Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

foundation: jenama apa yg bagus

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: foundation: jenama apa yg bagus

    pkai foundation, bila ada mjlis pnting & bila jmpa tunang fir je...sbb make up nmpak lebih kemas & tahan lama

    hehe....

    lpas, guna foundation mlm tu kna bersihkan bebetul la....skg cuaca panas, bila pkai foundation mmg mudah tumbuh jerawat...tp alhmdulllilah ngan mybeline ok..

    Comment


    • #17
      Re: foundation: jenama apa yg bagus



      aku kulit oily jugak.
      tp aku selalu buat cam ni
      pas pakai moisteriz (aduii lupa arr camana nak eja. korang paham2 je sendirik ye)
      okok
      camni aku tepek muka aku

      1. tonner
      2. moister
      3. foundation
      4. bedak
      bertahan la jugak aku rasa

      penah aku cuba guna step 1, 2, & 3 je.. tak tahan laaa kejap je dah berminyak.

      Comment


      • #18
        Re: foundation: jenama apa yg bagus

        Originally posted by nana
        cuci muka pakai ape?.. memula cube cari barang yg utk kontrol oily skin ni.. then baru utk alat mekap ni kot. cam kalo oily skin elak kan dr pakai cream ke. cari yg la yg khas utk oily skin then mane tau nnt tader probs utk mekap ke.
        nih aku sgt² sukung...
        kene rawat dulu kulit kita sblom pakai kosmetik...
        bila kulit dah elok pakai kosmetik pun nampak kesan yg cantik...

        kulit aku pun bminyak jugak...
        dlm 2 jam lepas cuci muka kulit aku dah nampak bminyak... dlm bbrp minit kalo x pakai apa²...
        jd 3 step tu mmg penting la buat aku... la ni aku baru je pakai clinelle...
        beli kat watson yg trial pack tu... ada cleanser, toner & moisturiser... x abis lg pun trial pack tu...
        asalnya tiba² kulit aku jadik sensitif... aku kene tukar produk...
        kesannyer kulit aku dah kurang bminyak, lbh licin & jerawat pun kurang... specially minyak bwh kulit tu...

        aku lak dah lama x pakai foundation...
        aku pakai biofair tinted moisturiser spf 25...
        aku nampak makin sekata moisturiser tu la ni...

        pastu aku pakai oil control & oil free 2 way foundation in2it (bekas pink)...
        mcm lady_panavia...
        Originally posted by lady_panavia
        aku biasa pakai in2it..
        rasa ok je ngan kulit aku yg problem ni..
        kwn aku event organiser officer kat dbkl kata 2 way cake lg elok dr foundation... tau je la dancer kan pakai mekap tebal giler...
        & aku x pakai span dlm bekas dia... aku pakai span bedak yg besar tu beli rm4.95 kat watsons...
        sbb bila pakai span nih bedak jd lbh sekata & x berapa tebal...

        lg pun aku pakai bedak nih sejak 2000/2001 gitu...
        ok la... dia rajin upgrade produk dia sbb baru lg kan...
        & aku tgk makin lama makin bagus...
        pulak tu dulu² aku pakai shade #5... la ni aku pakai shade #2...
        & shade dia sama utk sumer 2 way foundation dia... jd senang nak pilih...

        jd kesimpulannya...
        mula² kena treat kulit muka... 3 step wajib... cleanse, tone, moisturise...
        better pakai produk hypo-allergenic & oil free... q dia gel bkn cream...
        foundation adalah kosmetik... i suggest tinted oil free moisturiser...
        & j&j oil control film is a must have... the best oil blotter...

        maybe sempoi nak xtra coverage dr foundation tu...
        for me... lg nipis lg bagus... provided u have good skin la...
        mcm my sister... kulit dia mmg lawa la...
        tp sker pakai foundation & bedak tebal²... mmg mcm model la...
        sampai talent kompeni puji mekap dia... masa tu kunun dpt jadik model la...
        sib baik x jadik sbb aku lg sker adik aku jadik nerd yg cun
        nyway... aku tgk dia mcm sgt fake la... ngohoho... ngutuk adik sendiri...
        sbb dia lawa tp mekap tebal giler... stewardess mas pun kalah...

        so... sempoi... gd luck
        Last edited by Byha; 16-10-06, 09:22 AM.

