Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

    kalau korang minat mekap mcm aku ni
    rasenye ape yg tgh in skrg ni utk solekan ke ofis
    jom share tips... sesambil bole kasi cth brand bedak, lipstik apeČ je yg tgh in skrg ni...

  • #2
    Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

    err.. nak kasik brand sekali ke?

    biasa kalau gi ofis aku makeup sikit2 je..

    bedak2 tu semua, eyeliner,maskara, blusher sikit and lipstick.

    Kaler biasanya earth tone. Eyeliner yg aku rasa sesuai, dark brown. Blusher aku pun kaler brown+orangey punya tone. Lipstick utk ofis biasa kaler light pink or brown orangey.

    semua aku apply in moderation la sbb nanti by afternoon nak cuci muka susah plak kan.

    aku jarang pakai eyeshadow kalo gi ofis sbb ambik masa nak cuci masa tengahari nanti.

    kalo tak makeup lansung tak boleh jugak sbb muka aku pucat and selalu kena tegur kalo tak makeup.

    Comment


    • #3
      Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

      nasihat free: jangan pakai bedak tebal-tebal... nanti macam rupa opera cina...

      Comment


      • #4
        Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

        Originally posted by sharuzzaman View Post
        nasihat free: jangan pakai bedak tebal-tebal... nanti macam rupa opera cina...
        tu bukan bedak, tu nama dia foundation.

        Comment


        • #5
          Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

          ni klu aku ade bende alah formal kene jumpe org la
          klu tak muke bugel je
          ni opismet ler ajar hihi

          aku pakai 2-way je sebab foundation mcm buat muke berkerak je
          pakai maskara, boh blusher siiiiiiiikit jer
          guna blusher ni taknak kasik muke pucat, lagi2 muka spesis cina tongkang mcm aku neh
          masa boh, tu senyum sket, pastu apply dekat area pipi yg paling kembung
          pastu pakai lipgloss, jgn kasik kilat sgt
          mcm ada sheer color dah
          lipstick tak digalakkan, sebab nanti lepas sejam dua, mesti lipstik tu dah mcm ala2 nak tanggal pastu nampak ler bentuk kulit bibir yg merekah yg sgt buruk itu
          pakai lipgloss ok, klu lepas makan minum pun, kaler mesti ada lagi sikit2 sebab yg tanggal cuma kilat2 dia jee

          eye-shadow? owh sungguh aku tak amalkan
          sebab biasanya chap mahal mcmmana pun, klu pakai pagi, kul 11 paling lama la, mesti kene tacap
          owh gile
          seeloknye klu tak reti pakai eye-shadow, JANGAN PAKAI
          klu pakai, cari yg kaler gold-gold, kuning2, boh kat eyelids sket je
          mcm kunun nak bukak mate tu kasik luas la nampak segar sket
          elakkan ler kaler biru ke, ijo je, kaler2 yg org biasa pakai gi dinner pekejadah tu
          pakai maskara pun dah ok sebenarnya

          chap ape ye
          owh aku pakai chap paling murah klu beli kat watson
          agak2 ler chap ape hihi

          owh dgn bantuan pakcik gugel:
          http://www.ultimate-cosmetics.com/beauty/Makeup.htm

          owh kudin ngajar org mekap?
          *pengsan*




          Comment


          • #6
            Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

            owh pandai jugak si kudin bermake up hihihi

            aku pun sama macam kudin pakai yang basic jer
            eyeshadow jarang pakai sebab macam banyak songeh nak kaler2 tu
            start dengan sunblock yang tinted tu pastu pakai 2 way powder foundation
            blusher, mascara (sebelum tu make sure kepit dulu bulu mata tu yer)
            then pakai lipgloss...aku pakai 2 lapis...yang kosong takde kaler pastu
            baru sapu yang ada kaler...baru nampak neutral

            eyeliner cik kiah tak reti pakai...tangan aku tak stable jer pagi2 sebab
            nak cepat gi keje...aku pakai pencil eyeliner maybe kena try
            liquid baru ok kot


            untuk mendapatkan teknik yang betul ketika memakai eyeshadow sila refer di sini
            dan yang
            kat sini
            untuk ilustrasi yang lebih jelas

            Comment


            • #7
              Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

              aku in no position to ajar org bersolek since aku tak reti bersolek.

              tapi aku pakai 2-way foundation bodyshop. amat mudah.

              pastuh apply cream blusher. mula2 aku ingat pakai powder lagi senang. rupanya pakai cream/liquid lebih mudah.
              bendanya dlm tiub.

              pastu lipbalm (aku pakai mary kay punya product).
              since aku start pakai 3 tahun lepas, kalau tak aly befoe pakai lipstik rasa semacam. bibir tak kering.

              then lipstik macam biasa.

              walla.

              dah siap.

              pergi opis jangan mekap beria.

