Announcement

Announcement Module
Collapse
No announcement yet.

perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

Page Title Module
Move Remove Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

    ws up geng
    leh tolong aku cari info ni x??
    meh la kongsi2 skit...

  • #2
    Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

    Setau aku...mana lg mahal tentu lagi best...
    so..LED kalu mampu...3D lagi baik

    Comment


    • #3
      Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

      Plasma...
      Screen buat dari kaca.
      Berat sket tapi selamat.
      Kalau ada budak kecik, kena baling dengan mainan pun possibility utk pecah tu kurang.
      Harga murah sket dari LCD.

      LCD..
      Screen macam plastik.
      Ringan.
      Quality gamba sama macam plasma.
      Kena teliti betul2 baru nampak perbezaan.
      Ada possibility utk dead pix.
      harga sekarang dah jadi mampu milik..

      LED..
      Quality gamba cantik sket.
      harga agak mahal.
      Bleh jadi 3d eh?? tak pasti plak..


      Aku pakai plasma.
      anak aku ketuk2 lori dia kat kaca tv tu ok lagi...
      Takde la aku cemas sgt..

      Comment


      • #4
        Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

        Ada orang cakap LCD TV tak nampak silauan lampu kalimantang kat skrinnya, tapi Plasma boleh nampak. Aku tak pasti sebab takde Plasma, LCD mahupun LED. Aku pakai yang lama jek, Apa ntah ke jenisnya, CRT ek? Haha...

        Comment


        • #5
          Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

          Nak kongsi ape yang saya tahu

          LCD :

          - poor black level.warna hitam pada lcd adalah tak asli.ia bukan warna hitam sebenar.sebabnya ada cahaya belakang untuk hasilkan warna tersebut.LCD panel pakai lampu belakang jenis florescent..
          - viewing angle,kita boleh nampak kaler putih bila kat sudut-sudut tertentu seperti bila kita tengok dari tepi.

          tapi sekarang ni banyak yg guna LCD sebab ia semakin murah and teknologi die dah improve bagi masalah-masalah diatas.


          Plasma:

          - Resolusi tinggi...berjuta-juta...kalau LCD dah ade yang resolusi tinggi tapi kena kuar lebih $$$
          - Hitam asli hampir sama dengan hitam dari tv CRT.
          - Tiada masalah viewing angle,tgk dari mana-mana pun gambar ok.
          - Burn in,masalah ni kalau bila tv kita mainkan imej statik terlalu lama,contohnya logo tv kat atas skrin tu bila terlalu lama sampai ada bekas kat situ.
          - Life span, ada jangka masa sebelum plasma tv korang jadi kurang cerah sehingga 50% dari asal.( Dalam selepas 17 tahun ).
          - Skrin silau,terutama kalo korang letak tv ni berhampiran sumber cahaya macam tingkap ke.tapi xjadi hal...sebab tv crt pun sama je camni...
          - saiz boleh pegi lebih 50" dengan gambar yang cantik lagi.

          LED :

          - Terbaru...mahal lagi...32" LED da sama dengan rege 42" LCD
          - Gambar kontrast tinggi sangat terang sebab setiap piksel dihasilkan oleh sebiji LED yang ade kaler biru,merah,hijau.kalo brand SHARP terbaru,die tambah kaler kuning.
          - Jimat tenaga,sebab pakai LED yang tak banyak guna power.Bila nak wat warna hitam,die takyah nyalakan langsung piksel yang berkaitan.
          - Life span panjang,kurang kepanasan dan saiz panel jadi semakin nipis.dan mesra alam sebab pakai mercury free technology.



          sekian..kalau salah tolong betulkan...

          Comment


          • #6
            Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

            sebab tu la orang cakap laptop acer tak bagus sebab screen senang rosak..jadi bukan acer yg tak bagus tp teknologi screen tu yg menentukan..ye tak??

            Comment


            • #7
              Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

              Aku ade bace kat avforums yang LED TV is just a marketing gimmick..
              sos - http://www.avforums.com/forums/lcd-l...echnology.html
              Sbb tu dia punye politically correct term is LCD-LED tv..
              LED TV punye panel is LCD cume backlight dia pakai LED.. teknologi ni basically nak kasi TV tu lagi nipis dan save energy..
              In term of picture quality sepaham aku sepatutnye takde beza dgn normal LCD..
              Yang ramai org tak puas hati sbb dia punye price tu terlampau mahal compared to nomal LCD utk benda yg lebih kurang sama.

              akupun tgh carik TV skarang ni.. tu yg tgh tgk ape kata survey..
              Tapi yang Sharp Quattron LE tu pun menarik aku tgk kat Harvey Norman.. pastu ade mcm fungsi PVR tu boleh pause TV and dia ade built in 8GB memory, something like that ahh.. menarik gak.

