Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

make up base & foundation?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • make up base & foundation?

    aku ada masalah problem kalau make up je.. lepas lama skit.. mmg muka berminyak pastu make up jadi tak rata.. mmg buruk gila lah.. dah la muka berlubang2 ada hati nak make up bagai..

    so ada sorang akak kat opis aku suh aku guna make up base.. aku tanya sama ke ngan foundation?dia kata lain..

    make up base campor skit ngan foundation letak kat back hand.. jadi cam palette..pastu buh kat muka..

    kesan dia.. nanti bila make up cam cair sbb peluh or berminyak..make up base ni jadi makin sebati ngan peluh/minyak..muka jadi makin cantik berseri..

    so nak tanya pendapat korang plakk... nak 2nd,3rd,4th,5th dll punye opinion ni..
    buh skali la produk apa yg bagus..

    aku make up ni time special occasion je.. gi dinner ke.. wat show ke..

    makasehh...

  • #2
    Re: make up base & foundation?

    hi emy...

    spt sblom neh dlm gambo2 mekap aku, kalo mood mekap sakan, base yg biasa aku pakai:
    benefit dr feel good
    majolica majorca skin lingerie

    dua2 base nih x mengeringkan kulit & kulit tahan lama x berminyak...
    tp kulit aku neh jenis super berminyak, jadik leh tahan lama dr biasa la...
    stand by la oil blotter mcm clean&clear oil control film...

    skrg majolica majorca skin lingerie dah formula baru, dlm bentuk tube & lebih besh imho...

    kadang2 tu aku pakai moisturiser jek mcm:
    Vichy Normaderm Anti-Imperfection Hydrating Care
    benefit you rebel lite

    pastu br aku tepek foundation kryolan tv paint fs38 (ingat2 lupa)
    & mineral powder/2 way cake brush rata2 pakai kabuki brush...

    kalo nak light makeup aku teros tepek 1 way cake jek, takyah foundation...

    mekap pulak cam biasa musti pakai blusher, lipstick & mascara...

    tp kalo aku gi keje, pakai moisturiser & foundation mustika ratu pun ok, 2 way cake & lipstick jek...

    yg terbaru aku br jek beli SimplySiti C Bright Simply 5 Cream, terpaksa aku ngaku yg produk neh mmg bagus, hehe...
    ahad br neh aku gi sunway lagoon & kulit adalah gelap terbakar, hari selasa aku test produk nih kat sebelah pipi & jenjalan for 1 hour...
    bila aku tgk kat cermin, kulit nampak cerah bukan mcm topeng tu yer & nampak lembab... tros aku beli...
    semalam aku pakai gi keje & satu sampai balik kulit aku nampak much better...

    so skrg gi keje pakai simplysiti & 2 way cake, lipstick & setel

    adakah aku membantu?

    Comment


    • #3
      Re: make up base & foundation?

      kadang tu ada brand guna nama 'primer', fungsi dia sama jek, to prep the skin before makeup, before foundation...

      fungsi primer/base neh ikut jenis kulit kita & to cover/correct flaws...
      flaws mcm open pores, fine lines/kedut, uneven skin tone, kulit kering, kulit berminyak...

      & supaya foundation/bedak kita nnt dpt sapuan yg rata & tahan lama...

      selain kulit ada gak primer/base utk mata supaya kelopak mata x berminyak & eye makeup tahan lama...

      tp kalo kulit licin gebu takyah pakai primer pun takpe, moisturiser pun dah cukup ;D

      Comment


      • #4
        Re: make up base & foundation?

        hi byha, yat pon aru jinak2 pakai mekap..pon pakai SimplySiti C Bright Simply 5 Cream & 2 way cake dier..tp mcm emy cakap..lama sikit..muke mule berminyak & bile ngok cermin muke start nmpk gelap...dah mcm x pakai papeh lgsg...dpt saranan dr sdara suh pakai toner & moisterizer (lotion type) seblom bermekap...masih blom try sebab x tau nk pki moisterizer ape..yat btol2 zero tentang mekap...

        Comment


        • #5
          Re: make up base & foundation?

          gile xpenah dgr bda2 alah yg byha ckp tu.

          aku pn xreti nk mekap.
          aku xpenah amek tau hal2 mekap ni.
          sume beli stock mydin je.
          lom t'bukak ati kot.

          tp syok lah masa nikah/kawen aritu.
          kena mekap rasa muka cm meriah.
          ahahahhaa.

