Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

    Salam,

    tumpang tanye,

    kedai emas mane kat kaw KL ni die punye brg kemas (emas) lawa2, dan dpt harge yg murah?

    yang aku tau, kaw masjid india je. lain2 ade lagi ke? ke aku salah?

    hehehe, tq2

    *aku nak beli utk wife aku*

  • #2
    Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

    kalau dulu2.. mmg aku slalu ikut Opah aku beli barang kemas dia kat Chow Kit., ada 2-3 kedai barang kemas situ..! elok2 dari Jln Ipoh masuk ke Jalan Tar aje.. terus nampak kedai tu..! murah ler kedai tu..! sebab tu opah aku beli situ kot!

    kadang tu tak beli pun.. boleh tukar2 barang..! design lama tu jual..dan lebur balik.. buat barang kemas baru..

    tempat lain aku tak tau kat kl ni.! Tomei.. Wah Chan semua tu.. mahal2 ler!! takleh tawar banyak plak tu..

    Comment


    • #3
      Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

      aku selalu beli kat pohkong... memang la mahal sikit tp leh mintak kurang, lg 1 design kat pohkong lawa2 kalau ko nak dlm sogo ada 1 kedai poh kong, kat JJ wangsa maju, taman maluri, tesco ampang & tesco extra, cheras pun ada... itu yang selalu aku lawati la...

      tp kalau nak yg betul2 kualiti habib la... tp old design kalau design baru pun mahal gile, kalau tomei barang kemas dia x tahan sgt... mudah patah mudah putus... wah chan aku x tau, x penah beli kat situ....

      kat msjd india aku suka kat zenath begum...

      kalu kedai yang besa2 x tau la pulak x pnh cuba....

      Comment


      • #4
        Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

        ya..poh kong agak murah...pas tu kdg2 setengah outlet dia ada yg slash/discount rega punya (tp yg kecik2 punya la..besar tali kapal tu mmg tak de la)...tapi kalau bagus p la 2 3 kedai bezakan rega....lagi satu tengok masa gak..kalau cam time2 la ni kdg2 rega mas mahal sbb demand tinggi...


        tp kalau habib buat sale mmg berbaloi...p la cari sana...

        Comment


        • #5
          Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

          habib aku kurang suka ah.. design dia old type punyaa..
          yg lawa2 .. wah chan & poh kong
          tomei ada emas 999 design cantek2 sgt..
          tapi malangnya x smua tomei outlet ada pattern yg sama

          ini kalo kedai emas yg ada nama..

          kalo yg biasa2 punya.. belah KL sorik la aku kurang tau...
          kalo belah Penang ni.. aku tau sgt la

          Comment


          • #6
            Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

            Originally posted by morpheuzneo View Post

            tempat lain aku tak tau kat kl ni.! Tomei.. Wah Chan semua tu.. mahal2 ler!! takleh tawar banyak plak tu..
            laa ingat kedai kat kampung ke boleh tawar2, nampak benar tak pernah beli emas

            biasanya kalau kat kl orang beli kat poh kong la, nak murah kena tunggu dia orang buat sales

            habib pun sama, worth it beli bila dia buat sales..kalau sajer2 nak beli poh kong la better

            treec00l

            beli la yang campur emas putih dengan emas kuning mesti bini ko suka
            yang emas putih tu kat dalam sebenarnya emas kuning jugak, cuma dia salut je
            incase la ko takut value emas putih tu takde nanti
            wah sejuk hati wife dapat barang kemas time nak raya ni

            Comment


            • #7
              Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

              aku tak tahu la..naper aku tak minat ngan emas Poh Kong nie...kot2 mana pon aku tak beli la kat pohkong....design nyerlawa2..tp bagi aku buatannyer tak halus....tak setanding hasil kerja tukang mas melayu kita nie....sebab most of poh kong punyer barang kemas di buat gune machine or acuan....so itu yg tak berapa halus....

              kalu aku citer aku beli barang kemas kat kampung aku di KB kang...off topik lak....tp mmg yer pong....aku kot2 mana pon mmg beli kat kampung aku kat KB...sana most of tokey kedai mas org melayu kita laa...pastu buatan pon mmg halus laa...kadang tu aku suh pak sedara aku wat jer...aku cakap nak pattern gini2...nanti dia wat laa....

              kalu nak beli Mas ni insyaAllah la mmg mas 916 lah....tp kalu nak beli berlian lip lap2..itu kena hati2 dan pandai skit......kalau tak bulih kena tipoo hatta beli di kedai mas sendiri....kecuali korang tak kisah la pakai berlian swiss je .....

              Comment


              • #8
                Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                Originally posted by zantedeschia View Post
                laa ingat kedai kat kampung ke boleh tawar2, nampak benar tak pernah beli emas
                iyer le.., kan saya tulis kt atas skali tu., saya kecik2 ikut opah saya pegi kedai emas.. saya sendiri tak pernah beli emas, mmg kampung pun.. tak reti benda2 barang2 kemas mahal2 ni..

                beli ler kat mana yg korang bekenan design dia..

                betul ler apa yg hairanaz tulis tu.., kedai emas melayu.. mungkin design dia halus sikit kot? berbanding kedai2 cina moden yg pakai machine dan lampung.(ringan..)

