Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

nak cerahkan lengan/tangan

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nak cerahkan lengan/tangan

    salam..

    lengan aku ni dah gelap pasal asik berjemur je bawah matahari, dan sangat berbeza dgn warna kulit badan...
    plus, tangan kanan aku gelap sikit dari tangan kiri pasal tgn kanan penah bengkak dulu...

    camne nk nk kasi cerah semula?

    kulit tangan ni boleh samakan ngan kulit muke ker?

  • #2
    Re: nak cerahkan lengan/tangan

    tak bleh....trima je seadanye...

    Comment


    • #3
      Re: nak cerahkan lengan/tangan

      cuba ar try fair n lovely kalau boleh tu boleh lah kalau tak,tak pat nak tolong...

      Comment


      • #4
        Re: nak cerahkan lengan/tangan

        aku neh dulu gelap, skrg neh cerah sket la kalo banding dulu...
        tp still bukan kategori kulit putih, hehe...

        aku leh share kaedah yg murah & wat sendiri...
        tp kene rajin la sbb amik masa...
        aku perasan efektif kat aku wpun aku dah tan hitam legam mandi laut...

        1. membersihkan kulit/exfoliate...
        mula2 kena rajin bersihkan kulit utk buang sel2 kulit mati...
        pakai scrub dlm 2 kali seminggu...
        kalo scrub jenis lembut, leh pakai hari2... scrub lembut tu maknanya x irritate/melecet kulit la...
        aku pakai scrub badan st ives apricot, skrg nih aku pakai brand watson jek, asal ada biji2 scrub...

        kalo mandi hari2, aku pakai sponge yg mcm bunga tu & shower gel, br la konfiden sel kulit mati hilang...

        2. sun block di siang hari
        sinar UVB dari matahari la yg gelapkan kulit, UVA lak yg mempercepatkan penuaan kulit...
        tapi kita taknak dua2 kan, so kena la pakai sun block dgn sekurang2nya spf 15 yg cover UVA & UVB...
        aku pakai banana boat, tak pun sun play... aku selalu amik spf plg tinggi kalo outdoor xtvt yg byk berjemur...
        ikut arahan sunblock tu, ada yg kene pakai 1/2 jam sblom kulit terdedah pd matahari...
        kalo x ikut arahan tu, cam sia2 la pakai sunblock tu sbb dia takkan melindung kulit kita dr matahari...

        pastu kena rajin reapply, ikut arahan sunblock tu... tp lebih kurang setiap 2 jam kalo kita sentiasa terdedah kat matahari...

        3. pelembab kulit di mlm hari
        sblom pakai pelembab/moisturiser/losyen kena bersihkan kulit dulu (rujuk langkah 1) supaya pelembab mudah meresap dlm kulit & works much better...
        skrg aku pakai losyen nivea whitening sbb aritu ada offer, hehe...

        4. pemakanan
        pemakanan sgt penting utk kulit yg sihat...
        makan makanan berserat & minum air yg cukup...
        tido pun cukup sbb masa tido la kulit mengalami cell renewal...
        lemak/minyak yg baik pun perlu utk kulit yg lembab...
        pendek kata diet mestilah seimbang...

        5. jangan
        jangan pakai produk yg menggelupaskan kulit, this will irritate your skin causing it to be more sensitive & your skin can never see the sun again until it's completely healed...
        jangan pakai produk pemutih yg takde pengiktirafan Ministry of Health, please do your research before buying a product...
        jangan malas, kulit kena rajin dibelai, mmg byk effort...
        jangan lupa pakai sunblock... biar tak mekap asalkan pakai sunblock, nnt kulit dah menggelupas nak tepek bedak pun payah...

        pasal tgn yg bengkak tu aku pun x reti nak tulun...
        kena rujuk doktor la kot...
        Last edited by Byha; 07-09-09, 11:21 AM.

        Comment


        • #5
          Re: nak cerahkan lengan/tangan

          Thanks Byha, scrub ntuk badan tu cam best jer.... kene cari kat watson la nih.. huhu...

          Comment


          • #6
            Re: nak cerahkan lengan/tangan

            kalau nak putih kulit tu pakailah produk mustika ratu punya..... 1 lagi pakai mandian lulur.... tangan aku dulu pun jadi macam korang jugak..... sekrang dah cerah balik...... tapi 1 petua jangan pakai krim yang ada kata UV... nanti kulit korang lagi hangus.... pakai saja untuk pelembap kulit dan mempunyai vitamin E, D dan C....

            Comment


            • #7
              Re: nak cerahkan lengan/tangan

              cuba guna scrub tangan dan badan

              Comment


              • #8
                Re: nak cerahkan lengan/tangan

                Boleh..jab vita c+collagen lah...sure kulit boleh cerah..bukan takat lengan ajer..satu badan..kulit muka juga.... flawless gitu..

                Comment


                • #9
                  Re: nak cerahkan lengan/tangan

                  Originally posted by nsherryd View Post
                  cuba guna scrub tangan dan badan
                  betul-betul.. saya setuju
                  penggunaan scrub sgt bagus
                  cuba gi carik scrub badan

                  Comment


                  • #10
                    Re: nak cerahkan lengan/tangan

                    scrub yang bagus adalah yang base salt..

                    Comment


                    • #11
                      Re: nak cerahkan lengan/tangan

                      erisya nyer bath salt... ala... 19.90 jer

                      Comment


                      • #12
                        Re: nak cerahkan lengan/tangan

                        hmm.. i pun pakai erisya... tapi diorang kat.a.YOKO lagi bagus..yang cucumber...tapi tak tahulah..tak pernah try lagi....

                        tapi kenapa nak cerahkan lengan ajer..badan tak nak ker?

                        Comment

                        Working...
                        X