Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

kekerapan buat facial

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: kekerapan buat facial

    biasa klu berjemur mmg muka mudah ngelupas..

    kene pkai moisturizer cream dan wajib pkai sun block kolo kuar umah

    x pkai dosa huhu acah je

    Comment


    • #17
      Re: kekerapan buat facial

      biasanya kat salon diaorg pakai product yg diorg ni jadi ejen atau pengedar...tak kisah pakai product mana pun sbb kulit aku tiada masalah.....kalo utk normal days aku guna L'oreal..

      Comment


      • #18
        Re: kekerapan buat facial

        memula dia cuci muka...

        pastu berus muka..

        pastu keringkan...then apply toner..

        pastu wap..time wap dia akan buang black/white head..picit jerawat..

        then dia lap2 kot..or cuci muka? slalu time ni aku tertido..hehe..

        pastu dia apply masker..sampai kering..then dia remove..cuci muka..

        pastu dia letak krim ke lotion utk mengurut muka..yg aku prasan..dia urut kat alis mata..tulang pipi..dagu..behnyer la...cam lega sangat..

        pastu dia cuci lagi..then dia buh yg karen2 tu.. utk matikan kuman katanya..

        then buh cream siang..siap..

        selalu aku amik masa 1 1/2 jam.. ni dah lama tak wat.. last sblm raya arituh...
        dan kebiasaanya aku buat sebulan sekali..

        Comment


        • #19
          Re: kekerapan buat facial

          Buat sendiri je.

          Cuci muka pastu lap.
          Apply toner.
          Then wapkan muka.
          Then cuci balik. Pastu apply cream.

          Tu je.

          Comment


          • #20
            Re: kekerapan buat facial

            sebulan sekali depends kalau takde masa tu up to 6 weeks

            kulit aku jenis mengada..kalau tak pi facial huhu bermasalah

            biasa pi kat leonard drake...siap ada urut leher sampai lengan

            best wooo cuma tak tahan ongkosnya...tapi sekali sekala memanjakan diri

            bab paling syiokk masa dia extract white heads dengan black heads

            kalau x biasa pi facial mmg rasa sakit..dah lama2 tu cam kebal plak

            Comment


            • #21
              Re: kekerapan buat facial

              Originally posted by zantedeschia View Post
              sebulan sekali depends kalau takde masa tu up to 6 weeks

              kulit aku jenis mengada..kalau tak pi facial huhu bermasalah

              biasa pi kat leonard drake...siap ada urut leher sampai lengan

              best wooo cuma tak tahan ongkosnya...tapi sekali sekala memanjakan diri

              bab paling syiokk masa dia extract white heads dengan black heads

              kalau x biasa pi facial mmg rasa sakit..dah lama2 tu cam kebal plak
              oooo patut muka kebykan org cantik jer kan.
              depa buat sebulan skali eh.
              saya tak penah terpk pun sebulan skali.
              rasanya yg hr tu pertama dan terakhir la kot..hehe sbb sakit..

              Comment


              • #22
                Re: kekerapan buat facial

                kalau cuci muka sendiri kat umah tu kan... kadang2 kita pakai scrub kan.... baper kerap elok scrub muka? tiap2 ari ok ke? ada scrub tulis boleh guna tiap2 ari.. tapi ada sesetengah org kata tak elok scrub tiap hari sebab nanti muka boleh jadik berminyak yea ke?

                Comment


                • #23
                  Re: kekerapan buat facial

                  muka aku tak la bermasalah sangat....kalau nak buang blackheads n whiteheads tu, aku buat sendiri sebab aku ader alat nyer....sakit tu mmg la sakit....terutama skali around the nose area....

                  kalau nak steam muka tu, masa korang tengah masak sup atau nasi tengah masak kat periuk, lift the cover and steam your face la....just for a few seconds every time you lift the cover....may not be the best option....but the effects are the same....makes blackheads and whiteheads easier to remove....

                  tak pun, you can try this....pour boiling water into a pail, cover your head with a towel and hang your head over the pail....of kos la, korang kena pastikan yang towel tu cukup besar, boleh tutup kepala dan baldi nyer skali....you can steam your face and clear your sinuses that way....a two-in-one deal....

                  i do my own facial....depends on my mood....

                  Last edited by LadyKay; 08-11-07, 11:27 AM.

                  Comment


                  • #24
                    Re: kekerapan buat facial

                    aku ikut dan jerk.. takde la kate mesti sebulan sekali ke dua bulan sekali ke..asal aku jln2 aku nmpk ader salon ke ape2 kedai yg blh facial & yg penting aku pasti dlm dompet aku ader wang yg agak lebih, kompom aku akan masuk kedai itu..tapi time nak buang black/white head, aku takan bg dia guna besi..kalo yg sedut tu takpe..sakit la jugak tapi tahan ler daripada pakai besi tuh..aku ni tak tahan sakit ..nnt air mata dan bulu rome aku akan bertindak dgn cepat nye..

                    kat rumah pun buat jugak..tapi barang2 nye tak selengkap kat kedai.. aku cume ader scrub muka, cleanser, beberapa jenis cream tuh & kdg2 aku wap guna air suam & buh serbuk tea sikit.. kalo muka terasa kotor sgt ler baru aku buat yg wap tuh. kalo tak aku pi kedai jerk..blanjer la rm50 jer sekali facial. tu pun kadang lebih kadang ader promotion kurang skit..