        Comment


        • #19
          Re: foundation: jenama apa yg bagus

          kite skang gune MAC.mmg berbaloi n tahan lame.tapi tak pakai foundation die.pakai compact powder die(studio fix) coverage lebih kurang liquid foundation.sebenarnye yang buat muke kite berjerawat lps pakai foundation,kalo kite tak cuci muke betul2.pakaila foundation mahal pun,kalo tak cukup bersih cuci muka tu,mesti naik jerawat punyela.so lps pakai foundation,cuci dengan make-up cleanser atau wet tissue utk muke.lps tu baru cuci ngn pencuci muke.good luck!

          Comment


          • #20
            Re: foundation: jenama apa yg bagus


            Artistry .. - Amway..
            ermm.. tp jarang2 pakai... malas...
            kalau pakai time2 tertentu...

            Comment


            • #21
              Re: foundation: jenama apa yg bagus

              nih aku sgt² sukung...
              kene rawat dulu kulit kita sblom pakai kosmetik...
              bila kulit dah elok pakai kosmetik pun nampak kesan yg cantik...
              iye me probs kulit berminyak sakan then cari cuci muka lain gune biotherm.. skang ni okay sket la tader la minyak sgt cume kalo da t/hari tu tepek la muke dgn kertas minyak tu.. then sapu bedak gegitu je. pestu skang da kurang minyak baru la berani pakai bedak 2 way blk. kurang la sket jerawat

              Comment


              • #22
                Re: foundation: jenama apa yg bagus

                Originally posted by damiqula
                kite skang gune MAC.mmg berbaloi n tahan lame.tapi tak pakai foundation die.pakai compact powder die(studio fix) coverage lebih kurang liquid foundation.sebenarnye yang buat muke kite berjerawat lps pakai foundation,kalo kite tak cuci muke betul2.pakaila foundation mahal pun,kalo tak cukup bersih cuci muka tu,mesti naik jerawat punyela.so lps pakai foundation,cuci dengan make-up cleanser atau wet tissue utk muke.lps tu baru cuci ngn pencuci muke.good luck!
                ok. tq so much. hope one dy dpt la try MAC pulak. tp yg kt sogo tu tepi jln..tk suka..tadk privacy. kt mid valley ok kot.

                betoi, sbnrnya sempoi br tau kene pakai make up removr kalo pkai foundtion. tu pun salesgirl kt kauntr loreal bgtau. tp kn yg sempoi musykil make remover tu selamt ke utk kulit kita? (skrg pakai loreal eye make up remvr, amoi tu kata leh utk muka skali) kalau bc ingredients dia mcm2 bhn kimia..dh la kaler biru semcm...

                lagi satu bab foundation, kalau revlon, utk oily skin ada 2 jenis. yg terbr softlex dn yg lama x ingat namanya. yg lama tu, siap declare no animal ingredients, no mineral oil..tp yg softlex tak declare pulak..ni kene siasat nih...

                laslty, kalau nk beli kosmetik2 ni, belilah kt tmpat yg salesgirl dia boleh beri nasiht kat kita.. ..nape la aku lmbr sedar benda nihhh...

                Comment


                • #23
                  Re: foundation: jenama apa yg bagus

                  foundation.....gune mustika ratu je selama ni...mmg sesuai la ngan kulit aku yg berminyak....

