Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Emas Tulin dan Emas Zhulian

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Emas Tulin dan Emas Zhulian

    aku baru nak belajar pasal barang2 emas ni..

    emas paling mahal 916 ke?
    750 murah skek kan?

    aku ni baru je tau pasal wujudnya emas zhulian ni...punya la cantik...murah lak tu...tapi kenapa or orang dok minat kat emas tulin tu haa...bayangkan cincin emas 916(betulkan aku kalo salah) yang belah rotan tu..punya la kosong pun orang nak gak...zhulian yang cantik merelap tu baru je harga 199 punya la cantik tapi 199 ni kalo beli emas tulin dapat yang punya la tak cantik...

    hehehe..
    tau la emas tulin tu asli pom

    sapa2 yang tera bab mas ni..leh komen skek tak?

  • #2
    Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

    paling mahal sekarang ni emas putih.. emas amerika.. titanium.. mahal in term of buying price laa.. selling price takde.. kalau based on value.. emas 999.. yakni emas india.. yg kuning menggila tu.. tapi emas tu lembut sebab kurang bendasing in it.. kalau org melayu most of the time pakai emas 916 la bro.. 750 kosong tu org panggil emas pound.. keras betul emas ni.. slalunya org wat buah rantai aje... value tak brape nak tinggi.. while zhulian tu tak layak di panggil emas.. it actually suasa yg di sadur dengan air emas.. in time it'll lost it shine unlike gold...

    Comment


    • #3
      Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

      emas ada byk jenis....emas tulin ialah emas 999 iaiatu 99.9% emas..tp memandangkan ia hampir 100% tulin maka ia tidak berapa kuat..dan ini la emas paling mahal sbb pure kan...

      emas 916 (91.6% emas,balance lagi tu campuran bahan lain) ialah emas yg paling sesuai utk buat barang kemas ...ia di campur dgn unsur lain ialah utk membuatkan barang kemas itu kuat ....

      emas zhulian? emas ke tue? emas zhulian cantik sahaja...tp tader nilai sgt...compared to emas ....harga nyer leh naik and turun...but biasanyer mmg naik laa....tak penah turun lagik..turun 2,3 hinggit gitu ada laa....cam saham la emas nie....komoditi....

      cth : I bought my doter's gelang kaki masa tu harga emas tak sampai RM40/g....dpt gelang kaki yg tebal gak laa....dgn harga tak sampai RM300.....skang ni harga emas dah naik sampai lebih dari RM80/g.....kalu gi kat kedai gelang kaki my doter tu dah bernilai lebih RM700...so baper saya sudah utg? hehehehe......

      Comment


      • #4
        Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

        betul cakap dream ngan hairanaz.

        ada orang pompuan tak boleh pakai emas sadur nih.

        alahan.

        so kena lah beli emas tulin.

        emas putih?? cantik tu mmg cantik tapi tak de harga bila jual.

        aku ada beli gelang emas putih RM5xx bila nak jual dia nak mbil RM80 je.

        takyah la, baik aku pakai sampai mati.

        emas 916, 750, 999 tu semua based on percentage campuran emas dan material lain.

        emas zhulian boleh la pakai buat ganti2, melawa.

        kalau pakai selalu boleh turun kaler, atau hitam.
        tapi bleh sadur balik la.

        kau nak buat hantarn ke balak.

        jangan beli zhulian, malu kau nanti.

        Comment


        • #5
          Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

          utk batal air semayang nanti ko beli laa rantai labuh 916 besar ibu jari balak.. buah rantai buat dari jongkong emas cam yg courts mammoth kasik tu... pasti tertutup mulut opah opah dan makcik makcik yg hadir dgn tujuan nak tayang barang kemas diaorg tuh... pass kawin ko gadai laa balik.. hahaha

          Comment


          • #6
            Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

            aku pih dubai dulu...........glamer betui emas 750..............kat sini glamer emas 916

            errrkkkk ler nih dah naik sampai 80/g???? hu maki aihhhh........last skali aku membeli emas nih masa jamang 55/g..............beli cincin kat abg aku tuk tunang, ngan cincin kat mem aku ngan gelang kaki anak aku.........


            balak........ko jangan wat malu bagi zhulian.........dulu dah ader citer, bawak pih zhulian pih kawen, taim taim tuh gak kena sound........."Nih mas zhulian nih, mana laku nak wat kawen"...............
            Last edited by naiffusDamha; 11-10-07, 04:35 PM.