                    Comment


                    • #25
                      Re: kekerapan buat facial

                      Originally posted by nonie View Post
                      kalau cuci muka sendiri kat umah tu kan... kadang2 kita pakai scrub kan.... baper kerap elok scrub muka? tiap2 ari ok ke? ada scrub tulis boleh guna tiap2 ari.. tapi ada sesetengah org kata tak elok scrub tiap hari sebab nanti muka boleh jadik berminyak yea ke?
                      salah satu reason kulit berminyak sebab tak cukup mosturizer,lapisan bawah kulit
                      kering so dia hantar signal kat kelenjar minyak supaya keluarkan minyak
                      tu yang jadi kulit minyak pasal scrub tu tatau apa relevan nya

                      aku biasa pakai scrub masa time facial tu jer muahaha mana lah muka tak banyak
                      dead cells...at least kena pakai once a week la kalau nak pakai hari2
                      make sure texture scrub tu halus bukan macam st ives apricot scrub tu
                      kasar boleh rosak lapisan kulit kalau kita scrub kerap sangat

                      Comment


                      • #26
                        Re: kekerapan buat facial

                        kali terakhir buat facialkat kedai was like 4 yrs ago masa nak kawin.

                        before that selalu la jugak.

                        now ni tak sempat lak nak berfacial2 apa bagai.

                        and i just am lucky enough takde major problem di muka.

                        Comment


                        • #27
                          Re: kekerapan buat facial

                          Originally posted by nonie View Post
                          kalau cuci muka sendiri kat umah tu kan... kadang2 kita pakai scrub kan.... baper kerap elok scrub muka? tiap2 ari ok ke? ada scrub tulis boleh guna tiap2 ari.. tapi ada sesetengah org kata tak elok scrub tiap hari sebab nanti muka boleh jadik berminyak yea ke?
                          xyah scrub slalu..

                          3 hari sekali ok...juz nk remove dead skin..

                          penting scrub, kolo tak kulit muka kusam..aku pemalas sket..buat seminggu sekali jer..

                          tiap2 ari sabtu aku buat facial snirik kat umah...

                          kolo muka tgh naik jerawat, better elakkan scrub...sbb taim neh muka xleh diurut..nanti makin meriah naiknyer..lg pun scrub neh oily sket...tgk jenis ar...jerawat dh surut leh la scrub

                          ari sabtu aku buat facial snirik kat umah:

                          1. facial cleansing milk. pkai kapas, gosok muka- buang kotoran/mekap.hari2 blk keje bagus amalkan nie.
                          2. basuh muka pkai sabun muka.aku pkai jenis gel sbb kulit jenis combination oily & kering.
                          3. bilas. pkai span muka.
                          4. jgn lap muka. pkai scrub.kolo kesat, letak air lagi.sejukk je scrub neh. best.
                          5. wap muka. masuk air panas berwap dlm besen. tala muka ke besen tuh.(tutup kepala ngan towel mandi). kejap jer. nak bukak pori jer. sng nk remove black/white heads.
                          6. pkai besi tuh. remove black/white heads.kat tgn pgg tisu ar nk kesat yg dh remove.
                          7. bilas muka ngan span basah. tutup blk pori tuh.
                          8. pkai masker. aku beli st. ives jer. yg ada gambo epal merah. jenis gel lutsinar. baring 20 minit dpn kipas. dh kering leh peel off.
                          9. bilas ngan span basah.
                          10. pastu aku sker pkai masker vitamin c neutrogena lak.jenis topeng. lekap je kat muka.beshh...sejukk je. juz option. xde xpe.1 masker pon dah cukup.
                          11. bilas ngan span basah.
                          12. pkai toner.
                          13. aku pkai gel aloe vera.
                          13. pkai moisturizer cream
                          14. pkai sun block
                          15. finish.

                          aku buat ari sabtu sbb muka aku takes taim sket nk ilangkan bengkak dan muka merah sbb xtvt kuarkan jerawat tuh.ari ahd muka merah2 sket. isnin p ofis dah ok ler x merah muka.

                          aku buat kat kedai sebulan sekali. kolo mls, 2 bln sekali..suma step kat ats tuh org buatkan...tu yg syokk

                          Comment


                          • #28
                            Re: kekerapan buat facial

                            tetiba td kakak aku tanya...kalo aku nk buat facial..
                            terkejut lak aku....igt dia nak belanja ke...
                            rupanya kalo dia bawak aku..dia dpt pree....cisss

                            1 session rm280...pakej 3 session = rm500....
                            huiyooo.....

                            membazir

                            Comment


                            • #29
                              Re: kekerapan buat facial

                              aku facial rm30 jek..
                              yg mahal tu produk luar negara..

                              Comment


                              • #30
                                Re: kekerapan buat facial

                                Penting ke ekceli gi facial2 nih.....
                                aku cam tak berminat je...
                                boleh menjadikan aku lawa tak....

                                Comment

                                Working...
                                X