              Comment


              • #8
                Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                bukan voila ?


                Show your signature

                Comment


                • #9
                  Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                  aku pakai bedak 2 way gak..tak reti nak pakai foundation..rasa cam sangat palsu je muka aku nanti n tebal semacam..
                  pastu aku apply loose powder.. 2,2 bedak ni jenama maybelline..

                  pastu aku apply 2 jenis lipstik..jenama body shop..
                  yg pertama tu cam lipbalm la..takde color utk kasi bibir tak kering..pastu baru apply lipstik kaler merah+brown..

                  aku pakai mascara time datang bulan je sbb mascara aku ni water proof.. jenama maybelline.. nak kasi daring lagi..sblm aku buh mascara aku kasi lentik bulu mata aku ni.. huhu..

                  tu je la.. blusher ngan eyeshadow aku jarang giler pakai..rasa cam dah expired je kat umah tu.. pakai pun kalau ada dinner ke.. (tu pun sethn sekali je..)
                  2 bende ni aku slalu pinjam ngan adik aku

                  Comment


                  • #10
                    Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                    aku kalau mari angin rajin mmg make up full. kalau malas setakat pakai bedak, blusher dgn lipstick je..(macam hari nih.. )

                    bedak aku pakai 2-way powder silky girl yg jenis putih panjang tuh...then apply blusher revlon kaler pink,pastu letak ah eyeshadow kaler neutral ke, merah-pink ke, pakai eyeliner skit (atas mata je, jgnlah bwh mata, cam gothic lady plak nnt..hehe)..aku punya warna brown brand silky girl..bentukkan eyebrow skit..kedian sapu mascara (aku pakai maybelline microfiber)..sblm tu bentukkan dulu bulu mata kalau tak lentik..pastu sapu lipstick skit, gloss skit.. done...itu sahaja..

                    tips: kalau sapu blusher/eyeshadow, better pakai berus khas utk blusher/eyeshadow, jgn pakai yg disediakan..kalau sapu blusher guna berus khas lebih rata dan kaler tu tidak terlalu menonjol

                    aku takleh kuar rumah tanpa mekap..muka cam org sakit tenat je..hihi..pakai bedak dgn lipstik pun dah memadai
                    Last edited by sweethoney; 05-08-07, 12:22 PM.

                    Comment


                    • #11
                      Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                      mekap ke pejabat bergantung kpd mood ketika itew..

                      slalunya tak la tebal, ala kadar je juz jgn bg nmpk muke cam budak skolah, budak tak mandi pagik, budak pemalas atau pucat sgt

                      pertama skali.. cewah.. pakai la moisturizer. senipis2nya ia da memadai.
                      then me akan sapukan loose powder gune BODYSHOP punye. sapu ala kadar je.
                      then tepek la compact powder iaitu LOREAL.
                      eye shadow..owh, me sgt ske lelagi wat cam kaler pelangi kat mata..hehehe.slalunya gabungan 2 kaler shj. sapu ala kadar je. cam dlm iklan silkygirl tu yg wat mata kaler pelangi
                      then diikuti dengan mascara. owh, saya tidak pandai mengepit bulu masa so tak wat hahaha.
                      diikut dgn blusher. lagu besar berus blusher tu lagik bagus.. nmpk natural. sapu nipis je.
                      kemudian pakai lipgloss SKINFOOD. ni bukan lipgloss shj tp cam lipbam.. best gile. me tak pakai lipstik pasal bibir cpt alegik

                      pakai nipis je nnt senang nak basuh

                      sekian..

                      Comment


                      • #12
                        Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                        eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?

                        Comment


                        • #13
                          Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                          Originally posted by emy
                          eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?
                          pakai loose powder dulu baru pakai 2-way.....kira utk touch up lah bagi perfetto...
                          Last edited by sweethoney; 05-08-07, 03:25 PM.

                          Comment


                          • #14
                            Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                            Originally posted by emy View Post
                            eh nak tau..apply 2-way bedak dulu ke apply loose powder dulu?
                            emy, kalo ikot aku.. slalu pakai loose powder dlu baru 2-way tp kekdg last touch up tu tepek sket loose powder blk

                            Comment


                            • #15
                              Re: teknik solekan yg sesuai utk ke pejabat

                              jd..kalo masuk keje pkl 9am
                              pkl 7am dh start solek la yer

                              Comment

                              Working...
                              X