Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

[Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

    Sumber : blog saya.

    ~~~~

    [Tips] Cara betul menseterika kemeja


    Di tahun baru ni, mesti ramai yg buat wardrobe clearing dan buang baju2 lama yg dah tak muat, warna tak cantik.. dan nampak lusuh tu. Dan di samping tu beli pulak kemeja-kemeja baru untuk di pakai giliran pergi kerja..

    Selalu kita menggosok / menyeterika baju kemeja tu kan.. sama ada time pagi nak pergi kerja.. atau jenis yg bijak sikit – gosok seminggu sekali. (tips jimat : Gosok lah seminggu sekali.. )


    Tips video di bawah ini adalah dari seorang lelaki jepun.., tapi cara dia menggosok memang sebijik cara mak saya ajar saya menggosok dari kecik dulu..!


    Masa kecik2 dulu., kitaorang pakai seterika tembaga yang arang tu.!


    korang pernah pakai tak? hahahah.. seterika ni sangat tricky! tapi inilah seterika terbaik utk gosok baju..! nak bagi baju tu wangi.. gosok-gosokkan seterika tu atas daun pisang.. ! (wangi macam bau nasi lemak atas daun pisang tu ler.. bila korang pegi skolah atau ke pejabat )

    buat yg dah lupa.. atau tak pernah tgk.. inilah rupanya




    Seterika Arang (Brass Iron using charcoal)


    Ok laa.., itu seterika lama., zaman baru sekarang.. seterika stim ler.. ramai orang pakai kan? Tak kira berapa maju zaman berubah.. cara seterika baju yg betul rupanya tetap sama ! kagum saya..

    Ok., mari kita tgk cara betul menggosok baju..




    dulu2 memang mak ajar, lepas gosok terus lipat. sekarang ni saya lebih suka gantung semua kemeja saya.

    Ok bincangkan - sama tak dgn korang buat? saya tau .. ramai jugak pompuan2 kt sini.. garu kepala bila nak kene gosok baju utk suami/abang/ayah.. kan?

    perhatikan betul2 cara pakcik jepun ni.. dia bermula dgn sisi depan kemeja , kiri dan kanan sisi.. kemudian lengan baju.. kemudian bukak baju tu dan gosok bahagian belakang kemeja.. dan letakkan balik sisi kiri dan kanan kemeja di depan belakang baju tadi... dan gosok balik.. (tips: nak senang butangkan kemeja kita - ini saya baru belajar.)

    then tgk cara dia lipat..! waa.. kemas betul.. dengki seh..
    Last edited by morpheuzneo; 12-01-11, 06:57 PM.

  • #2
    Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

    aku mmg FAILED gosok2 baju...
    so kalau beli baju/seluar...aku carik jenis kain susah kedut @ senang diurus...

    kalau masok washing machine, siap je basuh, cpt2 jemur elak kedut sejuta yg sukar diurus...

    fakta : saya malas gosok...

    Comment


    • #3
      Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

      Boleh di praktikkan sawi.. slow-slow.. lama-lama jadi habit yg bagus..

      kepuasan hati bila pakai baju yg di gosok kemas.. walau pun baju tu dah baju lama .. tapi still nampak kemas..

      Comment


      • #4
        Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

        perhatikan betul2 cara pakcik jepun ni..

        1. dia bermula dgn sisi depan kemeja , kiri dan kanan sisi..
        2. kemudian lengan baju..
        3. kemudian bukak baju tu dan gosok bahagian belakang kemeja..
        4. dan letakkan balik sisi kiri dan kanan kemeja di depan belakang baju tadi...
        5. dan gosok balik.. (tips: nak senang butangkan kemeja kita - ini saya baru belajar.)

        Dari setat pandai gosok baju,
        memang akan gosok baju cara gini.
        T-shirt pom saya akan iron skali.
        X buleh pakai t-shirt yg x kena iron.
        Nampak serabai je.
        Kadang2 depends jugaks dengan jenis seterika.
        Kalu seterika stim,
        kedut baju cepat hilang berbanding seterika yg bukan stim.












        .
        Last edited by Ahn; 12-01-11, 07:15 PM.

