Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

perbezaan oven ngan microwave

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • perbezaan oven ngan microwave

    salam all....
    nak tanye kengkawan kat BDN neh,,,..
    bini aku neh baru ade hobi baru...ngah gile nak buat cake la beskut la...

    so aku nak beli mende alah ni...
    tapi aku mcm teragak2 nak beli mikrowave ke ...oven ke...
    ape beze die?jangan bi tow beze die microwave pakai gelombang n oven pakai besi panas tu (ape name besi tu?)..

    aku nak tow pro n con antara dua benda tu...
    perbezaan kegunaan...lagi satu yg mane satu lagi berbaloi kalu beli...
    tolong ea...

  • #2
    Re: perbezaan oven ngan microwave

    beli microwave yg ada oven function

    aku beli dulu 300 je
    electrolux

    Comment


    • #3
      Re: perbezaan oven ngan microwave

      Originally posted by DatukM View Post
      beli microwave yg ada oven function

      aku beli dulu 300 je
      electrolux
      aku ade tgk microwave oven...die tulis mcm tu la...
      tapi xde lak besi panas tu...bole gak ke?
      sape2 tow pro n con die?

      Comment


      • #4
        Re: perbezaan oven ngan microwave

        Originally posted by zack_serdang View Post
        aku ade tgk microwave oven...die tulis mcm tu la...
        tapi xde lak besi panas tu...bole gak ke?
        sape2 tow pro n con die?
        ada
        kalo ko perasan kat atas letaknye

        mcm ne nak cakap pros n cons
        mcm ko nak beli periuk nasik n satu lagi nk beli laptop
        eh jaoh beno metafora aku nih (kang tak pasal2 kene delete)

        cara masak dia berbeza

        microwave dia panaskan dari dalam ke luar
        microwave ni senang cite utk reheating sesuai sgt la
        nutrien pon banyak hangus

        oven ni masak dari luar ke dalam
        masak ayam golek beskot sume tuh
        nak rangup2 bole la gune ni

        tp kalo wife ko suke no nak buat beskot
        better la beli alat khas utk tu
        yakni oven
        coz microwave with oven function is not meant for heavy duty convection cooking

        * bincang elektronik dan gajet?
        Last edited by DatukM; 09-06-11, 02:52 PM.

        Comment


        • #5
          Re: perbezaan oven ngan microwave

          so dengan erti kata lain...kalu aku beli microwave...
          xle masak ayam ?mcm masak ayam golek sekor tu?xle masak beskot ? ngan daging?
          tapi aku tengok kat kotak microwave tu ade lak gambar beskot ngan ayam seketul...

          ke bole gak masak...cume ayam tu x baik masakkannye?
          x paham la aku meor...
          kene beli dua2 la jawab nye ni karang

          Comment


          • #6
            Re: perbezaan oven ngan microwave

            cadangan hiasan semata tu
            hehe

            kalo ko letak ayam seketol dlm tu masak jugak la wpn mungkin uneven
            tp hasil akhernye tak cantik, tak crispy (sbb masak dari dalam ke luar)
            camtu jugak la kalo ko letak fries dlm tu
            it will be soggy
            Last edited by DatukM; 09-06-11, 03:05 PM.

            Comment


            • #7
              Re: perbezaan oven ngan microwave

              tengkiu latuk meor....

              sape2 yg tow pro n cons bagi tow ea...
              kalu bole nak tow gak neh...

              Comment


              • #8
                Re: perbezaan oven ngan microwave

                microwave jarang yg ade bulih bakar beskot/kek bagai.
                aku ade dedua sekali.

                Comment


                • #9
                  Re: perbezaan oven ngan microwave

                  pasal beskot/kek dlm microwave oven kompom takkan naik

                  aku penah try masak roti pratha gune function microwave semata mende tu lembik/cair ade la
                  kene pake convection baru naik cantek

                  Comment


                  • #10
                    Re: perbezaan oven ngan microwave

                    kalau nk bakar kek & biskut mmg sesuai gune oven la..

                    Comment


                    • #11
                      Re: perbezaan oven ngan microwave

                      Originally posted by aien View Post
                      microwave jarang yg ade bulih bakar beskot/kek bagai.
                      aku ade dedua sekali.

                      maksud ko jarang...so jarang bermakna still ade la kan microwave yg bole?
                      so mlm ni beli oven la gamaknye...

                      skrg ni ape yg aku paham dari penerangan meor...
                      ape yg microwave bole masak ...sume oven leh masak...
                      ape yg oven bole masak...x semestinya microwave bole masak...

                      btol x kesimpulan aku tuh?
                      kalu betul...that mean beli oven lagi better dari microwave la?

                      Comment


                      • #12
                        Re: perbezaan oven ngan microwave

                        Originally posted by zack_serdang View Post

                        skrg ni ape yg aku paham dari penerangan meor...
                        ape yg microwave bole masak ...sume oven leh masak...
                        ape yg oven bole masak...x semestinya microwave bole masak...

                        btol x kesimpulan aku tuh?
                        yep
                        bole la tu
                        microwave ni utk reheating sgt perfect la
                        sbb dia cepat

                        which one better depends on wat u ekceli need
                        Last edited by DatukM; 09-06-11, 03:27 PM.

                        Comment


                        • #13
                          Re: perbezaan oven ngan microwave

                          yep..betul la kesimpulan kamu tu..
                          selamat membeli oven!

                          Comment


                          • #14
                            Re: perbezaan oven ngan microwave

                            aku rasa baik tanye betul2 kat wife ko...

                            nnt tetiba semangat hobi dia pudar, beralih arah ke lain jenis masakan.... tetiba nak kena beli microwave plak....

                            tapi bak kata meor, yg ade 2 in 1 function tu tak thn lasak la kan.... maybe dia refer utk yg nak buat business tu kot....
                            business kuih raya.... tapi kalau takat suka2... nak cuba2 resepi, ok je kot...

                            mcm aku punye kes la..... beli microwave je.... tetiba teringin nak buat macaroni bakar.... tu yg rasa menyesal tak beli yg siap dgn oven...

                            tentang pro n cons tu tak reti la nak bg pendapat....

                            gud luck :P

                            Comment


                            • #15
                              Re: perbezaan oven ngan microwave

                              beli je koli megik a.k.a koli chefel. hahaha
                              eh tapi takleh la wat sekut..

                              kalo dah suke biskut, bakar2, go for oven la

                              Comment

                              Working...
                              X