabis ... Masa angguk kena angguk, Masa eleng kena eleng (appropriate response) ....
                          Kena pandai wat lolok emotional emmpathy ke dia ...

                          Kat rumah semua Bill aku settle, Elaun anok2 semua dah budget .... Cuma barang2 dapor masa aku naik kelaut jerk..

                          Elaun ??? ....
                          Elaun tu macam saloh satu kaedah jugak ... lagi practical .
                          kerna sebagai pengurus ....rumah tangga dia kena ada liquidity jugok.

                          Ade la kot ..

                          Ikot gaji masa dia berenti kerja dulu ...

                          Dia dok mitok, Tapi sebab doh terjanji masa nok kaweng aritu...

                          Pastu masuk Tabung Aji pong buleh kira jugok kang?? .....

                          Comment


                          • #28
                            Re: Elaun Khas untuk isteri...

                            Originally posted by mnajem View Post
                            YOUR MONEY IS MY MONEY
                            MY MONEY IS MY MONEY

                            sekian, terima kasih.
                            U may generalize but it may not always be the case...

                            Kalau betul x mampu, ckp terus terang dgn psgan baik2. A good wife would understand & she shouldn't be too demanding. As long as lelaki tu x lepas tggjwbla. Tp jgn pula sbb gaji wife 2 dah tggi, husband jadikan alasan utk takmo bg nafkah biar pun sebnarnya dia mampu.

                            Bak kata nuur kdg2 bukan amount yg bsr pun yg diminta. Tp cukup sbg tanda dihargai hatta bunga sekalipun. Kalau kena gaya x pyh keluar modal.

                            X guna juga kalau bg nafkah pd isteri tp x ikhlas, hati berkata2.

                            Comment


                            • #29
                              Re: Elaun Khas untuk isteri...

                              Originally posted by akutusakning View Post
                              *Offtopik*
                              Bukan pasal duit sangat ... Aku ingat appreciation jerk ...

                              Oang Pompuang ning .. kita misti tunjuk appreciation jugok .... Kena jack la Mnajem.
                              itu yg betul.. kalau dapat isteri yang demand tiap2 bulan nak duit banyak2 ni.. banyak tu, memang aku akan angkat kaki..!

                              kata hidup bersama.. tidur sebantal.. se-selimut lagi.

                              duit ? kongsi2 lah?

                              apa yg isteri nak sebenarnya lebih kepada appreciation.. penghargaan yg mereka sekurang2nya berjaya jadi isteri yg baik kepada suaminya. dan suaminya gembira dgn hasil kerja mereka.. tak kira lah memasak ke, gosok baju ke.., basuh baju ke..

                              ~~~~

                              tentang pembahagian kerja.. ada jadi masalah ke? mmg orang lelaki tak sebut.. pasal keje2 yg di tolong.. dan generally - keje2 rumah ni.. nampak orang perempuan aje yg buat.. walhal banyak jugak jerit2 soh cik abang tolong.

                              aku tidak terlalu strict lah pasal keje rumah, adakala.. mmg isteriku tak sempat nak masak, nk gosok baju.. nk basuh baju.. aku buatlah..
                              sebab biasanya.. berpunca dari aku jugak lah... aku suka bawak dia keluar ke mana2.. dan dia jenis ikut saja.

                              bagi2 bunga tiap2 bulan tu.. a bit over the top lah romantika di'amornya..
                              aku tak buat dah.. kecuali kalau birthday.. atau hari2 yg aku suka nk beli bunga..


                              Originally posted by treec00l View Post
                              sebagai isteri, xyah compare dgn org lain.

                              kalo suami mu manager kedai emas, boleh la dapat RMriban-riban

                              kalo suami mu senior executive kelas pertengahan, boleh la dapat RMratus-ratus

                              kalo suami mu executive baru start keje, bole la dapat RMpuluh-puluh

                              kalo suami mu tukang kebun, bole la dapat cukup makan.
                              itulah key word dia - jgn dok banding2.. orang tu dapat itu. dapat ini.. tak bagus tu. lagi bagus.. benda tu datang ikhlas dari suami anda..

                              .. mcm kata akutusakning.. sesekala.. 'reward' lah isteri anda.. kalau bukan dgn wang ringgit pun.. dgn ciuman.. dgn pandangan pun.. dah cukup bermakna pada mereka. senyumnya sampai ke telinga nanti..

                              aku mmg tak ajar 'reward' benda2 material ni pada isteri aku .. (baik yg dulu atau yg skang.. ) mungkin itu kelemahan aku lah.. atau mungkin juga aku kedekut.. , tapi dalam aku tak buat tu.. ada jugak kadang2 tu bila tgk bini pandang2 beg orang pakai..baju fesyen baru kt magazine.. barang kemas orang pakai.., terdetik perasaan kesian.. , cam kedekut sangat aku ni. jadi kadang2.. once in the blue moon tu.. adalah 'surprise' utk bini aku.. tidaklah mahal.., namun mungkin dgn cara tu , aku dapat bagitau dia , aku sayang dan appreciate mereka. (mereka?)

                              selain dari material , jgn lupakan aspek penjagaan bini.. bawaklah dia ke klinik2 dan pusat rawatan yg elok sikit.. (kalau kompeni ko support ler) bila dia sakit demam. Temanlah dia pegi facial ke.. potong rambut ke.. dan teman dia shopping baju2 keje dia.. itu dah satu kegembiraan buat isteri kita, jadi penasihat dia kalau perlu.
                              (ini pun pemberian suami jugak kan? dari aspek kesihatan.. dan kecantikan diri. )

                              aku lihat.. ada sikit silap laa pada para suami yg membiarkan aje bini2 nya.. keluar dgn teman2 perempuan mereka dlm siri jelajah - 'girls day out..'
                              Pada aku benda ni berpotensi membawa kepada benda2 yg kurang elok pada bini.. Antaranya - perangai banding membanding.. , berlumba sapa beli lagi mahal.. dan sebagainyan dan berpotensi bawak sampai bincang2 pasal bf-bf pulak.. (ada berlaku ni.! bukan omongan saja.. )

                              sebabtu aku rela jadi penasihat 25% - baik fesyen, baju, rambut dan apa saja.. jadi peranan aku tu di kuatkan dlm setiap aspek kehidupan.


                              Jadilah kawan kepada isteri anda.. utk sepanjang hidup nya. bukan jadi singa yg asik nk memerintah saja.. ! tau nak makan.. nak makan.. nak main.. pastu ZzzzzZZ.. hih..
                              Last edited by morpheuzneo; 26-11-09, 05:28 AM.

                              Comment


                              • #30
                                Re: Elaun Khas untuk isteri...

                                patut para wife ni bandingkan diri dia ngan org pompuan terlajak cam aku...baru rasa syukur sket kot......
                                Last edited by Humairah; 26-11-09, 06:25 AM.

                                Comment

                                Working...
                                X