                Comment


                • #9
                  Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                  ish, aku biasenye akan tawar/mintak diskaun di kedai2 yg aku beli brg, kecuali jusco,giant,tesco, dan yg sewaktu dgnnya. kalo die xbagi, xpela. huhuhu.

                  zantedeschia
                  oooo, emas putih tu pompuan suke ke? die salut je ke? harge die ikot harge emas gred mane?

                  sape tau gred2 emas arr? tolong susun dari yg mahal ke yg murah. 916, 999, etc.

                  mcmane emas yg org beli kat mekah/madinah? lain sket ke? lg murah erk?

                  musykil2. aku xde ilmu brg kemas ni, tp nak tau gak supaye xkene tipu. tq byk2 kwn2

                  Comment


                  • #10
                    Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                    emas ni ikot negara lain2
                    kalau mcm kat jepun cikgu aku penah citer
                    max dia 910 ke bape ntah aku pon tatau la
                    tapi gred tbaik yang ade kat negara derang pon
                    tak sebagus negara kite
                    yang 916 n lagi up tu cikgu aku ckp ade
                    tapi yang kaya tahap extreme mcm KJ je bleh bli

                    Comment


                    • #11
                      Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)


                      Salam

                      kedai mas yang kat masjid india tu semua bukan emas dia lain siket ker...aku tak pasti...tp aku ada tanya kat kedai˛ mas lain...kata diaorg itu mas india...kualiti kureng...tengok warna dia pun dah boleh tau itu mas india...

                      betul la cam Hairanaz cakap tu...kalau beli mas dari sana lagi cantik...harga pun ok...dulu selalu pegi beli kat PKNS ada satu kedai mas orang kelantan...cantik...harga pun baik...

                      sekarang ni poh kong jer la...tak leh nak ejas dgn time dia...tutup awal dan bukak lambat...
                      poh kong lagi cantik hasil kerja dia dari wan cah...yang lain˛ tu lagi kureng rasanya...pernah beli sekali kat kedai lain dari 2 ni...tak ingat nama kedai...kat ampang point tingkat satu...tp warna dia cam cepat turun la...memang la kalau cuci balik free...tp nak pegi cuci tu plak satu hal...

                      p/s: kalau nak cantik pegi la K.M Oli Mohamed yang dekat˛ KLCC tu...hari tu aku pegi sekali...aku tengok ada la satu kayu dia letak dalam frame...tah kayu apa tah...harga...beriban la jugak...hehe...tu baru kayu...kalau mas...hehe

                      Comment


                      • #12
                        Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                        Originally posted by treec00l View Post
                        i
                        zantedeschia
                        oooo, emas putih tu pompuan suke ke? die salut je ke? harge die ikot harge emas gred mane?

                        sape tau gred2 emas arr? tolong susun dari yg mahal ke yg murah. 916, 999, etc.

                        mcmane emas yg org beli kat mekah/madinah? lain sket ke? lg murah erk?

                        musykil2. aku xde ilmu brg kemas ni, tp nak tau gak supaye xkene tipu. tq byk2 kwn2
                        oh paling murah emas paun, percentage emas dalam tu aku kurang pasti tapi
                        emas yang ni lama2 dia akan jadi lebam (certain part jadi kehitaman sikit)
                        lepas tu emas 916 (91.6% emas the rest aku tatau dia letak logam apa)
                        pastu diikuti dengan emas 999 yang ni high end sekali laaaa, biasa orang pakai
                        yang 916 je

                        kalau aku la aku suka emas yang berselang seli emas putih dengan emas kuning tu
                        cantik sikit, cuma sebelum beli make sure la ko tanya cina kedai tu yang putih
                        tu belah dalam emas kuning ke tak...so bila nak jual nanti takde la murah
                        (emas putih kalau jual balik takde harga tu yang orang kureng gemar)

                        actually macam kak zana tu cakap la nak beli emas yang halus buatan dan murah
                        dan boleh tawar2 ko kena pergi belah kelantan terengganu sana...dia orang hebat
                        dalam pembuatan emas ni...cuma kalau kat kl tu...hehe nak kedai2 melayu ada
                        kat pkns shah alam...aku tak pernah beli situ tapi situ memang orang kelate la jual

                        Comment


                        • #13
                          Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                          habib pun sama, worth it beli bila dia buat sales..kalau sajer2 nak beli poh kong la better
                          saya sukaaaa time habib wat sales. design pong okay je. kalo kat jln tar cube try usha kat sebelah ssf, ada kedai emas (kedainye skali dgn kedai baju) tokey cina la tp mse kami pegi dia okay je leh tawar. btw, kat pasar keramat pong ada yg ni ramai melayu & bleh tawar..design mebi tak la cung sgt kot.

                          .

                          Comment


                          • #14
                            Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                            harge emas skrg bape ek segram??
                            rm90??93??95??

                            Comment


                            • #15
                              Re: Membeli Barang Kemas (Emas) untuk wanita (kaw KL)

                              nick_purple
                              kat Kedah skrg RM100/g

                              tree01
                              yang biasa org beli 916 sebab lebey keras dr 999
                              mcm zante ckp tu la.. 916 means 91.6% adalah emas tulen..
                              kalo 999 tu 99.9% emas tulen.. so brg kemas yg dr emas 999 ni tak sekeras 916
                              kalo emas yg ikat dgn batu permata/berlian tu.. kebanyakkan guna emas 725
                              kalo lembut sgt takle nak lebur nak corakkan utk ikat batu tu

                              ko tgh carik cincin nak tunang ek?

                              Comment

                              Working...
                              X