            Comment


            • #7
              Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

              hahahha

              toksah la nak membunuh diri namanya.

              bagi sekadar boleh.

              Comment


              • #8
                Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                dia kaya laa wawa.... bendang dia berpuluh relung...

                and owh.. tambah skit.. sebolehnya elak dari membeli cincin rantai gelang semua tu kat habib ke.. tomei ke.. poh kong ke.. sebab their design charges tinggi... since ko dah balik utara.. pi beli di BM...
                Last edited by SixShot; 11-10-07, 04:38 PM.

                Comment


                • #9
                  Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                  wah patut leh beli vios selamba je.

                  lagi mau tanya pasal zhulian.

                  :P

                  Comment


                  • #10
                    Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                    tak lama lagi dpt makan nasik minyak...

                    Comment


                    • #11
                      Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                      gie SIK leh trus pi padang besar.. siap laa mesti byk beli periuk belanga punya...

                      Comment


                      • #12
                        Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                        wat hantaran pakai guna periuk belanga..........ok gak tuhhh

                        Comment


                        • #13
                          Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                          haha siut je..asai aku bukak topik jer cam paham2 ja ko ni drimho...

                          aku saja ja nak amik tau pasai pompuan ni...
                          sebab jiwa aku ni takleh nak masuk lagi bila dengar pompuan beriya2 sangat dengan barang mas ni...

                          nak kata cantik...mmg la cantik...kalo yang dah cantik merelap tu sah2 harga dia riban2...
                          pompuan dengan mas ni ibarat lambang kemegahan ke apa sebenarnya...

                          dari beli rantai mas harga 1000 baik belikan jam tangan yang sama harga at least rantai tu sapa la nampak(pakai tudung)..jam tu ada gak guna plus orang pun nampak bila dipakai...

                          ni bukan isu nak jimat or sep...tapi awat nak barang emas gak??

                          heran saya ni tau

                          Originally posted by wawa
                          wah patut leh beli vios selamba je.

                          lagi mau tanya pasal zhulian.

                          :P
                          mengetuk dulang paku terjuih!! haha
                          Last edited by balakblues®; 11-10-07, 06:16 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                            Originally posted by balakblues® View Post
                            haha siut je..asai aku bukak topik jer cam paham2 ja ko ni drimho...

                            aku saja ja nak amik tau pasai pompuan ni...
                            sebab jiwa aku ni takleh nak masuk lagi bila dengar pompuan beriya2 sangat dengan barang mas ni...

                            nak kata cantik...mmg la cantik...kalo yang dah cantik merelap tu sah2 harga dia riban2...
                            pompuan dengan mas ni ibarat lambang kemegahan ke apa sebenarnya...

                            dari beli rantai mas harga 1000 baik belikan jam tangan yang sama harga at least rantai tu sapa la nampak(pakai tudung)..jam tu ada gak guna plus orang pun nampak bila dipakai...

                            ni bukan isu nak jimat or sep...tapi awat nak barang emas gak??

                            heran saya ni tau

                            mengetuk dulang paku terjuih!! haha
                            "Emas" kalau dibincangkan oleh perempuan, ia akan berkisar pada emas sebagai barang kemas je.

                            tapi kalau lelaki bincang emas, dia akan berkisar tentang nilai emas itu.

                            Jadi ko baca sendiri la tulisan-tulisan pasal emas oleh aku.

                            http://sebolku.blogspot.com/search/label/emas

                            Comment


                            • #15
                              Re: Emas Tulin dan Emas Zhulian

                              kebanyakan pasal emas dah diexplen oleh kak hairan

                              aku cuma nak tambah..
                              kalo ko beli yg ada ikat dgn batu ke pemata ke.. asalkan ikat la..
                              kalo kat mesia ni kompom tu emas 750
                              kalo pakai emas yg puritynya tinggi.. xle nak ikat la cik abang oi

                              so.. kalo kat Mesia..
                              yg glemernya: emas putih.. emas 916 ngan emas 750 (yg ble ikat)

                              ko pilih la yg memana ko nak

                              ---
                              zhulian oke jek pada aku.. design mmg cantik2 ah..
                              tp pada sesetengah orang.. xda kepuasan pada si pemakai

                              Comment

                              Working...
                              X