Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

    Bro, otai sekalian..macam mana caranya nak jadikan TV kat rumah kawan saya ni siarannya jelas lagi mantap..Dia pernah beli aerial tulang ikan (mungkin sebab murah) tapi tak menjadi sangat malah lagi teruk berbanding guna aerial letak atas TV. Harapnya bro, otai sekalian kongsikan kepakaran bersama-sama saya dan kawan saya..Kalau bro, otai sekalian ada caranya dapatlah kiranya dikongsikan..mungkin ada aerial tulang ikan yang mahal dan berkualiti yang membantu?..rumah dia ni rumah pangsa 4 tingkat..saya dan dia ni anti astro sebab astro tak berkepentingan lagi buat masa ni

  • #2
    Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

    cuba pasang tutup periuk atau kuali kt arial....byk org buat camtu kt kg aku dulu...(zaman blom ada astro)

    Comment


    • #3
      Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

      area kamu dimana?....sbb pemancar tu yng terdekat atas gunung tu kat mana posisi nya kena tau gak....

      Comment


      • #4
        Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

        Originally posted by rimau_kumbang View Post
        cuba pasang tutup periuk atau kuali kt arial....byk org buat camtu kt kg aku dulu...(zaman blom ada astro)
        Bro, saya pernah dengar ada orang cerita yang kalau kita letak periuk kat aerial ni kemungkinan tinggi senang di sambar kilat..betul ke? Tapi cara bro ni memang nampak macam berkesan..sempoi bro..

        ---------- kemaskini 21-12-11 05:12 PM ----------

        Originally posted by zamreda View Post
        area kamu dimana?....sbb pemancar tu yng terdekat atas gunung tu kat mana posisi nya kena tau gak....
        Area kawan saya tu bukit serdang, atas bukit sikit..macam mana nak tau kedudukan pemancarnya tu bro?

        Comment


        • #5
          Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

          area serdang yer.....hadap ke utara ke KL...

          klau tempat aku ke kota tinggi...

          aku perlu hadapkan arial tu ke barat laut iaitu stesen gunung pulai...

          klau nak gie dpt singapura terpaksa hadap arial tu ke barat daya..
          Last edited by zamreda; 21-12-11, 07:10 PM.

          Comment


          • #6
            Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

            kalau ada bajet, beli arial dgn motor + remote
            so dah pasang, boleh guna remote utk putar2 arial tu smpai dpt kedudukan paling sesuai utk siaran yg cerah, tapi...
            kadang2 clean & clear utk TV3, tp tidak utk TV1/2, so kena bermain-main dgn arial tu utk kepuasan sebenar.

            Comment


            • #7
              Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

              Cuba tukar cable ke cable CCTV RG59... yang murah dulu boleh dapat 1Meter = RM1.50 kalau tak silap

              Comment


              • #8
                Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

                ye tukar cable jugak salah satu cara...lagi satu cari arial yg ada booster

                Comment


                • #9
                  Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

                  Kalo tanpa astro..aku rasa apakata ko pakai hypp tv..
                  Unifi nyer tv tu..
                  Clear giler siap macam channel hd..
                  Try la try la..

                  Comment


                  • #10
                    Re: TV - Macam Mana Nak Bagi Siaran Jelas (Tanpa Astro)

                    Originally posted by zamreda View Post
                    area serdang yer.....hadap ke utara ke KL...

                    klau tempat aku ke kota tinggi...

                    aku perlu hadapkan arial tu ke barat laut iaitu stesen gunung pulai...

                    klau nak gie dpt singapura terpaksa hadap arial tu ke barat daya..
                    Bro, nanti saya ke rumah kawan saya tu saya cuba buat macam cadangan bro..

                    ---------- kemaskini 23-12-11 02:04 AM ----------

                    Originally posted by sawi View Post
                    kalau ada bajet, beli arial dgn motor + remote
                    so dah pasang, boleh guna remote utk putar2 arial tu smpai dpt kedudukan paling sesuai utk siaran yg cerah, tapi...
                    kadang2 clean & clear utk TV3, tp tidak utk TV1/2, so kena bermain-main dgn arial tu utk kepuasan sebenar.
                    Bro, yang kawan saya beli tu aerial boleh kawal (ada alat kawalan, remote control) macam yang bro cadangkan..dia kata tak ok, jadi saya rasa mungkin sebab jenama aerial dia tu kot, dia beli yang china punya..jenama yang dipercayai taktau pulak saya dan dia nak cari kat mana, mungkin kedai alatan besi, kedai jual tv ada kot

                    ---------- kemaskini 23-12-11 02:05 AM ----------

                    Originally posted by joetheking View Post
                    Cuba tukar cable ke cable CCTV RG59... yang murah dulu boleh dapat 1Meter = RM1.50 kalau tak silap
                    Bro, cadangan bro ni nanti akan dicuba uji..mantap

                    ---------- kemaskini 23-12-11 02:06 AM ----------

                    Originally posted by xevolution View Post
                    Kalo tanpa astro..aku rasa apakata ko pakai hypp tv..
                    Unifi nyer tv tu..
                    Clear giler siap macam channel hd..
                    Try la try la..
                    Bro, hypp tv ok jugak sebab bro kata ok..ada kemungkinan jugak dia nak pakai..boleh main internet jugak sekali..

                    Comment

                    Working...
                    X