Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

Page Title Module
Move Remove Collapse
This topic is closed.
X
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?



    Apa pandangan kalian semua, adakah berbaloi kita membeli Ipad berbanding laptop?...

    Bagaimana dari segi fungsi Ipad berbanding laptop biasa? Lebih kurang ke atau sama saja... Yg acik paham Ipad nie tidak menggunakan keyboard, tapi menggunakan touchscreen... disamping dari segi memory hardisk laptop lebih besar berbanding Ipad... dlmpada itu, laptop atau notebook menggunakan modem untuk utk capaian di internet, sedangkan ipad hanya perlu menggunakan sim dan broadband jer... Tah ler... acik masih kurang jelas tentang Ipad nie... cuma dari segi harganyer, acik rasa mcm berbaloi beli Ipad lagi berbanding laptop... dan utk makluman semua, acik mmg ada desktop dirumah, cuma tgh merancang nak beli yg boleh dibawak ke oversea dgn mudah... ehemmm

    Mohon pencerahan dan bantu buat perbandingan antara keduanyer... TQ...

  • #2
    Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

    ipad guna dia

    -main intenet(email,surfing,fb,tweet etc)
    -main aps
    -layan multimedia(movie,song)

    hanya buley buat satu task dalam satu masa.tengah surf email, taley bukak apps lain.maybe just buley play mp3 while surfing or reading pdf

    -so apa tujuan nak pakai?

    Comment


    • #3
      Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

      berbaloi or x berbaloi depends pade usage ko...
      but for worshipper anything from apple is worth it...

      Comment


      • #4
        Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

        Meh nak jawab. Tak berbaloi kalau ko beli dan nak terus gantikan laptop. Sebab banyak benda yg tak sesuai guna ipad.
        Nak menaip lama2 pun tak sedap. Berbaloi kalau ko nak guna as laptop punya sidekick. Guna time2 pegi travel
        malas nak bawak laptop berat2 camtu. Ipad boleh connect internet guna wifi jugak.
        Boleh la guna nak buat main game, nak type document pun bleh... nak tgk movie... mcm2 jugaklah kalau explore apps dia.

        Comment


        • #5
          Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

          Originally posted by gbum View Post
          ipad guna dia

          -main intenet(email,surfing,fb,tweet etc)
          -main aps
          -layan multimedia(movie,song)

          hanya buley buat satu task dalam satu masa.tengah surf email, taley bukak apps lain.maybe just buley play mp3 while surfing or reading pdf

          -so apa tujuan nak pakai?
          Bro, skang da bole multitask.

          Comment


          • #6
            Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

            try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja

            http://www.engadget.com/photos/asus-...motorola-xoom/

            Comment


            • #7
              Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

              dem,aku ketinggalan

              ---------- kemaskini 29-04-11 03:01 PM ----------

              Originally posted by ERFi View Post
              Bro, skang da bole multitask.
              ---------------------------------------------------------

              Comment


              • #8
                Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                Originally posted by mnajem View Post
                try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja

                http://www.engadget.com/photos/asus-...motorola-xoom/
                aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.

                Comment


                • #9
                  Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                  Originally posted by gbum View Post
                  -so apa tujuan nak pakai?


                  Ops... malu lak nak habaq... sekadar nak check forum BDN dan facebook acik jer waktu gie obersea sana...

                  ---------- kemaskini 29-04-11 07:33 AM ----------

                  Originally posted by mnajem View Post
                  try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja

                  http://www.engadget.com/photos/asus-...motorola-xoom/
                  Perghhh... berkenan sungguh acik dgn yg nie... thanx bro mnajem...

                  Comment


                  • #10
                    Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                    kalau yg selesa guna keyboard utk menaip, lebih2 lagi seorang blogger ke apa ke, tentunya selesa guna laptop.

                    tapi org yg jenis 'on the go' maka Ipad/tablet ni berbaloi la, ada dua2 lagi berbaloi.

                    Comment


                    • #11
                      Beza la utk heavy work xsesuai..santai ok..

                      Tp utk urgent bole je excel..word..xde mslh


                      Sent from my iPad using Tapatalk

                      Comment


                      • #12
                        Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                        Originally posted by mnajem View Post
                        try consider option lain juga. tablet bukan hanya ipad saja

                        http://www.engadget.com/photos/asus-...motorola-xoom/
                        Originally posted by Dd View Post
                        aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.
                        untuk orang yg kurang mengerti.. mereka mengkategorikan ipad sama seperti tablet lain.. sama seperti kita panggil Colgate utk ubat gigi.. walhal banyak brand lain...

                        jadi jawapan tu bertepatan.. , selain Ipad.. yg pakai apple Ios., tablet lain pun ada acik - tapi pakai OS - Android. Malah Blackberry pun ada keluarkan Tablet - Playbook.

                        Praktikal? sangat bagus utk browsing.., penggunaan secara ringan.. - membaca buku ebook, baca majalah. tgk video.. belajr benda2 baru secara santai.

                        Heavy usage? nak kene taip banyak? - laptop masih lagi praktikal. nak menaip pakai ipad ni.. bukan kerja yg mudah.. macam ayam patuk-patuk.


                        Originally posted by gbum View Post
                        dem,aku ketinggalan

                        ---------- kemaskini 29-04-11 03:01 PM ----------



                        ---------------------------------------------------------
                        macam mana kau boleh ketinggalan Gbum? kata slalu tgk Datuk guna Ipad 2 kt Concorde..

                        tak lama lagi mesti Gbum juga akan join geng datuk tu beli Ipad.. boleh join diaornag main Angry bird versi network..

                        Comment


                        • #13
                          Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                          mahal gak motorola xoom kalau pakai pakej maxis http://www.mobile88.com/news/read.as...price-Malaysia

                          Comment


                          • #14
                            Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                            Originally posted by Dd View Post
                            aku rasa dia nak tanya between ipad and laptop. bukan choices of tablet vs laptop.
                            aku tau, aku suruh dia (advocate) consider option lain juga. tak semestinya IPAD is the ONLY choice for tablet. advocacy.
                            ipad ada kelemahan,video call utk FaceTime je. ada iphone takpe la juga. ni kalo iphone sendiri guna, ipad sendiri guna nak call sape.

                            ---------- kemaskini 29-04-11 07:21 PM ----------

                            Originally posted by Atmi_Raniya View Post
                            kalau yg selesa guna keyboard utk menaip, lebih2 lagi seorang blogger ke apa ke, tentunya selesa guna laptop.

                            tapi org yg jenis 'on the go' maka Ipad/tablet ni berbaloi la, ada dua2 lagi berbaloi.
                            apple products utk orang yang berduit.
                            orang yg komplen minyak mahal tak sesuai guna apple products (joke).

                            ipad ada external keyboard, kene beli asing.

                            ---------- kemaskini 29-04-11 07:23 PM ----------

                            Originally posted by ChEf_N|3aM View Post
                            mahal gak motorola xoom kalau pakai pakej maxis http://www.mobile88.com/news/read.as...price-Malaysia
                            Asus EEEpad transformer lagi murah kot. Tengok la sapa nak bawak M'sia nanti. Dgrnya murah RM1,000 berbanding XOOM.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Berbaloikah membeli Ipad berbanding Laptop biasa?

                              samsung galaxy tab pon choice yang menarik..

                              tapi ts kata untuk layan fb dan forum je, leh la pakai tablet2 yang dicadangkan.

                              Comment

                              Working...
                              X