        Comment


        • #5
          Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

          Originally posted by Ahn View Post
          Kalu seterika stim,
          kedut baju cepat hilang berbanding seterika yg bukan stim.
          .
          betul dan tak betul.. - betul seterika stim cepat hilang kedut.. , tak betulnya - kalau gosok kt kain kapas - lepas aje gosok.. tak lama lepas tu dia akan ronyok balik. cepat nampak ronyok..! so biasa saya akan spray sikit starch untuk bagi gosokan tu kekal kemas (sebab saya dan isteri gosok seminggu sekali )

          Tapi kalau yg gosok pagi2 waktu nak pergi kerja - tak ada masalah - pakai seterika stim saja sudah cukup..! baju akan kemas sampai pulang kerja..

          Comment


          • #6
            Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

            xsuka iron baju kemeja bapak... iron dekat setengah jam.. tonyoh sampai berpeluh2.. akhirnya berkedut balik... adeh, pasal ape la dok buat kain ssh nk hlg kedut

            Comment


            • #7
              Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

              Ha'ah,
              seterika pom depends dengan jenis kaen.
              Kalu kaen cotton gosok dengan seterika stim,
              nanti kaen tuh dah sejuk,
              kedut lar balik.
              Kaedah kasik spray kat kedut tuh dulu slalu praktik.
              Selalunya t-shirt lar.

              Ada jugaks certain kaen kemeja yang cepat kedut.
              Walopom guna kaedah spray macam Morp buat,
              nnti bila kaen tuh dah sejuk,
              kedut balik macam x kena iron.
              Cemana ek?





              .

              Comment


              • #8
                Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                Wa untung, bukak2 almari, baju kemeja sudah tergantung tersusun rapi. Thanks mama.

                Comment


                • #9
                  Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                  Originally posted by ERFi View Post
                  Wa untung, bukak2 almari, baju kemeja sudah tergantung tersusun rapi. Thanks mama.
                  Jgn lupa forward Video ni kepada cik butterfly anda.. , pastu hantar baju kau utk seminggu pakai kt dia.. dan test skill dia..

                  kalau pass.. hantaran sama.. kalau fail.. hantaran mintak diskaun.. .

                  Comment


                  • #10
                    Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                    saya biasa gosok leher dulu...
                    then depan kiri... belakang... depan kanan.. ikut bentuk ironboard..
                    then lengan kiri kanan..

                    Comment


                    • #11
                      Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                      aku hanya mengambil masa 3 minit utk gosok sehelai kemeja...


                      tau.........korang nak ckp aku hebat kan

                      Comment


                      • #12
                        Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                        aku ari ari iron baju kemeja...
                        mula dengan leher baju...
                        pastu lengan kanan kiri...
                        then belakang sisi kanan kiri...
                        then sisi kanan kiri...

                        siap....
                        tak lipat dah sebab terus hangerkan...

                        pastu aku suka spray..
                        guna air letak downy...
                        baju jadi wangi je...

                        oh tak suka iron seluar slack yg lembut... benci betul la nak buat side

                        Comment


                        • #13
                          Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                          aku tak suke iron
                          tp kalo aku iron satu baju mao 15menet sbb aku nak make sure takde imperfection langsong
                          dats why da kawen skang ni tugas2 iron diserahkan bulat2 kpd wife (dia pon cakap dia suke iron)
                          bese dia iron dlm 2-3 kali seminggu sekali banyak (depends pada kelapangan)

                          aku kalo iron bukan atas ironboard mmg phail
                          tp kalo kat ironboard
                          style aku plak terbalek
                          kolar => belakang baju => lengan baju => sisi depan

                          reason dia sisi depan tu paling last
                          sbb nanti bila dah abes iron nanti kompom aku kene iron depan tu balek sbb dah keronyok balik dek pusing2 baju
                          save one step

                          Comment


                          • #14
                            Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                            x silap aku kat jepun nie ade diploma gosok baju

                            Comment


                            • #15
                              Re: [Tips] Cara betul menggosok/seterika baju kemeja..

                              aku mmg fail kalau gosok seluar tapi nak buat side....pergh..mesti lari..susah nak kejar.....tapi bapak aku mmg champion...dah cuba belajar tetapi fail...tapi kalau nak buat side kat baju mmg lagik la susah

                              Comment

                              Working...
                              X