                  Comment


                  • #24
                    Re: foundation: jenama apa yg bagus

                    Muka aku minyak gak. Ko kena rajin pakai Toner yang ada unsur astringent, untuk kurangkan minyak. Pastu pakai Loreál Air Wear punya bedak RM 60+ seunit, no need to use foundation sebab hasil dia nampak macam pakai foundation. Atau pakai Maybelline Fond De Teint 3 In 1--RM 38, jenis stick punya foundation pastu pakai bedak yang Air Wear tadi. Takde minyak sangat muka aku dah.

                    Comment


                    • #25
                      Re: foundation: jenama apa yg bagus

                      Originally posted by sempoi
                      ok. tq so much. hope one dy dpt la try MAC pulak. tp yg kt sogo tu tepi jln..tk suka..tadk privacy. kt mid valley ok kot.

                      betoi, sbnrnya sempoi br tau kene pakai make up removr kalo pkai foundtion. tu pun salesgirl kt kauntr loreal bgtau. tp kn yg sempoi musykil make remover tu selamt ke utk kulit kita? (skrg pakai loreal eye make up remvr, amoi tu kata leh utk muka skali) kalau bc ingredients dia mcm2 bhn kimia..dh la kaler biru semcm...

                      lagi satu bab foundation, kalau revlon, utk oily skin ada 2 jenis. yg terbr softlex dn yg lama x ingat namanya. yg lama tu, siap declare no animal ingredients, no mineral oil..tp yg softlex tak declare pulak..ni kene siasat nih...

                      laslty, kalau nk beli kosmetik2 ni, belilah kt tmpat yg salesgirl dia boleh beri nasiht kat kita.. ..nape la aku lmbr sedar benda nihhh...
                      yess.pada dami,kalo pakai foundation,wajib bersihkan dengan makeup remover.takpun kalo nak bajet,pakai je baby oil tu.mmgla kalo cuci muka rase bersih,tapi cuba try pakai makeup remover,nampak segale mende yg kluar.rase puas hati.lagipun ape salahnye buat double cleansing?utk kulit jugak

                      Comment


                      • #26
                        Re: foundation: jenama apa yg bagus

                        jap..jap foundation ni sama dgn compact powder tak?

                        aku pakai bedak bodyshop (two way cake) je..tu yang paling sesuai dan best..tapi semenjak dah abis ni aku kebas adik aku pun za..asal tak minyak masa pergi kerja cukup le

                        tapi aku rasa aku cite pasal bedak la kan bukan foundation kan

                        Comment


                        • #27
                          Re: foundation: jenama apa yg bagus

                          aku suka estee lauder punya foundation
                          selain water base, its very2 lite
                          so muka takde la berminyak or senang tumbuh jerawat
                          mahal tu mmg ler tp tahan lama
                          ni dah setahun lebih aku pakai tak habis2 lagi
                          worth it la

                          Comment


                          • #28
                            Re: foundation: jenama apa yg bagus

                            miyaki best

                            leh serap minyak sekali

                            hihihi

                            Comment


                            • #29
                              Re: foundation: jenama apa yg bagus

                              Originally posted by ali
                              miyaki best

                              leh serap minyak sekali

                              hihihi
                              miyaki ke miyami?

                              yg paling best tapi mahal MAC

                              miyami yg mcm ali pakai tu ramai yg pakai sebab dia murah, sekata dan tahan lama...

                              Comment


                              • #30
                                Re: foundation: jenama apa yg bagus

                                kulit aku berminyak gak. aku guna 2 way cake myami cosway tu..k sgt2...

                                rutin harian aku...
                                1. cuci muka jenama safi yg timun tu..rasa fresh dan kulit bersih
                                2. losyen pelembab uv safi balqis..ok sgt2..sesuai tuk kulit berminyak
                                3. pakai krim kecantikan safi yg hijau tu..ok gak
                                4. pakai 2 way cake myami cosway.

                                aku tak pakai toner sebab malas..hehehe..ada gak beli..tapi jrg2 guna.

                                Comment

                                Working...
                                X