          Comment


          • #6
            Re: make up base & foundation?

            hhohoho aku pun tak reti make up ni pinis...
            risau gak nak tunang ni..
            bajet make up sendiri je...

            Comment


            • #7
              Re: make up base & foundation?

              Originally posted by yAttmOzEL View Post
              dpt saranan dr sdara suh pakai toner & moisterizer (lotion type) seblom bermekap...masih blom try sebab x tau nk pki moisterizer ape..yat btol2 zero tentang mekap...
              yang paling penting guna moisturiser yang muka ko selesa..pastu kasi dia betul2 masuk dalam kulit baru la apply base ke bb cream ke sebab if selagi dia tak betul2 serap dalam kulit nanti yang ko apply tu akan tak rata..

              aku sekarang tahap malas..aku pakai bb cream je senang citer

              chuya...ko praktis2 la mekap muka ko selalu so nanti ko tau dah nak guna kaler apa ect..tak da kawan ko hat pandai mekap ke? mintak tolong dia la..

              Comment


              • #8
                Re: make up base & foundation?

                nak senang pakai BB cream je, semua complete. muka yg berminyak paling sesuai pakai nih. saya dah pakai dekat 1 thn dah.

                masa adik pompuan kawin taun lepas, rekemen kat dia pakai, tak payah make up base ke, foundation ke

                Comment


                • #9
                  Re: make up base & foundation?

                  Originally posted by LisaAlinda View Post
                  yang paling penting guna moisturiser yang muka ko selesa..pastu kasi dia betul2 masuk dalam kulit baru la apply base ke bb cream ke sebab if selagi dia tak betul2 serap dalam kulit nanti yang ko apply tu akan tak rata..

                  aku sekarang tahap malas..aku pakai bb cream je senang citer

                  chuya...ko praktis2 la mekap muka ko selalu so nanti ko tau dah nak guna kaler apa ect..tak da kawan ko hat pandai mekap ke? mintak tolong dia la..
                  kazen aku ada la meng ofer diri nak tlg..
                  dia penah jadi promoter mustika ratu dulu...

                  simply siti tu ok ek

                  bb cream tu apa? baby cream kah

                  Comment


                  • #10
                    Re: make up base & foundation?

                    hahah bukan la baby cream la chuya..dia macam tinted moisturiser la..ada kaler sikit..pastu kesan dia best...buat muka ko lebih gebus, berseri, pastu kalo parut2 yang tak terang tu pun dia leh cover...kalo simply siti tu bb cream dia tu simply 5 tu la..ramai kata produk siti ni yg paling bagus..silky girl ada gak..yg korea lagi banyak sbb mmg asal sana

                    Comment


                    • #11
                      Re: make up base & foundation?

                      camtu aku da kena start2 beli menatang ni la eh

                      ok2 dah jadi thread aku plak..
                      tumpang la eh..

                      apa yang perlu ada utk make up paling basic...

                      Comment


                      • #12
                        Re: make up base & foundation?

                        basic bagi aku bergantung kepada apa yang ko nak pakai la...and apa acara..kalo ko nak tunang macam perlu banyak la

                        kalo aku...selain hat pencuci, toner, moisturiser
                        foundation (la ni bb cream je)
                        concealer (kasi buh kat parut)
                        loose powder (aku lagi suka pakai ni dr compack powder..compack tu buat touch up je)
                        lipstik n lipgloss
                        blusher
                        eyeshadow
                        eyeliner
                        mascara

                        kalo setengah orang akan mesti ada
                        brow pencil
                        lip liner
                        bulu mata pelsu (best gak sekali sekala pakai)

                        yang lain aku tak tringat lagi...sapa ingat tambah la

                        Comment


                        • #13
                          Re: make up base & foundation?

                          kalau muka berminyak tak payah pakai pelembab, pakai terus water base foundation. muka terasa ringan. utk acara formal tak perlu over makeup, karang cam anak patung pulak

                          Comment


                          • #14
                            Re: make up base & foundation?

                            leh tepek gambo bb cream tu tak.
                            aku kn buta mekap.
                            malu plak nk p tny kt kedai.
                            ahahhaha.

                            Comment


                            • #15
                              Re: make up base & foundation?

                              491411683766c583d655e9553d408eae.jpg4c8dbea5d57cd2c5bcae2a9496292bb3.jpgdac8c3c15c5fd64aa0f4fde7ae130138.jpgf0a9f99bfe955bb7131f9d7935e71175.jpg

                              piniz..ko gugel je...aku rasa missy ada jual...cuba ko tanya dia sample2

                              Comment

                              Working...
                              X