              Tapi disebabkan investment yg agak besar, aku kena buat research dulu.. hopefully boleh dpt info kat sini.. aku tgh consider the following:

              1) Sony Bravia EX 500/503
              2) Sharp LE820
              3) Samsung C650

              some random plasma

              Comment


              • #8
                Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                mmg mantap, aku pn x pnh tau

                Comment


                • #9
                  Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                  Plasma , LCD dan LED
                  kesemuanye ade pro n contra
                  yang menentukan yg mane 1 yg akan jadi pilihan anda adalah
                  $$$$...wang yg akan anda gunakan....
                  powerity of purchase...
                  tapi sedikit nasihatlah...if plasma hati2 ngan penggunaan letriknye...efek mase panjang
                  if LCD hati2 ngan engine die...silap beli gamba xcantik
                  if LED ...so far yg efect is our poketlah...the bigger the kempislah our poket

                  Comment


                  • #10
                    Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                    Originally posted by chi loco View Post
                    Aku ade bace kat avforums yang LED TV is just a marketing gimmick..
                    sos - http://www.avforums.com/forums/lcd-l...echnology.html
                    Sbb tu dia punye politically correct term is LCD-LED tv..
                    LED TV punye panel is LCD cume backlight dia pakai LED.. teknologi ni basically nak kasi TV tu lagi nipis dan save energy..
                    In term of picture quality sepaham aku sepatutnye takde beza dgn normal LCD..
                    Yang ramai org tak puas hati sbb dia punye price tu terlampau mahal compared to nomal LCD utk benda yg lebih kurang sama.

                    akupun tgh carik TV skarang ni.. tu yg tgh tgk ape kata survey..
                    Tapi yang Sharp Quattron LE tu pun menarik aku tgk kat Harvey Norman.. pastu ade mcm fungsi PVR tu boleh pause TV and dia ade built in 8GB memory, something like that ahh.. menarik gak.

                    Tapi disebabkan investment yg agak besar, aku kena buat research dulu.. hopefully boleh dpt info kat sini.. aku tgh consider the following:

                    1) Sony Bravia EX 500/503
                    2) Sharp LE820
                    3) Samsung C650

                    some random plasma
                    Betul aku pun ada dapat jugak fakta di atas. Tapi tak ingat baca kat mana? Kat suratkhabar Kosmo kut???

                    Comment


                    • #11
                      Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                      Yang paling selamat untuk 'mata' yang mana yek? Ker semuanya boleh merosakkan mata?

                      Comment


                      • #12
                        Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                        Originally posted by cikfen View Post
                        Yang paling selamat untuk 'mata' yang mana yek? Ker semuanya boleh merosakkan mata?
                        sume pon ok...
                        dia bukan mcm CRT punyer tv...

                        yg penting just make sure watch at a good distance away from tv in a well lit room...
                        thats all...

                        Comment


                        • #13
                          Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                          sekadar tambahan umum..
                          dulu² aku pun ade tanyer jgak..( beli tak pun, harharhar )

                          Menurut promoter tuh, dierade tanye nak pakai tv tuh kat mana.. kalau pakai utk movie, ambik LCD. kalau untuk astro, ambik la plasma.. mase aku dok tanyer tuh, xde lagi LED, so, pandai² laa ye..
                          Latest yg aku tanyer, is brand haier.. siap optional funct utk game.. and recording..
                          eyh, ade kaitan ker dgn perbezaan plasma,lcd dgn led... ntah la.. hehehe..

                          aku mcm chi loco, suke SONY... tp lately nih... macam panasonic and samsung ( bleh interaksi dgn galaxy s as remote/sharing).. haha
                          tp apa2 pun.. tepuk dada tanyer poket... selamat beramal!..

                          Comment


                          • #14
                            Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                            bg aku, nak pilih tv kena tgk selera dan poket masing2

                            cth mcm gamerzz, the best choice is plasma tv,
                            sbb frequency dia tinggi, boleh cecah 600 Hz,
                            jadi gambar fast-action tu boleh nmpk lg detail..

                            utk kaki movie mcm aku - led paling best,
                            kelebihan utama led compare dgn lcd,
                            1- dia tak nmpk blur pd gambar fast-moving
                            2- warna hitam lagi pure
                            3- jimat letrik sampai 40%
                            4- lg nipis

                            apapun tgk pd bajet - lcd pun ok

                            Comment


                            • #15
                              Re: perbezaan antara tv plasma, lcd, n led?

                              but led have HDD player....... no need buy bluray player and CD just download movie bluray format.... then enjoy....

                              Comment

                              Working...
                              X